• No results found

- Toezicht en handhaving

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 35-39)

Onder het deelprogramma toezicht en handhaving valt enerzijds het beschikbaar stellen van in gezamenlijkheid (de GR Veiligheidsregio Groningen) bepaalde middelen ten behoeve van crisisbeheer, brandveiligheid, rampenbestrijding en andere vormen van brandweerzorg. Aan de andere kant is er sprake van middelen en andere randvoorwaarden (beleid en uitvoeringsregels) welke de ‘eigen’ openbare orde en veiligheid betreffen en waarbij verbonden partijen of

ketenpartners samen met de gemeente integraal optrekken. De rol van de burgemeester als bestuursorgaan met eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden, is hierin vooral die van

regisseur en aanjager, maar ook in zekere interventies eigenstandig. Namens de burgemeester is het team Openbare Orde en Veiligheid (team OOV) praktiserend. Vooral in het tot stand brengen van een meer en sterkere verbinding tussen de domeinen zorg en veiligheid is dit team een belangrijke schakel. De sociale veiligheid of de leefbaarheid in de gemeente wordt daarmee gediend.

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daar voor doen?

Brandweer

Wat willen we bereiken?

Op 1 januari 2014 zijn de 18 noordelijke brandweerorganisaties samengesmolten in een nieuwe regionale organisatie: de Veiligheidsregio. Het Algemeen Bestuur bestaat uit alle burgemeesters van de provincie Groningen (veiligheidsbestuur).

De prioriteiten en doelstellingen bij brandveiligheid zijn:

 Het voorkomen en bestrijden van rampen en crises.

 Het voorkomen, beperken en bestrijden van brand, het beperken van brandgevaar en het voorkomen en beperken van ongelukken bij brand.

 Een optimaal brandveiligheidsniveau in onze regio. Hiervoor kent de brandweerzorg een integrale benadering van de veiligheidsketen.

 Een effectieve en ondersteunende bedrijfsvoering.

 Om brandonveilige situaties te voorkomen worden in vergunningen waar dat nodig is een brandveiligheidadvies opgenomen.

 Het brandveiligheidbewustzijn van burgers moet vergroot worden waardoor de

brandveiligheid verbeterd kan worden. Dit gebeurt door het geven van voorlichting aan strategische partners, op basisscholen en na brand.

 Bij de bouw van gebouwen met complexe brandveiligheid controleren wij de brandveiligheid. Hiermee voorkomen wij handhaving en aanpassingen achteraf.

 Wij willen het spontane naleefgedrag bij gebruik verhogen naar 50 procent door gericht meer in te zetten op voorlichting en bewustzijn bij gebruik.

Werkwijze Brandveiligheid:

De komende jaren wil de brandweer meer tijd vrijmaken voor het geven van voorlichting. Op basis van het geconstateerde naleefgedrag en een risicoanalyse wordt een verdeling gemaakt in minder en meer diepgaande controles tijdens een bepaalde periode.

Bij minder diepgaande controles wordt bijvoorbeeld alleen gekeken naar gebruiksaspecten en bij meer diepgaande controles wordt ook gekeken naar bouwkundige en installatietechnische aspecten alsmede naar de interne organisatie en het gebruik.

Ontwikkelingen 2020

De geregionaliseerde brandweerorganisatie heeft zich na 2014 steeds meer ontwikkeld naar een professioneel ingerichte organisatie. Deze organisatie heeft de brandweerzorg, bestaande uit enerzijds risicobeheersing en anderzijds incidentbestrijding, meer e n meer in samenhang benaderd.

Hierdoor is de focus op het beheersen van risico’s even belangrijk geworden als klassieke kerntaak van brand- en incidentbestrijding. Juist in een hoofdzakelijk landelijk gebied als Groningen waar opkomsttijden volgens de norm, vaak niet gehaald kunnen worden, is het van belang te investeren in maatregelen die incidenten kunnen voorkomen. Zo heeft de Veiligheidsregio Groningen een aantal pilots opgezet in het kader van BrandVeilig Leven (BVL) waarbinnen het bevorderen van (vroe g-detectie door) rookmelders en het bevorderen van het gebruik van brandveilig meubilair aansprekende projecten zijn.

De VRG is in 2020 met name geconfronteerd met een aantal samenkomende Europese en nationale ontwikkelingen (Europese deeltijdrichtlijn, De Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren en het onderzoek naar de modernisering van de beroepsbrandweer) waardoor de vrijwilligheid van brandweerpersoneel en ook betaalbaarheid van de brandweerzorg in het geding is gekomen. Voor Groningen is daarbij het vraagstuk van voldoende bluswatervoorzieningen mede in relatie tot de realistische opkomsttijden, een heikel punt dat de komende jaren tot keuzes dwingt. In mei 2020 heeft de VRG haar (ontwerp) Veiligheidsplan voor de periode 2020-2024 aan de gemeenteraad bekend gemaakt. In dit Veiligheidsplan worden drie deelplannen (regionaal risicoprofiel, regionaal beleidsplan en het regionaal crisisplan) samengebracht tot 1 omvattend plan.

De coronacrisis heeft voor de brandweervrijwilligers – gelet op het vele thuiswerken - geleid tot een goede dekking en bemensing van de uitrukposten. Voor wat betreft het trainen en oefenen heeft deze crisis geleid tot een korte periode van stilstand. Overigens is in het algemeen op te merken dat de bezetting van de brandweerposten voor wat betreft vrijwilligers, in ons gebied nu goed op orde is.

De corona crisis raakt ook de toezichthoudende taak van de brandweer in het kader van de brandveiligheid. De brandweer streeft naar zoveel mogelijk continuïteit van de reguliere werkzaamheden. Echter zijn de werkzaamheden op het gebied van toezicht en handhaving ten aanzien van de brandveiligheid afgeschaald naar alleen de meest noodzakelijke controles.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 120.

Toezicht en handhaving Openbare Orde en Veiligheid Wat willen we bereiken?

Op het gebied van de Openbare orde en veiligheid (OOV) gaat het om het bereiken of in stand houden van een zeker niveau of mate van veiligheid en leefbaarheid. Begrippen als overlast en ordeverstoring duiden hierin de ongewenste situatie aan waarin de geme ente - en bestuurlijk gezien de burgemeester- vooral een regisserende en coördinerende rol heeft om te komen tot een situatie van rust en beheersing.

Daarbij willen we integraal werken aan de bestrijding van allerlei vormen van ondermijning en willen we de verbinding tussen zorg en veiligheid zoals die is gelegd verder verstevigen en verbreden . Op basis van een Integraal Veiligheidsbeleidsplan willen we daarin keuzes maken en prioriteiten stellen.

Samen met partners werken we in de bestrijding van onveili ge situaties aan structurele oplossingen waaronder ook aan het voorkomen van deze situaties in de toekomst (preventie).

Ontwikkelingen 2020

In 2020 is het toezicht en de handhaving van de openbare orde en de veiligheid verder integraal vormgegeven. Samen met politie worden periodieke, integrale veiligheidsscans gemaakt van de actuele situatie in de gemeente. Hieruit worden prioriteiten benoemd die ook integraal leiden tot acties, zowel proactief en preventief als herstellend achteraf (repressief). Naast het strafrecht is ook het bestuursrecht (waaronder de bevoegdheden van de burgemeester zoals het damoclesbeleid) een steeds meer gebruikt rechtsgebied om tot herstel te komen. In 2020 is een begin gemaakt met de aanpak van ondermijnende criminaliteit (waaronder de aanpak van drugscriminaliteit) waarin diverse overheidspartijen (politie, openbaar ministerie, belastingdienst) onder gemeentelijke regie hun aanpak in gemeenschappelijkheid bepalen.

De coronacrisis heeft vanaf maart 20202 ook veel beslag gelegd op het onderdeel toezicht en handhaving en het Openbare Orde en Veiligheidsteam. De elkaar opvolgende Noodverordeningen gaven keer op keer aanleiding tot communicatie over de norm, het toezicht op de norm en daar waar noodzakelijk ook de handhaving van de norm. Juist in deze coronatijd was het zaak om (natuurlijke) samenscholingen van mensen in met name recreatiegebieden (waaronder Borgerswold) te doen beheersen en controleren. In de vorm van een min of meer permanent crisisteam, zowel bestuurlijk als ambtelijk, is gedurende de crisis ook nadrukkelijk lokaal beslist en gehandeld. Voor met name het toezicht gedurende de crisis op alle te onderscheiden doelgroepen (sport, horeca, detailhandel en supermarkten, recreanten in recreatiegebieden) is extra capaciteit ingehuurd en dus extra kosten gemaakt.

Voor de aanpak van COVID-19 voeren we de landelijk maatregelen van het Rijk en de maatregelen van de Veiligheidsregio Groningen uit. De gemeente streeft naar een zo adequaat mogelijke uitvoering van de landelijke en lokale maatregelen en naar zoveel mogelijk continuïteit van de reguliere werkzaamheden. Om hieraan uitvoering te geven zijn toezichthouders ingehuurd om de BOA's te ondersteunen.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 140.

Toezicht en handhaving (Wabo) Wat willen we bereiken?

Een samenleving waarin de gestelde normen voor een adequaat niveau van veiligheid en

leefbaarheid worden nageleefd. Het beheersen van risico's voor de samenleving staat centraal. De inwoners van Veendam moeten erop kunnen vertrouwen dat de gemeente zicht heeft op deze risico’s en die zo goed mogelijk onder controle heeft. Voorwaarde van een adequate bescherming van de leefomgeving is het voldoen aan de landelijk vastgestelde kwaliteitscriteria.

Toezicht en handhaving is gericht op:

 Preventie: het voorkomen van situaties waarin de gestelde normen worden overtreden.

 Consequente en duidelijke aanpak bij het niet naleven van regels.

 Eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van burgers.

 Kenbaarheid van regels.

Ontwikkelingen 2020

In de tweede helft van 2020 wordt het Programma Uitvoering en Handhaving 2020 vastgesteld. Door middel van dit programma wil het college een goede programmatische en integrale invulling geven aan de uitvoering van de toezicht- en handhavingstaken waarbij mensen en middelen zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Hiertoe worden de doelen met speerpunten uit het beleidsplan VTH uit 2019 uitgewerkt in concrete acties per taakveld en gekoppeld aan de benodigde en beschikbare capaciteit.

Door de corona crisis zijn er een tweetal ontwikkelingen. We streven naar zoveel mogelijk continuïteit van de reguliere werkzaamheden. Echter zijn de werkzaamheden op het gebied van toezicht en handhaving ten aanzien van de bouwactiviteiten afgeschaald naar alleen de meest noodzakelijke controles. Ten aanzien van de aanvragen om een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen is er sprake van een toename van het aantal aanvragen over de eerste helft van het jaar. Dat zal leiden tot een hogere opbrengst voor de bouwleges over 2020 ten opzichte van de begroting.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 140.

Wat mag het kosten?

Omschrijving Primitieve begroting Begroting ná wijziging

Subtotaal Programma 4.1.3 -2.481.968 -2.481.968 -175.253 -2.657.221

Onttrekking aan reserves (Baten) Toevoeging aan reserves (Lasten)

Subtotaal mutaties reserves

Geraamd resultaat programma

4.1.3 -2.481.968 -2.481.968 -175.253 -2.657.221

Voor een toelichting op de voorgestelde wijzigingen verwijzen wij u naar de toelichting op het overzicht van baten en lasten zoals vermeld in hoofdstuk V. Voor een specificatie van de

onttrekkingen en toevoegingen aan de reserves verwijzen wij u naar hoofdstuk V, programma 5, onderdeel toevoegingen /onttrekkingen aan reserves.

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 35-39)