• No results found

Wensenlijst

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 76-82)

Programma 5 - Financiën

VII. Wensenlijst

Onderstaand algemeen uitgangspunt wordt normaliter gehanteerd met betrekking tot nieuwe uitgaven:

“Tijdelijk, tot het moment dat een reëel sluitend meerjaren dekkingsplan door de raad is vastgesteld, alleen nieuwe incidentele/structurele uitgaven (nieuw beleid) te doen die voldoen aan de criteria onuitstelbaar en onvermijdelijk en waarvan de financiële gevolgen volledig in beeld zijn gebracht”

Er zijn evenwel diverse voorstellen ter besluitvorming aangeboden waarvan een aantal niet volledig voldoen aan de definitie van onvermijdelijk, maar die toch door het college als zeer wenselijk wordt geacht.

De resterende (niet gehonoreerde) “wensen” vanuit de Voorjaarsnota 2020 betreffen:

Verkeersveiligheid, uitbreiding parkeerplaatsen sporthal Wildervank

Door de hierbij voorgestelde herinrichting van dit terrein gaat het aantal parkeerplaatsen van ca. 50 pk-eenheden naar ca. 73 pk-eenheden, een toename van ca. 45%. Hiermee wordt tevens de kans op ongewenst parkeergedrag op het nabij gelegen parkeerterrein van het winkelcentrum Wildervank ingeperkt.

Krediet: € 104.000,- Kapitaallasten: € 6.500,-

Verbinding DWM-weg met de Bendikstraat

Met ons collegebesluit van 19 juli 2016 hebben wij ingestemd met het plan voor de verdere

realisering van een verbinding van de DWM-weg met de Bendikstraat en dit met hoge prioriteit op te nemen op de wensenlijst.

Het verbinden van de Industrieweg met de Bendikstraat staat al jaren hoog op het verlanglijstje van de gemeente en is onderdeel van het Meerjarenuitvoeringsprogramma (MUP) 2006-2020 van het in 2006 door de gemeenteraad vastgestelde Mobiliteitsplan. Met het doortrekken van de Industrieweg naar Dalweg 12 en de in dat kader aangelegde DWM-weg is daar reeds een aanzet tot gegeven. De kosten voor de voorbereiding en realisering van het verbinden van de DWM-weg met de

Bendikstraat zijn geraamd op ca. € 3 miljoen. Op basis van een eerste financiële verkenning kan tot een bedrag van € 1,2 miljoen aan externe middelen beschikt worden. Resteert dan een nog (met eigen gemeentelijke middelen) te dekken bedrag van € 1,8 miljoen.

Krediet: € 1.800.000,- Kapitaallasten: € 112.500,-

Groenvisie vervolg

De groenvisie is nog niet geheel uitgevoerd op het totale openbare groenareaal in de gemeente.

We hebben het dan voornamelijk over het groenareaal dat is gelegen aan de vijvers Kaap de Goede Hoop en oude AE, het Evert Bosplantsoen, blokheesters middenberm Sorghvlietlaan, Oeverloop Lange Bosch en het Beneden Oosterdiep. Het is zinvol om ook hier aan de slag te gaan met de groenvisie en verdergaande bezuinigingen op het onderhoudsbudget door te voeren. Tijdens de overleggen met inwoners zijn voornoemde groenvlakken wel benoemd, echter onder andere vanwege een samen hang met lopende infrastructurele projecten nog niet uitgevoerd. Voor de

uitvoering hiervan zijn we een budget nodig van € 64.110,- en kunnen we – na 3 jaar - een bezuiniging realiseren van € 15.930,- op het jaarlijkse onderhoudsbudget.

Incidenteel € 64.110,- (na 3 jaar structurele besparing € 15.930,-)

Actualisatie:

De groenvisie vervolg is niet meer actueel. Op een aantal plaatsen zijn al werkzaamheden uitgevoerd zoals bv. Kaap de Goede Hoop, de rest wordt niet of integraal uitgevoerd in samenhang met andere (civiele) onderhoudsklussen

Verkeersveiligheid schoolomgevingen (fase 3)

In 2016 is een onderzoek uitgevoerd naar de verkeersveiligheid in de directe omgeving van de basisscholen in de gemeente. Per school zijn maatregelen voorgesteld waarmee de

verkeersveiligheid verbeterd wordt. De kosten voor de realisering van die maatregelen zijn geraamd op € 350.000. De uitvoering van de maatregelen is door ons geprioriteerd en gefaseerd. Met uw besluit van 24 oktober 2016 heeft u voor de uitvoering van de maatregelen in fase 1 (2017) een bedrag beschikbaar gesteld van € 104.000. Daarbij heeft u aangegeven de benodigde financiële middelen voor de uitvoering van de maatregelen in fase 2 en fase 3 op te nemen op de w ensenlijst in respectievelijk 2018 en 2019.

Doordat het aanbrengen van het Julie-straatmeubilair bij de Mgr. Bekkersschool niet in 2018 maar in 2017 wordt uitgevoerd is het wensbudget van fase verlaagd van € 122.699,- (Vjn17, blz. 79) naar

€ 117.400,-. Met uw besluit van 18 december 2017 hebt u € 117.400,- voor de fase 2 beschikbaar gesteld.

In de motie tijdens de begrotingsvergadering november 2017 hebt u aangegeven dat aan het uitvoeren van fase 3 prioriteit moet worden gegeven.

Fase 3 (in 2019)

Krediet : € 123.400,- (excl btw) Kapitaallasten: € 6.454,-

Actualisatie:

De uitvoering van de maatregelen voor het verbeteren van de verkeersveiligheid rond basisscholen was in drie fasen opgedeeld. De eerste twee fasen zijn in 2017 resp. 2018 uitgevoe rd. Voor de uitvoering van de maatregelen in fase 3 zijn door uw raad uiteindelijk geen financiële middelen beschikbaar gesteld. Het project voor het veiliger maken van de schoolomgevingen is daarmee dan ook niet volledig afgerond. Er resteren nog de maatregelen bij de scholen In de Manne en De Braskörf. De kosten daarvoor zijn geraamd op € 90.000 excl. BTW.

Stimulering van de recreatieve en toeristische voorzieningen in Borgerswold.

Recreatiegebied Borgerswold is de afgelopen jaren volop in ontwikkeling. Het wint zowel lokaal als regionaal aan naamsbekendheid. Met het vaststellen van het nieuwe bestemmingsplan worden de mogelijkheden voor toeristisch ondernemers uitgebreid.

Dit biedt perspectief voor de ontwikkeling van de toeristisch-recreatieve mogelijkheden van het gebied in de komende jaren.

Voornamelijk de in 2017 georganiseerde evenementen en activiteiten hebben sterk bijgedragen aan de naamsbekendheid van Borgerswold. De verwachting is dat deze ontwikkelingen de komende jaren gaan toenemen.

Met het beschikbaar stellen van een budget specifiek voor het mogelijk maken van evenementen en het bekostigen van incidentele uitgaven voor marketing en promotie wordt de bekendheid en leefbaarheid van Borgerswold vergroot. De ervaringen uit 2016/2017 met betrekking tot

evenementen leren dat met een kleine financiële impuls grote resultaten behaald kunnen worden qua bezoekersaantallen. Het doel van deze activiteiten is het generen van naamsbekendheid van Borgerswold, het realiseren van herhaalbezoeken en aanvullend een bezoek aan het centrum van Veendam uit te lokken. Kort samengevat; het recreatiegebied Borgerswold heeft de potentie om een boven-provinciale trekpleister te worden op gebied van recreatie en toerisme.

Structureel € 20.000,-

Stimuleringsregeling aanpak leegstand centrum Veendam

In de gemeente Veendam, zowel in het centrum als in de omliggende wijken, staan op dit moment meerdere panden leeg. Voor de gemeente Veendam is het van belang dat er een constructief overleg op gang komt met de eigenaren van leegstaande panden en dat er gezamenlijk wordt gezocht naar een oplossing voor de leegstand. Om deze reden heeft de gemeenteraad van de gemeente Veendam op 28 februari jl. een leegstandverordening vastgesteld.

Het centrum in ruime zin en het kernwinkel- en uitgaansgebied in het bijzonder, is het visitekaartje van Veendam. Leegstand in het centrum is zeer beeldbepalend en vermindert de aantrekkelijkheid voor bezoekers. We willen met alle betrokken partijen komen tot oplossingen voor het vermindere n van de leegstand. De ervaring in andere gemeenten leert dat het vinden van een passende oplossing voor een pand vaak afhangt van de mogelijkheden die de gemeente kan bieden voor functie

verandering van het vastgoed en van ondersteunend en financieel bele id. In veel gevallen zal het niet haalbaar blijken een nieuwe commerciële functie te vinden voor het vastgoed en zal creatief gezocht moeten worden naar oplossingen om het vastgoed met een andere passende functie in te vullen.

Instrumenten daarbij zijn het inzetten van woningcontingenten en het inzetten van een stimuleringsregeling.

De stimuleringsregeling wordt ingezet voor het transformeren van leegstaand vastgoed naar andere functies, voor verplaatsing van ondernemers naar het centrum en voor de aanpak van gevels en puien. Op basis van de huidige inventarisatie en het ter plekke bekijken van de vastgoedopgave lijkt het verstandig om het totale budget voor het uitvoeren van een stimuleringsregeling vast stellen op

€ 1.500.000,-.Met een totaalbudget van € 1.500.000,- kan naar verwachting een substantieel deel van de opgave worden opgepakt.

Incidenteel € 1.500.000,-

Waarvan 1e fase: incidenteel € 400.000,-, waarvan reeds beschikbaar gesteld € 250.000,-.

De inschatting is dat het bedrag van € 1,5 miljoen niet in één jaar uitgegeven en uitgevoerd kan worden. Daarom wordt ingezet op fasering van de subsidieregeling. De subsidieregeling kan dan worden ingezet bij de beoogde 1e fase van de aanpak leegstand centrum Veendam. Het incidenteel benodigde bedrag voor het eerste jaar wordt geraamd op € 400.000,-.

Hiervoor heeft het college op 8 mei 2018 de Subsidieregeling stimulering detailhandel Veendam 2018 vastgesteld. De raad heeft (via de ingekomen stukken) deze regeling in haar vergadering van 18 juni 2018 voor kennisgeving aangenomen.

In de raad van september 2018 is besloten om een subsidieaanvraag in te dienen voor € 100.000,- bij de Provincie Groningen (Retailagenda). In combinatie met de vereiste cofinanciering van € 150.000,- is daarmee een budget van € 250.000,- beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de

Subsidieregeling stimulering detailhandel Veendam. De subsidieaanvraag is gehonoreerd.

Daarmee kan worden gestart met de 1e fase.

Op 30 januari 2019 is de stimuleringsregeling in werking getreden. Het afgelopen jaar zijn de subsidieaanvragen gedaan voor kleinschalige aanpassingen en verbeteringen. Nu komen de grote bedragen (voor winkelverbetering en transformatiesubsidie) eraan. Het budget van € 250.000,= (1e fase) wordt in 2020 besteed.

Tijdens de uitvoering van de 1e fase kwamen een aantal zaken naar voren. Onder meer dat het wenselijk is om nog duidelijker aan te geven wat wel/niet voor subsidie in aanmerking komt.

Daarnaast geldt de winkelverbeteringssubsidie alleen voor leegstaande panden in het kernwinkelgebied.

Op grond hiervan heeft het college de Subsidieregeling stimulering detailhandel 2018, gewijzigd 2020 vastgesteld. Daarin is de verduidelijking van de (al geldende) voorwaarden meegenomen. Tevens is regeling verruimd door ook niet-leegstaande panden in het kernwinkelgebied de mogelijkheid te bieden tot het aanvragen van een subsidie.

Deze subsidieregeling kan dan ook worden ingezet voor een volgende (2e) fase om te komen tot een compacter kernwinkelgebied centrum Veendam.

Het incidenteel benodigd bedrag voor de 2e fase wordt geraamd op € 500.000,-.

Verbetering verkeersveiligheid op fietsroutes

De gemeenteraad heeft in de Programmabegroting 2017 aangegeven de verkeersveiligheid op fietsroutes te willen verbeteren en daarvoor onderzoek te willen naar de mogelijkheden voor het consequent(er) toepassen van de landelijke richtlijn dat op hoofdfietsroutes de fietser in principe voorrang zou moeten hebben op kruisend verkeer. Bij de vaststelling van de Voorjaarsnota 2017 heeft de gemeenteraad voor dat onderzoek de benodigde financiële middelen beschikbaar gesteld.

Het onderzoek is inmiddels afgerond. De opdracht bestond er uit de bestaande fietsinfrastructuur op de hoofdfietsroutes in kaart te brengen en te toetsen aan de landelijke ri chtlijn dat op

hoofdfietsroutes de fietser in principe voorrang zou moeten hebben op kruisend verkeer. Op basis van het daartoe uitgevoerd onderzoek zijn voorstellen gedaan voor een zo uniform en consequent mogelijke toepassing van voorrangsmaatregelen op kruisingen en oversteken voor fietsers.

In totaal zijn 66 kruispunten onderzocht. Het merendeel daarvan voldoet aan de eisen/richtlijnen.

Een beperkt deel voldoet niet of niet helemaal. Daarvoor zijn maatregelen uitgewerkt. Van enkele complexere situaties zijn schetsontwerpen met budgetramingen gemaakt. Voor de uitvoering van alle in het rapport aangegeven maatregelen is een totaalbedrag benodigd van € 250.856 excl. BTW.

Voor de uitvoering van de geselecteerde maatregelen is een bedrag benodigd van € 111.694 excl.

BTW, structurele kapitaallast € 6.981.

Krediet: € 111.694,- Kapitaallasten: € 6.981,-

Actualisatie:

Niet meer actueel.

Het gros van de maatregelen is/wordt uitgevoerd in het kader van beheer en onderhoud. De maatregel bij de aansluiting Ommelanderwijk-Tonckelweg van de lijst gehaald.

Glasvezelkabel in het buitengebied

De Stichting Kabelnet Veendam (hierna genoemd SKV) legt in het buitengebied

(Wildervanksterdallen, Numero 13, Vosseveld en Kibbelgaarn) een glasvezelkabel voor het leveren van een snelle internetverbinding. De (incidentele) bijdrage voor het opvangen van de onrendabele topinvestering bedraagt maximaal € 200.000,--.

Incidenteel: € 200.000,- (maximaal)

Wijkontwikkelplannen

Bareveld: Het wijkontwikkelplan is in 2018 vastgesteld door Acantus en gemeente, Hierin staat dat alle 64 huurwoningen gefaseerd worden gesloopt en Acantus

hiervoor in de plaats 32-36 nieuwe sociale huurwoningen terug bouwt. Ter uitvoering hiervan is een samenwerkingsovereenkomst met Acantus in voorbereiding, waarin afspraken gemaakt worden over de financiering en de verantwoordelijkheden. Zoals in het wijkontwikkelplan is aangegeven neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid voor de maatregelen in de infrastructuur en de openbare ruimte na oplevering van de woningen.

Veendam-Noord deelgebied West/11e Laan: Voor deze gebieden worden samen met Acantus wijkontwikkelplannen ontwikkeld. Inschatting van de kosten is bij de opstelling van de Voorjaarsnota 2019 € 1.900.000,-

Krediet: € 1.900.000,-

Waarvan inrichting openbare ruimte en infrastructuur nabij het winkelcentrum Wildervank

€ 700.000,-

In 2018 is door intensief overleg met belanghebbende partijen een schetsontwerp tot stand

gekomen voor de herinrichting van de omgeving van het buurtwinkelcentrum waar draagvlak voor is verkregen. Voor de uitvoering van wijkontwikkelplannen is in de voorjaarsnota van 2019 met

instemming van de raad (vooralsnog) € 1,9 miljoen aan de geactualiseerde wensenlijst toegevoegd.

Onderdeel van deze wijkontwikkelplannen is de inrichting van de openbare ruimte en infrastructuur nabij het winkelcentrum Wildervank. De met deze aanpak gemoeide investeringen zijn geraamd op een bedrag van € 700.000,-. Het bedrag van € 700.000,00 maakt dus onderdeel uit van de € 1,9 miljoen in de wensenlijst. Wanneer de raad besluit om het benodigde budget voor de uit te voeren werkzaamheden beschikbaar stelt wordt het overleg met de belanghebbenden weer opgepakt en de voorbereiding voor uitvoering in werking gezet. In het voorjaar van 2020 is de raad hier apart over geïnformeerd middels een brief en tekening.

Nieuwe wensen (o.b.v. genomen B&W-besluiten):

De doorontwikkeling van Borgerswold

In het coalitieakkoord 2018 heeft het college aangegeven in te willen zetten op “het doorontwikkelen van Borgerswold”. In datzelfde jaar heeft de gemeenteraad daarom een krediet beschikbaar gesteld voor diverse werkzaamheden zoals het uitbreiden van het meubilair en het opwaarderen van de infrastructuur. Deze werkzaamheden zijn afgerond en wij kunnen nu beginnen met de volgende fase.

Vanaf de Veendammerweg heeft het park nog onvoldoende uitstraling. Het ligt grotendeels

verborgen achter groen en men ziet niet direct wat er allemaal te beleven valt. Door het water vanuit Borgerswold door te trekken tot aan de Veendammerweg en de entree vanaf de Bergweg te

verbeteren zal de uitstraling van het park aanzienlijk verbeteren en aantrekkelijker zijn voor iedereen om in het park te komen recreëren. Daarnaast zullen om de verblijfsduur in het park voor recreanten te verlengen de toiletten in het Koetshuis een openbaar karakter krijgen en er komt een mogelijkheid om na het zwemmen te kunnen douchen.

Incidenteel: €265.000,-.

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 76-82)