• No results found

Contacten met andere organisaties

1. Partnershipovereenkomst met Actiris

Sinds januari 2017 loopt onze nieuwe partnershipovereenkomst met Actiris voor de begeleiding van specifieke doelgroepen (BSD). Het grootste verschil met de vorige overeenkomsten is dat we onze cliënten naast een traject nu ook kunnen begeleiden in een voortraject. Dit voortraject is bestemd voor mensen met een langere afstand tot de arbeidsmarkt waarbij de basisvoorwaarden om een job te vinden nog niet aanwezig zijn. Bij deze cliënten ligt de focus meer op sociale- en zorgacties en arbeidsmatige immersieacties (zoals vrijwilligerswerk, stages, proefdagen,…). Daarnaast voerde Actiris ook het PMS-dossier in (PMS staat voor psycho-medisch-sociaal). Het dossier kan aangevraagd worden door de BSD-partners, voor cliënten in een voortraject waarvan men inschat dat deze ver verwijderd is van arbeidsmarkt omwille van combinatie van psycho-medisch-sociale factoren die zijn gezondheid en/of sociale inschakeling aantasten. Indien deze aanvraag door het PMS-comité wordt goedgekeurd, wordt de werkzoekende voor 12 maanden vrijgesteld van controle door Actiris. Een goede maatregel voor mensen die onterecht op RVA staan.

Net als andere jaren werken we hiervoor nog steeds via het NPW (Netwerk van Partners voor Werk). Via dit systeem hebben we toegang tot de dossiers van de werkzoekenden, die bij Actiris ingeschreven zijn. Wij kunnen nog altijd trajectgegevens inbrengen, eventuele wijzigingen in de situatie aanbrengen, enz. Wij worden verondersteld in het dossier van de cliënt aan te duiden dat er een begeleiding door ons opgestart werd, indien de betrokkene hiervoor toestemming geeft. Aan de hand van deze registraties gaat Actiris na of wij op jaarbasis het vereiste aantal van 197 begeleidingen en voldoende positieve uitstroom gerealiseerd hebben, namelijk 80% voor de voortrajecten en 40% voor de trajecten. Daarom moeten werkzoekenden die door ons begeleid willen worden ook als niet-werkende werkzoekende ingeschreven (kunnen) worden bij Actiris. In de praktijk betekent dit dat o.a.

werkzoekenden met een ziekte-uitkering, werkende werkzoekenden of schoolgaande jongeren niet door De Werklijn begeleid kunnen worden.

Eind 2013 lanceerde Actiris een pilootproject, waardoor werkzoekenden met een ziekte-uitkering op doorverwijzing van de adviserend geneesheer van de mutualiteit begeleid kunnen worden door de dienst Begeleid Actief Zoeken naar Werk van Actiris. Werkzoekenden met dat profiel kunnen dan onder een speciale code ingeschreven worden bij Actiris. Sinds juni 2016 wordt er overlegd met het RIZIV, Actiris, VDAB, Emino en GTB-Vlaanderen over de begeleiding van werkzoekenden met een ziekte-uitkering. De bedoeling is dat deze mensen op

onderhandelingen zijn niet eenvoudig en vragen veel tijd. Eind 2018 vonden er nog enkele overlegmomenten plaats. We hopen alvast dat er in 2019 wat vordering in de zaak komt.

Normaal gezien wordt er zo’n viertal keer per jaar een begeleidingscomité georganiseerd vanuit Actiris, samen met de Nederlandstalige en Franstalige BSD-partners. In 2018 waren dit er slechts twee. Verder werd er voornamelijk via e-mail gecommuniceerd aan de partners. Zo werden er enkele voorstellen aangebracht over mogelijke rondetafelgesprekken en evaluaties van de huidige overeenkomst, maar concrete info bleef uit. Uiteindelijk werden deze uitgesteld naar 2019. Eind 2018 was er even onduidelijkheid rond de over te dragen begeleidingen van 2017. Actiris voerde een interne wijziging door zonder dit te communiceren aan de BSD-partners. Voor heel wat van de partners had dit echter een nadelig gevolg op hun cijfers, zo ook voor De Werklijn. Nadat enkele van de partners, alsook De Werklijn dit meldde werd toch door Actiris besloten de wijziging te annuleren.

2. Samenwerking met de gespecialiseerde opleidings-, begeleidings- en bemiddelingsdienst Emino

Sinds onze nieuwe partnershipovereenkomst met Actiris hebben wij, net als vorig jaar een onderaannemingsovereenkomst met Emino (het vroegere Job-Link). Collega Hasna organiseert hiervoor beroeps- verkennende stages op de reguliere arbeidsmarkt voor onze cliënten. Tot nu toe neemt De Werklijn enkel de organisatie van beroepsverkennende stages in het beschermde arbeidscircuit op. Deze stages kunnen verschillende doeleinden hebben naargelang de cliënt in een voortraject of traject zit. Tijdens een voortraject wordt een stage georganiseerd om de werkzoekende kennis te laten maken met de arbeidsmarkt of met een bepaalde sector. We spreken dan van oriënterende stages. Tijdens een traject kan een stage georganiseerd worden om te onderzoeken of een werkzoekende een bepaalde job aankan met zijn specifieke beperking. We hebben het dan over onderzoekende stages. Daarnaast kunnen deze stages ook gebruikt worden als screeningsmethodiek om na te gaan of cliënten al dan niet geschikt zijn om door te verwijzen naar de reguliere begeleiding van Emino. De samenwerking loopt nog steeds uitstekend, onder andere door de goede onderlinge communicatie en de overlegmomenten die op regelmatige basis worden gepland. In 2018 werden er in totaal 22 stages georganiseerd. Aangezien dit er minder zijn dan voorzien, zochten we naar andere taken die voor ons vanuit Emino opgenomen konden worden. Daarom werd Hasna ook ingezet in het kader van de bekendmaking.

Daarnaast merken we dat sinds de verhuis van Emino naar onze Naaldstraat een tweetal jaar geleden, dit de samenwerking erg vergemakkelijkt heeft. Er worden regelmatig overlegmomenten gepland rond cliënten en ook de overdracht/ doorverwijzing loopt vlot en met veel zorg voor de cliënt. Emino heeft bovendien zijn wachtlijst volledig weggewerkt, waardoor die overdracht vaak relatief snel kan gebeuren. Ook Emino zelf geeft aan tevreden te zijn met de goede samenwerking.

3. Samenwerking met VDAB, DABP

1

en GTB Vlaanderen

In functie van de aanvraag van de Bijzondere Tewerkstellingsondersteunende Maatregelen (BTOM) voor personen met een arbeidshandicap is De werklijn sinds augustus 2016 erkend als indiceringsconsulent ICF. Elke nieuwe collega die bij ons start, dient zich hierin dan ook op te leiden en de nodige examens af te leggen. Soufiane en Iris slaagden in 2018 probleemloos voor de test. Inès, die pas in juni startte, zal het examen binnenkort afleggen. De intervisies die initieel in 2017 doorgingen, werden niet meer verder gezet in 2018. Al trachtten we binnen De Werklijn wel regelmatig intervisiemomenten in te plannen. We kregen bovendien van de specialisten van DABP te horen dat ze erg tevreden zijn over de ICF-verslagen van De Werklijn.

CAD neemt ook deel aan het POWA, Partnerschaps Overleg Werkzoekenden met een arbeidshandicap. De vergadering bestaat uit vertegenwoordigers van o.a. VDAB, GTB, GOB, RIZIV, Groep Maatwerk, SST,… De inbreng van de gebruikers via Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid, is een belangrijk principe. De thema’s die aan bod komen hebben allemaal te maken met tewerkstelling voor personen met een (arbeids)handicap. De overleggroep komt een viertal keer per jaar samen.

Thema’s in 2018 waren o.a. ‘Onderzoek naar een typologie van werkzoekenden (VDAB) en de mogelijkheden van Data Science in het kader van een betere begeleiding naar werk’, ‘Werkplekleren en de wijzigingen in de IBO

1 DABP: Dienst Arbeidsbeperking

regelgeving en andere hervormingen’ . Ook werd de ‘Actielijst arbeidsbeperking 2020’ van de Commissie Diversiteit die dateert van 2 december 2015, tussentijds geëvalueerd in verschillende thema’s: Participatieladder, Werk-welzijn/ Activering/ re-integratie, Gespecialiseerde dienstverlening werkgevers en Maatwerkbedrijven. De laatste vergadering bestond uit reflecties op de eerste ervaringen met het decreet werk- en zorgtrajecten, vanuit verschillende invalshoeken: Activeringstrajecten vanuit netwerken van dienstverleners, vanuit casemanager werk en casemanager zorg en arbeidsmatige activiteiten vanuit de ronde tafel arbeidszorg. De vergaderingen vonden plaats op volgende data: 22/02/18; 17/05/18; 18/10/18; 06/12/18

4. Overleg met Tracé Brussel

De Werklijn neemt deel aan de vergaderingen van Tracé Brussel, dat de Nederlandstalige opleidings- en tewerkstellingspartners in Brussel coördineert. De Werklijn was telkens aanwezig op de Interzonale vergaderingen en de Zonale Commissies.

De Werklijn werkt ook samen met de Lokale Werkwinkel(s) in Brussel. Deze samenwerking houdt vooral wederzijdse doorverwijzing en overleg in. Sinds eind 2008 ontving De Werklijn één halve dag per week cliënten in de Lokale Werkwinkel Zuid in de Birminghamstraat in Anderlecht. Aangezien in 2017 heel wat Brusselse tewerkstellings- en opleidingsdiensten (Actiris, Tracé Brussel, VDAB, Bruxelle Formation) gecentraliseerd werden in de Astrotoren in Sint-Joost-ten-Node, beslisten we vanaf januari 2018 onze permanentiemomenten ook naar deze locatie te verplaatsen. We zitten er nu elke dinsdagvoormiddag (met uitzondering van de zomer- en kerstvakantie) en merken een positieve evolutie in het aantal aanmeldingen. Enerzijds omdat de Astrotoren een druk bezochte locatie is voor werkzoekenden. Anderzijds omdat er ook meer contact is tussen ons en de verschillende partners.

Op 25/04 ging Tiziana met Lies Torrez van Emino (regioverantwoordelijke Brussel – Halle – Vilvoorde) naar de teamvergadering van Tracé Brussel om meer informatie te geven over de laatste wijzigingen rond de begeleiding van Personen met een arbeidsbeperking. Dit was de gelegenheid om het aanbod van De Werklijn en Emino nogmaals te verduidelijken voor de tewerkstellingsconsulenten.

5. GROEI!- project Brussel (werk – armoede- welzijn)

Het GROEI!-project, betoelaagd door het Europees Sociaal Fonds, is een geïntegreerd traject voor mensen in armoede naar opleiding of werk. Het is een vervolg op het WAW-project, waar ook vanuit De Werklijn aan meegewerkt werd. Het hele traject behelst tien maanden. Tijdens het traject wordt er samengewerkt met verschillende partners die elk op hun terrein (welzijn – oriëntatie – armoede) werken. De partners die betrokken zijn bij het project zijn Centrum Basiseducatie Brusselleer, CAW Brussel, Leger des Heils, Atelier Groot Eiland en De Werklijn. Het traject bestaat uit drie verplichte delen. Een groepsluik waar gewerkt wordt rond de armoede zelf door middel van verschillende thema’s. Een tweede luik omvat de individuele welzijnsbegeleiding en hulp bij problemen op welzijnsvlak (schuldbemiddeling, relationele problemen, opvoedingsproblemen, psychosociale ondersteuning…). Uiteindelijk is er de oriënterende begeleiding naar opleiding/werk waarbij De Werklijn en Atelier Groot Eiland de betrokken partners zijn. Hierbij wordt gefocust op oriëntatie, competentiebepaling, zoeken naar geschikte job/opleiding e.d.

Een nauwe samenwerking tussen de verschillende partners is in het gehele traject cruciaal. Eén keer per maand wordt een teamoverleg gehouden voor de opvolging van de deelnemers, bijsturing van het project, ervaringsuitwisseling en een inbreng door de ervaringsdeskundige armoede. Tijdens de stuurgroep-GROEI!

worden de resultaten toegelicht, de samenstelling van de nieuwe groep en de financiële richtlijnen besproken. Het hele project liep van september 2016 tot september 2018. In 2018 werden door De Werklijn acht cliënten begeleid. Onlangs werden de resultaten van het project bekend gemaakt. In totaal vonden 6 van de 37 deelnemers een job en volgen 15 van de deelnemers een opleiding. Dit betekent dat het verwachte resultaat van 15% (naar werk of opleiding) ruimschoots werd gerealiseerd.

6. Samenwerking zorgpartners

Aangezien De Werklijn in zijn begeleiding vertrekt vanuit een integrale benadering, groeide de nood om onze cliënten ook ondersteuning te kunnen bieden bij moeilijkheden op andere levensdomeinen. Hiervoor kunnen we sinds enkele jaren rekenen op RTH-ondersteuning vanuit MPC Sint-Franciscus. RTH (rechtstreeks toegankelijke

begeleid/beschermd wonen, een professioneel netwerk uitbouwen rond de cliënt en zogenaamde “punctuele”

acties (bijvoorbeeld aanmelden bij of het zoeken naar een (huis)arts, andere dienst of administratieve ondersteuning).

We zagen het voorbije jaar de vraag naar RTH-ondersteuning bij onze cliënten zienderogen stijgen. Doordat MPC Sint-Fransiscus deze stijging niet kon volgen en ze bovendien een aanmeldingsstop moesten inlassen vanaf de zomer tot eind 2018, waren wij genoodzaakt andere mogelijkheden te verkennen. Aangezien sinds kort ook De Boei een RTH-aanbod probeert uit te bouwen, konden enkelen bij hen terecht. Daarnaast konden we ook op Begeleid Wonen Brussel en vzw De Lork rekenen.

7. Job-inclusion/ Jobday CAP Emploi, BRUG naar werk

Dit project werd reeds opgestart in 2017. Het is een samenwerking tussen verschillende Brusselse tewerkstellingspartners (voornamelijk BSD-partners, maar bv. ook Emino) en de stad Brussel.

Overheidsinstellingen dienen een bepaald aantal werknemers met een (arbeids)handicap in dienst te hebben. Dit zijn quota’s die hen worden opgelegd. Toch blijken werkgever en werknemer elkaar moeilijk te vinden. Om dit te vergemakkelijken werd Job-Inclusion gecreëerd. Via het platform kunnen vacatures verspreid worden. De betrokken tewerkstellingspartners bieden ondersteuning bij de matching van de juiste vacature aan de juiste werkzoekende met een (arbeids)handicap. Vanuit de vaststelling dat deze vacatures vaak niet aangepast zijn aan de doelgroep van mensen met een (arbeids)handicap, werd een nieuwe werkgroep opgestart. Binnen deze werkgroep engageerden we ons in 2018 om met (grotendeels) dezelfde diensten van Job-Inclusion een Jobday,

“CAP Emploi/ BRUG naar werk” te organiseren. De dag was bedoeld om werkgevers te sensibiliseren om werkzoekenden met een beperking aan te werven en om de werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact te brengen. Deze jobday ging door op 26 juni. De werkgroep zal ook in 2019 een vervolg krijgen met de bedoeling de samenwerking te bevorderen en nieuwe projecten uit te werken.