• No results found

Studiealternatief 4

3 Studiealternatieven

3.2 Studiealternatieven

3.2.4 Studiealternatief 4

Hierdoor ontstaan meer mogelijkheden voor ontwikkelingen in dit gebied. De hoogte van de niet primaire kering dient nog nader te worden bepaald.

• In het gebied tussen deelgebied Hummerenweg en Vergelt/Kwistbeek wordt de bestaande dijk versterkt tot een norm van 1:300. Hierdoor wordt dit een primaire kering en is het

achterliggende gebied geen onderdeel meer van het winterbed van de Maas.

• In het buitendijkse gebied komt een hoogwatergeul. De breedte van de geul van insteek tot insteek is ongeveer 180 meter en de bodem ligt op 9 meter boven NAP (huidig maaiveld ligt op 20 tot 16 meter boven NAP). Het benedenstroomse deel van de geul is permanent

watervoerend en aangetakt op de Maas. Bovenstrooms is de geul niet permanent

watervoerend. De grens hiertussen bestaat uit de weg richting het veer naar Steyl. Deze loopt door het groene deel van de geul. In hoogwatersituaties loopt deze weg onder, in zo’n situatie vaart het veer ook niet. De kop van de geul krijgt een talud van 1:10 en de rest een talud van 1:3.

Bovenstrooms ligt een natuurlijke drempel. De geul takt benedenstrooms van de stuw Belfeld weer aan op de Maas.

• In het deelgebied Hummerenweg komt de dijk over de Hummerenweg te liggen. Daarna kruist een lijnvormige dijk de Bosbeek en sluit aan op de hoge gronden nabij de kern van Baarlo.

• In het buitendijkse gebied blijft hetzelfde landgebruik behouden als in de huidige situatie, voor zover daar geen hoogwatergeul komt te liggen. Alle bosschages, heggen en lanen worden verwijderd.

• De Kwistbeek wordt omgelegd richting het noorden. Door de beek aan de andere zijde van een hoge rug te leiden kan de Kwistbeek rechtstreeks in de hoofdstroom van de Maas uitmonden.

Specifieke beschrijving van studiealternatief 3a

• In het deelgebied Hout-Blerick komt een hoogwatergeul. Deze krijgt een breedte van 180 meter van insteek tot insteek. De geul komt op een diepte te liggen van 9 meter boven NAP. De kop van de geul krijgt een flauw talud van tussen de 1:7 tot 1:10. De rest van de geul krijgt een talud van 1:3. De geul is permanent watervoerend en aangetakt op de Maas. Bovenstrooms vormt de deels afgegraven hoge rug een natuurlijke drempel. De drempel ligt op een hoogte van circa 14 meter boven NAP en heeft een breedte van ongeveer 50 meter. De bestaande kering op dit traject wordt verwijderd.

Specifieke beschrijving van studiealternatief 3b

• In het deelgebied Hout-Blerick wordt een hoogwatergeul aangelegd. Deze krijgt een breedte van 180 meter van insteek tot insteek. De geul komt op een diepte te liggen van 14 meter boven NAP. De kop van de geul krijgt een flauw talud van tussen de 1:7 tot 1:10. De rest van de geul krijgt een talud van 1:3. De geul is niet permanent watervoerend en niet aangetakt op de Maas.

Bovenstrooms vormt de deels afgegraven hoge rug een natuurlijke drempel. Benedenstrooms wordt de drempel gevormd door de verlaagde bestaande kering. De bestaande kering op dit traject wordt verwijderd.

Figuur 3-6: Kaart studiealternatief 4 Beschrijving van studiealternatief 4

• Ten noorden van de Kwistbeek wordt de dijk teruggelegd naar de hoge gronden. Uitgangspunt hierbij is het aanhelen van de hoge grondlijn. Hierdoor is alleen een forse kering nodig langs Bokshout en verder kan aangesloten worden op de Napoleonsbaan en Baarlosestraat. Wellicht zijn op een aantal locaties kleine dijklichamen langs deze wegen nodig, of dient de weg iets opgehoogd te worden.

• Rondom de hoge rug rond de Ingweg bestaat in beperkte mate ruimte voor gebiedsontwikkeling. Dit gebied wordt opgehoogd tot 19,90 meter boven NAP.

• In het gebied tussen de Kwistbeek en het deelgebied Hummerenweg wordt de bestaande dijk ten zuiden van de Kwistbeek versterkt tot een norm van 1:100e per jaar. Hierdoor wordt dit een

Studiealternatief 4

primaire kering en is het achterliggende gebied geen onderdeel meer van het winterbed van de Maas.

• In het deelgebied Hummerenweg wordt de dijk over de kortste route naar de hoge gronden gelegd. Dit wordt een lijnvormige dijk die langs de Bosbeek loopt en die deze daarna kruist om aan te sluiten op de hoge gronden nabij de kern van Baarlo.

• In het buitendijks gebied worden bosschages, heggen en lanen verwijderd. Verder wordt het gebied heringericht voor hetzelfde landgebruik als in de huidige situatie.

• De Kwistbeek volgt een nieuwe, meer noordelijk gelegen loop, omdat het verval van de huidige beek groot is. Door de verlegging wordt de beek visoptrekbaar.

• In de deelgebieden Baarlo-Noord en Hout-Blerick komt een hoogwatergeul. Deze krijgt een breedte van 180 meter van insteek tot insteek. De geul komt op een diepte te liggen van 9 meter boven NAP. De kop van de geul krijgt een flauw talud van tussen de 1:7 tot 1:10. De rest van de geul krijgt een talud van 1:3. De geul is permanent watervoerend en aangetakt op de Maas.

Bovenstrooms vormt de deels afgegraven hoge rug een natuurlijke drempel. De drempel ligt op een hoogte van circa 14 meter boven NAP (huidig maaiveld ligt op 20 tot 16 meter boven NAP) en heeft een breedte van ongeveer 50 meter. De bestaande kering op dit traject wordt

verwijderd.

• In het buitendijkse gebied komt een hoogwatergeul. Deze heeft vergelijkbare dimensies als de binnendijkse hoogwatergeul. De breedte van de geul van insteek tot insteek is ongeveer 180 meter en de bodem ligt op 9 meter boven NAP. Het onderste deel van de geul is permanent watervoerend en aangetakt op de Maas. Bovenstrooms is de geul niet permanent

watervoerend. De grens hiertussen wordt gevormd door de weg richting het veer naar Steyl.

Deze loopt door het groene deel van de geul. In hoogwatersituaties loopt deze weg onder, in zo’n situatie vaart het veer ook niet. De kop van de geul krijgt een talud van 1:10 en de rest een talud van 1:3. Bovenstrooms ligt een natuurlijke drempel, mogelijk moet de hoge rug van de Heuvel hiervoor iets worden teruggelegd.