• No results found

00 Interviewer: Wat heb je zelf ooit gestudeerd?

00 Participant: ik was ooit bedrijfskundige in Groningen en daar deed ik bedrijfskunde en met name business development. Dus ik ben een beetje en nerd by nature. Systemen praten een beetje natuurlijk bij mij. In een digitale omgeving zie ik snel hoe dingen in elkaar zitten. En daarnaast ben ik een beetje een verstopt creatief. Dus in groningen heb ik bedrijven gehad en deed ikv eel met design en creatieve dingen. En als bedrijfskundige kreeg de optie op meer te doen met business development en hoe ik groei kon realiseren.

01 Interviewer: wat vind je nou het leukste?

01 Participant: het leukste vind ik alles bij elkaar doen 02 Interviewer: wat houdt jouw functie in?

02 Participant: voor mijn rol is het belangrijk dat ik... Op het moment dat ik mijn eerste

sollicitatiegesprek had zei ik "joh, T-mobile is op sterven na dood". Dus zij hadden een heel dood busines smodel, dat was ongeveer anderhalf jaar terug, bijna twee. Dus wat kom ik hier precies doen? En de reactie daarop was, wij realiseren dat ons business model eiding is, nog niet dood, maar

81 wij zo een idioot als jij om ons te helpen in de zoektocht naar nieuwe waarden. Dus dat doe ik,. Ik geloof zelf dat innovatie iets is wat komt van buiten. Mijn missie is om te kijken naar hoe omarm ik innovatie die van buiten komt met dit bedrijf

03 Interviewer: hoe bereik je dat?

03 Participant: ik geloof namelijk in het model van Matthieu wegerman, hij heeft ooit geschreven over het Anglosaxische model en het Rijnlands (RL) model. Wij werken voor Liberty Global, een puur Anglosaxisch (AS) bedrijf, heel Amerikaans. Iedereen stemt Trumjp en waarom? Omdat iedereen overtuigd is van you either win or loose. Als ik win, dan verlies jij. En ik ga voor mijn eigen haggie. Anglosaxische bedrijven `zijn altijd pyramide heel erg hierarchisch. Cash is king. Het drait om geld, terwijl de rijnlandse cultuur is veel platter. Als medewerker ben je veel, in de AS bedrijven ben je een radartje in het wiel. In het RL model, dat zijn plaatere organisaties. Je hebt als medewerker veel meer een ambacht dat je vervult en knowledge is king. Bij AS cahs is king en bij Rijnlands knowledge is king. Ook in innovati zie je dat er in de afgelopen 7 jaar in silicon valley voornamelijk het AS model is vervuld. Er was één epersoon die had een gaaf idee en daar kwamen allemaal angel invesots en die mpompten allemaal geld daairn. Het werd dan groot en na een tijdje ginen ze dat verkopen. Ik geloof voor een deel in die innovatie, het kan. Maar ik vind de organisatievorm van het rijnlands model veel mooier. Als ik als grote organisatie geen geld steek in... Ik geef geen geld aan bedrijven. Ik zeg, ik heb vijftien honderd medewerkers die allemaal met een bepaalde ambacht naar hun werk komen. Ik heb mensen die kunnnen verkopen, die kunnen service verlenen. Mensen die websites kunnen bouwen. En op den duur zie je dat er een win win is. Mijn medewerkers vinden het leuk om aan andere dingen te werken er zit een bedrijfsmodel in, en voor die innovatie van bedrijven zit er een win in omdat zij hulp krijgen vn een groot bedrijf. Dus waar het AS bedrijf eervanuit gaat dat je een win-lose situatie hebt, gaat er in het Rl MODEL ER VEEL MEER VAN UIT DAT JE EEN WIN win situatie hebt. Hier gaat het er dus om dat de een geeft kennis de andere doet kennis op en zo worden wij allebei wijzer. En kan ik veel beter inschaatten wat potentie is.

07 Interviewer: zi ejij T-mobile als RL?

07 Participant: ja honderd procent. Het zit er wel in, maar er zitten natuurlijk wel een aandeelhouder en dat soort dingen. En die zoeken naar geld. Wij hebben een future lab. Daar heb ik mijzelf wezenlijk wat buiten T-mobile gepositioneerd, juist om te zorgen dat dat RL eruit komt. In uturelab roepen wij mensen p om hun ambacht in televeren. Als een innovatief bedrijf van buiten komt en die heef thulp nodig methet bouwen van een website of van weet ik veel wa, dan kunnen ze zich aanmelden. 08 Interviewer: dat is eigenlijk een manier om een intrapreneur te zijn binnen t-mobile.

08 Participant: klopt, of een ambachts man. De intrapereneurs die zoeken de mensen bij elkaar en die ambachtsmannen die doen het echt. We hadden laatste een project met blok. Een die hadden een netwerkspecialist nodig., dieheeft toen meegedaan aan het design van zo een blok om te zorgen dat er daar geen signaal in de blok komt. Net zoals brood heeft een broodtrommel en de auto heeft een graage en een phone heeft dan een blok.

09 Interviewer: voor wat voor situaties is dat?

09 Participant: voor dingen als dit. Maar ook als je samen aan het eten bent. 09 Interviewer: wat is je visie voor jouw functie?

82 09 Participant: ik heb laatst toevalig en keynote gedaan. Iedereen een futurelab. Ik denk dat een futurelab de omarming van innoavtie van buiten in een laboratorium omgeving waarbij emen met elkaar meewerken, dat wordt straks net zo vitaal voor iedere corporate om te overleven. Je moet een futurelab hebben waar idingen ontploffen, waar dingen goed gaan, maar waar je met name ervaring opdoet voor nieuwe dingen.

10 Interviewer: en nooem eens een voorbeeld van dingen waar je nu aan werkt?

10 Participant: Phone block, Naomi (wi-fi ) daar gaat stroom in en signaal uit.zij hebben ontdekt dat je die sinusoide kunt opvangen en daarmee je batterij kan opladen.

11 Interviewer: hoe defnieer jij innovatie?

11 Participant: dat is voor mij heel breed. Innovatie is all that is new and has business potential. Dus het moet... Kijk je hebt ook de theoretische innovaite, dat zijn mensen in een natlab of onerzoekslab di emaken hele gave dingen, maar dat heeft nog geen busines spotential. Bij mij is innovatie pas echt relevant en nuttig op het moment dat het een praktische toepassing heeft voor alledag.

12 Interviewer: maar business potential wil dus zeggen dat het gel dkan genereneen?

12 Participant: ja, of andere waarden, dus hhet ohoeft niet altijd geld te zijn. Het kan ook de natuur redden of zoiets.

12 Interviewer: vind je T-mobile op dit moment innovatief?

12 Participant: ehm.. Het kan altijd meer. Maar futurelab is absoluut innovatief en de manier waarop wij innovatie aanpakken vind ik heel innovatief.

12 Interviewer: hoe zou het beter kunnen volgens jou?

13 Participant: het is moeilijk, maar innovatie gaat altijd langs de plinten. Het gaat nooit door het midden van de kamer. Maar altijd tegen de plinten. Innovatie is erbij gebaat dat dingen moeilijk gaan. Als dingen makkelijk gaan, dan gaan ze door het midden. Ietsje meer middelen en met name FTE zou nuttig zijn, maar niet te veel, want dan wordt het establishment zijn, dan wordt het gewoon. En dat moet het nooit zijn

13 Interviewer: dus het moet een soort van ondernemend...

13 Participant: het zou fijn zijn als mensen het niet alleen den uit intrinsieke motivatie, maar dat ze het ook doen van.. Dat het gesupporterd wordt dat er tijd aan besteed kan worden.

14 Interviewer: net zoals google met die 80/twenty rule.

14 Participant: die zijn er wel al mee gestopt. Er was wel een... Het had een enorm voordeel, maar uiteindelijk zijn ze er toch mee gestopt. Dat zou zijn waar ik naar zoek. Dat mensen x uur per week bezig zijn met nieuwe dingen.

14 Interviewer: dus het stimuleren dat mensen zich bezig houden met nieuwe dingen. En dat doe jij eigenlijk full time. Ben je tevreden met de rol die innovatie op dit moment speelt binnen T-mobile?

83 15 Participant: het moet een mooiere positie zijn. Op het moment dat meer mensen die taak worden. Als het gesupport wordt door senior management... Dat kan beter. Senior management wordt gewoon Anglosaxisch aangestuurd. Het is allemaal money money money want de aandeelhouder moet tevreden blijven. Het is kneiter kortzichtig, want we zitten gewoon allemaal in het eindspel rondom mobiele telefonie. Als je nu gewoon blijft doen wat je doet, dan krijg je wat je krijgt. Je moet nu al een klein greintje investeren in nieuwe dingen. Maar zo een lange termijn visie heeft zo een shareholder niet. Die wilt gewoon nu money in the bank.

16 Interviewer: met innovatie is het niet zo dat als je nu iets doet, dat het dan ook gelijk waarde oplevert. Het is echt experimenteren

16 Participant: precies. Het is experimenteren de kans op toevalligheden vergroten. En dat is... Dus eigenlijk, innovatie is een toevalligheid die ook waarde oplevert.

16 Interviewer: en hoe stimuleer je toevalligheid

16 Participant: door gewoon echt een ecosysteem op te richten in plaats van product. In de futurelab kwamen dingen tegen, we zijn bezig met iot. Maar er zijn dus blijkbaar alpaca's en die hebben veel wol. En die wol kunnen veel geld opleveren. Die alpaca's werden door Nederlanders uit ecaudor gehaald en die gaan dan hier een alpaca farm starten. Die voorzitter van die verenig belde mij en zei zo een alpaca kost 80 duizend euro. En alles wat geld kost word gejat. Hij vroeg mij of er nu anno tweeduizend veertien geen manier is om die alpaca's te tracken. Ik zei vast wel, ik heb een connectie ben ik gaan zoeken naar iemand die de ambacht hardware maken heeft. Iemand die een chip maakt met lokalisatie. Nou die heb ik gevonden en ik gaf het door aan de voorzitter. En hij zei, maar ja die moet aan de buitenkant van die alpaca. Maar die wol is heilig, het kan dus niet aan de buitenkant. Toen dacht okay dan moet hij dus aan de binnenkna.t nou wij dus een dierenarts opgebeld en die heeft dus de ambacht, in zo een beest kijken. Ik belde hem op met het verhaal. Kunnen we daar iets mee. En die man zegt ja, je hebt mazzel, want zo een alpaca heeft dezelfde darmstelsel als een koe. Dus die heeft meerdere magen. En één van die magen heeft een boveninkant. `Dan had ik nog iemand nodig die een app bouwt die ervoor zorgt dat de boer ziet van mijn alpaca gaat nu over de A4 dat klopt niet. Oproep geplaatst, belletje gekregen uit Zuid afrika van een mobiele app developer. Bleek dat ze in zuid afrika een zelfde idee maar dan met Rhino's.

20 Interviewer: mooi voorbeeld. Maar er moet dus altijd een vraagstuk aan vooraf gaan. 20 Participant: klopt er is altijd een uitdager. Iemand die ergens last van heeft.

21 Interviewer: kan dat ook vanuit een klant voorkomen?

21 Participant: ja, even denken. We noemen hem even de vader van tommy. Tommy is append op de fiets doorgereden. En die vader heeft zich ten doel gesteld, mijn zoon is niet voor niets gestorven ik ga ervoor zorgen dat dit nooit meer voorkomt. Er is zoveel leed. Maar ik was toevallig net bezig met een hardware-meneer die bezig was met een ding te maken dat als je daar in de buurt komt met je telefoon dan schakelt hij hem uit. Uiteindelijk gaan wij nu testen met de tommy boy bel over een week. Als zo een kind op de fiets stapt gaat zijn telefoon uit om te stimuleren, dat hij niet met de telefoon gaat fietsen.

84 23 Participant: het begint met een journey, dan ga je zoeken en op een gegeven moment kom je tot een oplossing

23 Interviewer: gebruiken jullie daarvoor ook social media

23 Participant: ja, maar voornamelijk om ambachten te zoeken. We hadden op een gegeven moment de vraagstuk van hoe gaan we ermee om. Dat als zo een kind op de fiets stapt met een smartphone dat de bel dan gaat rinkelen, dat hij dan een beetje voor lul fietst. Of moeten we zorgen dat hij een beloning krijgt, of moeten we zorgen dat die ouders een belletje krijgen wanneer een kindje op de fiets stapt met zijn smartphone. Toen hebben we alle ouders van T-mobile opgeroepen om mee te denken. Met stellingen. Toen gingen we info ophalen en toen kwam een duidelijke voorkeur dat er een beloning komt, dat is de beste manier. Dat omroepen gaat via social, stemmen kan via social. 24 Interviewer: via wat voor platform?

24 Participant: via facebook en daar zitten 80 procent van die bedrijven op.

24 Interviewer: is het ook zo dat jullie actief kijken op social media om erachter te komen of er vraagstukken zijn die jullie kunnen beantwoorden?

25 Participant: dat gebeurd, maar mijn ervaring daarbij is niet goed. Want er is vaak wel één iemand... Tenzij er een persoon is die heel veel volgers is die echt boven het maaiveld uitkomt. Er zijn echt heel veel mensen met ideeën. De glazenwasser heeft ook twintig ideeën. Alles waar wij als grote corporate tijd in moeten steken om al die ideeën uit te pluizen, is zinloos. Dus je moet iemand hebben die al een product validatie heeft gedaan iemand die al heeft herkend van, hier zit iets. Het is te duur om alle kleine ideetjes te bekijken.

26 Interviewer: wat als één idee nou vaker voorkomt in bepaald variaties?

26 Participant: ehm.. Tot nu toe... Dat gebeurd... Maar er is dan altijd een bedrijf die ziet van.. Hé wij kunnen daar een oplossing voor bieden. En die komen naar futurelab met hun idee. Ik werk veel liever met mensen die al oplossingen hebben die al klanten hebben. Omdat je daar al veel beter mee kan schalen. Die ideeën moeten naar startup bootcamp of naar rockstart. Of ergens iets doen om likes te verzamelen op facebook. Want pas daarna kan de rol van een corporate spelen en dat is schalen. Waar een corporate goed in is, is een klein idee in 150 winkels plaatsen, gewoon bam. Waar een corporate niet goed in is, is van een klein mini ideetje om daar aan te bouwen. Daar heeft niemand tijd voor. 27 Interviewer: maar ook jij niet?

27 Participant: ik wel, maar ik ben maar één iemand. Maar dan ben ik een heel jaar aan een project aan het bouwen en aan het einde van het jaar heb je maar één ding. Terwijl nu werk ik aan

zevenentwintig dingen tegelijk. Iedereen in T-mobile werkt mee, veel schaalbaarder.

27 Interviewer: jullie werken liever samen met iemand die al bestaat waarvan het product al is gevalideerd.

27 Participant: ja die al de startup ronde bij bootcamp door zijn. Dan hebben ze een ton. Met een ton kan je niks. Maar als jij een gaaf product hebt dat bijvoorbeeld 50 euro kost. Dan moet je kijken hoe de kostprijs omlaag gaat, hoe het in de winkel komt. Je moet met retailers praten om te kijken wat zij daar op willen verdieen. Die onderzoekjes ga je pas daarna doen. Je gaat eerst kijjken n aar hoe krijg ik het tot een product dat mijn vader en moeder. Opa en oma willen kopen. Daarna ga je kijken van.

85 Hoe krijg ik het nou eigenlijk in de winkel. In de webshop en dat kan T-mobile. Wij zijn goed in schalen

28 Interviewer: maken jullie ook wel eens gebruik van social listening.

29 Participant: daar maken wij heel veel gebruik van, maar niet zo zeer voor innovatie, maar meer als mensen klachten hebben. Wij zijn natuurlijk goed in social. Vaak als mensen al klachten hebben bij andere webcare dan springen wij in, wil je niet liever naar T-mobile.

29 Interviewer: uit klachten kunnen ook vraagstukken komen.

29 Participant: absoluut, maar dat is niet het soort innovatie waar ik mij op richt. Dat zijn dan meer vraagstukken van de propositie moet goedkoper, het moet zus het moet zo. Ik wil meer data, en dat soort dingen. Dat is niet voor mij new bussines, daar zit geen nieuwe kant aan. Dat is niet nieuws, dat is geen nieuwe waarde.

30 Interviewer: maar is het dan niet belangrijk om gebruik te maken van inzichten van klanten om te innoveren? 3

30 Participant: absoluut, maar dan vind ik het veel inzichtelijker om de inzichten van klanten te gebruiken zo van joh, dit en dit en dit zien we om ons heen. Zien jullie dat ook. Zou hier een oplossing voor zijn?

30 Interviewer: doen jullie dat ook?

30 Participant: ja, 4g voor thuis is helemaal op die manier ontwikkelt. Wij hebben een eerste

onderzoek gedaan bij een boer. Boerderijen staan altijd te ver van de meterkast dus die hebben altijd problemen met netwerk. Al die boerderijen verbruiken heel veel internet voornamelijk met de analyses van de koeien. Dus wat doet die boer, hij wilt wij gewoon 4g, dus hij doet een simkaart in zijn modem. Getest met die boer. We hebben boerderijen geteld, onderzoek gedaan. Toen bleek er wel een markt voor te zijn. Toen hebben wij een website opgericht, inschrijven en toen hadden we op een gegeven moment een aanmelding per minuut. Toen hebben wij alle mensen die zich hebben

aangemeld gevraagd van waarom wil je meedoen, wat zijn je redenen. Een testgroep zijn we op facebook gegaan en toen zijn we samen gaan kijken hoe we het probleem opgelost kon worden. Samen met hun hebben wij het product gemaakt. Die groep was er heel erg op gericht op het oplossen van een probleem. Dus niet een wereld aan problemen en dan proberen te luisteren van wat is een oplossing voor dit probleem.

32 Interviewer: maar jullie doen dus wel aan cocreation via facebook. 32 Participant: ja, zekers.

32 Interviewer: doen jullie dat vaker

32 Participant: ja tree wifi willen wij ook op die manier doen. Tree wifi maakt zich zorgen om luchtkwaliteit in nederland. Die meet elke keer wat de luchtkwaliteit is in een buurt. Als het groen is dan gaat het goed, als het niet goed is dan word het rood. Groen zend wifi uit is het rood, dan gaat zend hij dat niet uit. Dat is duidelijk een social ding, hoe kunnen wij de community activeren om samen te werken. Die zijn wij nu aan het testen en hen gaan wij nu ook helpen om dat in die groepen te verveningen.

86 34 Interviewer: grappig dat jullie gebruik maken van facebook daarvoor.

34 Participant: wij hebben facebook at work. Dus dat is de zakelijke kant van facebook. `maar we maken ook gebruik van de normale facebook. Dat zijn wel gesloten groepen anders krijg je te veel