• No results found

INDIVIDUELE WERKNEMER

BIJLAGE 11: BESCHRIJVINGEN DOSSIERS GEÏNTERVIEWDEN

Dossierbeschrijvingen RSI 21 Fietsassemblagemonteur

Motieven om een claim in te dienen

B1 (leed/pijn): het voornaamste motief is gezondheid. Mevrouw wilde “gewoon kunnen werken”; zij werkte namelijk al sinds haar 15e met veel plezier. Ook: kwaadheid. Geen financiële motieven. De claim is enigszins toevallig ingediend n.a.v. informatie van de FNV. Betrokkene is zeer tevreden over de afhandeling van de claim en is ook tevreden over het schadebedrag. Als positief effect wordt gezien dat ze haar verhaal kwijt kon. Huisarts, bedrijfsarts en verzekeringsarts reageerden positief op het indienen van een claim.

Preventiemogelijkheden

Alleen betere bejegening door de werkgever had kunnen helpen: klachten serieuzer nemen, ander (lichter) werk aanbieden. Betrokkene geeft overigens aan dat er minstens één andere claim is ingediend tegen ditzelfde bedrijf.

Effecten van de claim op werknemer en werkgever

De werkgever heeft gevoeld dat hij ongelijk had en heeft een schadebedrag moeten betalen. En mevrouw heeft een compensatie voor de schade ontvangen. Echter, het feit dat ze niet meer kan werken weegt zwaarder. Ze zou in een soortgelijke situatie zeker opnieuw een claim indienen. Via een leidinggevende die mevrouw later in het ziekenhuis tegenkwam hoorde ze dat veel van het werk is geautomatiseerd door de directie. Het is onduidelijk of dit een resultaat van de claim is. Ook heeft mevrouw gehoord dat de bedrijfsarts van de arbodienst zijn best heeft gedaan om betere

181

arbeidsomstandigheden te bepleiten. Verder hoort men "in de stad wel eens berichten dat veel van het werk door gekleurde mensen wordt gedaan en dat de uitzendbureaus niet graag samenwerken met het bedrijf. Het werk daar is verplicht vanuit de sociale dienst." Veel ex-collega's zijn inmiddels weg, allemaal vanwege het eentonige werk. Thans werken er nog meer part-timers in het bedrijf. Samenvattend, verwacht mevrouw dat er een licht positief effect op de arbeidsomstandigheden is geweest naar aanleiding van de door haar ingediende schadeclaim.

Stand van zaken in 2008

Thans meer gezondheidsklachten dan voorheen: mevrouw heeft een psychose gehad (door verkeerde medicatie), darmproblemen en suikerziekte. Ze weet niet of dit met het werk te maken heeft. Er zijn nog steeds schouderklachten.

Huidige situatie: WIA, 70% arbeidsongeschikt; bedrag uitkering 70%. Geen werk.

26 Pantalonperser

Motieven om een claim in te dienen

B3 (wraak), daarna B1 (leed/pijn) en C4 (preventie binnen bedrijf). Géén financiele motieven, mede vanwege de leeftijd van betrokkene en het inkomen van haar partner. Informatie is ingewonnen bij BBZ, maar mevrouw kende ook zelf haar rechten. Ze is zeer tevreden over de afhandeling van de claim. Duur ± 2,5 jaar. Positieve emotionele effecten. Huisarts en collega’s reageerden positief op het indienen van een claim.

Preventiemogelijkheden

Betere reïntegratie (in ander, namelijk administratief) werk had kunnen helpen. Mede vanwege de leeftijd werd dit echter onmogelijk geacht. Ook: betere preventie op de werkplek, door middel van meer afwisseling. Betere bejegening door werkgever en UWV (“wanneer kunt u weer beginnen”?) hadden ook kunnen helpen. NIET: betere ziektebegeleiding, want de huisarts had te weinig invloed, fysiotherapeut werkte niet, en de bedrijfsarts had te weinig invloed op de werkgever.

Effecten van de claim op werknemer en werkgever

Als wraak tegen de werkgever heeft de claim gewerkt. Ook heeft deze een positief effect gehad op haar gezondheid. Als preventiemiddel binnen het bedrijf heeft de claim echter waarschijnlijk niet gewerkt, hoewel sommige (ex-)collega’s nu wel wat beter op hun gezondheid letten. In een soortgelijke situatie zou mevrouw weer een claim indienen.

Mevrouw heeft geen informatie over de huidige arbeidsomstandigheden in het bedrijf, want sinds 2005 heeft ze alleen nog contact met enkele ex-collega's. De arbeidsomstandigheden waren blijkbaar tijdelijk een beetje verbeterd, maar of dat zo is gebleven is onbekend. Mevrouw was zelf destijds vakbondsvertegenwoordiger; daardoor weet ze dat er nu tenminste vanuit de CAO

182

gehandeld wordt (minimumloon etc). Echter, het bedrijf neemt veel mensen aan die niet mondig zijn (Turken, Marokkanen, etc) en is inmiddels van naam veranderd.

Stand van zaken in 2008

Mevrouw is geheel hersteld, maar bij grote of regelmatige inspanningen komen de klachten terug. De eerste twee jaar heeft ze ziektegeld ontvangen; daarna heeft ze 5 jaar in de WW gezeten (tot twee jaar geleden). Thans geen werk, maar partner werkt wel.

27 Assemblagemonteur klinklijn Motieven om een claim in te dienen

B2 (erkenning) en B3 (meer kwaadheid dan wraak). Géén altruïstische motieven, want dat is vechten tegen de bierkaai. Geen andere overwegingen, want meneer zat al in de WAO. Informatie omtrent de mogelijkheid tot het indienen van een claim had betrokkene verkregen via een folder van BBZ bij de huisarts. Hij was destijds tevreden over het schadebedrag, maar achteraf niet (20.000 EUR schikking te laag). De afhandeling van de claim had verder geen effecten (“zelfs het winnen van de hoofdprijs van de staatsloterij had niet geholpen”). Sinds kort heeft meneer opnieuw juridische bijstand.

Preventiemogelijkheden

Er waren geen reïntegratiemogelijkheden, want het was al te laat. Alleen verbetering van de arbeidsomstandigheden (in een vroeger stadium) had kunnen helpen. De werkgever was nonchalant en de bedrijfsarts stond er te ver vanaf. Meer druk op de werkgever had echter weinig geholpen, want deze was afhankelijk van aandeelhouders.

Tenslotte meldt meneer meer in zijn algemeenheid een kwaadheid op UWV en de samenleving, mede in het licht van een zaak begin jaren 90 waarin UWV druk legde om door te werken. Hierdoor heeft betrokkene weinig vertrouwen in een eerlijke behandeling van zijn zaak.

Effecten van de claim op werknemer en werkgever

Als wraak tegen de werkgever heeft de claim gewerkt; als erkenning van de ziekte gedeeltelijk. Financieel helaas niet. Meneer zou thans niet op dezelfde manier een claim indienen, maar in plaats daarvan langer zoeken naar de juiste advocaat.

Meneer heeft nog sporadisch (op straat) contact met collega's. De indruk bestaat dat het bedrijf weinig maatregelen genomen heeft om RSI te voorkomen en dat de werkdruk hoog is gebleven. Wel is het percentage klinkwerk omlaag gegaan. Enkele jaren na afloop van dit dossier heeft nog iemand RSI gekregen; deze persoon (een voormalig lid van de OR) is slecht behandeld. Eén jonge collega is door dit dossier beter op zijn gezondheid gaan letten. Het bedrijf is inmiddels verhuisd. De claim heeft volgens meneer geen invloed gehad op de arbeidsomstandigheden.

183 Stand van zaken in 2008

Betrokkene heeft meer gezondheidsklachten dan voorheen, aan schouder en nek. Er lopen nog juridische procedures en een medisch traject.

Huidige situatie: WIA, 80-100% arbeidsongeschikt; bedrag uitkering € 950. Daarnaast een WAO verzekering van ongeveer € 200. Geen werk.

28 Keurster infuuszakken

Motieven om een claim in te dienen

B1 (leed/pijn): mevrouw was altijd gewend te werken; en A1 (geldgebrek) en A2 (ontwikkeling sociale zekerheid): “als ik een normaal beroep op de WAO had kunnen doen, had ik denk ik geen claim ingediend”. Ook B3 (wraak), hoewel niet expliciet zo genoemd. Betrokkene was boos omdat het bedrijf haar eruit probeerde te werken. Er was angst voor de langdurige procedure, mede door het ontmoedigingsbeleid (“rekken”) van werkgever en verzekeraar. De afhandeling duurde inderdaad lang, inclusief allerlei onderzoeken. Dit had negatieve psychische en lichamelijke effecten. Er was wel veel begrip voor het indienen van de claim bij collega’s, PZ, de eerste bedrijfsarts en de verzekeringsarts van UWV, maar niet bij de direct leidinggevende. Mevrouw was attent gemaakt op de mogelijkheid tot het indienen van een claim door een vakbondslid bij de OR. Ze is tevreden over deafhandeling van de claim (en het getoonde begrip) door BBZ.

Preventiemogelijkheden

Betere bejegening door de werkgever (mevrouw voelde zich aan de kant gezet) en een betere reïntegratie of preventie binnen het bedrijf hadden wellicht het indienen van een claim kunnen voorkomen. Daarnaast misschien een (tijdelijke) aanvulling van het inkomen. Er zijn volgens betrokkene ook claims door anderen (5 of 6) ingediend tegen dit bedrijf.

Effecten van de claim op werknemer en werkgever

Het indienen van een claim heeft zin gehad, maar het bedrag staat absoluut niet in verhouding tot de vele kosten. Daarnaast heeft mevrouw een chronische pijn die nooit meer over gaat. Positief is echter dat ze haar eergevoel terug heeft; en genoegdoening voor het feit dat men haar zo aan de kant wilde zetten. Ze heeft geen spijt van het indienen van een claim en zou het – ondanks de stress en de lange duur – weer doen.

De productieafdeling van het bedrijf is opgeheven, want deze is verhuisd naar Tsjechië. Vele collega's van die afdeling zijn daarom ontslagen, soms per telefoon. Mevrouw heeft van (ex- )collega's die ze nog regelmatig ziet gehoord dat de werkdruk is toegenomen en dat de werkverhoudingen niet best zijn (er wordt met gele kaarten gewerkt). De claim heeft geen enkele

184

invloed gehad op de arbeidsomstandigheden; deze zijn eerder verslechterd dan verbeterd. Blijkbaar vond de directie het nemen van maatregelen te kostbaar.

Stand van zaken in 2008

Mevrouw heeft nu minder gezondheidsklachten.

Ze ontvangt een vut b uitkering van € 700. Zij en vele anderen liggen eruit, want de productie is verplaatst naar Tsjechië. Ze valt nu onder een uitgekleed sociaal plan van € 700 per maand: mevrouw was al op 50% basis gaan werken in verband met de gezondheidsklachten en van die 50% ontvangt ze nu 70%.

34 Schaderegelaar / accountmanager Motieven om een claim in te dienen

Een combinatie van motieven, in de volgorde A1 (geldgebrek (lange termijn)), A4 (kans op werkloosheid), A2 (ontwikkeling financiële zekerheid), C3/4 (preventie beroepsziekten bedrijf), B1 (leed/pijn) na “20 jaar ziel en zaligheid” en B3 (wraak). Meneer kende zijn rechten; hij had naast BBZ ook een advocaat (voor de ontslagzaak) en hulp van de vakbond. Reacties op het indienen van de claim zijn veelal onbekend of neutraal: veel collega’s wisten het niet. De arbocoördinator reageerde positief. De afhandeling van de claim had positieve psychische en emotionele effecten. Meneer was tevreden met de arboexpert van BBZ, maar minder met de schadeexpert (afstandelijk, vergoeding te laag).

Preventiemogelijkheden

De claim had kunnen worden voorkomen door een betere reïntegratie en door betere ziektebegeleiding. Betrokkene had het naar zijn zin bij de werkgever. Ook: aanvulling op het inkomen, want bij een goede rea hoort een goede financiële positie met zekerheid.

Ontslagvergoeding ontvangen (€ 150.000) na ontbinding contract door kantonrechter. NB meerdere personen hebben zich bij BBZ gemeld; uiteindelijk zijn twee claims geregeld.

Effecten van de claim op werknemer en werkgever

Financieel en sociaal-emotioneel (in gelijk gesteld) heeft de claim ongeveer gebracht wat meneer ervan verwachtte. In een soortgelijke situatie zou hij opnieuw een claim indienen.

Via ex-collega’s weet betrokkene dat de situatie bij het bedrijf enigszins verbeterd is. Het gaat dan met name om de begeleiding bij en reïntegratie van zieken (eigen gezondheidscentrum en betere voorlichting over RSI) en om de ergonomie. Echter, de werkdruk is nog constant hoog, de pauzeregeling is hetzelfde, de arbeidsorganisatie is gelijk gebleven en er is minder afwisseling. De maatregelen zijn genomen door directie en arbocoördinator, maar ook de vakbond heeft invloed

185

gehad. Er is een bedrijfsledengroep, die ook vertegenwoordigd is in de OR. De maatregelen zijn volgens meneer echter geen direct resultaat van de schadeclaim; daarvoor moeten er tientallen claims zijn. Wel is er waarschijnlijk angst voor negatieve publiciteit als RSI opnieuw voorkomt. Onlangs was er overigens een nieuw RSI geval in het bedrijf, en betrokkene denkt dat dit nog wel vaker zal gebeuren.

Stand van zaken in 2008

Meneer heeft minder RSI klachten dan vroeger (afgezien van enige last van hand/pols), mede vanwege een goede shiatsu therapeut. Wel heeft hij recentelijk een burnout opgelopen door een combinatie van tijdelijke werkdruk en privé belasting als gevolg van een verhuizing.

Meneer is nu letselschaderegelaar bij een ander, klein letselschadebureau. Het inkomen is verbeterd. Er is nog steeds blootstelling aan belastende omstandigheden voor RSI (werkplek op kantoor, werkdruk), maar er is meer afwisseling en een goede pauzeregeling. Bovendien is meneer nu alerter, meldt hij eerder ongezonde situaties en gaat hij nu verantwoorder om met belastend werk (al lukt dat niet altijd). De bedrijfsarts is op de hoogte van het RSI verleden van betrokkene.

36 Grafisch ontwerpster

Motieven om een claim in te dienen

B2 (erkenning) en B3 (wraak). Bijkomend motief is C2 (preventie specifieke beroepsziekte). Er speelden verder geen overwegingen om niet te claimen, want mevrouw was al ontslagen. Informatie is door haar ingewonnen bij BBZ, maar mevrouw kende ook haar rechten. BBZ was de enige die haar serieus nam – de rechtsbijstandsverzekering werkte niet mee. Ze is tevreden over de afhandeling van de claim, ondanks tegenwerking door de werkgever. Duur ± 2 jaar. Positieve psychische en emotionele effecten. Familie/vrienden en fysiotherapeut reageerden aanvankelijk wisselend op het indienen van de claim, omdat zij vonden dat dit “vechten tegen de bierkaar” was. Twee collega’s getuigden tegen, een oud-collega vóór.

Preventiemogelijkheden

Betere reïntegratie had kunnen helpen, maar was niet mogelijk omdat de verzekeringsarts van het UWV blijkbaar geen dwangmiddelen had (“werkgever kon doen wat hij wilde”). Ook: betere bejegening door werkgever en UWV in plaats van onbegrip. Toen mevrouw in de WAO kwam werd dit niet door de werkgever aangevuld tot boven de 70% in het eerste jaar. Ook heel belangrijk: betere preventie op de werkplek in de vorm van afwisselend werk. Het ontslag van mevrouw kwam als een verrassing. Conclusie: deze claim had voorkomen kunnen worden!

Effecten van de claim op werknemer en werkgever

De claim heeft voldoening gegeven ten opzichte van de werkgever (wraak); en daarnaast is mevrouw eindelijk serieus genomen (door Bureau Beroepsziekten), dus erkenning was er ook. Het geld was prettig. Ze zou in een soortgelijke situatie dus opnieuw een claim indienen.