• No results found

Werkwijze beoordeling voor de criteria

20 Woon- en leefomgeving

20.1 Werkwijze beoordeling voor de criteria

De effecten voor het thema woon- en leefomgevingvinden hun basis in de beoordelingscriteria uit het beoordelingskader. In Tabel 75 is een uitsnede opgenomen voor het thema woon- en

leefomgeving.

Tabel 75: Beoordelingskader woon- en leefomgeving

Aspect Beoordelingscriterium Dominant of overig criterium

Meeteenheid Relevant voor aanlegfase of eindsituatie

Wonen Woningen winterbed:

zichthinder, ruimtebeslag, passeerbaarheid van tuinen

Overig criterium

Kwalitatief Eindsituatie

Inundatiefrequentie Inundatiefrequentie Overig criterium

Kwalitatief Eindsituatie Verkeer Bereikbaarheid:

afsluiting wegen, dichtzetten coupures e.d.

Overig criterium

Kwalitatief Eindsituatie

Bedrijvigheid Bedrijven, landbouw en recreatie

Overig criterium

Kwalitatief Eindsituatie Hinder tijdens de

aanleg

Luchtkwaliteit,

geluidhinder, trillingen en verkeer

Overig criterium

Kwalitatief Aanlegfase en eindsituatie

Wonen

Voor het aspect wonen wordt gekeken naar de invloed van de ligging van de kering op bestaande woningen. De beoordeling is gedaan op drie verschillende aspecten: zichthinder, ruimtebeslag en passeerbaarheid van tuinen.

• Zichthinder: Zichthinder geeft aan in hoeverre woningen het zicht behouden op belangrijke kenmerken. Naast zicht op de Maas kan hierbij gedacht worden aan weids uitzicht over weilanden, zicht op monumenten of zicht op een bosrijke omgeving dat met de komst van een kering wordt verstoord.

• Ruimtebeslag: Bij ruimtebeslag wordt gekeken naar de oppervlakte van tuinen die door het aanleggen of verbeteren van de kering niet langer onderdeel zijn van de tuinen. Het ophogen van de tuinen of het aanhelen van tuinen is geen ruimtebeslag. Het gebruik van de tuinen blijft, na aanleg van de kering, onveranderd.

• Passeerbaarheid van tuinen: Bij passeerbaarheid van tuinen wordt beoordeeld of tuinen door de kering in stukken worden gesplitst, waarbij een gedeelte van de tuin minder goed bereikbaar wordt. In het geval dat de tuinen achter de kering worden opgekocht, dan geldt dat als ruimtebeslag.

In het geval van het afgraven van een kering is er mogelijk sprake van een verbetering van het zicht, zijn tuinen beter passeerbaar en/of is er verminderd ruimtebeslag op de tuinen. In dat geval is een studiealternatief positief beoordeeld. Indien 1 of 2 van de drie aspecten optreden, dan is een studiealternatief negatief beoordeeld. Indien alle drie de aspecten optreden, dan is het studiealternatief zeer negatief beoordeeld.

Door dat de effecten op het aspect wonen zich lokaal bij de ingreep voor doen, is het studiegebied voor dit aspect beperkt tot een brede strook rondom de uit te voeren maatregelen van de

verschillende studiealternatieven. Bij de beoordeling van de effecten op wonen is niet gekeken naar inundatiefrequenties of de hoeveelheid water die mogelijk op gronden kan komen te staan. Wel refereren we aan een mogelijke overstroming indien dit bij een studiealternatief relevant is.

Tabel 76: Beoordelingskader woningen: zichthinder, ruimtebeslag en passeerbaarheid van tuinen

Score Omschrijving

++ N.v.t.

+ Kansen vanwege verbetering zicht, verminderd ruimtebeslag of verbetering passeerbaarheid tuinen

0 Geen

- Risico vanwege zichthinder, ruimtebeslag of beperking passeerbaarheid tuinen (richting Maas) (1 of 2 van de drie aspecten treden op)

- - Groot risico vanwege zichthinder, ruimtebeslag en beperking passeerbaarheid tuinen (alle drie de aspecten treden op)

Inundatiefrequentie

Het versterken en verleggen van dijken kan leiden tot een verandering van de inundatiefrequentie en het onderlopen van sommige gebieden. De inundatiefrequentie met de huidige overstroombare kering is de referentie voor de verandering van de inundatiefrequentie. Bij de oude norm speelt alleen het mechanisme overloop een belangrijke rol (overschrijdingskansen). Er is sprake van overloop zodra de waterstand net iets hoger is dan de kruinhoogte. Bij de nieuwe norm spelen meerdere faalmechanismen op de kering een rol (overstromingskansen) leidend tot een maximaal toelaatbare overstromingskans van 1/100. In de beoordeling naar verandering van de

inundatiefrequentie is alleen gekeken naar het faalmechanisme overloop. De verschillende studiealternatieven kunnen zowel een positief effect (afname van de inundatiefrequentie) als een negatief effect (toename van de inundatiefrequentie) hebben. Het scoren van de effecten voor de studiealternatieven vindt plaats aan de hand van een vijfpuntschaal (Tabel 77).

Het aspect inundatiefrequentie is alleen beoordeeld voor het (beschermde) deelgebied dat tussen de oude en de nieuwe kering ligt. Bij de beoordeling van de effecten op de inundatiefrequentie is niet gekeken naar klimaatverandering. Bij de beoordeling van de effecten op de inundatiefrequentie is niet gekeken naar klimaatverandering.

Tabel 77: Beoordelingskader inundatiefrequentie Score Omschrijving

++ n.v.t.

+ Inundatiefrequentie blijft gelijk of neemt af 0 Inundatiefrequentie blijft overal gelijk - Inundatiefrequentie blijft gelijk of neemt toe - - Inundatiefrequentie neemt overal toe

Verkeer

Onder verkeer is de verandering in bereikbaarheid in de eindsituatie beoordeeld, oftewel: wanneer de kering is aangelegd of versterkt en de werkzaamheden zijn afgerond, hierbij is ook aandacht voor evacuatieroutes. De gevolgen voor de bereikbaarheid tijdens de aanleg staan onder het aspect hinder tijdens de aanleg.

Bij een verbetering van de bereikbaarheid zijn wegen opgehoogd, of zijn wegen die buitendijks lagen binnendijks gebracht. Een beperkte verslechtering van de bereikbaarheid is aan de orde als wegen zijn afgesloten door bijvoorbeeld het verdwijnen van coupures. Een verslechtering van de

bereikbaarheid treedt op wanneer door dijkteruglegging verbindingen verdwijnen en doorgaande wegen zijn afgesloten. Voor het aspect verkeer is het studiegebied gelijk aan het plangebied.

Tabel 78: Beoordelingskader bereikbaarheid van het gebied

Score Omschrijving

++ N.v.t.

+ Verbetering bereikbaarheid 0 Geen impact op bereikbaarheid

- Beperkte verslechtering bereikbaarheid (o.a. stremming door beweegbare waterkering)

- - Verslechtering bereikbaarheid door vervallen verkeersverbindingen

Bedrijvigheid

Bij bedrijvigheid zijn de kansen en risico’s op agrarische functies, bedrijven en recreatie beoordeeld.

Er wordt onder andere gekeken naar boerderijen, landbouwgronden, horecagelegenheden en bedrijven waar overnachtingen mogelijk zijn. Voor het aspect bedrijvigheid is het studiegebied gelijk aan het plangebied.

Tabel 79: Beoordelingskader bedrijvigheid

Score Omschrijving

++ N.v.t.

+ Mogelijk kansen voor verbeteren van bedrijvigheid of uitbreiden functies 0 Geen impact op bedrijvigheid

- Beperkt risico voor bedrijvigheid op agrarische functie, bedrijfsfunctie of recreatie (functie kan waarschijnlijk behouden worden)

- - Risico voor bedrijvigheid op agrarische functie, bedrijfsfunctie of recreatie (functie kan mogelijk niet behouden worden)

Hinder tijdens de aanleg

Hinder tijdens de aanleg handelt over de gevolgen van de werkzaamheden voor luchtkwaliteit, geluidhinder, trillingen en verkeer. Wanneer de werkzaamheden nabij woningen plaatsvinden, is er een risico op hinder tijdens de aanleg. Indien er wegen moeten worden opengebroken of verlegd is er kans op langdurige en ernstige hinder door activiteiten tijdens de aanleg.

Tabel 80: Beoordelingskader hinder tijdens de aanleg

Score Omschrijving

++ N.v.t.

+ N.v.t.

0 Geen hinder verwacht door activiteiten tijdens de aanlegfase

- Risico’s op hinder door activiteiten tijdens de aanlegfase

-- Risico’s op langdurige en ernstige hinder door activiteiten tijdens de aanlegfase