• No results found

Zapp Your Planet

In document Life Journey (pagina 93-101)

Bijlage V – Analyse transmediale Best Practices Er volgen acht analyses die ieder beginnen met een omschrijving De eerste Best Practice is

7. Zapp Your Planet

Omschrijving concept

De reden dat Zapp Your Planet als Best Practice is gekozen, is omdat zij met dit

transmediale concept jongeren willen aanzetten tot actie en sociale verandering. Het is dus niet louter gericht op de entertainmentindustrie.

Het thema van Zapp Your Planet is klimaatverandering. Door middel van transmedia laat Zapp gebruikers het gevoel hebben dat zij de baas zijn en de wereld kunnen veranderen.

Het hoofdmedium van Zapp Your Planet is televisie. Tijdens de live-uitzendingen strijden vier presentatoren om een expeditie naar Suriname om daar verslag te doen van de staat van het tropisch regenwoud. Ze worden aangemoedigd in het uitvoeren van opdrachten door basisschoolklassen die fysiek aanwezig zijn. Voor de opdrachten verdienen de presentatoren punten. Degene met de meeste punten wint. De leerlingen van de

basisschoolklassen kunnen ook participeren in het programma. Hiervoor moeten zij echter wel zijn uitgenodigd in de studio. Kijkers kunnen via de website stemmen op een presentator naar aanleiding van opdrachten in de televisie-uitzending. Hiervoor krijgen de presentatoren weer punten. Kinderen kunnen een game spelen via de website, waarbij zij invloed kunnen uitoefenen op het televisieprogramma (‘Immersion vs. Extrability’). Ook kunnen zij zich aansluiten bij één van de presentatoren en helpen met het verzamelen van punten. Hoe meer punten zij verdienen, hoe meer bomen er worden geplant in het ‘Zapp-bos’. Ze kunnen met het spelen van de game ook prijzen winnen. De hoofdprijs is mee op expeditie naar Suriname (RANJ & Wisse, 2013).

Ook hier is het spelelement van groot belang (‘Performance’). Er wordt echter getwijfeld aan de intrinsieke motivatie die transmedia in het algemeen bewerkstelligt. De gebruiker wordt namelijk getriggerd met prijzen om mee te spelen.

Transmedia-analysetabel

Niveau van actie

Kennis Kennis > houding Houding Houding > gedrag

Gedrag

Level of engagement

Bewustwording Evaluatie Affectie Bevordering Participatie

Niveau van participatie

Lurkers Commentors Creators

Medium Televisie > Social media Internet Internet

Content(type) Dagelijkse live-

uitzendingen

> Hyves-account Website Online game

Verhaallijn Introductie nieuwe verhaallijnen > Verrijking bestaande verhaallijn Verdieping en verrijking bestaande verhaallijn Verdieping en verrijking bestaande verhaallijn Aantal karakters 4 hoofdpersonen > Verandering perspectief hoofd- en bijpersonen Verandering perspectief hoofd- en bijpersonen Verandering perspectief hoofd- en bijpersonen

Analyse zeven transmedia-principes

Spreadability vs. Drillability

Televisie is het hoofdmedium. Vanuit hier wordt het verhaal verspreid. Dit gebeurt

voornamelijk door de maker en presentatoren. De gebruiker kan fysiek aanwezig zijn bij de uitzending. In dat geval zorgt de gebruiker enigszins voor de distributie van het verhaal.

Continuity vs. Multiplicity

Er is in elke media-uiting een duidelijk thema aanwezig, namelijk duurzaamheid. Bepaalde onderwerpen uit het televisieprogramma komen rond dezelfde tijd aan bod in de game en vice versa. De vier presentatoren die tegen elkaar strijden verschillen wel iets in mening maar over het algemeen scoort deze Best Practice minder goed op de factor Multiplicity.

Immersion vs. Extrability

Het verhaal is niet opgezet om de gebruiker mee te nemen naar een andere wereld. Het thema is namelijk zeer realistisch. De gebruiker wordt wel al vanaf het begin betrokken waardoor deze gemotiveerd is om te participeren. In de game kan de gebruiker zich wel beter inleven in de situatie. Extrability is voornamelijk op psychologisch niveau. Het concept heeft als doel om een gedragsmatige verandering te bewerkstelligen.

Worldbuilding Het verhaal gaat over duurzaamheid. Omdat dit zo’n breed begrip is, is het mogelijk om een belevingswereld te creëeren. Echter heeft dit concept niet een hele duidelijke storytelling.

Seriality In de tv-aflevering wordt zo’n vier keer verwezen naar de website en de game. De crossover is dus vrij concreet. Er wordt aangemoedigd door de kans voor het winnen van prijzen.

Subjectivity Zoals al besproken bij het principe Continuity vs. Multiplicity zijn er geen duidelijke verschillende perspectieven. De nieuwe inzichten worden voornamelijk verkregen door middel van tips in de online game.

Performance Competitie speelt een grote rol in dit concept. Daarom is de gebruiker eerder geneigd om in actie te komen en deze ervaring of een behaald doel te delen met anderen.

8. Collapsus

Omschrijving concept

Het transmediale concept Collapsus mag niet ontbreken als Best Practice. Het heeft meerdere prijzen gewonnen, onder andere de SpinAward voor Best Interactive Video en de SXSW Interactive Award 2011. Daarnaast is het een goed voorbeeld van een transmediaal concept met een non-fictief maatschappelijk probleem (Eek & Collapsus).

De basis voor het transmediale concept Collapsus was de VPRO documentaire ‘Energy Risk’ over het opraken van fossiele brandstoffen (kennis). Deze documentaire is later transmediaal uitgebreid met een deels geanimeerde korte film (kennis en houding) en een online platform, waar de gebruiker meer informatie kan vinden door middel van vlogs en interviews (houding en gedrag). Die verschillende soorten informatie zorgen voor het principe ‘Subjectivity’. Eén van de doelen is om ook de jongere generatie te betrekken door er een interactieve thriller van te maken (‘Worldbuilding’). Dit gebeurt door ook game- technieken in te zetten, waarbij de gebruiker zelf keuzen moet maken die grote gevolgen met zich meebrengen (gedrag). Hierdoor wordt het principe ‘Performance’ bereikt. Door middel van een interactieve vertelvorm wil de VPRO, dat mensen zich verdiepen in complexe vraagstukken, in dit geval dus het opraken van fossiele brandstoffen als gevolg van verkeerde politieke beslissingen, terroristische aanslagen en nieuwe alternatieven.

Transmedia-analysetabel

Niveau van actie

Kennis Kennis > houding Houding Houding > gedrag

Gedrag

Level of engagement

Bewustwording Evaluatie Affectie Bevordering Participatie

Niveau van participatie

Lurkers Commentors Creators

Medium Televisie Film Internet Internet Internet

Content(type) Documentaire Thriller Website (film (deels geanimeerd), vlogs, interviews, documentaire materiaal, infographics) Website (film (deels geanimeerd), vlogs, interviews, documentaire materiaal, infographics) Website (film (deels geanimeerd), vlogs, interviews, documentaire materiaal, infographics) Verhaallijn Introductie verhaal Introductie nieuwe verhaallijnen + verdieping Introductie nieuwe verhaallijnen + verdieping + verrijking bestaande verhaallijnen Introductie nieuwe verhaallijnen + verdieping + verrijking bestaande verhaallijnen Introductie nieuwe verhaallijnen + verdieping + verrijking bestaande verhaallijnen Aantal personages 1 hoofdpersoon, 8 bijpersonen 1 hoofdpersoon, 8 bijpersonen Verandering perspectief hoofd- en bijpersonen Verandering perspectief hoofd- en bijpersonen Verandering perspectief hoofd- en bijpersonen

Analyse zeven transmedia-principes

Spreadability vs. Drillability

De Spreadability is iets minder aanwezig. Social media maakt geen hoofdonderdeel uit van het concept waardoor de gebruiker minder gestimuleerd wordt om informatie te delen of te bespreken buiten het online platform om. Spreadablity is vooraf bedacht door de maker waarbij er is gekozen om de informatie te bundelen op één online platform.

Als de gebruiker eenmaal de stap heeft gemaakt naar het online platform, komt de Drillability in beeld. De gebruiker kan nu dieper ‘graven’ naar informatie door middel van

achtergrondinformatie in verschillende contentvormen.

Continuity vs. Multiplicity

Omdat dit concept is opgezet vanuit een non-fictieve maatschappelijke bedreiging is de geloofwaardigheid groot. Deze bedreiging heeft uiteindelijk invloed op de hele wereld. In de documentaire is het principe Multiplicity al in grote mate aanwezig omdat er veel

verschillende perspectieven aan bod komen. Het perspectief is in de film gezien vanuit de hoofdpersoon. Op het online platform zijn alle perspectieven verzameld en wordt de gebruiker uitgedaagd om ook vanuit haar eigen perspectief te denken.

Immersion vs. Extrability

Voornamelijk de korte film zorgt voor de Immersion. Dit kanaal neemt de gebruiker mee naar de nabije toekomst waarin het probleem zich voordoet. Extrability is in mindere mate fysiek aanwezig maar zoals genoemd bij ‘Continuity vs. Multiplicity’heeft de hele wereld er in een bepaalde mate mee te maken. Een doel van het concept is om de gebruiker na te laten denken over het onderwerp dus Extrability is meer op psychologisch vlak aanwezig.

Worldbuilding Worldbuilding is mogelijk aangezien het concept een wereldwijd probleem bevat. Dit maatschappelijke probleem bestaat niet alleen uit politieke beslissingen maar ook uit het uitputten van natuurlijke bronnen en verschillende belangen.

Seriality Omdat alle informatie uiteindelijk is gebundeld op het online platform kan de gebruiker ook pas in een later stadium het concept instappen. Op het online platform kan de gebruiker vervolgens stappen maken tussen de verschillende verhaallijnen om het kernverhaal te begrijpen.

Subjectivity In de documentaire worden veel perspectieven besproken. In een vroeg stadium is het principe Subjectivity dus al aanwezig. Daarnaast daagt dit concept de gebruiker uit om haar perspectief te vormen en te delen.

Performance Omdat de gebruiker wordt meegenomen in het verhaal, wordt deze gevraagd om mee te denken over oplossingen. De gebruiker moet soms keuzes maken waar de personages ook voor staan. Zo gaat de gebruiker bewust nadenken over het onderwerp.

In document Life Journey (pagina 93-101)