• No results found

- Milieu en duurzaamheid

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 32-35)

Dit deelprogramma betreft alle zaken die betrekking hebben op afvalverwerking en milieubeheer.

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daar voor doen?

Afvalverwerking

Wat willen we bereiken?

Duurzame ontwikkelingen zijn ontwikkelingen die toekomstgericht bijdragen aan een schone en mooie omgeving. Dat vraagt om keuzes in de stapsgewijze overgang naar schone(re) en duurzame energie die we ook in ruimtelijke zin mogelijk willen maken. Het stimuleren van het schei den van huishoudelijk afvalstoffen tegen zo laag mogelijke kosten met een zo’n groot mogelijk serviceniveau voor de burgers.

Ontwikkelingen 2020

 In de maand maart, april mei in de begin periode van COVID-19 is de hoeveelheid ingezameld afval toegenomen (de toename is respectievelijk: restafval 200 ton, GFT 150 ton en papier 55 ton).

 Het aantal bezoekers op het afvalbrengstation lag in de begin periode van COVID-19 (maart t/m juni) hoger als in dezelfde periode vorig jaar. De hoeveelheid ingezameld afval is hierdoor ook toegenomen.

 De inzameling van textiel en papier in de begin periode van COVID-19 heeft er toe geleid dat de prijzen onder druk zijn komen te staan. Papierinzameling heeft in de eerste maanden van 2020 geen opbrengst gehad, maar er moest betaald worden voor de verwerking van papier.

textiel wordt wel ingezameld, maar er staat geen opbrengst tegen over. Wanneer textielinzameling zou stoppen, komt textiel weer terug in het restafval, wat meer kosten meebrengt.

 De proef van het gratis afleveren van groenafval in het voorjaar was goed. Er waren ruim 600 bezoekers In het najaar (november) volgt de tweede proef.

 Zwerfafvalcampagnes bij scholen en verenigingen zijn afgelast of doorgeschoven naar een latere periode in 2020. De geldt ook voor de landelijke campagnes.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 721.

(Leef) Milieu

Wat willen we bereiken?

Milieuveiligheid bij met name risicovolle bedrijven, bescherming van mens, flora, fauna, bodem, lucht, water en voorkoming van milieucriminaliteit.

Ontwikkelingen 2020

 Begin 2019 is de intentieverklaring tot samenwerken aan een Regionale Energiestrategie (RES) ondertekend. Dit was het begin om gezamenlijk in de regio Groningen te komen tot in eerste instantie een concept RES. Op 24 februari 2020 heeft in Veendam een

raadsconsultatie plaatsgevonden. De uitkomsten zijn ingebracht in de concept RES welke op 21 april 2020 is besproken in het college. Definitieve besluitvorming door uw raad heeft in september 2020 plaats gevonden waarbij u de concept-RES niet heeft vastgesteld.

 De transitievisie warmte die als opdracht voortvloeit uit het Klimaatakkoord moet ultimo 2021 gereed zijn. Op dit moment wordt en een projectplan geschreven hoe deze visie uit te werken.

 Wij gaan door met het plaatsen van LED-armaturen in bestaande lichtmasten (lantaarnpalen). De huidige stand van de techniek maakt het mogelijk in bestaande lichtmasten LED-armaturen te plaatsen.

 Er wordt gewerkt aan het in kaart brengen van alle wettelijke verplichtingen rond de

verduurzaming van gemeentelijke gebouwen en de acties die daaruit voortkomen. Dit houdt vooral in dat onze gebouwen voorzien moeten worden van energielabels en dat er per gebouw een maatwerk adviesrapport komt. Nadat de uitkomsten hiervan bekend zijn kan er een verduurzamingsstrategie worden opgesteld en ontstaat er inzicht in de daarvoor

benodigde kosten. De planning is dat de energielabels en maatwerk adviesrapporten in de tweede helft van het jaar worden opgesteld zodat in 2021 de verduurzamingsstrategie uitgewerkt kan worden.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 723.

Energieloket

Wat willen we bereiken?

Het bevorderen van duurzame energie en een bijdrage aan de energietransitie.

Ontwikkelingen 2020 Energieloket

Veendam heeft een Energieloket, waarop inwoners informatie kunnen vinden over verduurzaming van hun woning. Er is ook een telefoonnummer beschikbaar dat inwoners kunnen bellen voor meer informatie. De opzet van dit Energieloket is regiobreed geweest in de provincie Groningen. De huidige opdracht loopt af eind 2020. Er zal, samen met de regio, gekeken worden naar de

mogelijkheden van dit loket na 2020. Wij zetten in op een vervolg van het energieloket. Als het niet (meer) in een breder verband kan dan gaan we er als gemeente Veendam mee door.

Het ministerie heeft in de decembercirculaire middelen beschikbaar gesteld voor het Energieloket.

Dit jaar zal ook via de eigen gemeentelijke website meer informatie beschikbaar komen voor inwoners over de mogelijkheden voor leningen en subsidies voor de verduurzaming van woningen.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 723.

Mijnbouw

Wat willen we bereiken?

We willen op de hoogte zijn van de effecten van (gestapelde) mijnbouw en onze inwoners ondersteunen bij het verkrijgen van relevante informatie binnen de geldende schadeprotocollen.

Ontwikkelingen 2020

 De gemeente heeft een zienswijze ingediend op het ontwerp-besluit van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat betreffende het nieuwe winningsplan van Nedmag. Deze zienswijze is mede namens de raad ingediend. In een aanvulling op deze zienswijze is de ook de input van inwoners meegenomen.

 De gemeente heeft een zienswijze ingediend op het vaststellingsbesluit operationele strategieën voor het Groningen gasveld. Deze zienswijze is opgesteld in een samenwerking met andere decentrale overheden.

 Er is een overeenkomst met de Commissie bodemdaling door aardgaswinning afgesloten.

Hierdoor blijft de expertise vanuit deze commissie gewaarborgd bij de afhandeling van schademeldingen met de inwerkingtreding van de Tijdelijke Wet Groningen.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 723.

Wat mag het kosten?

Omschrijving Primitieve begroting Begroting ná wijziging

Voorgestelde wijzigingen najaarsrapportage

Begroting na verwerking najaarsrapportage

2020 2020 2020 2020

Ba ten 3.708.629 3.708.629 - 3.708.629

La s ten 3.760.716 3.770.716 35.566 3.806.282

Subtotaal Programma 4.1.2 -52.087 -62.087 -35.566 -97.653

Onttrekking aan reserves (Baten) Toevoeging aan reserves (Lasten)

Subtotaal mutaties reserves

Geraamd resultaat programma

4.1.2 -52.087 -62.087 -35.566 -97.653

Voor een toelichting op de voorgestelde wijzigingen verwijzen wij u naar de toelichting op het overzicht van baten en lasten zoals vermeld in hoofdstuk V.

Voor een specificatie van de onttrekkingen en toevoegingen aan de reserves verwijzen wij u naar hoofdstuk V, programma 5, onderdeel toevoegingen /onttrekkingen aan reserves.

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 32-35)