• No results found

- Kwaliteit door participatie

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 39-44)

Dit deelprogramma gaat over het volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan wijkgericht werken, jeugd, mantelzorg en vrijwilligersbeleid, kansrijke werkzoekenden en culturele minderheden. Het Centrum voor Jeugd en de doorontwikkeling is een continue proces.

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daar voor doen?

Welzijn, jeugd en zorg in de wijken en dorpen Wat willen we bereiken?

Alle inwoners weten waar zij met hun ondersteuningsvraag terecht kunnen, zodat iedereen die zorg of hulp nodig heeft passende ondersteuning krijgt (‘licht waar het kan, specialistisch waar het moet’).

Dit doen we door consequent uit te gaan van de unieke inwoner, zijn of haar behoefte, hulpvraag en eigen mogelijkheid en de sociale context waarin hij of zij verkeert. Altijd moet individueel worden beoordeeld welke oplossing het beste is. We beperken of voorkomen onnodige en dure zorg en ondersteuning. Uitgaan van de zorgvraag is essentieel.

We willen daarom een integraal werkende herkenbare laagdrempelige toegangsvoorziening WMO en jeugd in de wijk.

Ontwikkelingen 2020

 De uitrol van de Ondersteuners Jeugd en Gezin (OJG) vordert gestaag. Aan het eind van het jaar zal geëvalueerd worden wat het effect van hun inzet is.

 Het uitvoeringsplan voor de nieuwe inkoop van de RIGG i n 2022 is in het voorjaar uitgevoerd.

Over de uitkomsten zult u via aan aparte brief worden geïnformeerd.

 Inkoop Jeugd: de contracten voor inkoop jeugdhulp alle Groningse gemeenten lopen in 2022 af. De voorbereidingen voor nieuwe inkoop zijn gestart.

 De gesprekken met de scholen over de verdere samenwerking tussen onderwijs en jeugd hebben door de Covid-19 crisis vertraging opgelopen. Doelstelling is nog steeds om zorg dichterbij op scholen te organiseren.

 Gebiedsgericht werken is binnen de gemeentelijke organisatie ingevoerd. De

inkomensconsulenten, WMO consulenten en casusregisseurs jeugd werken nu in Veendam Noord of Veendam Zuid. Ook de aanbieders werken nu gebiedsgericht.

 De extra inloop voor de algemene voorziening in het Gezondheidscentrum Loyds Terras (GCLT) is gerealiseerd. De implementatie van de inloop is door de Covid-19 crisis wel vertraagd.

 In september wordt er een keuze gemaakt over welke WMO diensten weer regionaal ingekocht gaan worden vanaf 2022 en welke diensten binnen de algemene voorzi ening zullen vallen.

Eenzaamheidsbestrijding Wat willen we bereiken?

Eenzaamheid treft inwoners van alle leeftijden. Prioriteit om deze problematiek aan te pakken gaat daarbij in eerste instantie uit naar de ouderen. Die blijven langer thuis wonen. Dat kan gepaard gaan met gevoelens van eenzaamheid als er steeds meer mensen om je heen wegvallen en je eigen gezondheid brozer wordt.

Ontwikkelingen 2020

Gemeente Veendam is aangesloten bij Een tegen Eenzaamheid. Het onderzoek van Compaen over eenzaamheid is afgerond. Er wordt onderzocht hoe de resultaten van het onderzoek kunnen worden verankerd in de reguliere dienstverlening.

Gemeente Veendam heeft meegedaan aan de week tegen de eenzaamheid.

Beschermd wonen Wat willen we bereiken?

We willen voldoende voorzieningen realiseren op het gebied van beschermd wonen.

We zetten in op preventie en vroeg-signalering (ter voorkoming van instroom in Beschermd Wonen en Opvang).

Ontwikkelingen 2020

In begin 2020 is de nieuwe Centrumregeling Beschermd Wonen vastgesteld. Er is een convenant vastgesteld dat de opvang en inloopvoorziening GGZ Groningen regelt voor 2021. In het convenant is ook een Groninger verdeelmodel Beschermd Wonen en Opvang vastgelegd.

De nieuwe centrumregeling is de basis voor de inrichting van onze eigen lokale toegang Beschermd Wonen.

De pilot om te sturen op instroom, doorstroom en uitstroom uit Beschermd wonen is van start gegaan met onze regionale aanbieders.

We zijn in 2020 terughoudend geweest met de medewerking van vestiging van nieuwe aanbi eders die intramurale capaciteit vergroten.

Gezondheidsbevordering Wat willen we bereiken?

We bevorderen het hebben van een gezonde leefstijl. We gebruiken de mogelijkheden van de ruimtelijke omgeving die kunnen bijdragen aan gezondheid.

Ontwikkelingen 2020

In juni 2020 heeft de raad de nota gemeentelijk gezondheidsbeleid 2021-2026 vastgesteld. Nog voor het einde van dit jaar stellen wij het eerste uitvoeringsprogramma vast. Deze nota biedt ook

aanknopingspunten voor het thema gezondheidsbevordering in de nieuwe Omgevingsvisie (op grond van de nieuwe Omgevingswet) die de raad nog ter vaststelling krijgt aangeboden.

Armoedebestrijding Wat willen we bereiken?

We bestrijden armoede.

Ontwikkelingen 2020

 In verband met Covid-19 is de bijeenkomst in het voorjaar over mobility mentoring niet door gegaan. Deze zal op een later tijdstip in het jaar worden gepland.

 De aanpak van (vroeg)signalering van armoede is onderdeel geworden van de besprekingen in de Lokaal Educatieve Agenda (LEA)

 Medewerkers van Compaen sluiten aan bij de intake van de voedselbank om direct aanvullende begeleiding te bieden indien nodig.

 De voedsel- en kledingbank zijn in het voorjaar verhuisd naar hun nieuwe locatie.

 De pilot over de voorzieningenwijzer is geëvalueerd en besloten is om de pilot niet te continueren. De meerwaarde is onvoldoende zichtbaar. De dienstverlening die de

voorzieningenwijzer biedt gaat binnen de reguliere dienstverlening vormgegeven worden, hierdoor is er geen aparte voorzieningenwijzer meer nodig.

 De pilot 'geldloket' zou aan het eind van het jaar geëvalueerd worden. Door de Covid -19 crisis heeft de implementatie van de pilot vertraging opgelopen. Er wordt nog onderzocht of er aan het eind van het jaar geëvalueerd kan worden.

Huislijk geweld, Ouderen- en kindermishandeling Wat willen we bereiken?

Het meeste geweld in onze samenleving heeft plaats achter de voordeur. We willen dat onze inwoners veilig zijn, ook achter de voordeur. Inwoners wonen veilig en kinderen groeien veilig op in hun directe omgeving. We voorkomen en stoppen waar mogelijk alle vormen van huiselijk geweld, ouderen- en kindermishandeling.

Ontwikkelingen 2020

De uitvoering van het project vanuit het programma 'geweld hoort nergens thuis' is gecontinueerd in 2020. De projectleider heeft een projectvoorstel geschreven in samenspraak met samenwerkende partijen als Veilig Thuis en Compaen. Met de uitvoering van dit projectplan is na de zomer begonnen.

Medewerkers gaan getraind worden in de multi focus methodiek waardoor uitoerders meer grip gaan krijgen op de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Burgerparticipatie Wat willen we bereiken?

Een samenleving waar iedereen meedoet, inwoners naar elkaar omkijken en waar iedereen zich thuis voelt.

Ontwikkelingen 2020

Wij zijn opnieuw aan het kijken naar de verschillende manieren waarop we burgers kunnen

betrekken bij het beleid van de gemeente. Naast de implementatie van de omgevingsvisie wordt ook de huidige werkwijze van de wijkteams beoordeeld. Integraal gaat er gekeken worden naar een nieuwe manier van participeren waarbij we zoveel mogelijk aansluiten bij de bestaande werkwijzen.

De participatieraad heeft het traject om te komen tot betere samenwerking afgerond. Er is een gezamenlijke werkwijze vastgesteld waarbij de participatieraad de schakel is tussen samenleving en college.

De extra ondersteuning vanuit de gemeente is op een andere manier vorm gegeven en de participatieraad wordt nu breed ondersteund vanuit de gemeente.

Werk en inkomen Wat willen we bereiken?

Bevorderen van zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van de inwoners door middel van werk.

Ontwikkelingen 2020

De covid-19 crisis heeft ook gevolgen gehad voor inkomen en werk. De definitieve gevolgen van de crisis zijn lastig is te schatten en hangen erg af van de genomen landelijke maatregelen.

 De dalende trend van inwoners die een participatie wet uitkering aanvragen is gestopt en we zien weer een lichte stijging

 De uitstroom van inwoners met een uitkering is lastiger geworden doordat er minder banen beschikbaar zijn en de begeleiding niet meer op dezelfde manier kan plaatsvinden.

 Er is veelvuldig beroep gedaan op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO)

Toekomst participatiebedrijf Wat willen we bereiken?

Herijken positie Wedeka.

Ontwikkelingen 2020

Het dagelijks bestuur is in gesprek met de directie over de koers van Wedeka. Vanwege de financiele urgentie is besloten om niet te wachten op de evaluatie van de pilots van werkleertrajecten. Een extern adviesbureau ondersteunt Wedeka en de gemeenten om zicht te krijgen op de strategische mogelijkheden om de sociale werkvoorziening zo te organiseren dat dit tegen acceptabele kosten kan. Het gesprek of dit mogelijk is en op welke wijze wordt in het najaar afgerond.

Wat mag het kosten?

Omschrijving Primitieve begroting Begroting ná wijziging

Voorgestelde wijzigingen najaarsrapportage

Begroting na verwerking najaarsrapportage

2020 2020 2020 2020

Ba ten 13.086.200 13.935.309 2.766.143 16.701.452

La s ten 29.950.975 30.974.589 3.806.661 34.781.250

Subtotaal Programma 4.2.0 -16.864.775 -17.039.280 -1.040.518 -18.079.798

Onttrekking aan reserves (Baten) Toevoeging aan reserves (Lasten)

Subtotaal mutaties reserves

Geraamd resultaat programma

4.2.0 -16.864.775 -17.039.280 -1.040.518 -18.079.798

Voor een toelichting op de voorgestelde wijzigingen verwijzen wij u naar de toelichting op het overzicht van baten en lasten zoals vermeld in hoofdstuk V.

Voor een specificatie van de onttrekkingen en toevoegingen aan de reserves verwijzen wij u naar hoofdstuk V, programma 5, onderdeel toevoegingen /onttrekkingen aan reserves.

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 39-44)