• No results found

Artikel 3.4.2. Projectzone 2 (SP2)

In document Stedenbouwkundige voorschriften (pagina 47-50)

2.3. Artikel 3.4. Zone voor wonen – strategisch woonproject

2.3.2. Artikel 3.4.2. Projectzone 2 (SP2)

§1. Bestemmingsvoorschriften

Deze zone is in het algemeen bestemd voor de bestemming wonen, onder de vorm van ééngezinswoningbouw en groepswoningbouw (appartementen) in gesloten of halfopen bouworde. De bestemming wonen is eveneens toegelaten in het dakvolume van een hellend dak.

Binnen de eerste bouwlaag (gelijkvloers) zijn enkel private, persoonsgebonden diensten als andere bestemming vergunbaar. Deze bestemmingen mogen maximaal 50% van de totale bebouwde oppervlakte van de eerste bouwlaag van elke wooneenheid innemen.

De nodige maatregelen moeten getroffen worden teneinde dat de andere-dan-woonbestemming niet hinderlijk is voor de woonbestemming. De andere-dan-woonbestemming is enkel toegestaan mits eerdere of gelijktijdige realisatie van de woonbestemming.

§2. Bebouwings- en inrichtingsvoorschriften

In deze zone wordt de invulling via één globale stedenbouwkundige aanvraag vergund. Het bouwproject moet derhalve in één geheel en als totaalproject gerealiseerd worden.

In deze projectzone mogen minimaal 11 en maximaal 20 wooneenheden gerealiseerd worden.

In deze zone wordt bij de inplanting en vormgeving van het (de) volume(s) met de volgende zaken rekening gehouden:

• Het basisconcept is een hellend verlopende straat van Nieuwland naar Kanunnik Darisstraat, aan weerzijden bebouwd met kleine, grondgebonden woningen. Bijgevolg moet aan weerszijden van

Toelichting, ruimtelijke principes Essentiële aspecten

Juridische voorschriften

wooneenheden realiseren voor noodsituaties (woning getroffen door brand, overstroming, enz.), waarbij een gezin dringend en tijdelijk huisvesting nodig heeft. Dit geeft de gelegenheid om deze hoek, waar auto’s moeilijk kunnen doorrijden, van een geprononceerd hoekgebouw te voorzien en zo de “open hoek” van Nieuwland en Van Veldekestraat passend af te sluiten.

Bouw ondergrondse parking is hier verplicht, capaciteit van parking nauwkeurig omschreven

Algemene volume- en inplantingsvoorschriften voor deze zones

Beperking in hoogte om stadszicht te vrijwaren

Creatie van een publiek

deze nieuwe straat een wandvorming gecreëerd worden. Deze wand moet continue zijn, en mag maximaal 2 bouwlagen hoog zijn, of 6,50m. De aldus gecreëerde straat moet doorlopen tot aan Nieuwland.

• Op de grens met de zones uit artikel 3.2. en 3.6. moet een zijdelingse bouwvrije afstand van 5m gerespecteerd worden.

• Op het perceel bovenaan de projectzone, en eigendom van de Stad Borgloon, moet een meergezinswoning (appartement) opgericht worden die de hoek daar ruimtelijk beklemtoont en tegelijk aansluit op de gevormde straat met woningen.

• De invulling gebeurt met een woonproject met ondergrondse parkeergarage, waar parkeerplaatsen in overtal zullen gecreëerd worden. De minimale capaciteit van deze ondergrondse parkeergarage wordt berekend aan de hand de formule:

Pt = Pw + Po:

Pt = minimaal totaal aantal staanplaatsen;

Pw = vereiste aantal staanplaatsen volgens omvang woonproject;

Po = staanplaatsen in overtal = Pw x 1

• De B/T van alle hoofd- en bijgebouwen samen bedraagt minimaal 0,40 en maximaal 0,60. De oppervlakte van de eventuele openbare ruimten (pleinen straten, doorgangen) bovenop eventuele ondergrondse parkeergarages worden niet meegeteld in de berekening van deze B/T.

• De V/T bedraagt maximaal 1,2.

• Het aantal bouwlagen is beperkt tot 2 bouwlagen onder de kroonlijst.

De maximale hoogte onder de kroonlijst bedraagt 6,50m. De dakvorm is vrij.

• De verschillende bouwlagen kunnen ingericht worden binnen dit maximum gabariet. Binnen dit gabariet worden eveneens strikt noodzakelijke en beperkte uitbouwen toegestaan voor technische ruimten zoals liftkoker, ventilatiekoker, enz.

• De niet-bebouwde ruimte sluit aan bij het openbare domein van de

Toelichting, ruimtelijke principes Essentiële aspecten

Juridische voorschriften

Projectzone P3 bevindt zich midden in het historische centrum van Borgloon.

Het is een zone die historisch gezien lange tijd onbebouwd is gebleven, en momenteel nog een eerder tuinkarakter heeft dan een bebouwd karakter.

De mogelijkheid bestaat hier om twee mogelijke bestemmingen te voorzien:

• Woningbouw in diverse vormen, geen andere bestemming buiten vrij beroep;

• Woningbouw gecombineerd met allerlei voorzieningen en woonvormen voor bejaarden en/of doelgroepen in de sector mindervaliden (mensen met een beperking); dit kan dan gespreid worden over alle bouwblokken binnen het projectgebied, uitgezonderd de woningen aan de Graaf. Deze kunnen in het totaalproject geïntegreerd worden, bijvoorbeeld als serviceflats. Een functionele combinatie van bejaarden- en/of

woonerf in diverse terrassen en trappen, dat Nieuwland en Kanunnik Darisstraat met elkaar verbindt

Nieuwland, of wordt ingericht als private tuinen bij de gerealiseerde wooneenheden. Daarbij moet een globaal concept uitgewerkt worden voor dit openbare domein, waarbij uitgegaan wordt van een hoofdfunctie als autoluw woonerf voor alle openbare ruimten.

§3. Voorschriften inzake beheer

De voorschriften worden beschouwd als maxima bij de beoordeling van vergunningsaanvragen. De noodzakelijke woonkwaliteit, de aansluitingsaspecten van verschillende volumes, de ondersteuning van het straatbeeld, enz. kunnen ertoe leiden dat deze maxima niet gerealiseerd kunnen worden. Bij de beoordeling van een aanvraag voor deze projectzone zullen de ruimtelijke kwaliteit, de inpassing in de erfgoed- en landschappelijke omgeving, en de draagkracht van de omgeving de belangrijkste beoordelingscriteria zijn.

Toelichting, ruimtelijke principes Essentiële aspecten

Juridische voorschriften

mindervalidenvoorzieningen met het nabijgelegen Klooster Nieuwland is mogelijk.

De bestemming wonen wordt ruim toegelaten.

Oppervlakte bij benadering: 6.150 m2.

De inrichtingsschets omvat een aantal principes waarmee rekening moet gehouden worden bij de invulling van de zone. Bij de invulling is in grote mate rekening gehouden met de mogelijke vestiging van een rusthuis met alle noodzakelijke voorzieningen, hetgeen resulteert in een bepaalde minimale noodzakelijke bebouwde oppervlakte.

Wonen wordt aangeduid als voornaamste bestemming

Mogelijkheid tot uitbouw van een “bejaardencampus”:

voorzieningen voor ouderen, gekoppeld aan een rusthuis

Invulling projectzone kant Graaf met aangepaste typologie: tuinmuren, achterkanten woonproject

In document Stedenbouwkundige voorschriften (pagina 47-50)