• No results found

Overleg- en samenwerkingsverbanden

Dit onderzoek werd gevoerd overkoepelend de deelwerkingen staat verder beschreven in het hoofdstuk van de Werklijn op pagina 48.

2. AMA (arbeidsmatige activiteiten)

Sinds mei 2018 zijn we als organisatie ook erkend als begeleider arbeidsmatige activiteiten door het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Bij arbeidsmatige activiteiten gaat het om een aanbod van onbetaalde bezigheid voor mensen met een MMPPS problematiek (medisch, mentaal, psychisch, psychiatrisch, sociaal); de doelgroep is ruimer dan de doelgroep van begeleid werken. AMA staat open voor mense n met verschillende uitkeringen en statuten ( maar De Brusselse criteria zijn strenger dan de Vlaamse).

In een AMA overeenkomst zijn 3 partijen betrokken : deelnemer, begeleider (CAD) en werkpost. De werkpost kan evengoed de begeleidende organisatie zijn. Zo hebben we bij CAD 2 werkposten gecreëerd waar cliënten arbeidsmatige activiteiten kunnen opnemen : de logistieke ploeg (voor eenvoudig klus-en onderhoudswerk aan huizen en tuinen) en de ploeg projecten (voor ondersteuning opdrachten en evenementen ). In 2018 hebben we voor 3 van onze cliënten een AMA overeenkomst afgesloten (2 voor een werkpost bij CAD en 1 voor een werkpost bij vzw Neerhof)

IV. OVERLEG- EN SAMENWERKINGSVERBANDEN

1. REGIONAAL OVERLEG GEHANDICAPTENZORG (BROG)

Het Brussels Regionaal Overleg Gehandicaptenzorg (BROG) is een overleg - en samenwerkingsorgaan van de Nederlandstalige gehandicaptenzorg in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Op vraag van de overheid ondersteunt het Kenniscentrum WWZ dit overleg.

Sinds januari 2018 werkt het BROG samen met het Vlaams Agentschap Personen met een Handicap (VAPH) om gezamenlijk afstemmingsoverleg te organiseren. Deze vonden plaats op 14/03, 13/06 en 17/10.

Naast dit afstemmingsoverleg komt een vaste stuurgroep regelmatig samen met als doel het Vl aams beleid personen met een handicap (in Brussel) op te volgen, er op te anticiperen, te reflecteren en oplossingen te formuleren. De leden van de stuurgroep stimuleren uitwisseling en samenwerking en staan in verbinding met andere overlegorganen zoals de Raad voor personen met een handicap en het Intersectoraal Regionaal Overleg Jeugdhulp Brussel (IROJ).

Vanuit CAD De Boei neemt de Relatie-Kennis beheerder deel aan dit overleg en stuurgroep.

Het VAPH zette in 2018 in op regionale informatie en uitwisseling en zoekt hiervoor aansluiting bij bestaande overlegplatformen. In Brussel hebben ze gekozen voor aansluiting bij het BROG. Tijdens deze bijeenkomsten worden globale en regionale cijfergegevens doorgegeven alsook belangrijke beleidsontwikkelingen inzake de VAPH erkende sector voor personen met een handicap.

Data van de bijeenkomsten Stuurgroep BROG: 14/03 (met VAPH) , 18/04 (Presentatie Werk - en zorgtrajecten) , 13/06 (met VAPH), 19/09 en 21/11

Om tegemoet te komen aan de verwachting meer intersectora al te werken wordt ervoor gekozen om de werking van het BROG-plenair open te trekken en niet meer te benaderen vanuit een doelgroep

specifieke aanpak. In het meerjarenplan engageert het Kenniscentrum WWZ zich om intersectorale netwerkmomenten en informatiemomenten rond belangrijke (maatschappelijke) ontwikkelingen te organiseren.

Op 29/05 ging het intersectorale netwerkmoment rond het thema de driehoeksverhouding tussen zorgvrager/zorgaanbieder/mantelzorger-vrijwilliger in diverse sectoren door. (jeugdzorg,

thuisverzorgingsdienst, psychiatrie, …) onder de noemer “Met 3 in bed, altijd pret”.

Op 24/10 was er een “open Inspiria” netwerkmoment rond “Werken met impact”

Op 15/11 was er het intersectorale netwerkmoment rond het thema “Schurende Scharnier en”

2. PARTNERSCHAPPEN EN WERKGROEPEN

2.1 Werkgroep alternatieve woonvormen

Het vinden van betaalbare, kwaliteitsvolle (en aangepaste) woningen voor personen met een

beperking in Brussel verloopt voor iedereen moeizaam. Er kwam een aparte werkgroep om dit thema verder te verkennen en te zoeken naar oplossingen. Deelnemers: De Ark, ADO -Icarus, Begeleid Wonen Brussel, CAD, CAW, De Lork, Sint-Franciscus en Kenniscentrum WWZ.

Tijdens een eerste bijeenkomst in januari werden de noden en verwachtingen opgelij st; op de vergadering van 22/03/18 stelden zowel het Kenniscentrum WWZ als Ba ïta diverse woonprojecten voor, waaronder het intergenerationeel solidair woonproject Casa Viva in de Anneessenswijk in Brussel. Hiervan ging de opening (met rondleidingen en u itleg over o.m. het financieringsmodel van de coöperatieve Living Stones ) op 09/05/18.

Op 06/06/18 bezochten we een aantal alternatieve woonvormen in Brussel: het Abbeyfield project in Neder-Over-Heembeek, de aangepaste woningen van ADO Icarus, v zw Lhiving, die aan “gestippeld wonen” doen en Casa Viva, het intergenerationeel woonproject in Brussel. Leerzaam aan deze rondleiding was, toegepast op onze werking, het belang van een voortraject als mensen voor een

“samenhuizen” formule kiezen. Zo leren ze meka ar kennen en kunnen a.h.w. toegroeien naar de eigenlijke stap. Ook interessant was het feit dat dergelijke formules steeds samenwerkingsverbanden zijn die blijken te lukken. Bij veel van dit soort projecten is Ba ïta betrokken, en het kenniscentrum WWZ treedt op als adviseur.

2.2 Werf 3: actieplan jongvolwassenen

De derde werf in de uitbreiding van de jongerenhulp gaat specifiek voor de uitbreiding van nieuwe woonvormen en de inschakeling van burgerinitiatieven. De inhoudelijke pijler wordt gevormd door het actieplan jongvolwassenen. Met dit actieplan wil men de hulpverlening aan deze doelgroep versterken door in te zetten op verschillende domeinen, onder meer via instrumenten als groeiplannen en

rondetafels en de inschakeling van burgerinitiatieven die de uitstroom uit de jeugdhulp beter voorbereiden en faciliteren.

In dit kader werd in Brussel een samenwerkings verband opgericht, waarvan ook CAD deel uitmaakt.

Andere partners zijn CAW Brussel (initiatiefnemer), Tonuso, CIG Vogelzang, Minor Ndako, Ter Wende -Espero, burgerinitiatief EKC, Kenniscentrum WWZ, VGC, Sint -Franciscus, De Ark, Brustars, Pleegzorg, … Er werd een project ingediend door CAW voor een woonproject voor een 6 à 8 -tal jong volwassenen met een instellingsverleden, waarbij elke partner een mogelijke inbreng formuleerde. Voor CAD is dat ons specifiek aanbod voor deze doelgroep: verzelfstandigingstr ajecten naar werk en naar wonen:

trajectmatige begeleiding ter ondersteuning van noden die zich voordoen in een grootstedelijke context zoals vragen naar ondersteuning van zelfredzaamheid (wonen, huren, samenleven, mobiliteit, gezondheid, participatie….) en transitietrajecten naar werk voor jongeren die er nood aan hebben. Er werd met de coördinator van de Werklijn afgesproken dat – indien 1) het project zou goedgekeurd worden en 2) bij 1 of meer van deze jongeren de vraag zou zijn naar “transitietrajecten naar tewerkstelling” deze door de Werklijn zouden opgenomen worden, al dan niet in de vorm van een (pre-) traject onder de BSD-partnership met Actiris.

2. BRUSSELSE BOND VOOR RECHT OP WONEN (BBROW)

De Bond heeft tot doel de doelstelling van de aangesloten verenigingen te ondersteunen, meer bepaald “het verdedigen en verwezenlijken van het recht op wonen en alle vormen van discriminatie op vlak van wonen te bestrijden”. Naast de interne kwesties zoals subsidiëring, huishoudelijk

reglement en personeel, worden allerlei zaken die met het woon - en huisvestingsbeleid te maken hebben besproken. Veel aandacht gaat ook naar de informatiemomenten, zowel het doorgeven van basisinformatie aan de ledenverenigingen, als het uitwisselen van informatie rond bepaalde thema’ s met oog op het formuleren van standpunten.

3. SAMENWERKING MET MPC SINT FRANCISCUS

Op 1 januari 2004 startte het samenwerkingsverband tussen MPC Sint-Franciscus en De Boei.

De Dienst Beschermd Wonen De Boei is een zeer ambulante vorm van Beschermd Wonen. In Brussel was er immers geen enkel Tehuis Werkenden waaraan Beschermd Wonen zou kunnen gekoppeld worden.

Van bij de start werd geopteerd voor een zelfstandige vorm van huisvesting waardoor het

gemeenschappelijke samenleven tot een minimum beperkt wordt. Veel hulpvragers kiezen immers voor een begeleidingsvorm waarin zij op alle domeinen ondersteund worden maar willen daar geen gemeenschappelijke vorm van wonen aan koppelen. In de samenwerkingsovereenkomst die CAD De Boei en MPC Sint Franciscus afsloten in 2004 werden de taken en de verantwoordelijkheden

afgesproken die iedere partner opnam in de organisatie van het aanbod beschermd wonen voor de cliënten van Sint Franciscus in Brussel. In de afgelopen 3 jaar werden hier veel veranderingen aangebracht.

In 2017

werden er nog een aantal wijzigingen doorgevoerd op niveau van de team werking. De basisvisie van het samenwerkingsakkoord bleef in 2017 ongewijzigd. “aanbieden van woongelegenheid en ondersteuning aan personen met een beperking om hun leven uit te bou wen op de wijze die zij zelf bepalen, vertrekkende vanuit volwaardig burgerschap, inclusief en emancipatorisch werken en zorg op maat.”

Het aandeel van CAD aangaande het ter beschikking stellen van woongelegenheid bleef ongewijzigd.

Het aandeel van beide partners in de organisatie van de ondersteuning werd wel aangepast.

De bevoegdheden supervisie MPC personeel en supervisie van de opname en ondersteuning cliënten, werd expliciet toegewezen aan een nieuwe MPC coördinator voor Brussel.

De aansturing van het personeel betrokken bij de huurderscoaching, dagbesteding en huishoudelijke assistentie blijft een verantwoordelijkheid van CAD coördinator voor Wonen De Boei.

Door de shift van verantwoordelijkheden kwam er bij CAD tijd vrij die werd ingevuld met een in clusie medewerker.

De bedoeling van deze rol is om het inclusie denken verder vorm te geven. Dit moet zich vertalen in cliënt-versterkende activiteiten gericht naar zowel cliënten van de Boei als van de Werklijn.

Het profiel van deze nieuwe functie kwam tot stand op basis van een bevraging van medewerkers van CAD en MPC St. Franciscus. In de bevraging werd gepeild naar de noden die we zien bij het

doelpubliek en de manier waarop hier een oplossing kan voor geboden worden : het aanbieden van activiteiten die gericht zijn op de ontwikkeling van individuele talenten en vaardigheden van de cliënten, op zoek gaan naar, creëren van manieren om cliënten een gewaardeerde rol te laten vervullen.

De medewerker inclusie richtte zich in 2018 op het organiseren van en begeleiden van arbeid

gerelateerde activiteiten. De beschrijving van de ontwikkelde activiteiten kwam eerder aan bod in het verslag.

Sinds juli 2017 beschikt CAD over een VAPH vergunning. Het strategisch plan van CAD beoogt vernieuwing en uitbouw van de dienstverlening.

Hierbij lag de focus bij aanvang in hoofdzaak op het creëren van een nieuw aanbod gericht op de noden van onze doelgroep inzake wonen en werk. Dit aanbod zou dan samen met Sint Franciscus complementair kunnen worden aangeboden aan nie uwe cliënten PVF/RTH.

In 2018

werd er vooral gewerkt aan het zoeken naar een nieuw samenwerkingsmodel waarbij CAD zijn VAPH vergunning zou kunnen inzetten daar waar we het nodig achtten met name voor de

versterking van onze bewoners in hun zelfstandige woonsituatie.

Er werden vele oplossingen onderzocht en overleggen gepleegd maar de visies van beider organisaties op de samenwerking rond gemeenschappelijke cliënten bleken moeilijk verenigba ar.

Overleg rond de modaliteiten vond plaats op 23/01, 20/03, 29/03, 07/06, 14/06, 22/08, 11/09, 24/09, 04/10, 11/10.

In september 2018 kwam er een einde aan de 15 jaar durende samenwerking.

Niet alleen stopte de operationele samenwerking tussen de beide teams, maar ook de huisvesting i n de Naaldstraat van de medewerkers van MPC Sint Franciscus stopte eind 2018.