• No results found

02 Interviewer: Kun je uitleggen wat jullie doen bij Friends Enterprise?

02 Participant: wat wij voornamelijk doen is ondernemers helpen met hun facebook marketing. Het grootste product waardoor wij dat doen is via onze community, maar wij hebben ook een aantlal klanten die wij één op één helpen. In de commmunity kunnen mensen vragen stellen aan ons. Het is een soort forum daar zijn verschillende topics die mensen kunnen openen dat gaat van heel basic tot heel diep in adverteren. Ze kunnen het gebruiken om vragen te stellen maar ook zelf kennis opdoen. In de meeste gevallen hopen wij dat ze genoeg kennis hebben om op eigen benen te staan. Wij hebben grote klanten maar ook kleinere klanten met netwerkmarketing. We hebben ook social media

marketeers die bij ons komen omdat ze niet zo veel over Facebook weten .het is heel divers eigenlij. 04 Interviewer: is het vooral gericht op FB of doen jullie daarnaast ook andere SM?

04 Participant: De focus ligt wel echt op FB maar wij doen ook wel IG. 05 Interviewer: merk je een verschil tussen FB en IG tips?

05 Participant: ja wat op FB belangirjk is is dat je heel afwisselend bent, terwijl op IG helpt het juist als het allemaal in één idee is. Dat werkt op IG dus beter.

95 06 Participant: nou eigenlijk doen wij bijna alles. Wij doen de marketing van Friends Enterprise zelf maar ook klanten helpen.

06 Interviewer: hoe groot is jullie team?

06 Participant: wij zijn met drie van Friends Enterprise, maar wij hebben ook een zusterbedrijf 08 Interviewer: hoe lang zit je al in jouw rol bij FE?

08 Participant: nu twee jaar.

09 Interviewer: wat voor projecten werken jullie nu aan?

09 Participant: wij zijn nu bezig met het organiseren van een seminar en wij blijven ook bezig om die community vol te krijgen. Maar de seminar is het grootste project waar wij aan werken. De

community is toch wat afstandelijker omdat je elkaar dus niet ziet, maar via die seminar kun je elkaar toch onder ogen zien.

10 Interviewer: wat wil je bedrijven bij jouw rol?

10 Participant: ik vind het heel leerzaam. Ik wil in de toekomst ook mijn eigen bedrijf en op deze manier kan ik goed zien hoe FE het doet.

11 Interviewer: hoe zou jij innovatie definiëren.

11 Participant: dat is je heel erg kijkt naar wat de klant precies wilt. Voorheen was het zo dat je als bedrijf kon bepalen wat voor producten je op de markt brengt. Maar nu is het heel erg dat je meer de andere kant op moet kijken. Om te innoveren moet je kijken naar het probleem dat ze hebben en dat moet je oplossen.

12 Interviewer: wat voor rol speelt innovatie bij FE?

13 Participant: wij merken vaak in dat klanten klachten hebben met het plannen van afspraken met ons. We kregen daar best vaak negatieve reacties over. Bij andere bedrijven is het best wel duur om advies te krijgen over facebook marketing. Dus wij hebben eigenlijk een plek waar je vier en twintig uur per dag vragen kan stellen. Maar ik dnek dat dat wel iets waarop wij innoveren t.o.v. Anderen. 14 Interviewer: dus door bereikbaar te zijn los jij op die manier eigenlijk een probleem voor hun op 14 Participant: precies, wij merken dat mensen vooral na hun werk vragen stellen. Die zitten dus vooral 's avonds op de computer en die willen dan ook geholpen worden. Ik vind het zelf ook wel goed overkomen.

15 Interviewer: spelen jullie ook een rol in het innovatieproces van jullie klanten?

15 Participant: het hangt er een beetje vanaf wat voor vragen zij stellen. Tot nu toe hebben wij nog niet echt vragen gehad over hoe kan ik iets innoverend op d emarkt zetten bijvoorbeeld. Het is meer dat als zij iets hebben bedacht dan helpen wij ze om dat goed in de markt te zetten via FB.

96 16 Interviewer: dan kan ik mij voorstellen dat als je innoverende producten op FB plaatst dat je ook reacties krijgt van klanten?

16 Participant: wij vragen wel wat de resultaten zijn, niet iedereen doet het, maar de meesten geven wel aan dat er positief wordt gereageerd. Of kun je nog even de statistieken bekijken. De echte reacties zien wij niet. Wel hoeveel mensen hebben gereageerd.

17 Interviewer: doen jullie vooral aan content marketing of advies geven op wat zij het beste kunnen plaatsen.

17 Participant: vooral advies en begeleiding geven. Bijvoorbeeld wij hebben een tip gegeven je moet video's op FB plaatsen want dat zorgt voor meer interactie. Maar dan vragen zei ook waar moet ik dan een video over maken want ik zit de hele dag op kantoor. Dus dat soort vragen krijgen wij.

18 Interviewer: met wat voor vraagstelling komen mensen vooral naar jullie

18 Participant: meestal de vragen over ik heb dit berichtje dat ik wil inzetten, is dit zo goed. Of ik wil dit en dit adverteren, wat voor doelgroep adviseren jullie hierbij? Het is echt heel verschillend. Het gaat meer over wij willen dit gaan doen, hoe kan ik het beste aanpakken.

18 Interviewer: als het gaat om een nieuw product dat zij willen verkopen, hoe gaan jullie dan te werk. Hoe bepalen jullie wat de beste manier is om dat te doen?

19 Participant: met het vorige project waarbij wij mensen één op één begeleidden hebben wij best wel veel ervaring opgedaan in allerlei verschillende branches. Vaak sturen wij dan ook wel een link naar de FB pagina om te zien van wat voor branches er zijn. Toch vraagt elke branche wel een andere aanpak. Veel mensen verwachten dat als ze één keer adverteren dat ze gelijk een hele hoop gaan verkopen, maar zo werkt het niet op FB. Je moet het zien als een soort sales funnel en in het algemeen gezien moet iemand 7 keer met jou in aanmerking komen voordat zij tot verkoop over gaan. Dus wij zeggen ook altijd, verwacht niet na één advertentie dat je gelijk een hoop gaat verkopen, maar zorg dat je die advertenties zo inzat dat je die trechter zo instelt dat je alleen de kopende klanten overhoudt. Dus je moet ervoor zorgen dat jij expert wordt in jouw bedrijf, dat zij zien dat je weet waar je het over hebt, en daarna ga je dus tips delen en uiteindelijk kom je dan pas bij het commerciële gedeelte. 20 Interviewer: dus jullie geven advies, maar de klant moet daar zijn eigen draai aan geven.

21 Participant: wij leren hoe ze het moeten doen. Maar ze gaan zelf aan de slag. Vaak willen ze weten of ze het zo goed hebben gedaan.

21 Interviewer: controleren jullie ook hoe ze het hebben gedaan?

21 Participant: dat is lastig om te controleren. Maar wat je meestal merkt is dat als het niet goed iis gegaan dan krijg je feedback daarop.

22 Interviewer: hoe vinden klanten jullie

23 Participant: via FB met name en Google Adwords

97 24 Participant: wat wij doen op FB, als wij adverteren dan zijn wij aan het A/B testen. Dus we draaien meerdere advertenties naast elkaar om te kijken wat het beste werkt. Wij hebben ook vaak

marketingoverleg om te brainstormen zodat wij weten wat we kunnen doen om het nog beter te maken. We proberen altijd te kijken naar wat zouden wij kunnend oen om nog meer toegevoegde waarde te bieden. We hebben al een FB applicatie, die loopt al heel goed.

28 Interviewer: maken jullie ook wel eens gebruik van social listening?

29 Participant: nee dat niet. Maar wij hebben op onze FB pagina wel een plek waar mensen feedback kunnen geven. En dan kijken wij wel naar de reacties die daar worden geplaats, wij proberen ook op alles te reageren en laten de negatieve reacties staan. Juist op die manier proberen wij wel over te komen als een bedrijf dat goed omgaat met haar klanten.

31 Interviewer: voorbeeld van een bedrijf dat het heel goed doet op SM?

31 Participant: Coolblue, ik vind dat ondanks dat zij een groot bedrijf zijn, blijven zij toch heel persoonlijk. En dat persoonlijke is eigenlijk wat op FB goed werkt. En dat zij ook humor gebruiken in hun berichtjes, dat doen zij heel goed.

33 Interviewer: wat is voor jullie de volgende stap voor het gebruiken van online comments?

33 Participant: ik vind dat we het zelf te weinig doen, maar wij nog meer willen doen is nog meer live gaan met video's en daar ook nog niet klanten kunnen helpen met Facebook. Eigenlijk zouden wij wel vaker dingen willen organiseren. Die twee dingen zijn wel dingen waar wij echt iets mee willen doen. Ik denk dat wij nu wel innovatief zijn.