• No results found

Beknopt verslag der Verg. van het Hoofdbestuur op Zaterdag 7 Maart 1908 te Antwerpen

In document Neerlandia. Jaargang 12 · dbnl (pagina 107-113)

Aanwezig: mej. E. Baelde en de heeren Dr. J Boeke, Mr. W. Dicke, secretaris, Prof. dr. Paul Fredericq, Pol de Mont, Dr. J.J.A. Muller, Dr. M. Rudelsheim (pas verkozen Hoofdbestuurslid voor Groep België).

Afwezig met kennisgeving de heeren H.D.H. Bosboom, A.C. v.d. Cruyssen, Mr. C.Th. van Deventer, P. Delgeur, Dr. H.J. Kiewiet de Jonge, H. Meert, J.M. Pijnacker Hordijk, Mr. dr. C.F. Schoch, J.D. Baron van Wassenaer van Rosande en Jhr. Mr. J.L.W.C. von Weiler.

De vergadering wijst den heer Dicke tot waarn. voorzitter aan.

Deze opent de bijeenkomst met zijn leedwezen uit te spreken over het feit, dat Dr. Kiewiet de Jonge verhinderd is deze vergadering te leiden.

De heer Dicke roept vervolgens het welkom toe aan Dr. Rudelsheim, die voor de eerste maal als hoofdbestuurder optreedt. Spr. hoopt op zijn krachtige medewerking ten bate der gemeenschappelijke belangen.

De heer Rudelsheim dankt voor die woorden.

P u n t I. De notulen der vorige vergadering worden onveranderd goedgekeurd. P u n t II. Ingekomen stukken en mededeelingen, o.a.:

Schrijven van den Min. van Binnenlandsche Zaken, waarbij voor het jaar 1908 weer een regeeringssteun van f3600. - wordt toegezegd.

De vergadering begroet dit nieuw bewijs van sympathie der overheid met ingenomenheid.

Schrijven van den heer P.G.C. von Geusau, mededeelende de oprichting van den Tak Bloemfontein.

Gewezen wordt op de groote belangrijkheid dezer gebeurtenis en het verblijdende feit dat Z. Ed. oud-President Steyn het eere-voorzitterschap heeft willen aanvaarden, zoodat de stichting dezer Zelfstandige Afdeeling in Zuid-Afrika weer een stap nader is tot heroprichting der Groep Zuid-Afrika.

Schrijven van de Groep Ned. Antillen met hartelijke dankbetuiging voor de toegezegde ondersteuning. Tevens verzoekt de heer J.A. Snijders Jr., Groepssecretaris, nog 100 portretten der Koningin te mogen ontvangen, omdat niet aan alle aanvragen kan worden voldaan.

De vergadering besluit deze kosteloos toe te staan.

Schrijven der Groep Suriname, insgelijks met dankbetuiging voor den toegezegden steun, uitgetrokken op de begrooting van 1908.

Dankbetuiging van de Kamer van Koophandel te Smyrna voor de jaarlijksche bijdrage, groot f25. -.

Schrijven van het Hoofd-Comiteit van het XXIXe (Brusselsche) Ned. Taal- en Letterkundig Congres met de verslagen uitgebracht door de commissiën tot uitvoering van besluiten, met verzoek deze verslagen te willen doorzenden naar de

inrichtings-commissie van het XXXe (Leidsche) Congres. Aan dit verzoek is gevolg gegeven.

Schrijven van den Consul-Generaal der Nederlanden te Antwerpen, reeds vroeger behandeld, inhoudend een tweeledig verzoek: 1e. de stichting eener Ned. boekerij

te Vilvoorde te willen overwegen; 2e. idem om een boekenzending voor 't gesticht te Gheel.

Het eerste verzoek is in handen gesteld der Groep België, omtrent het tweede zijn onderhandelingen gevoerd met Ds. Van Dissel te Stratum en Dr. Van Everdingen, den secretaris der B.-C. te Rotterdam, met het gevolg dat aan den wensch kon worden voldaan.

Begrooting der B.-C., in ontvangst en uitgaaf f4500. - bedragend. Goedgekeurd. Schrijven van de Ned. Ver. ‘Dutch Club’ waarin deze verklaart voor het

lidmaatschap van het A.N.V. te bedanken ‘om het werk van den penningmeester te verminderen’. Nog verklaart het bestuur dat door de vereeniging aan de

Vertegenwoordigers van het A.N.V. te Londen niets in den weg zal worden gelegd’. Mededeeling der stichting van den ‘Ned. Bond voor Lichamelijke Opvoeding’. De voorzitter van 't A.N.V. is uitgenoodigd zitting te nemen in den Raad van Bijstand en heeft dit aangenomen.

P u n t III. Herziening van het Huish. Reglement der Alg. Verg. Uitgesteld tot een volgende vergadering.

P u n t IV. Van huishoudelijken aard. P u n t V. Van vertrouwelijken aard.

P u n t VI. Benoeming en ontslag van Vertegenwoordigers.

Jozef Bex te San Thome (West-Afrika). Stukken in handen gesteld van 't Dag. Bestuur.

J.H. Mekenkamp, Salzbergen (Duitschland). Gewacht wordt op bevestigend antwoord van den candidaat.

Louis de Waal, voorgesteld door den Vertegenwoordiger H.C.F. Dates te Santa Fé (Zuid-Amerika).

In handen gesteld van het Dag. Bestuur. P u n t VII. Propaganda in het Buitenland.

Veel Nederlandsche Vereenigingen in het Buitenland zijn niet aangesloten, weten zelfs niet van het A.N.V. Zoodra er een Ned. Ver. wordt opgericht, zooals nu weer te Madrid, dienen we er onmiddellijk bij te zijn om aansluiting te verkrijgen. Te Costa Rica zijn zeker 100 Nederlanders, maar geen is aangesloten. Hamburg telt tienduizenden Ned. inwoners, maar 't A.N.V. kent men er nauwelijks. Een

stelselmatige propaganda dient in dezen opgezet en ook het getal Vertegenwoordigers kan zeer uitgebreid worden. Persoonlijk bezoek zal 't meest uitwerken.

Wordt besloten een onderzoek in te stellen en een der volgende Hoofdbestuursvergaderingen een plan voor te leggen.

P u n t VIII. De Ned. kerk te Petersburg. Van vertrouwelijken aard. P u n t IX. Van vertrouwelijken aard.

P u n t X. Constantinopel.

De Afdeeling Constantinopel verzoekt op de lijst te worden geschreven van de Vertegenwoordigers van het A.N.V. in het buitenland, die het weekblad

‘Handelsbelangen’ van het Min. van Landbouw, Handel en Nijverheid ontvangen en aan dit Min. handelsinlichtingen verstrekken, daar een en ander zeker zal bijdragen tot bevordering der betrekkingen tusschen het Oosten en Nederland.

Deze maatregel echter geldt alleen de Vertegenwoordigers. Voor uitbreiding tot Zelfstandige Afdeelingen moet eerst aan den Minister worden geschreven. Aldus besloten.

Zoo nu en dan wordt de hulp van het Alg. Ned. Verbond ingeroepen voor handelsinlichtingen. Zooveel doenlijk werden goede adressen verschaft. Er bestaat altijd gevaar, dat men partijdig wordt. De vraag is nu, moet het A.N.V. daarmee voortgaan.

De vergadering is van oordeel, dat het beter is er zich niet mee in te laten. Het Bestuur zal voortaan alle vragen op handelsgebied overbrengen aan een daarvoor uitsluitend bestemd Bureau voor Handelsinlichtingen, dat van den heer Kamerlingh Onnes te Amsterdam.

P u n t XII. Kamer van Koophandel te Johannesburg.

Deze pas opgerichte Kamer vraagt steun aan het A.N.V. Besloten wordt als lid toe te treden voor f25. - 's jaars.

P u n t XIII. Vlaamsch Handelsverbond.

Dit verbond gaat uit van het recht, dat de kooper zijn eischen kan stellen en de Vlamingen aldus veel kunnen doen voor het gebruik van het Vlaamsch in den handel.

De zaak is flink aangepakt en vindt reeds veel bijval. Groep Nederland verleent in dezen medewerking

39

door waar het kan de Noordnederlanders aan te sporen met Vlaanderen hun zaken in het Nederlandsch te doen.

P u n t XIV. Propaganda in Fransch Vlaanderen.

Zeer belangrijke mededeelingen worden gegeven over deze streek. Aan dezen verwilderden tak van den Ned. Stam is wel iets te doen. Men beginne met zedelijken steun en het zenden van boeken.

Besloten wordt dat het Hoofdbestuur in dezen de noodige stappen zal doen in overleg met Groep België, indien Groep Nederland zich daarmede kan vereenigen.

P u n t XV. Briefwisseling tusschen Ned. VI. en Zuid-Afr. jongelieden. Besloten wordt dit punt tot de volgende vergadering aan te houden. P u n t XVI. Ned. Ind. Tooneel.

Groep N.O.I. heeft aan het Hoofdbestuur een schrijven gezonden, waarin de wenschelijkheid wordt uitgesproken, dat het A.N.V. den heer Kimmel bij de oprichting van het N.I. Tooneelgezelschap steune.

Van de afgevaardigden voor Indië is een praeadvies ingekomen, waarin voorgesteld wordt te antwoorden, dat zoolang de heer Kimmel zich nog niet tot het A.N.V. gericht heeft, weinig of niets kan worden gedaan. Zedelijke steun kan worden toegezegd, mits er waarborg is dat het gezelschap goede Ned. tooneelstukken zal opvoeren. Aldus besloten.

P u n t XVII. Groep Suriname. Van huishoudelijken aard. P u n t XVIII. Neerlandia. Van huishoudelijken aard.

P u n t XIX. Vrijstellingen voor vreemde studenten bij de tandartsexamens in ons land.

Van onzen Vertegenwoordiger te Philadelphia is namens zijn mede-studenten een verzoek ingekomen of het Hoofdbestuur zijn invloed wil aanwenden om aan hen de vrijstellingen te waarborgen, die volgens de wet h.i. kunnen worden verleend.

Besloten wordt dat het Hoofdbestuur een onderzoek zal instellen. P u n t XX. Samenwerking met ‘Onze Vloot’. Uitgesteld.

P u n t XXI. Hollandsch Gezelschap te Berlijn. Van vertrouwelijken aard. P u n t XXII. Draagteeken A.N.V.

Op een vraag in Neerlandia hoe de leden er over dachten, kwamen slechts vier antwoorden in, uit Zaandam, Spa, Johannesburg (met teekening) en Indië (met teekening).

De vergadering, dankbaar voor de moeite die enkele leden zich getroost hebben, is van oordeel dat de tijd voor zulk een draagteeken in het Verbond nog niet rijp is en blijft het gevaar voor misbruik, in het Buitenland vooral, niet denkbeeldig vinden.

P u n t XXIII. Reisboek 1908. Uitgave Morks & Geuze.

Besloten wordt van dit boek, dat in Mei zal verschijnen een 2500 ex. aan te schaffen, mits de firma ze tegen een vergoeding van 5 cts. wil afstaan en Groep België zelf voor verspreiding onder hare leden wil zorg dragen.

Ook aan de andere Groepen, Zelfstandige Afdeelingen en Vertegenwoordigers zal een gedeelte worden gezonden.

Na rondvraag, die tot enkele opmerkingen en wenken aanleiding geeft, wordt de vergadering gesloten.

De Algemeene Secretaris, Mr. W. DICKE.

Steunt en bevordert :: eigen Handel en Nijverheid!

Van onze Vertegenwoordiging in het Buitenland.

[Verslag 1907 uit Rosario de Santa Fe]

R o s a r i o d e S a n t a F é , Jan. '08.

Aan het Hoofdbestuur van het Alg. Ned. Verbond, Dordrecht.

In voldoening aan uw verzoek, mij gedaan in uw schrijven van Febr. 1906, No. 6, heb ik de eer hieronder verslag uit te brengen omtrent hetgeen in het jaar 1907 door mij als Vertegenwoordiger is verricht, en een overzicht te geven van den toestand in mijne omgeving in verband met de belangen, die uw Verbond behartigt.

Vele brieven van handelsfirma's in en buiten Nederland werden door mij ontvangen en de daarin gevraagde inlichtingen verstrekt.

Nederlanders, meest jongelieden in den handel werkzaam, die zich bij mij aanmeldden, stond ik met raad ter zijde en voorzag hen van aanbevelingen, waardoor ik het genoegen had de meesten in een hun passenden werkkring geplaatst te zien.

Van de Boeken-Commissie mocht ik eene bezending boeken ontvangen, waardoor ik eene Boekerij kon openen, die, geplaatst in mijn kantoor en één avond per week voor het publiek geopend voor het uitgeven van boeken, zich in een gestadig gebruik mag verheugen.

De verjaardag van H.M. de Koningin werd, evenals vorige jaren, ook dit jaar door de in Rosario aanwezige Nederlanders met opgewektheid gevierd. Dit feest stond onder leiding van eene uit leden der Nederlandsche Kolonie gekozen, en onder mijn voorzitterschap staande blijvende feestcommissie.

Een groot aantal der hier wonende Nederlanders zijn leden van uw Verbond, en allen spannen zich zeer in om het doel van het Verbond zoo veel mogelijk te bevorderen.

Het ledental onderging dit jaar geene uitbreiding. Zeker 90% van de leden behooren tot het personeel van den heer Jac. van Haaren, uitvoerder der waterbouwwerken aan de haven alhier, en daar deze werken ten einde loopen, werd het afgeloopen jaar zeer weinig personeel van Nederland uitgezonden.

Ten behoeve van de kinderen van genoemd personeel wordt op kosten van den heer Van Haaren eene school in stand gehouden, waar door een Nederlandsch onderwijzer gewoon lager onderwijs, gelijk aan dat in Nederland, wordt gegeven.

G.A. GULDEN,

Vertegenw. van het Alg. Ned. Verbond.

Noord-Nederland.

Algem. Vergadering van Groep Nederland.

De jaarvergadering zal ditmaal plaats hebben te A m s t e r d a m o p Z a t e r d a g 28 M a a r t in het A m e r i c a n -H o t e l , L e i d s c h e P l e i n .

Zie voor de punten van behandeling het Febr.-nr. blz. 26.

Nagekomen voorstellen.

1. Van Afdeeling Amsterdam.

40

2. Van de Amsterdamsche Studentenafd. (G.U.):

De vergadering draagt het Groepsbestuur op die stappen te doen, die noodig zijn om het Coer's Liederkoor te doen worden Liederkoor (van Groep A) van het A.N.V., zonder dat hierdoor aan (de Groep) het A.N.V. geldelijke verplichtingen worden opgelegd.

N.S. De Utrechtsche Studentenafd. steunt dit voorstel ‘met den meesten aandrang’. Deze voorstellen kunnen alleen in behandeling komen, wanneer drie vierden der aanwezige stemmen beslissing wenschen (art. 16, laatste lid van 't Groepsreglement).

Voordracht.

De heer J. van der Elst van 's Gravenhage zal spreken over ‘Onze Vloot’. Wellicht wordt nog een ander Nederlandsch onderwerp behandeld. Het bestuur is hierover nog in onderhandeling met enkele sprekers.

Verbetering.

Onder de candidaten voor Groepsbestuurder staat Mr. S.R. Steinmetz te Leiden, lees Prof. mr. S.R. Steinmetz, Amsterdam.

Prof. dr. J. Woltjer schreef: Daar ik de vergaderingen van het Groepsbestuur onmogelijk kan bijwonen, vind ik beter dat een ander mijn plaats inneemt, mocht ik desondanks worden herbenoemd, dan zal ik mij aan die herbenoeming onderwerpen. Het Bestuur spreekt den wensch uit, dat alle Afdeelingen afgevaardigden zullen zenden en vele leden van het A.N.V. de vergadering als belangstellenden zullen bijwonen.

Voor den g e m e e n s c h a p p e l i j k e n m a a l t i j d , waaraan allen dringend worden uitgenoodigd deel te nemen, kan men zich u i t e r l i j k 25 M a a r t doen inschrijven bij den heer S. v a n L i e r Ez., S e c r e t a r i s der ontvangende Afdeeling, N a s s a u k a d e 358, A m s t e r d a m .

Priis f2.50, zonder wijn.

Ook dames van leden kunnen zich doen inschrijven.

De dag wordt besloten met een g e z e l l i g e b i j e e n k o m s t , aan te bieden door de Afd. Amsterdam.

Indien afgevaardigden of leden in het American-Hotel willen overnachten is het gewenscht daarvan vooraf kennis te geven eveneens aan den heer S. van Lier, die bereid is kamers te bespreken.

De Secretaris van Groep Nederland, C. VAN SON.

In document Neerlandia. Jaargang 12 · dbnl (pagina 107-113)