• No results found

Zienswijze 17 – Engweg eikenbosschage (indiener: Engweg 103)

Betreft

Eikenbosschage hoek Akkerweg – Engweg - Gooyer Wetering, Driebergen-Rijsenburg Bestemmingswijziging ‘Groen’ naar ‘Verkeer’

Zienswijze

Het ontwerp-bestemmingsplan "Driebergen Buitengebied" roept m.b.t. het gestelde in par. 2.2.2.4.

Groen, natuur en landschap bij mij de volgende vraag op:

Waarom heeft het eikenbosje zoals deze op de hoek van de Akkerweg/Engweg/ Gooijer Wetering, voorkomt, nu plotseling de bestemming 'Verkeer' gekregen en heeft dit perceel niet gewoon de bestemming: 'Groen' behouden ??

Aangezien de bestemming 'Verkeer' het feitelijk mogelijk maakt dat ten koste van dit bosje de weg hier zal worden doorgetrokken met dus ook gevolgen voor de verkeersveiligheid op de Akkerweg en mogelijk ook op dit deel van de Engweg.

Op dit kruispunt staan een aantal prachtige eiken die ervoor zorgen dat de weg van Gooyer Wetering naar Akkerweg het verkeer de snelheid doet afremmen, waardoor de snelheid op deze wegen wordt gematigd en waardoor ook het verkeer vanuit de Engweg (fietsstraat!) veilig op deze beide wegen zijn weg kan vervolgen.

Ik verzoek u dringend om de bestemming Groen te handhaven en NIET de bestemming Verkeer te gaan geven

Gemeentelijke reactie

In het ontwerpbestemmingsplan is de plangrens met het bestemmingsplan ‘Woongebied Driebergen’ niet juist weergegeven. Dit heeft effect op de grens van de bestemming betreffende deze eikenbosschage. De eikenbosschage heeft in het vigerende bestemmingsplan de bestemming

‘Agrarisch met (landschaps)waarden’. In deze bestemming is voor het kappen van bomen een vergunning nodig. In de bestemming ‘Verkeer’ is dit niet het geval. Om de eikenbosschage een zekere bescherming te kunnen bieden is de bestemming ‘Agrarisch met waarden’ een passende bestemming. Wij wijzigen de bestemming ‘Verkeer’ in ‘Agrarisch met waarden’ met de

functieaanduiding ‘half-open landschap’en passen de plangrens aan.

Conclusie

De zienswijze delen wij gedeeltelijk en leidt tot de volgende aanpassingen:

 Op de verbeelding passen wij de plangrens van het bestemmingsplan ‘Woongebied Driebergen’ aan ter hoogte van de hoek Akkerweg – Engweg – Gooyer Wetering;

 Op de verbeelding wijzigen wij de bestemming van de eikenbosschage op de hoek Akkerweg – Engweg – Gooyer Wetering van ‘Verkeer’ in de bestemming ‘Agrarisch met waarden’ met functieaanduiding ‘half-open landschap’.

4.18

Zienswijze 18 – Engweg 34-36 & Kloosterlaantje 1 (indiener: Engweg 34-36, Landgoed Dennenburg)

Betreft

Engweg 34-36 & Kloosterlaantje 1, Driebergen-Rijsenburg Landgoed Broekbergen & Landgoed Dennenburg

Zienswijze

Namens cliënt, …, wonende aan de Engweg 34-36 te Driebergen-Rijsenburg ("Landgoed

Dennenburg"), te dezer zake woonplaats kiezende te mijnen kantore aan het Weena 800 (postbus 1110, 3000 BC) te Rotterdam, dien ik hierbij een zienswijze in over het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Driebergen ("Ontwerpbestemmingsplan"). Het Ontwerpbestemmingsplan is online te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl, identificatie:

NL.IMRO.1581.DBGbuitengebied- ON-01, en derhalve niet als afschrift aan deze zienswijze gehecht. Wel is een screenshot van het Ontwerpbestemmingsplan, zoals dat op voornoemde website zichtbaar is, aan deze zienswijze gehecht (bijlage 1 (niet bijgevoegd, red.)). Het

Ontwerpbestemmingsplan ligt volgens de openbare bekendmaking van 13 april 2018 tot en met 24 mei 2018 ter inzage, zodat deze zienswijze tijdig is ingediend.

... kan zich met een aantal onderdelen van het Ontwerpbestemmingsplan niet verenigen. Het betreft op hoofdlijnen:

a. de voorgenomen planologische beperkingen en wijzigingen ter plaatse van Landgoed Dennenburg; en

b. de voorgenomen planologische wijzigingen en uitbreidingen ter plaatste van Buitenplaats 'Broekbergen' gelegen aan het Kloosterlaantje 1 ("Broekbergen").

Hierna licht ik de bezwaren van ... nader toe.

I. INLEIDING

1. ... is bewoner en eigenaar van het Landgoed Dennenburg dat grenst aan de percelen die deel uitmaken van Broekbergen; daarmee is ... belanghebbende als bedoeld in artikel 1:2 Awb (ABRvS 27 maart 2002, AB 2002, 189).

2. ... heeft Landgoed Dennenburg aangekocht en in zijn oude glorie hersteld; enerzijds vanwege de rust en de natuurwaarden in de omgeving, maar anderzijds gelet op de bestaande ruime horecabestemming, zodat de omvangrijke investering van tijd en kosten in Landgoed Dennenburg ook rendabel zou kunnen zijn. En gelet op de passie en het vak van ... (hotelier/directeur-eigenaar van de Bastion Hotel Groep) en het feit dat Landgoed Dennenburg de vestigingsplaats is van verschillende horecaondememingen, is het Conclusie

De zienswijze delen wij gedeeltelijk en leidt tot de volgende aanpassingen:

 Op de verbeelding passen wij de plangrens van het bestemmingsplan ‘Woongebied Driebergen’ aan ter hoogte van de hoek Akkerweg – Engweg – Gooyer Wetering;

 Op de verbeelding wijzigen wij de bestemming van de eikenbosschage op de hoek Akkerweg – Engweg – Gooyer Wetering van ‘Verkeer’ in de bestemming ‘Agrarisch met waarden’ met de functieaanduiding ‘half-open landschap’.

voortzetten van de bestaande horecabestemming voor ... cruciaal. ... heeft er dan ook belang bij dat de rust en natuurwaarden op, en in de nabije omgeving van, het Landgoed Dennenburg behouden blijven.

3. Om deze reden heeft ... zich daarom ook in het verleden succesvol verzet tegen bepaalde ontwikkelingen in aangrenzende bestemmingsplannen (zoals bestemmingplannen

"Lange Dreef' en bestemmingplan "Engweg 38a") die een té vergaande invloed hadden op de rust en natuurwaarden in het buitengebied in het algemeen, en de nabije omgeving van Landgoed Dennenburg in het bijzonder.

4. Het verbaasde daarom ... dat nu - nota bene in het bestemmingsplan inzake het rustige en groene buitengebied zélf - ineens een planologische ontwikkeling mogelijk wordt

gemaakt die een aanzienlijke hoeveelheid woningen en kantoorruimte toestaat met alle ruimtelijke gevolgen van dien. ... is van mening dat - gelet op de rechterlijke uitkomst van de eerdere procedures én de talrijke rapporten op het gebied van beschermde flora- en fauna in het gebied - toch voldoende duidelijk moet zijn dat ontwikkelingen die zorgen voor een toename van het verkeer, licht, geluid etc. niet door de omgevingsrechtelijke beugel zullen kunnen.

5. Hierbij speelt in het bijzonder dat de geplande ontwikkelingen inzake Broekbergen - in vervolg op de woonwijk De Groene Tuinen ten noorden van het Landgoed Dennenburg, met ook de ontwikkelingen inzake de Engweg 38a/b ten westen van Landgoed

Dennenburg in het vooruitzicht - maken dat het Landgoed Dennenburg nu ook aan de zuidkant als het ware wordt ingebouwd - daar aan de oostkant van Landgoed Dennenburg ook al bebouwing aanwezig is. Dit getuigt niet van een goede ruimtelijke ordening.

6. Nu de noodzaak van een dergelijke ontwikkeling in het buitengebied op bovendien geen enkele manier is gemotiveerd in het Ontwerpbestemmingplan, kan dit niet opwegen tegen negatieve gevolgen voor Landgoed Dennenburg.

II. VOORAFGAAND

7. Graag benadruk ik dat ... alert is op ontwikkelingen die van (negatieve) invloed kunnen zijn op Landgoed Dennenburg in het algemeen en op het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied Driebergen in het bijzonder, omdat dit bestemmingsplan tevens dient ter bescherming van Landgoed Dennenburg en de activiteiten die daar sinds jaren bestemd zijn.

8. Om deze reden heeft ... al in een vroeg stadium, uitgebreid gereageerd op de voorgenomen ontwikkelingen door reeds op 4 november 2015 een omvangrijke zienswijze in te dienen over het Voorontwerpbestemmingsplan (bijlage 2 (bijlage 10, red.)). In deze zienswijze heeft ... gedetailleerd gereageerd op de voorgenomen wijzigingen ter plekke van Landgoed Dennenburg, m.b.t. de onderwerpen:

a. (horeca)bestemming hoofdgebouw;

b. (woon)bestemming koetshuis en boerderij;

c. (woon)bestemming oranjerie en boomgaardgebouw;

d. (woon)bestemming houthok met functieaanduiding 'opslag';

e. bestemming (als dienstgebouw) van de kas, de moestuinmuur en tuinschuur;

f. (woon)bestemming tuinmanswoning;

g. bebouwingscontouren en bestemmingplanvakken.

N.B. Daar de ontwikkelingen inzake Broekbergen pas in het Ontwerpbestemmingsplan zijn opgenomen, kan ... daar middels deze zienswijze pas nu voor het eerst op reageren (zie par. V).

9. ...' eerdere én huidige zienswijze met betrekking tot de hiervoor genoemde onderwerpen is in de basis simpel: bestaand gebruik behouden en op een enkel punt in

overeenstemming brengen met het oorspronkelijk gebruik gelet op aanwijzing van Landgoed Dennenburg (én Broekbergen) als rijksmonument met hoge ensemblewaarde.

III. ZIENSWIJZE INZAKE LANDGOED DENNENBURG