• No results found

Versterkingsopgave (HWBP)

12.1 Introductie

In dit hoofdstuk is de mate van doelbereik voor de versterkingsopgave van de voorgenomen activiteit beschreven. In voorliggend hoofdstuk wordt allereerst ingegaan op het aspect

hoogwaterveiligheid (paragraaf 12.2). In paragraaf 12.3 is het criterium Integreren meekoppelkansen onder het aspect ruimtelijke kwaliteit uitgewerkt. De Visie ruimtelijke kwaliteit is een dominant criterium en staat uitgewerkt in deel B1 van dit planMER.

De mate van doelbereik voor de versterkingsopgave vindt zijn basis in de beoordelingscriteria uit het beoordelingskader. In Tabel 16 is een uitsnede opgenomen voor het thema versterkingsopgave. Een uitgebreide beschrijving van de opgaven van het project is te vinden in hoofdstuk 1.

Tabel 16: Beoordelingskader versterkingsopgave

Aspect Beoordelingscriterium Dominant of overig criterium

Meeteenheid Relevant voor aanlegfase of eindsituatie Norm

hoogwaterveiligheid

Haalbaarheid van de norm

Overig criterium

Kwantitatief Eindsituatie Beschermingsniveau op

functies

Overig criterium

Kwalitatief Eindsituatie Ruimtelijke kwaliteit Visie ruimtelijke

kwaliteit en Leidende principes Noordelijke Maasvallei, incl.

ruimtelijk kader voor systeemmaatregelen

Dominant criterium

Kwalitatief Eindsituatie

Integreren

meekoppelkansen

Overig criterium

Kwalitatief Eindsituatie

12.2 Norm hoogwaterveiligheid

Haalbaarheid van de norm

Bij haalbaarheid van de norm blijkt of met het ontwerp van de studiealternatieven de wettelijke norm voor veiligheid wordt gehaald. Er zijn twee mogelijke beoordelingen: de norm halen (score van 100%) of de norm niet halen (score van 0%).

Tabel 17: Beoordelingsschaal haalbaarheid van de norm Percentage

doelbereik

Toelichting

100 % Norm veiligheid wordt gehaald 0 % Norm veiligheid wordt niet gehaald Beschermingsniveau op functies

Doelstelling van de versterkingsopgave is het beschermen van woningen en bedrijven in het plangebied. Wanneer alle woningen en bedrijven die achter de huidige kering liggen bescherming krijgen volgens de gestelde normering, dan is dit doel volledig gehaald. Wanneer door een dijkverlegging een deel van de woningen achter de huidige kering niet meer achter de primaire kering ligt, wordt het doel maar gedeeltelijk gehaald. Hierbij is nog onderscheid te maken tussen een situatie waarbij deze woningen de huidige bescherming houden, of dat deze achteruit gaat.

Wanneer meer woningen bescherming krijgen dan in de huidige situatie, dan geldt een doelbereik van meer dan honderd procent.

Tabel 18: Beoordelingsschaal bescherming op functies Percentage

doelbereik

Toelichting

110 % Realisatie van versterkingsopgave en meer woningen/bedrijven komen achter primaire kering te liggen

100 % Realisatie van versterkingsopgave en dezelfde woningen/bedrijven blijven achter primaire kering te liggen

75 % Realisatie van versterkingsopgave en woningen/bedrijven behouden huidige bescherming of blijven achter primaire kering liggen.

50 % Realisatie van versterkingsopgave en aantal woningen/bedrijven krijgen minder bescherming dan in huidige situatie

0 % Geen realisatie van versterkingsopgave

Beoordeling mate van doelbereik

Haalbaarheid van de norm

Alle studiealternatieven voor alle dijksecties in Baarlo – Hout-Blerick zijn zodanig ontworpen dat de norm gehaald wordt. Alle studiealternatieven behalen 100% de versterkingsopgave.

Tabel 19: Mate van doelbereik voor haalbaarheid van de norm

Haarbaarheid van de norm Toelichting Score

Studiealternatief 1 Studiealternatief behaalt de norm 100%

Studiealternatief 2a en 2b Studiealternatief behaalt de norm 100%

Studiealternatief 3a en 3b Studiealternatief behaalt de norm 100%

Studiealternatief 4 Studiealternatief behaalt de norm 100%

Beschermingsniveau op functie

Het beschermingsniveau op functies verschilt per studiealternatief. De studiealternatieven scoren boven de 100% of daar onder omdat door de nieuwe aansluitingen op de hoge gronden het aantal beschermde woningen niet gelijk blijft.

Tabel 20: Mate van doelbereik voor beschermingsniveau op functies Beschermingsniveau

op functies

Toelichting Score

Studiealternatief 1 Door versterking van de huidige kering blijven alle

woningen/bedrijven achter een primaire kering liggen. Doordat de zuidelijke aansluiting op de hoge gronden gebruik maakt van de hoge ruggen in het landschap stijgt het aantal woningen achter de primaire kering.

110%

Studiealternatief 2a en 2b

In deze studiealternatieven komen de woningen/bedrijven rond de Hummerenweg gedeeltelijk achter de primaire kering te liggen.

Doordat de dijk in deelgebied Hout-Blerick wordt teruggelegd, liggen de woningen/bedrijven in dit gebied niet meer achter de primaire kering. Omdat de huidige dijk behouden blijft, houden ze wel de huidige bescherming.

75%

Studiealternatief 3a en 3b

Doordat de dijk in deze studiealternatieven in de deelgebieden Baarlo-Noord en Hout-Blerick wordt teruggelegd, liggen de woningen/bedrijven hier niet meer achter de primaire kering. Dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd door de huidige dijk bij Baarlo-Noord te laten liggen waardoor de woningen/bedrijven hier de

50%

huidige bescherming behouden, dit geldt niet voor alle wo. Ter hoogte van de Hummerenweg komt een aantal extra woningen achter de primaire kering te liggen.

Studiealternatief 4 Door de dijkteruglegging in de deelgebieden Baarlo-Noord en Hout-Blerick komen hier woningen/bedrijven buiten de primaire kering te liggen. In dit studiealternatief krijgen de woningen rond de Hummerenweg geen bescherming.

50%

12.3 Meekoppelkansen

Voor de realisatie van de secundaire doelstelling van het HWBP-programma wordt door Waterschap Limburg, in samenwerking met lokale, regionale en nationale partners ook gezocht naar

mogelijkheden hoe deze gezamenlijke ambitie kan worden vormgegeven. Er liggen kansen om extra kwaliteiten of nieuwe functies toe te voegen aan de versterken of te verleggen dijken en het gebied als geheel evenals mogelijkheden om nabijgelegen projecten in samenhang met de versterkings- of verleggingsopgave op te pakken. De koppeling van projecten van derden aan de versterkings- of verleggingsopgave draagt bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied, creëert meer draagvlak en vermindert hinder voor de omgeving omdat projecten tegelijkertijd uitgevoerd kunnen worden.

Deze mogelijke combinaties van projecten worden meekoppelkansen genoemd. Het kunnen uitvoeren van deze meekoppelkansen is afhankelijk van de financiële bijdrage van de verschillende samenwerkingspartners. Zonder financiële bijdrage van één of meerdere samenwerkende partners ontstaat er geen meekoppelkans.

In het gebied rondom het dijktraject Baarlo-Hout-Blerick spelen verschillende ontwikkelingen die als meekoppelkans betrokken kunnen worden bij de dijkversterking- of verlegging, met partijen die bereid zijn te investeren. De mogelijkheden om bij de dijkversterking- of verlegging in te spelen op deze meekoppelkansen verschillen per studiealternatief. Opgaves vanuit beekherstel en KRW Maas zijn doelstellingen binnen het project en worden beoordeeld in hoofdstuk 13 en 14 van Deel B2 Doelbereik. Deze opgaves worden daarom niet meegenomen als meekoppelkansen. Onderstaand volgt een korte beschrijving van de voor het dijktraject Baarlo-Hout-Blerick vastgestelde

meekoppelkansen:

1. Gebiedsontwikkeling in Baarlo-Noord/Hout Blerick;

2. Gebiedsontwikkeling rond de Hummerenweg.

De beoordeling van de mogelijkheid tot het integreren van de meekoppelkansen vindt plaats door per meekoppelkans te duiden of de meekoppelkans relevant is en in hoeverre de integrale

studiealternatieven kunnen inspelen op de gesignaleerde meekoppelkans. Er wordt geen

kwalitatieve beoordelingsschaal gehanteerd maar alleen gekeken voor welke studiealternatieven de meekoppelkansen kansrijk zijn om te worden meegenomen.

Beoordeling mate van doelbereik

In de beoordeling van de meekoppelkansen wordt gekeken naar mogelijkheden voor koppeling met de dijkversterking. Het koppelen van de meekoppelkansen met de dijkversterking kan leiden tot synergie en versterking van de ruimtelijke kwaliteit. In X is per meekoppelkans aangegeven wat de mogelijke studiealternatieven zijn. Hierbij zijn alleen de relevante dijksecties met bijbehorende studiealternatieven benoemd waarbij de meekoppelkans mogelijk is. Na de tabel is per

meekoppelkans een beknopte toelichting opgenomen.

Tabel 21: Beoordeling meekoppelkansen dijktraject Baarlo-Hout-Blerick

Meekoppelkans Mogelijkheid studiealternatieven

1 Gebiedsontwikkeling in Baarlo-Noord/Hout-Blerick 2b en 4 2 Gebiedsontwikkeling rond de Hummerenweg 2a en 2b 1. Gebiedsontwikkeling in Baarlo-Noord/Hout-Blerick

De studiealternatieven 2b en 4 bieden kansen voor de gebiedsontwikkeling in Baarlo-Noord/Hout-Blerick. Deze meekoppelkans is integraal meegenomen in de studiealternatieven. Ook

studiealternatieven 2a, 3a en 3b bieden kansen om op de ontwikkelingen in te spelen maar voor deze studiealternatieven is de meekoppelkans niet integraal meegenomen.

2. Gebiedsontwikkeling rond de Hummerenweg

De alternatieve 2a en 2b bieden kansen voor de gebiedsontwikkeling rond de Hummerenweg. Deze meekoppelkans is integraal meegenomen in de studiealternatieven. Ook de studiealternatieven 3a en 3b bieden kansen om op de ontwikkelingen in te spelen, maar voor deze studiealternatieven is de meekoppelkans niet integraal meegenomen.