• No results found

2018 was weer een druk jaar en veel werkzoekenden hebben zich aangemeld bij de Werklijn. Zo hebben we een intakegesprek gehad met tweehonderdvijf werkzoekenden. Maar niet met alle werkzoekenden werd een traject opgestart. Langdurige begeleidingen werden opgestart met honderdveertien cliënten. Negentien staan nog op de wachtlijst en met de overige werkzoekenden hebben we geen traject opgestart. De redenen waarom werkzoekenden die aangemeld worden uiteindelijk niet in begeleiding komen, zijn divers. Sommigen haken af na één of twee gesprekken of zijn nog niet klaar voor een traject naar werk. Zij moeten bijvoorbeeld nog een taalcursus volgen om een basisniveau te hebben in een van de landstalen, hun verblijfsvergunning nog in orde brengen,… Zij worden dan eerst doorverwezen naar de juiste dienst en zodra hun situatie in orde komt kan de begeleiding bij De Werklijn starten. Anderen worden na het eerste gesprek doorverwezen naar een andere dienst die hen beter kan begeleiden (Franstalig circuit, Lokale Werkwinkel, GTB …).

Verder hebben ook nog honderdeenenvijftig werkzoekenden begeleid uit de vorige jaren. Het totaal aantal begeleidingen voor 2018 komt dus op tweehonderdvijfenzestig. De stijging van het aantal begeleidingen t.o.v. de vorige jaren is vooral dankzij de aanwerving van extra personeel bij de Werklijn. De nieuwe partnershipovereenkomst met Actiris heeft het mogelijk gemaakt om twee extra voltijdse equivalenten aan te werven.

Het aantal nieuwe begeleidingen, dat voor Actiris opgestart moest worden (197), hebben we dit jaar dan ook ruim gehaald. Er werden tweehonderdnegentien begeleidingen gevaloriseerd voor Actiris. Een schitterend resultaat in vergelijking met vorig jaar. Dit is natuurlijk dankzij onze geweldige trajectbegeleiders die heel hard hun best hebben gedaan om zoveel mogelijk werkzoekenden te kunnen helpen.

Hieronder geven we een beeld van de cliënten die we begeleid hebben.

176 89

Verhouding man/vrouw

man vrouw

47 48

64

106

jonger dan 25 jaar

26 - 35 jaar 36 - 45 jaar ouder dan 45 jaar

Leeftijd

38 30 37

71

9

18

27 35

jonger dan 25 jaar 26 - 35 jaar 36 - 45 jaar ouder dan 45 jaar

Leeftijd en verhouding man/vrouw

man vrouw

Grafiek 1: Verhouding man/vrouw

Zoals af te lezen uit grafiek 1 werden er in 2018 meer mannen (176) dan vrouwen begeleid (89). Deze verhouding vinden we ieder jaar opnieuw.

Grafiek 2: Leeftijd

Grafiek 3: Leeftijd en verhouding man/vrouw

Er werden meer oudere werkzoekenden aangemeld (zie grafiek 2) en deze waren vooral mannen (zie grafiek 3). De contacten met BuSO-scholen zorgen ervoor dat schoolverlaters iets makkelijker de weg vinden naar onze dienst.

Het blijft echter een uitdaging om deze jongeren van de schoolbanken tot bij De Werklijn te krijgen. Een groot deel van ons doelpubliek heeft een fysieke beperking (zie grafiek 4 en 5) die zich vaak op middelbare leeftijd (tussen 40 en 60 jaar) manifesteert. Vandaar dat er een groot deel van ons doelpubliek ouder is dan 45 jaar.

85 49

32 35 16

1 9

10 9 5 1 1 3

9

Fysieke beperking Verstandelijke beperking/…

Psychische beperking Fysiek en psychische beperking Fysiek en verstandelijke beperking Fibromyalgie Psychische en verstandelijke…

Autismespectrumstoornis Sensorische beperking Psychosociale handicap

Diabetes Dyslexie/ Dyscalculie Versaleving Onbepaald

Aard van handicap 1

Grafiek 4: Aard van handicap

Ook in 2018 werden er meer werkzoekenden met een fysieke beperking aangemeld (zie grafiek 4). Deze tendens zet zich door de jaren heen door. De combinatie van een fysieke beperking met verstandelijke of psychische problemen zorgt ervoor dat de kansen op werk ernstig bemoeilijkt worden. Een veel voorkomende situatie is die van een werkzoekende, die geen fysiek zwaar werk meer kan doen, maar ook niet over de intellectuele vaardigheden beschikt om zich om te herscholen naar een beroep als bediende. Dit laatste is sowieso al niet evident omwille van de hoge bediende-profielen, die in het Brussels Gewest gevraagd worden. Een steeds toenemende deel van onze cliënten heeft een psychische beperk ing. Dit is een zeer moeilijke doelgroep waar we vaak op verschillende levensdomeinen moeten ingrijpen. Het probleem is dat het VAPH deze beperking niet beschouwd als een handicap. Dit betekent dat we voor deze cliënten geen beroep kunnen doen op VAPH-diensten zoals bijvoorbeeld RTH om ons in bepaalde acties te ondersteunen.

Fysieke beperking ; 85; 32%

Verstandelijke beperking/

Leermoeilijkheden; 49; 19%

Psychische beperking ; 32;

12%

Fysiek en psychische beperking ; 35; 13%

Fysiek en verstandelijke beperking ; 16; 6%

Fibromyalgie; 1; 0%

Psychische en verstandelijke … Autismespectrumstoornis ;

10; 4%

Sensorische beperking ; 9;

4%

Psychosociale handicap; 5;

2%

Diabetes ; 1; 0%

Dyslexie/ Dyscalculie ; 1; 0%

Versaleving ; 3; 1%

Onbepaald ; 9; 3%

Aard van handicap 2

Grafiek 5: Aard van handicap

Als we grafiek 5 van dichterbij bekijken zien we dat er 3 grote groepen van problematieken zijn. Zo heeft bijna de helft van ons doelpubliek een fysieke beperking of een combinatie van een fysieke beperking met een andere beperking (51%). Een tweede grote groep zijn de mensen met een verstandelijke beperking of met leermoeilijkheden (19%) en uiteindelijk is er een groot deel van werkzoekenden met een psychische beperking (12%).

Bij een paar aanmeldingen is de aard van de handicap niet van in het begin duidelijk. Dit komt omdat doorverwijzende instanties wel ervaren dat hun cliënt/cursist/… een beperking heeft, maar dit niet altijd duidelijk kunnen benoemen. Bij negen werkzoekenden was de aard van de beperking eind december nog niet duidelijk (zie grafiek 4). Bij cliënten van allochtone origine speelt het taalprobleem ook mee. Het is dan ook niet altijd evident om uit te maken of het effectief over een beperkte leerbaarheid gaat.

51

40 37 21

13 10 12 13

8 10

5 6 6 6 4 5 2 5 4 2 1 1 3

Woonplaats

Belg ; 175 EU ; 30

niet-EU ; 60

Nationaliteit

Belg EU niet-EU

Grafiek 6: Woonplaats

Het is

duidelijk dat werkzoekenden uit het hele Brusselse Hoofdstedelijk Gewest hun weg vinden naar De Werklijn. De meeste aanmeldingen komen uit Anderlecht zelf, Brussel-Stad, Schaarbeek en Sint-Jans-Molenbeek (zie grafiek 6).

Dit is vooral te wijten aan de hoge (hoogste) werkloosheidsgraad in deze gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Grafiek 7: Nationaliteit

De meeste werkzoekenden hebben de Belgische nationaliteit. De meerderheid daarvan heeft een migratieachtergrond. Deze groep heeft ook vaak in het land van herkomst gestudeerd. In de groep van werkzoekenden uit de Europese Unie zijn er twaalf verschillende nationaliteiten. In de groep van buiten de Europese Unie waren er in 2018 eenendertig verschillende nationaliteiten.

65

Het is duidelijk dat de overgrote meerderheid van onze cliënten laaggeschoold is. De grootste groep heeft in het buitenland school gelopen. Deze werkzoekenden zijn meestal ook niet lang naar school geweest. En wie een hogere opleiding gevolgd heeft, slaagt er zeer moeilijk in om het in het thuisland behaalde diploma te laten gelijkschakelen. Een andere grote groep is die van de cliënten die buitengewoon secundair onderwijs gevolgd hebben.

Grafiek 9: Inactiviteitsduur

Werkzoekenden met een inactiviteit van vijf jaar of tien jaar en meer is al lang geen uitzondering meer. Het hoeft geen betoog dat traject naar werk er hierdoor niet makkelijker op wordt. De samenwerking met de BuSO-scholen zorgt ervoor dat schoolverlaters vlugger aangemeld worden. We merken ook dat aanmeldingen soms rechtstreeks vanuit de school gebeuren, omdat de leerling in kwestie problemen heeft met de studie.

73

17

RVA OCMW FOD SZ Mutualiteit Arbeid Geen Ander

Grafiek 10: Verwijzende instantie

De aanmeldingen komen vooral van de Lokale Werkwinkels. Cliënten die al in begeleiding geweest zijn, nemen relatief gemakkelijk terug contact op. Andere diensten uit de sociale sector zoals CAW bijvoorbeeld verwijzen snel door naar ons. Ook organisaties uit de sector opleiding en tewerkstelling en de zorgpartners verwijzen vlot door.

Grafiek 8: Statuut

2

De meeste cliënten hebben een werkloosheidsuitkering of een uitkering van het OCMW. Werkzoekenden zonder inkomen, zijn ten laste van hun partner/ouders en/of kunnen geen recht op een werkloosheidsuitkering laten gelden (bijvoorbeeld een werkzoekende die opleidingsvorm 2 gevolgd heeft in het BuSO). Cliënten met een inkomen uit arbeid, werken op het moment van de aanmelding in een (al dan niet tijdelijk) contract.

2 Het gaat over het statuut op het moment van de aanmelding. In de loop van het traject kan dit veranderen.

129 maatwerkbedrijf. Drie cliënten deden vrijwilligerswerk.

- De meeste werkzoekenden worden ook nog begeleid na hun tewerkstelling. Het gaat voornamelijk over administratieve ondersteuning, bijvoorbeeld een werknemer die op onze dienst beroep doet om ondersteuningsmaatregelen aan te vragen.

- Honderdnegenentwintig werkzoekenden worden verder begeleid. Bij sommigen onder hen is het nog niet duidelijk in welke richting het traject zal gaan, anderen worden stilaan terug geactiveerd.

- Zeven cliënten startten in een arbeidszorgproject.

- Negenenvijftig cliënten volgden een opleiding of stonden op het punt om hiermee te starten. Hier gaat het vooral om begeleidingstrajecten/opleidingen bij de GOB Emino. Er zijn dan ook twee cliënten die opnieuw met een schoolcursus gestart zijn.

- twaalf werkzoekenden werden doorverwezen, een naar AAZW en twee naar andere partners.

- Bij acht cliënten werd de begeleiding omwille van specifieke redenen stopgezet. Meestal is een traject naar werk niet (meer) haalbaar omdat de individuele situatie van de werkzoekende dit niet toelaat. We merken dat in deze groep meer en meer werkzoekenden een uitkering aanvragen bij de mutualiteit (1 werkzoekende) of bij de FOD Sociale Zekerheid. In de mate van het mogelijke proberen we de betrokken cliënt hierin te ondersteunen. Ook moeilijke gezinssituaties kunnen ervoor zorgen dat zoeken naar werk (nog) niet mogelijk is. Bij een aantal cliënten werd de begeleiding stopgezet omwille van verhuis naar een ander gewest.

- Van negentien werkzoekenden hadden we geen nieuws.

- Uiteindelijk zijn er vijf cliënten die besloten om zelfstandig naar werk te zoeken.