• No results found

I. Organisatie en bestuur

5. Relatie- en kennisbeheer

Sinds september 2017 werken we binnen CAD met een nieuw organisatiemodel.

Om de implementatie van dit nieuwe model te ondersteunen gingen we door een fase van transitie (1/10/2017 – 28/03/2018) onder begeleiding van een externe consultant. Uit deze transitie kwam onder meer de nieuwe functie van Relatie-Kennis beheerder. Deze functie heeft tot doel de relaties met belanghebbenden van CAD te onderhouden en de deelwerkingen te ondersteunen in het kader van de uitbouw. De Relatie-kennisbeheerder neemt opdrachten op waarbij het aanwenden van Brussels netwerk en specifieke kennis vereist is.

De Relatie-Kennisbeheerder neemt tevens nog een aantal mandaten op in de beheerraad van het Kenniscentrum, in de Brusselse Raad voor personen met een handicap BHG en de adviesraad Welzij n van VGC.

4.1 Kenniscentrum Welzijn, Wonen en Zorg

Op 1 januari 2017 fuseerden Kenniscentrum Woonzorg Brussel vzw, Het Punt vzw en Bru sselse Welzijns- en gezondheidsraad vzw tot Kenniscentrum WWZ vzw.

Het Kenniscentrum WWZ:

 zet zich in voor een beter welzijn, vernieuwende woonvormen en toegankelijke zorg voor alle Brusselaars, met extra aandacht voor kwetsbare bewoners. Het vrijwilligerswerk krijgt hierin een bijzondere plaats.

 bouwt expertise op en stelt die ter beschikking van het werkveld en het beleid, stimuleert innovatie en projectontwikkeling, ondersteunt welzijnswerkers, initiatiefnemers en zorg -voorzieningen en investeert in de uitbouw van een toekomstgericht beleid.

 werkt steeds samen met en in opdracht van organisaties.

 stimuleert verbinding tussen doelgroepen en werkvormen, tussen sectoren en beleids-domeinen, tussen Welzijn, Wonen en Zorg

Data van bijeenkomsten Raad van Bestuur in 2018: 16/01 , 20/02, 21/03 (AV) 17/05, 21/06, 20/09, 14/11 en 05/12 (AV).

Gericht naar onze doelgroep en interessant voor onze werking zijn de organisatie door het

- het Brussels Overleg Gehandicaptenzorg (BROG) - de intersectorale netwerkmomenten

- de ad hoc werkgroepen , o.m. die te maken hebben met wonen/woonformules/huisvesting

4.2 Vlaams Welzijnsverbond

Het Vlaams Welzijnsverbond verenigt als werkgeversorganisatie initiatieven in Vlaanderen en Brussel uit o.a.de bijzondere jeugdbijstand, ondersteuning van personen met een handicap,

gezinsondersteuning, kinderopvang en vrijwilligerswerk. Als lid van deze koepel nemen wij deel aan de vergaderingen van het coördinatiecomité ( COC) Vlaams-Brabant/Brussel in de sector ondersteuning van personen met een handicap (OPH).

Sinds 2017 worden, naast de 2 à 3 maandelijkse COC vergadering, tussentijds extra COC

middagvergaderingen gehouden. Deze zijn bedoeld om de prangende actualiteit (transitie PVF) op te volgen . Aangezien vzw CAD niet meteen bij die transitie betrokken is, zijn die onderwerpen minder van toepassing op ons. Anderzijds zijn we sinds de vergunning als PVF zorgaanbieder wel meer betrokken bij de vernieuwingen. Ook nieuw sinds 2018 zijn de collegiale leermomenten, rond thema’s die door de leden aangebracht worden. De wijzigingen in de VIPA regelgeving is er een voorbeeld van.

Data van bijeenkomsten COC in 2017: 18/01, 15/03, 24/05, 20/09 en 22/11.

.

4.3 Adviesraden Adviesraad Welzijn VGC

28/03/18: Deze avond wordt het startschot gegeven voor het traject richting beleidsaanbevelingen voor de nieuwe legislatuur. Op de agenda staat de evaluatie werking adviesraden en toelichting bij het participatief traject Staten-Generaal Welzijn & Zorg + werksessies rond diverse thema’s.

31/05/18: de bespreking van de nieuwe planning 2019-2020 voor het lokaal sociaal beleid n.a.v. de komst van het nieuwe decreet. Deze vergadering werd geannuleerd, maar er werd met aandrang gevraagd om feedback op het ontwerpdocument te geven via mail.

02/10/18: Toelichting bij het traject ter voorbereiding van het aanbevelingsrapport , korte toelichting bij het ingediende meerjarenplan LSB 2019-2020 en stand van zaken ontwikkelingen eerstelijnszone BRUZEL .

06/12/18: Onder begeleiding van Hefboom wordt tijdens deze vergadering verder gewerkt aan het voorbereiden van een advies voor de beleidsaanbevelingen v an de VGC-administratie aan de volgende bestuursploeg. We centraliseren de beleidsaanbevelingen die verzameld werden uit de verschillende (inter)sectorale overlegfora en werken hierop verder.

Leden van de adviesraad worden door de VGC ook opgeroepen tot deelname aan informatie en inspraakmomenten die te maken hebben met strategie en beleid in de sector.

Zo bijvoorbeeld de uitnodiging om deel te nemen aan de voorbereiding van de Staten -Generaal Welzijn en Zorg 2019, georganiseerd door het Kenniscentrum WWZ in opdracht van de VGC.

14/06/18: Inspraakmoment Beleidsplan CAW Brussel 2019 – 2023

Brusselse Raad voor Personen met een handicap BHG

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest richt n.a.v. de ordonnantie van 8 december 2016 betreffende de integratie van de handicapdimensie in de beleidslijnen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een Raad voor Personen met een Handicap in. Staatssecr etaris Bianca Debaets is bevoegd voor de samenstelling van deze Raad die bestaat uit 10 effectieve en 10 plaatsvervangende led en:

 Drie leden van de adviesraad Welzijn van de VGC,

 Drie effectieve en drie plaatsvervangende leden vanuit de adviesraad van “Aide aux Personnes et Santé” van de France Gemeenschapscommissie;

 Die leden van de adviesraad voor Gezondheids- en Welzijnszorg van de GGC;

 Een afgevaardigde van Unia.

De Raad voor personen met een handicap is bevoegd om adviezen of voorstellen te formuleren m.b.t.

handistreaming. Dit is het principe dat mensen met een beperking zich niet langer moeten aanpassen aan de heersende standaarden in de samenleving maar dat de wetgever de nodige maatregelen moet treffen om de samenleving voor hen toegankelijker te maken en dit in alle gewestelijke

beleidsdomeinen. De Raad voor personen met een handicap formuleert adviezen m.b.t. all e aspecten die de integratie van de handicapdimensie in de beleidslijnen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen beïnvloeden. De Raad wordt verzocht aan het begin, midden en einde van de legislatuur advies uit te brengen over de strategische doelstel lingen en resultaten van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Raad kan hiertoe rapporten schrijven, onderzoek doen, aanbevelingen formuleren,

Bij besluit van 28 maart 2018 werd Greet aangewezen als lid van Brusselse Raad voor Personen met een Handicap voor een 5-jarig mandaat. Het gaat om vertegenwoordiging in het adviesorgaan voor het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, samengesteld uit vertegenwoordigers van de overheid en het middenveld (vanuit COCOF, GGC, VGC, Unia,…) die werken rond de thematiek, dat de Brusselse regering adviseert. De inauguratie vond plaats op 9 mei.

Op 12 juni werd het huishoudelijk reglement goedgekeurd en werden adviezen geformuleerd voor 2 ordonnanties: de invoering van de gelijke kansentest en de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties van gewestelijke overheidsinstanties en IONs.

De vergadering van 4 oktober bestond grotendeels uit een brainstorming vo or het memorandum van de Raad, uitgaande van de gewestelijke bevoegdheden, rond 4 punten: vastgestelde problemen, vereiste acties, beoordelingsindicatoren en a anbevelingen. Op basis van de ingezamelde ideeën, de VN-aanbevelingen, het handvest en het Handiplan werkt het Bureau een tekst uit die voorgelegd zal worden op de volgende vergadering in 2019.