• No results found

Community building en inclusie

II. De Boei reguliere werking

5. Community building en inclusie

De doelstelling van al onze community building projecten is inclusie bevorderen. In onze projecten zoeken we naar activiteiten waarbij onze cliënten k unnen meedoen in de samenleving, waarbij zij het gevoel hebben welkom te zijn, iets kunnen betekenen voor een ander, geaccepteerd zijn voor wat zij kunnen, waar zij hun talenten kunnen tonen, waardering krijgen….)

De wooncoaching en begeleiding die onze cliënten krijgen is niet voldoende om op een kwalitatieve zelfstandige manier te kunnen wonen in Bru ssel.

Voor deze bewoners bieden wij inclusie bevorderend e activiteiten aan die hen de mogelijkheid bieden hun sociale vaardigheden en zelfredzaamheid verder te ontwikkelen .

Onze ervaring heeft ons geleerd dat het integratieproces niet is afge rond op het moment dat iemand in staat is om zelfstandig te wonen.

We kunnen pas spreken van een geslaagde integratie via wonen indien de bewoners ook kunnen deelnemen aan het leven dat zich afspeelt in de wijk waarin zij wonen. Personen met een handicap hebben het daarbij extra moeilijk en worden ook vaak geconfronteerd met vooroordelen van wijkbewoners met isolement en vereenzaming tot gevolg.

Community building vormt een belangrijke hefboom voor integratie en d e projecten maken het verenigingsleven in de gemeente, het buurthuis en de buu rtbewoners dan ook toegankelijk voor onze cliënten.

Sinds juni 2016 hebben wij een medewerker inclusie in dienst. Met deze functie willen we ons nog meer toeleggen op de ontwikkeling van de talenten van onze cliënten. Op maat van de cliënten gaan we op zoek naar opportuniteiten en creëren we kansen om participatie daadwerkelijk te realiseren.

We zoeken naar taken die onze cliënten de gelegenheid geven een sociaal gewaardeerde rol te vervullen in de maatschappij .

3.1. Projecten met subsidies

Project “Ken je buurt” – Bruss-it

Dit project startte in 2017 maar werd verder gezet in 2018. De bedoeling van dit project was om de diverse buurt beter te leren kennen door samen met personen uit verschillende werelddelen kookworkshops en creatieve workshops te organiseren met landen thema.

Op die manier konden we ons netwerk in de buurt versterken, de sociale cohesie bevorderen en inclusie mogelijk maken voor onze cliënten en personen uit andere culturen .

Het waren zeer leerrijke en boeiende momenten voor de deelnemers.

Project 3 Mobiele talentenbar (Koning Boudewijnstichting )

De Koning Boudewijnstichting kende ons in 2017 een subsidie toe om dit inclusie project te

verwezenlijken. Het project behelst de creatie en het gebruik van een aantrekkelijke multifunctionele

“mobiele talentenbar, die op verschillende plaatsen in de buurt alsook in ons ontmoetingslokaal kan worden opgesteld. Zowel op verplaatsing als in ons lokaal gebruiken we deze mobiele bar om een brug te bouwen tussen de cliënten en de buurtbewoners.

Het uitgangspunt is te werken rond talenten, mensen te leren kennen, hun talenten te weten te komen, een talentenboek te maken, workshops rond talenten… De bedoeling is de talenten nuttig te gebruiken in de buurt. Zich nuttig maken versterkt het zelfvertrouwen, verhoogt de eigenwaarde van onze cliënten en bevordert het algemeen welzijn

.

De talentenbar werd in het najaar van 2017 gemaakt door vzw Micro Marché.

Met deze talentenbar presenteerden wij ons in 2018:

- in de Erasmus Hogeschool (fruitbrochettes, pannenkoeken, fruitcakes, …).

- in de zomer 2 X per week op de koer in de Academie Anderlecht in samenwerking met de Rinck.

- in de ontmoetingsruimte van vzw l’aiguille d’orée organiseerden we met de herfstvak antie en paasvakantie workshops voor de buurtbewoners. Eén van ons cliënten kon met de talentenbar haar kwaliteiten tonen en heeft pannenkoeken gebakken voor alle deelnemers.

- op een feestmoment “Ilot Scheut” buurtfeest (Inclusie met de buurt en 10-jarige studenten van de st-Vincent school en senioren van de wijk (rusthuis van Soust ) hebben we ook pannenkoeken gebakken voor de kinderen en atelier “ T-shirt schilderen “ georganiseerd.

- op het buurtfeest Scheut werden pannenkoeken gebakken.

- op de DIY (do it yourself day ) bij vzw Micro-Marché. Workshop teken-atelier, T-shirts en linnen zakken die samen met en door de kindjes getekend werden.

- op het openingsfeest en slotfeest van de Koer (Rinck) pannenkoeken gebakken .

Zo zal de bar ook in 2019 verder ingezet worden in een aantal nieuwe inclusieve activiteite n.

We willen foto’s nemen voor het buurtboek en de talenten van de buurtbewoners leren kennen . De opbrengst van deze activiteiten gaat naar het Boei solidariteitsfonds.

3.2. Inclusie en samenwerking met andere organisaties

Samenwerking met Huis van de Mens

Het Huis van de Mens steunt ons met 2 projecten.

Cursus fotografie :

Elke donderdag krijgen we een cursus fotografie aangebo den. Met deze cursus leren de cliënten al doende en afgewisseld met theorie de basistechnieken van de fotografie aan. Sam is een fantastische leraar en de cliënten leren enorm veel bij. Het is zonder twijfel een meerwaarde.

Cursus theater :

Elke maandag krijgen we een cursus theater aangeboden. Na het gesl aagde project “theater Mic Mac’

in 2017 was het de droom van vele onder onze cliënten om verder theater te spelen. Door de steun van het Huis van de Mens kon dit gerealiseerd worden.

De repetities vonden plaats op maandagen in de kelder van de Naaldstraat onder leiding van regisseur Noelia die een nieuwe schwung aan het theater gebe uren geeft : dans & muziek kwamen ietsje meer aan bod en dit bleek verrijkend te zijn voor vele personen.

Studenten van de Cardijnschool alsook de Boei cliënten konden er terecht om hun vaardigheden en talenten te ontwikkelen. De kers op de taart van al deze repetities was een voorstelli ng gebaseerd op

“Midzomernachtdroom” van William Shakespeare op de wijze van De Boei.

Onze buren van het Marokkaans naaiatelier ’vzw l’ Aiguille Dorée’ stelden ons hun zaal ter beschikking waar we net voor de zomer een spetterende opvoering gaven voor zowel leerlingen van de

Cardijnschool, als de kennissenkring van CAD De Boei, alsook buurtbewoners

Huis van de Mens is ondertussen bekend met onze werking en met de talenten van onze cliënten.

Zo vragen zij ons regelmatig de catering te verzorgen bij evenementen/vergaderingen.

Een van onze cliënten wordt regelmatig gevraagd om fotoreportages te maken van bijeenkomsten en evenementen.

Dankzij het Huis van de Mens konden we met onze cliënten in 2018 een gratis bezoek brengen aan het militair domein te Melsbroek.

Samenwerking met UPV vzw

UPV vzw (Uitstraling Permanente Vorming) is een vrijzinnig humanistische landelijke

vormingsinstelling, gespecialiseerd in wetenschapspopularisering. UPV vzw is werkzaam binnen de Vlaamse Gemeenschap.

UPV vzw zocht in 2016 naar een partner die hun flyers kan verspreiden over de hele VUB campus te Elsene, gaande van restaurant tot bibliotheek, tavernes o p de VUB infrastructuur, …Onze cliënten zien deze activiteit zitten. De campus is reusachtig groot en overweldigend in het begin. Elke

dinsdagochtend nemen we dit flyerproject op ons. Een zoektocht naar de juiste flyerlocaties is reeds een overwinning op zich. Onze cliënten vinden het heel leuk en fijn om samen met de UPV

medewerkers in het restaurant te mogen genieten van de warme maaltijd.

Doel voor onze mensen :

 Samenwerken, zowel met reeds bekende personen als nieuwe mensen

 Nieuwe ervaringen opdoen : flyeren in een zeer levendige omgeving

 Aangename aan het nuttige koppelen ; na het flyeren mogen onze cliënten genieten van een heerlijk warm middagmaal

 Nieuwe opportuniteiten op deze locatie ontdekken

 Tijdig aanwezig zijn

 Zich kunnen oriënteren in een grote, onbekende ruimte

 Sociale vaardigheden ontwikkelen

Deze samenwerking werd in 2018 succesvol verder gezet.

Samenwerking met de Voedselbank

Elke donderdag helpen wij De Voedselbank om het sorteerproces van voeding / onderhoudsproducten in goede banen te leiden. Het is een leerproces voor elke cliënt : tijdig aanwezig zijn, respecteren van de regels binnen deze werkomgeving, zich aanpassen aan een nieuwe omgeving/mensen, samen nuttigen van een lekkere warme maaltijd. De integratie met de medewerk ers van De Voedselbank

tijdens het middagmaal is mooi om te zien. We worden herkend en er is tijdens het middagmaal regelmatig tijd voor een babbeltje.

3 à 4 cliënten van De Boei alsook 2 cliënten van De Werklijn maken er steeds een mooie samenwerking van. Er komt een zekere arbeidsethiek aan bod en de attitudes om deze taken toch steeds tot een goed einde te brengen, zorgen voor blijdschap en voldoening.

Uit te voeren taken :

- Uitpakken grote dozen (rechtstreeks vanuit Delhaize, Colruyt, … aangeleverd) - Sorteren van product per product

- Inpakken van product per product in kleinere dozen - Weging van de kleine dozen

- Stapelen op paletten

- Etikettering van de dozen met het juiste gewicht alsook benaming product (klaarzetten voor transport)

4.4 Arbeidsmatige activiteiten

Voor een aantal van onze cliënten creëerden we in 2018 vrijwilligersposten, in het kader van onze vergunning AMA (Arbeidsmatige activiteiten). Twee werkposten creëerden we binnen het CAD met de bedoeling ook onze cliënten hun steentje te laten bijdragen daar waar hun mogelijkheden liggen.

Op deze manier zorgen zij voor extra handen voor de klusploeg op momenten in het jaar waar extra hulp nodig is. Het gaat hier dan over eenvoudig klus/poetswerk zoals opruimen, meegaan naar het containerpark, afwassen, schoonmaken, tuinwerk in Boei huizen, mee helpen verhuizen….

Een derde vrijwilligerspost regelden we bij het Neerhof in Dilbeek. Daar voert een cliënt een paar keer per week een aantal AMA activiteiten uit : appelen plukken, muur schilderen, hakselhout opruimen, geitenstal verder uitmesten, de aardappelen uithalen …

Een deel van de tijd van de inclusie medewerker gaat ook naar het zoeken van mogelijkheden om onze cliënten te laten groeien en te versterken zodat zij na verloop van tijd gewaardeerde taken kunnen opnemen in de maatschappij :

Eén cliënt van De Boei heeft de opleiding ‘oriëntatie bouw’ met s ucces gevolgd en afgerond (via Groep Intro & JES); het ging om een introductie opleiding van 1 volledige maand waarin de cliënt kon proeven van tal van mogelijkheden binnen de bouwsector. Gaande van schilderen, tegels plaatsen, bepleisteren van muren, stapelen bakstenen, …

Eén cliënt heeft gedurende 8 maanden de opleiding ‘horeca -en keukenmedewerker’ succesvol afgerond bij Atelier Groot Eiland (restaurant Bel Mundo). Na deze 8 maanden kreeg hij de kans om nog 4 maanden te verlengen in de vorm van vrijwilligerswerk. Deze kans nam onze cliënten met de nodige fierheid aan. Zijn functie hield voornamelijk afwaswerk in, alsook het snijden van groenten.

6.DAGBESTEDING

Algemeen

Naar de dagbesteding van vzw CAD-De Boei komen volwassen personen met ee n licht tot matige verstandelijke beperking. Het betreft huurders van de Boeihuizen maar evengoed andere personen die nood hebben aan een zinvolle daginvulling vinden de weg naar onze dagbesteding. De deelname aan

de dagbesteding is in principe vrijwillig maar niet vrijblijvend. Als de cliënten zich in iets engageren wordt er verwacht dat ze hun engagement nakomen. De bedoeling is dus de cliënt vrij te laten kiezen maar hun toch te motiveren en te stimuleren om uitdagingen aan te gaan.

De dagbesteding bestaat uit 2 grote delen: een groepsaanbod en een individueel aanbod.

Elke maand wordt er voor het groepsaanbod een programma gemaakt waarin een duidelijke structuur aanwezig is. De groepsactiviteiten zijn ingedeeld in vier grote groepen : creatieve activiteiten

(tekenen, knutselen, computer enz.), sportieve activiteiten (wandelen, zwemmen, fietsen enz.), werk gerelateerde activiteiten (soep maken, koken, moestuin werken enz.) en culturele activiteiten (deelname zinnekeparade, bezoek museum of film, enz ...).

Het individueel aanbod is meer persoonsgericht. Soms heeft een cliënt nood aan een activiteit, waar plaats is voor een meer persoonlijke babbel. Of bijvoorbeeld een bezoek aan een specifieke

tentoonstelling waar de rest van de groep geen interesse voor heef t. De individuele dagbesteding biedt de begeleiding ook de kans om af en toe de mensen te zien die wegens bv hun werk overdag niet naar de dagbesteding kunnen komen.

De dagbesteding is flexibel en wordt constant aangepast aan de noden van de cliënt. We moe ten blijven zoeken om het nog aangenamer en kwaliteitsvoller te maken. Extra aandacht voor het unieke in elke mens is noodzakelijk om zo samen op zoek te gaan naar hun dromen, interesses en talenten. In de dagbesteding is de ontmoeting met de andere van ze er groot belang. Zo kan iedere cliënt zich verder ontplooien, meer zichzelf zijn, beter zijn sterke kanten benadrukken om zo meer

zelfvertrouwen te krijgen.

Evoluties in de dagbesteding in 2018

Naast het creëren van een maandelijks groepsaanbod en het organiseren van individuele dagbesteding werd er in 2018 werk gemaakt van de verdere uitbouw van de dagbesteding. Hierin speelden de medewerkers community building en inclusie een belangrijke rol. De activiteiten die voortkomen uit de projecten community building en de inclusie initiatieven worden systematisch ge ïntegreerd in de dagbestedingskalender en aangeboden voor deelname aan alle cli ënten.

Deze activiteiten waren zeker een meerwaarde voor onze cliënten. Door samen te werk en met meerdere organisaties en buurtbewoners leggen we veel en interessante contacten. Op die manier leren onze cliënten de buurtbewoners en personen van allerlei organisaties kennen en zij leren ons kennen waardoor er weer nieuwe initiatieven ontstaan .

In onze dagbesteding staan wij steeds in nauw contact met verschillende organisaties die bij de ondersteuning van onze bewoners betrokken zijn. In eerste instantie zijn dit de verschillende begeleidingsdiensten van onze cliënten. Daarnaast houden we rekening met de reeds bestaand e familie en vriendenkring van elke cliënt. Verder werken we samen met tal van culturele en sociale verenigingen scholen en privé initiatieven wat een positieve impact heeft op de uitbreiding van het netwerk van onze bewoners.

In de verdere uitbouw van de dagbesteding staan de volgende elementen centraal :

Participatie

We organiseren activiteiten die meer participatie aan het cultureel en maatschappelijk leven stimuleren.

Inclusie

Inclusieve activiteiten die het mogelijk maken om een sociaal gewaardeerde rol op te nemen in de maatschappij.

Inclusie is bij ons zeker geen modewoord. We zijn met onze initiatieven een actief element in het sociaal en culturele buurtleven geworden in Anderlecht.

Netwerkversterkende activiteiten in groep of indivi duele trajecten, werken met zowel buurtbewoners, buurtverenigingen, alsook de lokale handelaars.

Eigenwaarde en waardering

Het ondernemen van community building projecten die het algemeen welzijn van de bewoners ten goede komen (zich goed voelen, gerespecteerd worden, talenten kunnen ontwikkelen, erbij horen, waardering krijgen, niet uitgesloten worden, welkom zijn, geaccepteerd worden….)

Het inrichten van een activiteitencentrum waar arbeidsmatige/sociale taken kunnen worden opgenomen in groep.

Door kansen op te eisen voor onze mensen tijdens de vele activiteiten in en rond de buurt, worden de talenten van de mensen die naar de dagbesteding komen positief opgemerkt.

We kregen bv veel waardering tijdens het jaarlijkse dankfeest dat de gemeente Anderlecht organiseert voor alle mensen die zich inzetten om van hun buurt een leuke en levendige buurt te maken.

Ontmoeting en ontspanning

Aanbod van creatieve, ontspannende activiteiten in groep binnen-en buitenshuis ,waar ontmoeting, zelfontplooiing en zich amuseren centraal staat.

Zelfredzaamheid

Het coachen en aanleren van de nodige attitudes die zelfstandig leven in Brussel bevorderen. Hierbij wordt er gewerkt rond : omgaan met diversiteit, gezondheid , voeding en beweging, stress, mobiliteit, samenleven met anderen.

Talenten

Het ontwikkelen van activiteiten gericht op het ontdekken, ontwikkelen en inzett en van vaardigheden en talenten, in groep of in individueel traject.

Lichamelijk en geestelijke conditie

Activiteiten die beweging , gezonde geest en gezonde voeding stimuleren ter bevordering van het algemeen welbevinden.

In onze dagbesteding staan wij in nauw contact met verschillende organisaties die bij de

ondersteuning van onze bewoners betrokken zijn. In eerste instantie is dit de begeleidingsdienst van onze cliënten. Verder werken we voor onze community building projecten en dagbesteding samen met tal van organisaties en scholen wat een positieve impact heeft op het netwerk van onze bewoners.

Hoogtepunten van 2018

Zomer op de Koer :

Vanwege het succes van onze deelname aan dit initiatief van de Rinck in 2017 vroeg de organisatie van ‘De zomer op de Koer’ opnieuw om samen te werken. De samenwerking begon reeds in mei, met het verspreiden van flyers en affiches bij de handelaren van Anderlecht . En tijdens de evenementen in de zomer stonden vele van onze mensen terug paraat om in te springen als er extra hulp nodig was in de bar of bij het aanbrengen van materiaal voor bv de muzikale optredens.

Culturele en feestelijke activiteiten :

De opening van het nieuwe buurthuis in parc Klein Scheut, een theater voorstelling bijwonen van het Brussels Volkstheater, Buitenbeenpop, de feestelijke opening van de culturele zomer van Anderlecht,

Een daguitstap met de boot langs het kanaal naar 3 fonteinen i n Vilvoorde, een 3 daagse uitstap naar London. ….te veel om op te noemen, memorabele momenten van 2018

Culinaire activiteiten

In 2018 na de heropening van de nieuwe Bamboe Xels zijn we doorgegaan met onze succesvolle workshops ‘Komen Eten’ (een initiatief dat we opstartten in 2014). In 2018 hebben we ons vooral toegespitst op persoonlijke wensen van de cliënten. Het aanleren van eenvoudige gerechten voor alledag.

Tussendoor hebben we enkele culinaire thema -avonden georganiseerd, zoals bv een echte Brusselse kook en eetavond, en een authentieke Indische vegetarische kookavond met als gastvrouw een Indische buurvrouw.

Arbeidsmatige activiteiten

Arbeidsmatige activiteiten blijven populair en het team van de dagbesteding zet zich in om dit aanbod steeds uit te breiden. .

Naast het voortzetten van reeds bestaande activiteiten zoals het maken en verkopen van

fruitbrochettes aan de Erasmus hogeschool, en het printen van T -shirts voor bv een muziekwedstrijd, hebben we in 2018 ons geconcentreerd op het gaan helpen sorteren en inpakken in de

voedselbank.(zie hoofdstuk community building) .

Daarnaast hebben we een zeer goede reputatie opgebouwd als catering service bij het huis van de mens. We maakten sandwiches en soep voor verscheidene vergaderingen, di e we dan ter plekke serveren.

Ook rond de renovatie van het ontmoetingslokaal Bamboe XeLs werden activiteiten opgezet.

De zitbank is handgemaakt bij vzw “Allee du Kaai”, met medewerking van de cliënten. De keukenkasten zijn geschilderd met medewerking van cliënten. En de gordijnen zijn het mooie eindproduct van de naaiateliers gegeven door een gedreven vrijwilligster.

Bamboe XeLs

In de lente van 2018 ging de mooi gerenoveerde Bamboe XeLs heel feestelijk terug open.

Het nieuwe interieur werkt nog meer uitnodigend dan vroeger. De Bamboe eiste op zeer korte tijd terug zijn plaats op als de ontmoetingsplaats van alle mensen die zich bij de dagbesteding aansluiten.

Onze cliënten vinden deze ontmoetingsplaats ontzettend belangrijk omdat ze hier een lokaal op hu n maat vinden waar ze zowel elkaar, als buurtbewoners, als nieuwsgierige toevallige voorbijgangers kunnen ontmoeten

In de goed ingerichte keuken werden in 2018 al tal van kookworkshops georganiseerd. Het is ook de plaats bij uitstek om te feesten en elkaar te ontmoeten. Bamboe XeLs is tevens het kloppend hart van de dagbesteding en het vertrekpunt van vele activiteiten. Door de ligging en de toegankelijkheid is de plaats ook heel uitnodigend. Buurtbewoners komen er af en toe een kijkje nemen en zo ontstaa n nieuwe relaties en ideeën.

Zo werden de bewoners van Boei5 uitgenodigd op 12/05 om samen met de moslimgemeenschap het begin van de Ramadan te beleven met een feestelijk diner in de Moskee die tegenover het lokaal gelegen is.

Elke dinsdag avond wordt er samen met een cliënt gekookt en komen de andere cliënten eten en wordt er kookvaardigheden aangeleerd alsook gewerkt rond gezonde voeding

In het najaar van 2018 startten we met Franse conversatielessen. Roland Depasse, voorzitter Comité Ilôt Scheut geeft gepassioneerd deze 1 ½ durende sessie. Roland neemt wekelijks (op dinsdag) onze

In het najaar van 2018 startten we met Franse conversatielessen. Roland Depasse, voorzitter Comité Ilôt Scheut geeft gepassioneerd deze 1 ½ durende sessie. Roland neemt wekelijks (op dinsdag) onze