• No results found

Zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut

In document Libost-Groep nv. (pagina 76-79)

Juridische afdwingbaarheid

Artikel 15. Zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut

- Dit gebied is bestemd voor gemeenschapsvoorzieningen, openbare nutsvoorzieningen en woningen of wooneenheden die, gerelateerd zijn aan de gemeenschapsvoorziening.

Bepalingen met betrekking tot inrichting en bebouwing

De betrokken werken, handelingen en wijzigingen kunnen worden toegelaten ongeacht het publiek- of privaatrechterlijk statuut van de initiatiefnemer of het dan niet aanwezig zijn van winstoogmerk.

Aangezien de voorschriften vrij flexibel worden opgevat en de invulling van openbaar nut steeds een belangrijke invloed heeft op zowel het ruimtelijk weefsel van Borgloon alsook op socio-economisch weefsel, wordt er een inrichtingsstudie opgemaakt. Deze inrichtingstudie kan bij elke vergunningsaanvraag aan adviserende instanties voorgelegd en beoordeeld worden.

Om een ruimtelijk inpassing te waarborgen zijn er per deelzone ruimtelijke concepten en krachtlijnen aangereikt.

Het voldoen aan ondervermelde randvoorwaarden dient bij de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning, informatief aangetoond worden door middel van een inrichtingsstudie. De inrichtingsstudie is een informatief document voor de vergunningverlenende overheid met het oog op het beoordelen van de vergunningsaanvraag in het kader van de goede ruimtelijke ordening en de stedenbouwkundige voorschriften voor het gebied.

Concreet moet de inrichtingsstudie, in aanvulling op de beschrijvende informatie voor het bekomen van een stedenbouwkundig attest en/of vergunning, klaarheid geven in:

- het geplande project, met een duidelijke voorstelling van de verschijningsvorm en een omschrijving en kwantificering van de bestemmingen;

- het beantwoorden van het project aan de harde eisen (inzake bestemmingen, gabarit,...) uit de stedenbouwkundige voorschriften van dit R.U.P.;

- de mate waarin de eenheid van het complex en zijn omgeving bewaard blijft;

- de harmonie met de omgeving qua volume, gevelcompositie en materiaalgebruik.

De inrichtingsstudie maakt deel uit van het dossier betreffende de aanvraag van stedenbouwkundige vergunning en wordt als zodanig overgemaakt aan de bouwcommissie die hieromtrent een gemotiveerd advies geeft aan het college van burgemeester en schepenen. Elke nieuwe vergunningsaanvraag kan een

Libost-Groep nv.

ontwerp- en adviesbureau Informatief

Toelichting bij de gewenste ruimtelijke context Essentiële aspecten

Verordenend

Stedenbouwkundige voorschriften Volgende ruimtelijke concepten/krachtlijnen, per deelgebied, dienen

daarbij in acht te worden genomen:

Deelgebied I

Omwille van de ligging in de rand van bebouwde omgeving in overgang naar een open ruimtegebied wordt hier bebouwing opgericht in de randen van het perceel. Op deze manier wordt er aan wandvorming gedaan ten aanzien van noordelijke pleinzone en ten aanzien van de Ervaertstraat.

De toelevering, circulatie en andere functies in openlucht worden gebundeld georganiseerd op het binnenplein, onttrokken aan het zicht. Deze functies gaan een relatie aan met de omringende gebouwen

Gebouwen gelegen in zichtlocatie vanaf de Ervaertstraat, het Stationsplein en de groene as moeten in eerste instantie als voorgevel opgericht worden en voorzien worden van architecturale accenten. De architecturale accenten zorgen voor een speelse gevelopbouw en nodigen de bezoeker uit om de omgeving te verkennen.

Naar ontsluiting toe wordt deze zone voor gemeenschapsvoorzieningen ontsloten voor gemotoriseerd verkeer via de Ervaertstraat.

Niet enkel de gebouwen moeten een relatie aangaan met het noordelijk gelegen plein en groene as maar ook moet er een

- interne circulatie via een binnenplein

bestaande inrichtingsstudie of een aangepaste of een nieuwe inrichtingsstudie bevatten.

Deelgebied I

- Alle werken, handelingen en wijzigingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie, het onderhoud en het beheer van de bestemming zijn toegelaten voor zover ze wat schaal en ruimtelijke impact betreft verenigbaar zijn met de omgeving en voldoen aan volgende voorschriften:

o De bebouwing wordt georiënteerd rond een centraal binnenplein waarbij tevens een wand aan de Ervaertstraat en het park in het verlengde van de pleinzone. Hierbij zijn alle zichtbare gevels van de bouwvolumes evenwaardig en dit zowel naar materiaalgebruik als in functie van representatie.

o De b/t van de hoofd en bijgebouwen in hun totaliteit bedraagt maximaal 0,4

o Het aantal bouwlagen bedraagt maximaal 2 bouwlagen en een zadeldak van max. 40°, Afwijkende dakvormen zijn in functie van architecturale accenten, dakkapellen, vensters, dakterrassen en/of de harmonieuze opbouw van het volume, toegelaten tot maximum 30% van de totale dakoppervlakte en dit indien zij kleinschalig zijn uitgevoerd, ondergeschikt zijn aan de dakvorm en in harmonie met de totale opbouw van het gebouw.

o De kroonlijsthoogte maximaal 7.5 meter, met een maximale nokhoogte van 12.00 meter.

o Ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer via de Ervaertstraat.. Voor zwakke weggebruiker is een toegankelijkheid vanaf het stationsplein en/of parkgebied verplicht.

Libost-Groep nv.

ontwerp- en adviesbureau Informatief

Toelichting bij de gewenste ruimtelijke context Essentiële aspecten

Verordenend straatbeeld, bepaald door gekoppelde en gesloten bebouwingen.

Indien het binnengebied eventuele bouwconstructies worden voorzien ten dienste van de gemeenschapsvoorziening (eventueel als dienstwoning) dienen deze, in relatie met de directe omgeving, in bouwhoogte beperkt te zijn tot 1 bouwlaag.

De constructies zijn kleinschalig van aard en de inplanting wordt mede bepaald door de zonoriëntatie.

Naar uitstraling van het openbaar gebouw dienen de voorgevels op drempelverlagende manier vorm gegeven te worden, bvb interactie binnen en buiten door glas, uitnodigende representatieve voortuinen en inkomzones, aantrekkelijke omgevingseigen architectuur,...

Gebouwen op zichtlocatie worden in de voorgevel voorzien van architecturale accenten. De architecturale accenten zorgen voor een speelse gevelopbouw en nodigen de bezoeker uit om het openbaar gebouw te bezoeken.

- Gevels in zichtlocatie als voorgevel met architecturale accenten.

Deelgebied II

- Alle werken, handelingen en wijzigingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie, het onderhoud en het beheer van de bestemming zijn toegelaten voor zover ze wat schaal en ruimtelijke impact betreft verenigbaar zijn met de omgeving en voldoen aan volgende voorschriften:

o De b/t van de hoofd en bijgebouwen in hun totaliteit bedraagt maximaal 0,3. Hierbij dient een besloten straatbeeld gerealiseerd te worden ter hoogte van de Ervaertstraat en de Guldenbodemlaan,. Hierbij dient ten opzichte van de perceelsgrenzen die grenzen aan het woongebied een bouwvrije zone met een minimale afstand van 10 meter gerespecteerd te worden.

o Binnen een zone van 30 meter gemeten vanaf de as van de Guldenbodemlaan en de Ervaertstraat bedraagt het aantal bouwlagen maximaal 2 bouwlagen met hellende dakvlakken van max. 40°.

o De kroonlijsthoogte bedraagt maximaal 7.5 meter, met een maximale nokhoogte van 12.00 meter.

o Afwijkende dakvormen zijn in functie van architecturale accenten, dakkapellen, vensters, dakterrassen en/of de harmonieuze opbouw van het volume, toegelaten tot maximum 30% van de totale dakoppervlakte en dit indien zij kleinschalig zijn uitgevoerd, ondergeschikt zijn aan de dakvorm en in harmonie met de totale opbouw van het gebouw.

o Buiten de zone van 30 meter wordt het aantal bouwlagen beperkt tot één bouwlaag met plat dak en een maximale dakrandhoogte van 3,50 meter, Indien het plat dak groter is dan 18 m² dient deze minimaal ingericht te worden als een extensief groendak.

o alle zichtbare gevels van de bouwvolumes zijn evenwaardig qua materiaalgebruik, waarbij op zichtlijnlocaties in de voorgevel architecturale accenten gelegd worden in functie van representatie.

Libost-Groep nv.

ontwerp- en adviesbureau Informatief

Toelichting bij de gewenste ruimtelijke context Essentiële aspecten

Verordenend

Stedenbouwkundige voorschriften

Algemene bepalingen

Deze gebieden zijn bestemd voor openbare functies, inrichtingen voor het algemeen nut en aan fruit gerelateerde lokale bedrijvigheid alsook horeca.

- Bestemmen als openbaar nut en gerelateerde

bedrijvigheid

In document Libost-Groep nv. (pagina 76-79)