• No results found

1. Trajectbegeleidingen

Het hoofddoel van De Werklijn blijft de professionele integratie van Brusselse werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Om dit te bereiken proberen we samen met de werkzoekende stappen te zetten, die nodig zijn om de kansen op werk zo groot mogelijk te maken. Voor de uitvoering van dit traject werken we samen met de opleidings- en tewerkstellingspartners in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en daarbuiten, indien nodig.

Wij werken procesmatig. De nadruk ligt op de weg die de cliënt en de trajectbegeleider samen afleggen. Deze weg kan lang en intensief zijn, als de cliënt omwille van diverse redenen een grotere afstand tot de arbeidsmarkt heeft. De werkzoekende is niet altijd klaar om concrete stappen (zoals een opleiding) naar werk te zetten, laat staan om betaald werk te verrichten. Daarom is het belangrijk dit stap voor stap op te bouwen.

Soms is het nodig om zeer laagdrempelig te beginnen met bv. vrijwilligerswerk of begeleid werk en/of problemen op andere levensdomeinen eerst uit te klaren. Bovendien heeft de werkzoekende vaak hoge verwachtingen van de begeleiding naar werk. Deze kunnen niet altijd (onmiddellijk) beantwoord worden. De begeleiding houdt dan in dat we samen bepaalde pistes uitproberen, de cliënt zelf laten ondervinden wat haalbaar is en hem ondersteunen bij het verwerken van eventuele faalervaringen. Uiteraard houden we rekening met de draagkracht van de betrokkene.

We werken daarnaast vanuit een integrale benadering. Dit houdt in dat we oog hebben voor de globale situatie van de werkzoekende. Vaak zijn er moeilijkheden op andere levensdomeinen: familiale of relationele problemen, financiële moeilijkheden, gezondheidsproblemen, huisvestingsproblemen e.d. Deze moeten eerst in kaart gebracht en aangepakt worden, opdat de werkzoekende zich zorgeloos en optimaal op werk kan focussen en het traject naar werk op die manier ook effectief een kans op slagen heeft. Daarom is de samenwerking met diensten uit de welzijnssector van cruciaal belang. Het GROEI!-project, dat verder wordt toegelicht, is hiervan een treffend voorbeeld.

We proberen ook laagdrempelig te werken. Eerste gesprekken kunnen op een andere locatie doorgaan, indien nodig. Dit kan een plaats zijn waarmee de werkzoekende reeds gekend is. De doorverwijzer komt soms mee tijdens een eerste gesprek. Bij anderstaligen of slechthorenden zijn er soms tolken aanwezig. Afspraken worden genoteerd in een kleine zakagenda die de werkzoekende meekrijgt. Hij wordt dan verondersteld om deze agenda ook te gebruiken voor eventuele afspraken met andere diensten. Afspraken kunnen per brief, mail of SMS bevestigd worden. Indien nodig herinneren we de werkzoekende aan een afspraak voor deze plaatsvindt. Ook bij de concrete stappen naar werk of opleiding, kunnen wij praktische hulp bieden waar nodig. Zo gaan we regelmatig mee met de werkzoekende, op kennismakingsgesprekken, sollicitaties of voor de overdracht naar andere partnerorganisaties. Aangezien het einddoel steeds (betaalde) tewerkstelling is, blijven we ons echter bewust van het feit dat er een evolutie mogelijk moet zijn, zodat de werkzoekende op termijn zijn afspraken (met ons of anderen) zoveel mogelijk zelfstandig kan opnemen.

2. Bekendmaking

We merkten het afgelopen jaar dat partners wat minder vertrouwd raken met onze werking. Mogelijks door de vele veranderingen in personeel van de laatste jaren en het wegvallen van de twee constanten Kristien en Hendrik. We willen ons met De Werklijn graag blijven profileren als dé belangrijke partner voor de begeleiding van werkzoekende met een arbeidsbeperking in Brussel. Daarom besloten we in 2018 volop in te zetten op onze bekendmaking.

Eerst en vooral hebben twee collega’s, Arezoe en Soufiane, zich specifiek bezig gehouden met de uitwerking van een presentatie waarin onze werking uitgebreid wordt voorgesteld. Vanaf oktober startten zij met bezoeken aan verschillende (partner)organisaties om hen het team en de werkwijze van De Werklijn uit te leggen of op te frissen. We schakelden hiervoor ook een collega van Emino in, die deels voor De werklijn werkt. Ondertussen kregen reeds een tiental organisaties onze collega’s over de vloer, waaronder Huis van het Nederlands, CAW Brussel, Levanto vzw en de Sociale Consultatie van Actiris. We merken dat partners ons hierdoor (opnieuw) beter kennen, ons herkennen op vergaderingen of overlegmomenten en bovendien heeft het ook een positieve invloed op het aantal aanmeldingen. We willen dit graag evalueren in 2019.

Net als andere jaren gebeurde de bekendmaking ook in 2018 voor een groot deel door middel van individuele contacten. We merken enerzijds dat nieuwe collega’s van partners contact opnemen om kennis te maken met onze werking. Anderzijds is dit iets wat ook onze nieuwe medewerkers uitgebreid doen. Op die manier blijven de warme contacten met partners behouden. We namen dit jaar ook deel aan verschillende partnerevents

het partnerevent “Actiris Switch” kwamen enkele partnerorganisaties op bezoek bij De Werklijn. We werkten een programma voor hen uit: Een toelichting van onze werking, een bezoek aan een kringloopwinkel en casusbesprekingen. We kregen achteraf erg lovende commentaren over deze dag. Dit soort evenementen zijn voor ons de ideale gelegenheid om ons aanbod toe te lichten en tegelijk nieuwe organisaties te leren kennen.

Bekendmaking gebeurt ook tijdens externe intervisie- of overlegmomenten en overlegplatforms waaraan we deelnemen. Zoals elk jaar proberen we deze momenten zoveel mogelijk te benutten om onze kennis over het werkveld te verruimen, te netwerken én onze eigen werking wat te promoten. We hebben het o.a. over Netwerk Anderlecht, Bruggen bouwen, GROEI!, Jump naar werk, SMES, Overlegplatform Geestelijke gezondheidszorg, subgroep “Werk” (OPGG) enz. Op 18 april zijn Greet en Tiziana naar de BROG-stuurgroep gegaan (BROG: Brussels Regionaal Overleg Gehandicaptenzorg) om de laatste ontwikkelingen binnen het domein ‘tewerkstelling voor personen met een beperking’ toe te lichten. Greet gaf een presentatie over het decreet werk- en zorgtrajecten en een toepassing ervan, nl. het GROEI!-project.

De jaarlijkse Opleidingsbeurs Brussel “Uw schakel naar werk”, die door Tracé Brussel in samenwerking met Actiris en VDAB georganiseerd wordt, is ook altijd een belangrijk bekendmakingsmoment. Dit jaar werd deze echter niet georganiseerd. Volgend jaar zal het een verjaardagseditie zijn. We hebben ons hiervoor alvast ingeschreven. Deze dag zorgt vaak voor een grote piek in onze aanmeldingen. Bovendien is het een ideaal moment om kennis te maken met partners en partners te laten kennismaken met onze werking

3. Contacten met de BUSO-scholen

Reeds sinds vele jaren proberen we via de contacten met de BuSO-scholen een “warme overdracht” te garanderen voor de leerlingen uit het laatste jaar. We engageren ons hiervoor in twee projecten. In het project

“Op weg naar zelfstandigheid” in samenwerking met het kenniscentrum WWZ en een aantal welzijnsorganisaties hebben we als doel de leerlingen bekend te maken met de verschillende mogelijkheden op vlak van welzijn/zorg en werk. Binnen het project “Jump naar werk” geven we in samenwerking met Tracé Brussel infosessies rond belangrijke thema’s als solliciteren, rechten en plichten van een werkzoekende, de verwachtte arbeidsattitudes, e.d.

Binnen deze projecten is er een nauwe samenwerking met de scholen: leerkrachten, trajectbegeleiders, ABO-verantwoordelijken e.d. en we proberen ook de ouders te betrekken door o.a. naar oudercontacten te gaan.

De bedoeling is om alle partijen zoveel mogelijk te informeren over wat er precies gebeurt en/of nodig is als de leerling stopt met school. Er worden verschillende contactmomenten gepland doorheen het schooljaar. Dit zijn zowel individuele als groepsmomenten met de leerlingen (zowel op school als bij De Werklijn) , oudercontacten of infosessies met de ouders en overlegmomenten tussen de verschillende partners. Aan het einde van het schooljaar worden er intakegesprekken gepland met de leerlingen die zullen stoppen met school, om zo de overgang naar een begeleiding bij De Werklijn te vergemakkelijken.

We werken voor deze projecten reeds enkele jaren samen met de scholen Kasterlinde, Zaveldal en de Cardijnschool, maar in 2018 kregen we ook de vraag naar samenwerking van enkele andere scholen zoals De Vest in Vilvoorde, De Heemschool in Neder-Over-Heembeek, Don Bosco Halle en ’t Schoolhuis in Opwijk, voor hun leerlingen die in Brussel wonen. We merken dat er steeds maar vraag is naar dit soort samenwerkingen.

Bovendien krijgen we meer vragen en aanmeldingen vanuit niet BuSO-scholen, zoals bv. BSO-scholen of scholen uit deeltijds onderwijs. Deze doelgroep leunt vaak erg aan bij de BuSO-doelgroep. We trachten dit soort aanmeldingen dan ook zoveel mogelijk op te volgen. Al tellen deze, net als de BuSO-begeleidingen niet mee als begeleidingen voor subsidiering, omdat schoolgaande jongeren zich niet als werkzoekende kunnen inschrijven.

Hieronder een overzicht van alle activiteiten:

11/01/2018: Cardijnschool: deelname aan klassenraad (wederzijdse verwachtingen bespreken) 15/01/2018: Heemschool: intake leerling OV2

19/02/2018: Zaveldal en Cardijnschool: workshop voor leerlingen voorbereiden 26/02/2018: Cardijnschool: leerlingen OV2 op bezoek voor een interactieve workshop 6/03/2018: Zaveldal: leerlingen OV3 op bezoek voor een interactieve workshop 25/05/2018: Don Bosco Halle: intake met leerling OV3

1/06/2018: Zaveldal: intakegesprekken met leerlingen OV3

8/06/2018: Cardijnschool: intakegesprek met leerlingen OV2 11/06/2018: Zaveldal: intakegesprek met leerling OV3 26/06/2018: Zaveldal: evaluatie

27/06/2018: Cardijnschool: intakegesprek met leerling OV3 28/06/2018: Zaveldal: oudercontact

20/11/2018: BuSO welzijnspartners meeting

4. Bruggen bouwen

Dit overleg tussen de diensten uit de thuislozensector en uit de gehandicaptensector is er gekomen vanuit de vaststelling dat er, wat betreft het doelpubliek, soms toch wel een overlapping is. Cliënten worden bijvoorbeeld eerst in de thuislozensector gevolgd en komen nadien terecht bij organisaties die personen met een handicap begeleiden. De handicap wordt soms pas op termijn gedetecteerd en het aanbod van de gehandicaptensector is weinig gekend. De bedoeling is dus voornamelijk om elkaars werking en aanbod beter te leren kennen en zo beter samen te werken en door te verwijzen.

De Werklijn neemt sinds het najaar van 2009 deel aan deze vergaderingen. De organisaties die in 2018 aan bod kwamen waren o.a. Passerelles (De Franstalige tegenhanger van Bruggen Bouwen), Zonar (een zorgvernieuwingsproject vanuit vzw Zonnelied), Circuit (thema: verstandelijke beperking in onthaaltehuizen, casus Pag-asa), FOD Sociale Zekerheid + uitleg aanvraag FOD, MPC Sint -Franciscus met een introductie tot de wondere wereld van het geweldloos verzet, armoedebestrijding en netwerkversterking. Organisaties konden zich in 2018 ook inschrijven voor een kijkstage. Z o kwam Emilie Coppens van de FOD sociale zekerheid bij ons langs. Het jaar werd afgesloten met het afscheidsfeest Klaar De Smaele

5. Netwerk Anderlecht

Sinds begin 2010 neemt De Werklijn deel aan bijeenkomsten van Netwerk Anderlecht. Organisaties en diensten uit de gemeente Anderlecht komen samen rond verschillende thema’s. Eind 2017 werd er een startvergadering georganiseerd om te brainstormen rond mogelijke thema’s voor 2018 en om er meer organisaties bij te betrekken.

In 2018 kwamen volgende thema’s aan bod: Inburgering en integratie, Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel (Sarah Eelen) en La Plateforme francophone du Volontari at (Ariane Close), Kennismaking Participatiehuis Anderlecht, Speed -Tartine, Barattoir, het Observatorium voor gezondheid en welzijn (Sarah Luyten) en tot slot een algemene “zoom op Anderlecht” met cijfers van het Brussels instituut voor statistiek en analyse.

6. VGC project

Vanuit de Werklijn werkten we mee aan een onderzoek dat we deden in kader van de projectsubsidie van VGC die werd toegekend aan CAD om een uitbouw te realiseren van VAPH erkende

dienstverlening. Dit was een project waar binnen CAD, deelwerking overkoepelend aan werd gewerkt.

Het aandeel van de Werklijn hierin spitste zich hoofzakelijk toe op het onderzoek naar en plan van aanpak voor de uitwerking van trajectmatige verzelfstandigingsmodules in functie van

arbeidsgeschiktmaking.

Bij CAD stellen zowel cliënten van de Boei als de Werklijn vragen naar werk. Met de VGC-middelen kregen we de tijd om de betekenis van arbeid in onze organisatie nauwer te onderzoeken aan de hand van cijfers uit ons jaarverslag (2017) en bevragingen/ervaringen van de (traject)begeleiders. We maakten een analyse van

- de doelgroep van de Werklijn - de 'doorstroom' van de cliënten

- het huidige arbeidsgeschiktmakingsaanbod waarop we beroep doen - de ervaren hindernissen in het huidige aanbod

- de link met het aanbod van de Boei op arbeidsmatig vlak

- de ‘goede praktijken’ met cliënten die nog ver van de arbeidsmarkt verwijderd staan

Dit onderzoek bracht inzicht in de noden die er zijn en waar er op dit moment geen structurele oplossingen voor bestaan. We schreven hierover een resultaatsverslag . De voornaamste bevindingen uit dit onderzoek zetten we op een rij :

-

betaalde tewerkstelling is slechts voor een deel van de doelgroep haalbaar

-

in het huidige Brussels aanbod voor arbeidsgeschiktmaking ervaren we veel hindernissen en tekorten waardoor een deel van onze cliënten hier niet kunnen aan deelnemen

-

de doelgroep heeft veel zorgvragen maar tegelijkertijd komen veel mensen niet in aanmerking voor ondersteuning vanuit het VAPH (in de vorm van PVF/RTH)

-

er is een vraag naar een aanbod van (begeleid) vrijwilligerswerk als (tussen/eind-)fase voor mensen die zichzelf willen inzetten in de maatschappij, maar die niet in staat zijn om betaald werk te vinden

We werkten op basis van de voornaamste nood, een concreet plan van aanpak uit waar we in 2019 verder willen op inzetten. De bedoeling hiervan is om structurele oplossingen aan te kunne bieden ter versterking van dat deel van de doelgroep dat zich door middel van werk (al dan niet betaald) wenst in te zetten in de maatschappij maar daar op dit moment niet de kans toe krijgt.

7. Andere Activiteiten

In 2018 startte er opnieuw een nieuwe medewerker bij De Werklijn. Vanaf juni ging zij op bezoek bij verschillende van onze partnerorganisaties: Kringwinkel (Sint -Pieters-Leeuw), BW Pajottenland, Oxfam depot, opleidingscentrum VDAB, Atelier Groot Eiland, Centre Antonin Artaud, Tracé Brussel, TWI Kannunik Triest, BW Aurora, Travco, CAW Brussel, HOBO, Pro Natura, Actiris -BAZW, JES, InBrussel, Den Diepen Boomgaard, Begeleid Wonen Brussel, Groep Intro, Begeleid Werken, Mivavil Vilvoorde, Actiris -sociale consultatie, MPC Sint-Franciscus, AMAB Halle, VDAB, Televil Vilvoorde, Brusselleer, Emino, AMAB Zaventem e.d. Iris, Soufiane en Inès volgden ook nog de nodige opleidingen en introductiedagen.

Verder waren er in 2018 nog enkele intervisies rond psychische problematieken, georganiseerd vanuit Lila. Deze gingen specifiek over angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en dubbele diagnose.

Het hele Werklijn-team nam hieraan deel. Daarnaast liep ook het Groei!- project nog door van januari tot september. We engageerden ons voor de overlegmomenten van het Overlegplatform Geestelijke gezondheidszorg, subgroep “Werk” (OPGG). 2 collega’s startten ook met een reeks intervisiemomenten vanuit SMES, één Franstalige en één Nederlandstalige groep. Tot slot waren er nog enkele specifieke activiteiten, bezoeken en overlegmomenten:

22/02: Infomoment Actiris tewerkstellingsmaatregelen en stagemogelijkheden (Iedereen Werklijn) 27/2: GT Services Emploi, werkgroep met Fr Partners (Soufiane en Tiziana)

08/03: Voorstelling MIRIAM (project vanuit enkele OCMW’s) (Jolien en Tiziana) 12/03: Vorming “Op/naar de werkvloer: succesvol werken met autisme” (Margot)

28/03: Infomoment BON rond vreemdelingenrecht en arbe idskaarten (Iedereen Werklijn) 03/04: kennismaking Clubhouse (Jolien en Margot)

11/04: kennismaking Dienstencentrum Aksent (Arezoe)

25/04: Teamvergadering Tracé Brussel (Tiziana met Lies Torrez van Emino) 08/06: infosessie decreet werk-en zorgtrajecten (Jolien en Margot)

21/06: Dag van de Inschakelingsondernemingen met bezoeken aan verschillende organisaties (Iedereen Werklijn)

21/06: Infosessie ‘Diplomagelijkschakeling’ (Actiris) (Inès en Iris)

26/06: Job-day/Cap Emploi (Brussel stad) (Soufiane, Margot en Inès) 13/09: Veranderforum eerstelijnsdiensten (Jolien)

06/09: Basisvorming Belgische Nationaliteitswetgeving (Arezoe)

18/10: Provinciale netwerkdag sociale economie (Vl Brabant, Leuven) (Inès, Margot, Soufiane, Iris) 23/10: Partnerevent Actiris Switch (Iedereen Werklijn)

24/10: Te gek!? Voorstelling rond zelfdoding en psychische kwetsbaarheid (Jolien en Margot) 8/11: Trefdag Outreach denken (Soufiane)

29/11: Netwerkevent Kinderopvang in Brussel (Inès en Arezoe)

06/12: Dag van de trajectbegeleider met bezoeken aan verschillende organisaties (Margot en Jolien) 12/12: bezoek Buurtrestaurant ’t Vondel (Halle) (Iedereen Werklijn)

12/12: Opleiding Interzonale IBO (Soufiane)

17/12: Studiedag ‘Sterke gesprekken in de hulpverlening’ (Inès en Iris)