• No results found

- Jeugd/Onderwijs

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 17-21)

Het deelprogramma Jeugd/Onderwijs bevat de (rand)voorwaarden voor het opgroeien en opvoeden van alle jeugdigen en het geven van onderwijs. De voorwaarden hebben betrekking op het preventief jeugdbeleid: het ondersteunen bij het opgroeien en opvoeden, onderwijshuisvesting, de

verschillende vormen van onderwijs, leerplicht en volwasseneneducatie.

Tot 2016 werden de behaalde resultaten jaarlijks vastgelegd in de ActieAGENDA voor de JEUGD. In verband met veranderingen in het Sociaal Domein vindt een nadere afweging plaats over de noodzaak tot continuering van de ActieAGENDA.

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daar voor doen?

Onderwijs

Wat willen we bereiken?

Goed onderwijs in onze gemeente.

Ontwikkelingen 2020

Peuteropvang en Voorschoolse educatie:

De nieuwe subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse Educatie is geïmplementeerd en dit heeft geresulteerd in meerdere aanbieders die vanaf 2020 peuteropvang met VVE aanbieden. Voor de kleine locaties (Sleutel en Ommewending) is het een uitdaging gebleken om het aanbod in stand te houden. Voor de sleutel is dit uiteindelijk gerealiseerd. Voor de Ommewending is het nog onduidelijk of hier een structureel aanbod komt.

Ondanks de wijziging van aanbieders en de aanpassing van de subsidieregels is de overgang naar het nieuwe systeem goed verlopen. De dienstverlening is gecontinueerd.

Door de Covid-19 crisis is de kinderopvang en VVE vanaf maart tot juni alleen opgesteld geweest voor noodopvang.

LEA Veendam:

Het LEA (Lokaal Educatieve Agenda) is ondanks de covid-19 crisis gecontinueerd in 2020. Door de sluiting van de scholen gedurende de Covid-19 crisis heeft de uitvoering van de gemaakte afspraken over o.a. zorgroutes, convenant doorgaande leerlijn en gezondheidsbeleid vertraging opgelopen. In het nieuwe schooljaar zal hier weer invulling aan worden gegeven.

Ontwikkelingen specialistisch kindcentrum:

Er zijn geen nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot het specialistisch kindcentrum. De eerder gestarte pilot met de onderwijs zorgklas loopt goed en naar ieders tevredenheid en is gecontinueerd.

Door de Covid-19 crisis en het sluiten van de scholen heeft ook de doorontwikkeling van het specialistisch kindcentrum vertraging opgelopen.

Leer- en Sportpark (LSP) -nieuw- en verbouw Winkler Prins Wat willen we bereiken?

Samen met het schoolbestuur van de Winkler Prins realiseren van een eigentijdse, duurzame en toekomstbestendige Leer- en Sportpark. Daarmee wordt een gezonde leefomgeving gecreëerd, die met de onderwijs- en sportvoorzieningen bijdraagt aan talentontwikkeling van de leerlingen. Bij deze ontwikkeling worden twee deelprojecten onderscheiden; de herinrichting van het sportpark aan de Langeleegte (zie par 2.1) en de nieuw- en verbouw van de Winkler Prins aan de Raadsgildenlaan.

Binnen het deelproject nieuw- en verbouw Winkler Prins komt een ontwerp tot stand voor de nieuwbouw van de school, gereed voor uitvoering.

Ontwikkelingen 2020

Het bestemmingsplan LSP is door uw raad vastgesteld op 22 juni 2020. Parallel aan deze procedure hebben diverse aanbestedingsprocedures gelopen:

Voor de herinrichting van het openbaar gebied / Sportterreinen (Herinrichten sportpark de

Langeleegte) heeft een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure plaatsgevonden, waaruit een lokale ondernemer als winnaar uit de bus kwam. De planning is dat de herinrichting in 2021 gereed zal zijn.

Voor de selectie van de aannemer voor het bouwen van de nieuwbouw voor de brugklassen en het VMBO kader Zorg-Welzijn van scholengemeenschap Winkler Prins, en voor de selectie van de aannemer voor het aanbrengen van de installaties in deze gebouwen, zijn eveneens Europese niet-openbare aanbestedingsprocedures gevoerd. De starthandeling (de aftrap) heeft plaatsgevonden op 25 juli 2020.

De planning voor de Nieuwbouw is dat de oplevering in de zomer van 2021 plaatsvindt. Hierna zal de renovatie van het hoofdgebouw Raadsgildenlaan 1 worden opgepakt. De voorbereiding hiervan is gestart.

Het opstellen van het ontwerp van de inrichting de haal en brengvoorziening bij het hoofdgebouw van de Winkler Prins inclusief nieuwe situatie tussen de nieuwe scholen en het hoofdgebouw is gestart. Hierbij wordt afgestemd met de klankbordgroep waar betrokkenen uit de buurt zitting in hebben.

Over de voortgang van het gehele project worden betrokkenen geïnformeerd door midde l van een nieuwsbrief.

Voortijdig School Verlaten en Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Wat willen we bereiken?

Schoolverzuim willen we zoveel mogelijk voorkomen. Kinderen met schoolverzuim verslechteren hun perspectieven op goede deelname in de samenleving voor de rest van hun leven.

Ontwikkelingen 2020

In het voorjaar is er een regionaal convenant opgesteld om er voor te zorgen dat er minder schoolverlaters komen. Dit convenant is opgesteld in samenwerking met de vijf oost Groningse gemeenten en het onderwijs.. Het convenant geldt voor de duur van 4 jaar.

Daarnaast zijn er stappen gezet om de werkwijze met betrekking tot de route dagbesteding te uniformeren binnen oost Groningen. Hiervoor is een functionaris aangesteld per 1 september voor inzet in de regio.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 420, 422, 430, 440, 442, 480, 482 en 650.

Onderwijshuisvesting Wat willen we bereiken?

Borgen dat scholen de beschikbare onderwijshuisvesting op een adequate manier inzetten.

Ontwikkelingen 2020 Integraal huisvestingsplan:

Er is een start gemaakt met het opstellen van een integraal huisvestingsplan voor onderwijs (IHP) in Veendam. Voor het opstellen van het plan is een extern bureau ingehuurd dat ons hierin begeleidt.

Doelstelling is om het schooljaar 2020/2021 te gebruiken voor het opstellen van het plan in samenspraak met alle betrokken partijen.

Door het opstellen van het integraal huisvestigplan lopen we voor op de landelijke wetgeving die gemeenten verplicht om voor minimaal 16 jaar een IHP op te stellen.

Huisvesting Mgr. Bekkerschool:

De tijdelijke lokalen zijn geplaatst en in gebruik genomen. De oplossing voor langdurige structurele huisvesting zal worden meegenomen in het Integraal huisvestingsplan dat wordt opgesteld.

Huisvesting Jenaplanschool in de Manne:

De huisvestingsaanvraag voor structurele uitbreiding is in behandeling genomen.

Huisvesting Wim Monnereauschool (SBO) & Margr. Hardenbergschool (SO):

Er is een oplossing gevonden voor de huisvestingsproblematiek van deze scholen. Het SBO is gebruik gaan maken van 2 extra lokalen van de naastgelegen WP praktijkschool. Voor de ingebruikname moesten kleine aanpassingen gedaan worden. De 2 lokalen zijn vanaf het schooljaar 2020/2021 in gebruik genomen.

Ubbo Emmiusgebouw:

Het Ubbo Emmius gebouw is verkocht aan Hoi Pipeloi.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 421, 423, 431, 441 en 443.

Wat mag het kosten?

Omschrijving Primitieve begroting Begroting ná wijziging

Voorgestelde wijzigingen najaarsrapportage

Begroting na verwerking najaarsrapportage

2020 2020 2020 2020

Ba ten 1.467.963 1.561.263 24.699 1.585.962

La s ten 3.742.326 3.927.553 392.060 4.319.613

Subtotaal Programma 2.3 -2.274.363 -2.366.290 -367.361 -2.733.651

Onttrekking aan reserves (Baten) Toevoeging aan reserves (Lasten)

Subtotaal mutaties reserves

Geraamd resultaat programma 2.3 -2.274.363 -2.366.290 -367.361 -2.733.651

Voor een toelichting op de voorgestelde wijzigingen verwijzen wij u naar de toelichting op het overzicht van baten en lasten zoals vermeld in hoofdstuk V.

Voor een specificatie van de onttrekkingen en toevoegingen aan de reserves verwijzen wij u naar hoofdstuk V, programma 5, onderdeel toevoegingen /onttrekkingen aan reserves.

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 17-21)