• No results found

Zone voor openbaar nut met historische waarde

In document Libost-Groep nv. (pagina 79-82)

Juridische afdwingbaarheid

Artikel 16. Zone voor openbaar nut met historische waarde

- Dit gebied is bestemd voor gemeenschapsvoorzieningen, openbare nutsvoorzieningen, horeca alsook aan fruit gerelateerd lokale Ambachtelijke bedrijvigheid.

- De onbebouwde delen van het gebied zijn bestemd voor toegangsverlening en kwaliteitsvolle gemeenschappelijke publieke ruimte ter ondersteuning van de ambachtelijke bedrijvigheid en de gemeenschapsvoorzieningen.

- Het behoud van de erfgoedwaarde en de eenheid van de bestaande siroopfabriek is met inbegrip van constructies in relatie tot hun omgeving, prioritair.

Bepalingen met betrekking tot inrichting en bebouwing

Aangezien de zone een historisch waardevolle site betreft, kan elke vergunningsaanvraag aan adviserende instanties voorgelegd en beoordeeld worden.

- inrichtingsstudie ter voorlegging ter advies

- het huidig voorkomen

Het voldoen aan ondervermelde randvoorwaarden dient bij de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning of kan voorafgaandelijk gevoegd worden bij de aanvraag tot het bekomen van een stedenbouwkundig attest.

De inrichtingsstudie is een informatief document voor de vergunningverlenendeoverheid met het oog op het beoordelen van de vergunningsaanvraag in het kader van de goede ruimtelijke ordening en de stedenbouwkundige voorschriften voor het gebied.

Concreet moet de inrichtingsstudie, in aanvulling op de beschrijvende informatie voor het bekomen van een stedenbouwkundig attest en/of vergunning klaarheid geven in:

- de opmeting van de bestaande toestand, met een analyse van de aanwezige bestemmingen en activiteiten, de verschijningsvorm, bouwkundige geschiedenis en inventaris (o.a. elementen die bijdragen tot de cultuurhistorische waarde), opmeting en inplanting van gebouwen, bouwvolumes met hoogte, diepte, materiaalgebruik, omgevende open ruimten en relaties;

- het geplande project, met een duidelijke voorstelling van de verschijningsvorm en een omschrijving en kwantificering van de bestemmingen;

- een onderzoek betreffende het behoud van de cultuurhistorisch waardevolle

Libost-Groep nv.

ontwerp- en adviesbureau Informatief

Toelichting bij de gewenste ruimtelijke context Essentiële aspecten

Verordenend

Stedenbouwkundige voorschriften Volgende ruimtelijke krachtlijnen dienen daarbij in acht te worden

genomen:

In functie van het algemeen openbaar karakter van de site met de nadruk op een fruitexperiënce-center wordt de horecafunctie strikt beperkt

 De schoorsteen blijft behouden als historisch ankerpunt

 De onbebouwde ruimten worden ingericht als een publiek plein

elementen en betreffende de noodzakelijke ingrepen voor de draagkracht, stabiliteit, brandveiligheid en beveiliging van het gebouw; een onderzoek naar het effect van dergelijke ingrepen op de directe omgeving ven de gebouwen en een toelichting bij de mate van reversibiliteit van dergelijke ingrepen;

- het beantwoorden van het project aan de harde eisen (inzake bestemmingen, gabarit,...) uit de stedenbouwkundige voorschriften van dit R.U.P.;

- de mate waarin de eenheid van het complex en zijn omgeving bewaard blijft;

- de harmonie met de omgeving qua volume, gevelcompositie en materiaalgebruik.

De inrichtingsstudie maakt deel uit van het dossier betreffende de aanvraag van stedenbouwkundige vergunning en wordt als zodanig overgemaakt aan de bouwcommissie die hieromtrent een gemotiveerd advies geeft aan het college van burgemeester en schepenen. Elke nieuwe vergunningsaanvraag kan een bestaande inrichtingsstudie of een aangepaste of een nieuwe inrichtingsstudie bevatten.

- Alle werken, handelingen en wijzigingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie, het onderhoud en het beheer van de bestemming zijn toegelaten voor zover ze wat schaal en ruimtelijke impact betreft verenigbaar zijn met het industrieel karakter van de siroopfabriek en voldoen aan volgende voorschriften:

o De horecafunctie in zijn totaliteit beperkt blijft tot maximaal 20 % van de bruto vloeroppervlakte. met de bestaande bebouwingsstructuur;

 ze de representativiteit van de site versterkt.

o De bestaande schoorsteen, indicatief weergegeven als ankerpunt op het grafisch plan, moet bewaard, hersteld in oorspronkelijke toestand en onderhouden worden. Bij verwijdering of heerkracht moet de schoorsteen heropgebouwd worden in oorspronkelijke toestand.

Libost-Groep nv.

ontwerp- en adviesbureau Informatief

Toelichting bij de gewenste ruimtelijke context Essentiële aspecten

Verordenend

Stedenbouwkundige voorschriften met een sterke relatie met het Stationsplein. De inrichting moet in

functie zijn van het behoud van het historisch industrieel karakter.

Volgende inrichtingsprincipes dienen in acht te worden genomen:

Het in beeld brengen van de leegte

In functie van de vroegere industriële activiteiten is het huidig plein volledig verhard en vormt een kwaliteitsvolle lege ommuurde ruimte. In de nieuwe inrichting blijft deze leegte de publieke ruimte domineren.

Restaureren van spoorinfrastructuur

De bestaande spoorinfrastructuur geeft de site een eigen karakter en identiteit. Vanuit deze visie dient in de nieuwe inrichting de spoorinfrastructuur een nieuwe betekenis te verkrijgen, functioneel en/of ruimtelijk.

Loons plein

- behoud bestaande kenmerkende elementen

o De onbebouwde oppervlakte wordt ingericht als een (semi)publiek plein met een sterke functionele en ruimtelijke relatie met de siroopfabriek, het stationsplein en de aanliggende functies. De inrichtingselementen zoals de het bestaand materiaalgebruik, de sporen en de gemetselde scheidingsmuur ten aanzien van de Ervaertstraat ,waaraan dit cultuurhistorisch binnenplein zijn waarde te danken heeft, dienen behouden te blijven.

Libost-Groep nv.

ontwerp- en adviesbureau Informatief

Toelichting bij de gewenste ruimtelijke context Essentiële aspecten

Verordenend

Stedenbouwkundige voorschriften Algemene bepalingen

Deze aaneensluitende zone is aangeduid als pleinzone die ingericht wordt met respect voor de historische context ervan. Zowel op verkeerskundig als ruimtelijk vlak wordt hier dus gestreefd naar een verhoging van de leefbaarheid en gebruikswaarde van het openbaar domein. Bepaalde lokale functies zoals voorzieningen, handel, horeca, ...

sluiten aan op deze zone.

Binnen deze zone situeert zich het stationsplein waarbij, bijkomend aan de typische pleinfuncties, de ruimtelijke en functionele relatie tussen de omliggende woonzones en de semi-publieke als publieke functies moet gerealiseerd worden. Ook de aanwezigheid van een structurerende groenas moet ruimtelijk in het pleinontwerp ingebracht worden.

- Bestemmen als verblijfszone

In document Libost-Groep nv. (pagina 79-82)