• No results found

00 Interviewer: Wat is jouw huidige functie?

00 Participant: ik ben senior innovation manager binnen Vodafone. Eigenlijk ben ik een

projectmanager dat ik bezig ben met verschillende projecten op deelgebieden. Eentje bijvoorbeeld is de samenwerking met startup via starup organisaties. Eentje daarvan is tartup bootcamp en de andere is TQ. Gezamenlijk als startup en vodafone proberen wij meer uit de business te halen. Daarnaast. Ben ik een smartmanager voor smart ov. Dat wordt in de markt gebracht als OV chip mobiel en dat gaat om in- en uitchecken met je mobiel in het openbaar vervoer. En als laatste maken wij ons als team bezig met smartlife, dus alles smarter maken. Een commerciële naam voor internet of things. Dus een proof of concept voor een smart mobility, smart person en smart home en daar doen wij projecten op of deelprojecten met andere corporates net als de Eneco Toon in een paar retail winkels. Dat doen wij als team samen. Dat soort projecten hou ik mij voornamelijk mee bezig.

02 Interviewer: wat zou jij in je huidige rol willen bereieken?

02 Participant: ik denk toch heel veel open innovation, ik denk dat dat de toekomst is. Ik dnek dat Vodafone erg goed is in core business, dus het stukje connectivietie maar om eht veel meer met partners weg te zetten, zodat wij gezamenlijk productieve en connectieve producten en diensten op de markt kunnen zetten.

88 03 Interviewer: en met connected producten bedoel je iot.

03 Participant: iot is het brede begrip. Maar uiteindleijk gaat het erom je hebt een fiets, die kan je machine-to-machine maken. Dan heb je een app waarmee je dingen kan inzien. Omdat te doen binnen, smart home, mobility en smart person het liefst inderdaad met de connectiviteit en distrivbutiekanalaen van Vodafone. Ik vind dat dat nog veel groter kan.

04 Interviewer: Is technologie de manier waarop jullie op dit moment innoveren?

06 Participant: Ja, technology-gedreven projecten zeker. Het meegan op iot. Wij zijn marktleider op het machine-to-machine stuk. Dat zou je kunnen omvatten onder de iot. Daarbij zijn wij bijvoorbeeld de grootste. Er zijn connected cars. Dat soort informatie doen wij ook aan mee. Er zijn ook netwerk gedreven elementen. Voice-over-wifi en dergelijke. Eigenlijk heb je machine-to-machine. Maar dan kan je ook een frequentie gaan zoeken op een netwerk waardoor je langere reikwijde kan bereiken.

06 Interviewer: Hoe definieer jij innovatie?

06 Participant: ik zie eerst transformational innovation en adjacent innovation. Waarbij ik bij

transformatie echt kijk naar de big bang, iets wat wij over een lange horizon moeten gaan bereiken en adjacent is meer van kleinere stapjes hoe wij huidige producten en diensten kunnen innoveren. Ik dnek dat dat juist de toekomst is.

07 Interviewer: Hoe zie jij Vodafone, als adjacent of meer als...

07 Participant: ja, ik denk dat er toch, de projecten die wij nu doen zijn veel adjacent en er zijn een paar projecten die meer adjacent zijn. AR en VR worden samen gedaan. Het gaat nog steeds heel erg om abonnementen te gaan verkopen. Aandeelhouders willen winsten zien en nu de waarden creëren. De core business vind dat de initiatieven wel interessant zijn. Maar de belangrijkste focus gaat van we moeten omzet halen want wij moeten onze aandeelhouders tevreden houden.

08 Interviewer: maar om aandeelhouders in de toekomst tevreden te houden moet je innoveren, of zie jij dat anders?

09 Participant: nee ik zie het ook dat je altijd moet innoveren. Maar groei hoeft niet zo zeer organisch te zijn, maar het kan ook zo zijn dat je bedrijven overneemt om samen te werken. Wat we vaak.

89

Appendix 3H: B. Abrahamse

02 Participant: wij zijn een klein marketing bureau in Eden. Wij bieden meerdere pakketten aan aan onze klanten. Dat gaat van een social media pakket waarin wij alleen social media monitoren voor onze klanten tot pakketten wat veel breder is en dan moet je denken aan de hele marketing. En de hele marketing wordt dan uitbesteed aan ons. Je moet eigenlijk zien dat onze klanten zijn eigenlijk te groot om niet meer aan marketing te doen, maar te klein om daar iemand voor aan te nemen of zij hebben bijvoorbeeld de affiniteit niet of ze vinden het lastig om iemand in te werken omdat ze er zelf niet zo veel vanaf weten. En dan huren zij ons in. En dan zijn wij eigenlijk hun marketing afdelingen maar dan op afstand. Dus zij besteden eigenlijk de hele marketing uit aan ons dus dat is de social media maar ook de dashberichten. Online adverteren en content schrijven.

03 Interviewer: on en off line

03 Participant: ja allebei. We bestaan nu 7 jaar. Ik ben zelf 8 maanden in dienst. Ik vind het heel erg leuk, je komt met heel veel klanten in aanraking

04 Interviewer: en wat voor projecten werk je op dit moment aan?

04 Participant: ik heb gewoon een aantal vast klanten onder mij daar schrijf ik teksten voor. Dat zijn dan bijvoorbeeld blogs die ik dan deel via social media, dus alle teksten die op websites komen te staan. En de social media van de klanten houd ik bij. Daarnaast doe ik ook het analyseren daarvan, dus bijvoorbeeld Google Analytics en Google adwords, dat zijn ook dingen die onder mij vallen. Ik maak ook rapportages van waar mensen vaak komen op de website en waar haken mensen af, en dat kan ik dan gebruiken om de website te optimaliseren.

05 Interviewer: hoe doe je dat dan precies. Hoe zorg je ervoor dat daar weer traffic naartoe komt. 05 Participant: dan zoeken we eerst naar de oorzaak. Het kan zijn dat de informatie niet goed is, of het spreekt niet aan, of het is niet wat mensen verwachten. Het verschilt wel heel erg per klant en per geval. Maar je gaat wel steeds op zoek naar hoe kan dit weer beter.

06 Interviewer: hoe zou jij innovatie definiëren?

06 Participant: dat je inspeelt op nieuwe ontwikkelingen en dat ook uitvoeren. 07 Interviewer: speelt innovatie ook een rol bij jullie?

07 Participant: ehm... We zoeken wel naar trends of nieuwe ontwikkelingen en daarvan stellen wij de klant wel op de hoogte. Zo van dit speelt. Of hier hebben mensen het heel erg over. Of dit is nu in het nieuws. Dus het is heel erg kijken naar wat er beter kan. Wij geloven dat het altijd beter kan.

08 Interviewer: wat voor trend zou dat bijvoorbeeld kunnen zijn.

08 Participant: bijvoorbeeld een klant die zit in de schoonmaakmiddelen. En wij zagen dat er veel over de vogelgriep werd gezegd. Daar werd veel over gepraat op social media. Dus toen zijn wij daarin gesprongen door meteen een blog te schrijven over hoe jij de vogelgriep kan tegengaan met de middelen die onze klant verkoopt. Op die manier zijn wij ook hoger op Google gekomen.

09 Interviewer: dat is wel slim, dan speel je in op waar de klanten nu mee zitten.

09 Participant: en klanten zien dat niet altijd, dat wij daar een oplossing voor bieden. Maar zo speel je toch in op de behoefte van de klant.

90 10 Interviewer: is er naast Obi4wan nog een andere manier waarop jullie trends tracken?

10 Participant: nee, dat is eigenlijk de enige manier. We hebben ook vakbladen. Maar het vaak niet met elkaar te vergelijken.

10 Interviewer: met wat voor doel kijken jullie naar die vakbladen.

10 Participant: om te weten wat er speelt en te weten wat er speelt in de branches van onze klanten. Daardoor weet je ook wat er online gebeurt, maar in bladen kom je soms interessante artikelen tegen. 11 Interviewer: dus ook voor de inspiratie voor de teksten die jullie schrijven?

11 Participant: ja inderdaad

12 Interviewer: krijgen jullie soms ook wel eens klachten op berichten die jullie schrijven?

12 Participant: niet heel veel, want wij werken natuurlijk in business to business. Als je to consumer hebt dan weet je meer. Het komt dus wel voor maar niet elke dag.

13 Interviewer: zijn er nog andere karakteristieken van jullie klanten?

13 Participant: in de omgeving van Eden minimaal tien en maximaal honderd. 14 Interviewer: met wat voor vraagstukken komen klanten meestal naar jullie toe?

14 Participant: om beter in de markt te liggen. Of ze willen hun bedrijf verkopen: hoe kan ik mijn bedrijf zo interessant maken zodat anderen mij willen overnemen? Imago... Het kunnen verschillende dingen zijn. De achterliggende gedachte is vaak meer omzet. Google is natuurlijk belangrijk. Als je concurrenten hoger zitten dan jij. Dat wil je natuurlijk niet. De achterliggende gedachten daarvan is natuurlijk ook omzet. Dus vooral meer groei. I

16 Interviewer: is de vraag soms ook om te kijken naar waar concurrenten mee bezig zijn. 16 Participant: dat is niet de hoofdzaak maar dat is wel wat er soms speelt.

17 Interviewer: gaat het dan vooral om de content of ook om de manier hoe de concurrent zich presenteert?

17 Participant: Allebei eigenlijk. We kijken dan naar nieuwe technologieën bijvoorbeeld. Als je wilt groeien moet je ook weten waar je concurrent mee bezig is en wat die van plan is. Dan is het wel goed om daar naar te kijken.

18 Interviewer: maken jullie gebruik van social listening?

18 Participant: ja dat doen we dus met obiwan. OOHA doet die reclame masten dan willen we weten wat er wordt gezegd en buiten reclame. Dan kijken we wat er wordt gezegd over die masten. 19 Interviewer: kijken jullie dan ook naar wat er wordt gezegd over OOHA media?

19 Participant: ja dus als er iets over wordt gezegd wil je daar wel op reageren. Je wilt wel weten of het positief is of negatief.

20 Interviewer: wat wordt er meestal gezegd? 20 Participant: het verschilt heel erg.

91 20 Interviewer: denk je dat social listening gebruikt kan worden voor innovatie?

21 Participant: dat denk ik zeker wel. Het inspelen op de markt is belangrijk omdat je anders je klanten gewoon kwijt raakt. Ik denk wel dat als je ziet in social media als er bepaalde onderwerpen worden gevraagd als er bepaalde behoeftes zijn, dan is het interessant om te kijken of daar kansen zijn voor innovaties.

22 Interviewer: wat zou een nadeel zijn van social listening?

22 Participant: er wordt heel veel gezegd. Het blijft een afweging waar je nou wel wat mee doet, en waar je nou niets mee doet. Je kan niet overal op inspelen. Je krijg zo veel reacties... Dat zou je als nadeel kunnen zien. Je moet wel blijven kijken of je niet te ver van je bedrijfsdoelen af gaat. Passen dingen binnen je organisatie structuur

24 Interviewer: wat zijn de resultaten van social listening

24 Participant: we melden het altijd bij de klant om te kijken of het interessant is van de klant. En als het zo is kunnen we daarbij meedenken. Het gaat eigenlijk vooral om het bedrijf zelf. Het begint natuurlijk bij het bedrijf, zij moeten het op poten gaan zetten.

25 Interviewer: hoe denken je dat jullie nog zouden verbeteren als het gaat om het gebruik van online comments ?

25 Participant: het kan natuurlijk altijd beter. Het is misschien meer die interactie, dat blijft wel lastig, omdat dat bij het ene bedrijf beter gaat dan bij een andere.

26 Interviewer: qua snelheid of het oproepen van reacties bij de mensen? 26 Participant: dat zou nog beter kunnen.

26 Interviewer: noem eens voorbeeld van een bedrijf die het heel goed doet op social media

26 Participant: Klm vind ik wel een ster daarin. Je merkt dat zij echt een heel team erop hebben zitten. Er wordt goed op gereageerd. Alles wordt netjes afgehandeld. Wij zijn natuurlijk echt heel klein, dus het is niet met elkaar te vergelijken. Maar als ik zie dat er een reactie is geplaats dan probeer ik wel zo snel mogelijk te reageren. Maar het gaat wel op heel andere schaal en op een heel ander gebied.