• No results found

- Ruimtegebruik, infrastructuur, beheer & onderhoud

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 27-32)

onderhoud

De kwaliteit van de fysieke omgeving levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van de samenleving. Daarom wil Veendam een hoog kwaliteitsniveau van die fysieke omgeving, zoals de kwaliteit van:

 Het ruimtegebruik op het grondgebied van Veendam en de overgangen naar de buurgemeenten.

 Architectuur en materiaalgebruik van gebouwen en inrichtingen.

 Inrichting en materiaalgebruik van de openbare ruimte en kwantiteit van het groen en water.

 Infrastructuur (boven en ondergronds).

 Beheer en onderhoud van openbare ruimte (groen, rood, grijs, blauw), ‘schoon, heel en veilig’.

Kwaliteit gaat ook over veiligheid. Bij het ontwerpen van (openbare) ruimte en bouwwerken wordt vanaf het prille begin rekening gehouden met veiligheid (proactief en preventie). Ook bij beheer en onderhoud en ‘toezicht en handhaving’ speelt naast de technische en de beeldkwaliteit, ook het veiligheidsaspect een rol.

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daar voor doen?

Bereikbaar en veilig Wat willen we bereiken?

Een bereikbaar en veilig Veendam.

Ontwikkelingen 2020

Om een verbeterslag in de aanpak van de verkeersonveiligheid te bereiken is eind 2018 het landelijk Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV 2030) gepresenteerd. Het SPV 2030 beschrijft negen

beleidsthema’s met de belangrijkste risico’s voor verkeersveiligheid. Specifiek inspelend op het thema Veilige infrastructuur, werken wij aan een plan om met concrete maatregelen de

verkeersveiligheid op de gemeentelijke wegen nog beter te maken. Daarover hebben wij u bij de voorjaarsnota geïnformeerd. Dit "Maatregelenplan verkeersveiligheid” is nagenoeg gereed. U wordt daarover nog nader geïnformeerd.

Bij de voorjaarsnota hebben wij aangegeven de actualisatie/vernieuwing van het gemeentelijk verkeer- en vervoerplan (Mobiliteitsplan) Veendam qua inhoud en planning te willen inbedden in het proces van de op te stellen Omgevingsvisie en het daarbij te doorlopen participatietraject. Daarbij zullen dan ook de eerste resultaten van het “Maatregelenplan verkeersveiligheid” worden betrokken.

Over de voortgang van dit proces wordt u geïnformeerd.”

Medio 2019 heeft de provincie Groningen besloten de spoorverbinding tussen Veendam en Stadskanaal te reactiveren voor regulier personenvervoer. Dat moet uiterlijk in 2025 gerealiseerd zijn. Dit betekent onder meer dat het treinstation van Veendam een forse metamorfose zal

ondergaan; van kopstation naar een station aan een doorgaande treinverbinding. Inmiddels zijn wij een traject gestart om samen met de provincie Groningen en ProRail zorg te dragen voor een goede inbedding van het nieuwe station in de stedenbouwkundige- en verkeersstructuur van Veendam. De verwachting is dat begin 2021 concrete plannen beschikbaar zullen zijn.

Voor het realiseren van fietsvoorzieningen langs de Drieborghweg is een subsidie toegekend door de provincie Groningen. Uitvoering van dit plan, waarvoor u onlangs de benodigde financiële middelen beschikbaar heeft gesteld, is voorzien in 2021. Ook voor het realiseren van een vrijliggend fietspad langs de Korteleegte, nodig in het kader van de realisatie van het LSP, is een bijdrage door de provincie toegekend.

Inmiddels is het nieuwe snelheidsinformatiedisplay (SID) aangeschaft en in gebruik genomen. Deze SID zal bij verschillende wegen in de gemeente ingezet worden.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 211.

Ruimtelijke ontwikkelingen Wat willen we bereiken?

Bij ruimtelijke ontwikkelingen gaat specifieke aandacht uit naar: Kerkstraat-West, Lloyds-terras en het Leer- en Sport-Park (LSP). De kwaliteit van de publieke ruimte bepaalt voor een groot deel de leefbaarheid van onze gemeente. Een aantrekkelijke publieke ruimte is bovendien een belangrijke vestigingsplaatsfactor voor (nieuwe) inwoners, bedrijven & instellingen, toeristen & recreanten. We willen daarom onder andere een kwalitatief hoogwaardig centrum real iseren en de

recreatiemogelijkheden voor de recreatievaart verbeteren.

Ontwikkelingen 2020

 Bestemmingsplan Buitenwoel

Het ontwerp voor de planherziening is in september ter inzage gelegd en de bijbehorende exploitatie berekening is opgesteld. Naar verwachting komt de planherziening in december 2020 naar de raad voor besluitvorming.

 Lloyds Terras

Het Gezondheidscentrum is opgeleverd en in gebruik genomen.

 Kerkstraat-West

Diverse grondruilingen hebben plaatsgevonden. Vervolgens kan de herontwikkeling van d it gebied worden afgerond.

 Ontwikkeling Veendammer Poort N33

Er zijn kredieten beschikbaar gesteld voor de aankoop van percelen, de bijdrage aan de

uitbuiging van de N33 ter plaatse van de N366 en een krediet voor de voorbereiding en bouwrijp maken van de 1e fase van het plangebied. Aan gedeputeerde Staten is het ve rzoek gedaan om de begrenzing van het bestaande stedelijk gebied aan te passen inclusief dit gebied. Dit maakt dat de gemeente regie krijgt op dit gebied en sneller kan schakelen bij initiatieven.

 Leer- en Sportpark: zie subprogramma 2.3, Jeugd/Onderwijs.

 Centrum: zie subprogramma 2.5, Bruisend centrum en levendige woonwijken.

 Ontwikkelingen Sorghvlietlaan / Buitenwoellaan

Bij de voorjaarsnota hebben wij u geïnformeerd over de inrichtingsschets voor het gedeelte van de Sorghvlietlaan/Buitenwoellaan, tussen het Aquaplein en de Zilverlaan. Die schets wordt als onderlegger gebruikt voor (in de toekomst) uit te werken (reconstructie)plannen. Daarover en over de realisering van een van die plannen, te weten de uitbreiding van de parkeercapaciteit op het Aquapark, wordt u begin 2021 nader geïnformeerd.

 Ontwikkeling stationsgebied

Met het doortrekken van de treinverbinding richting Stadskanaal zal de omgeving van het stationsgebied in Veendam een forse metamorfose moeten ondergaan; van kopstation naar een station aan een doorgaande treinverbinding. ProRail heeft van de provincie Groningen de opdracht gekregen de werkzaamheden voor het doortrekken van de spoorverbinding in kaart te brengen en verder uit te werken. Bij de voorjaarsnota hebben wij u geïnformee rd over de noodzaak om daarvoor een (ruimtelijke) visie op het stationsgebied in Veendam te ontwikkelen.

Mede aan de hand daarvan wordt uiteindelijk de vormgeving en inrichting van het stationsgebied bepaald. De verwachting is dat begin 2021 concrete plannen beschikbaar zullen zijn.

Omgevingsbeleid en Omgevingswet Wat willen we bereiken?

Ruimtelijke kaders voldoen aan de uitgangspunten van de omgevingswet.

Ontwikkelingen 2020

De invoering van de Omgevingswet is met een jaar uitgesteld, tot 1-1-2022. Dat geeft ons meer ruimte om de Omgevingsvisie zorgvuldig voor te bereiden en in nauwe afstemming met bewoners en stakeholders op te stellen. Voor het opstellen van de omgevingsvisie is een bureau geselecteerd welke ook ondersteunt in het participatietraject.

De afgelopen maanden heeft de beleidsanalyse plaatsgevonden waarvan de uitkomsten verwerkt worden in fact-sheets. Deze sheets dienen als basis voor het participatietraject. Op 14 september 2020 bent u als raad meegenomen in dit traject. Door de ruimere voorbereidingstijd kan de omgevingsvisie vastgesteld worden voordat de nieuwe wet in werking treedt. Naar verwachting kunnen wij u de Omgevingsvisie rond de zomer van 2021 ter vaststelling aanbieden.

Zodra de Omgevingswet in werking treedt gelden de op dat moment vastgestelde

bestemmingsplannen gezamenlijk als het (tijdelijke) omgevingsplan van de gemeente. Om in 2022 over een zo actueel mogelijk omgevingsplan te beschikken, worden nog enkele lopende

planprocedures afgerond. Dit betreft met name Sorghvliet en Bedrijventerreinen (in beide gevallen met verwerking van de nieuwe detailhandelsvisie) en (afronding Bastioneiland Noord). De plannen voor het LSP en Pijlkruidstraat-Ericastraat (herstructurering woongebied Acantus in Bareveld) zijn in juni 2020 vastgesteld.

Voor de implementatie van het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO) is afstemming met de leveranciers over de benodigde koppelingen.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 810.

Recreatieve en toeristische voorzieningen Wat willen we bereiken?

Bevorderen van toerisme en recreatie

Ontwikkelingen 2020

 In recreatiepark Borgerswold is een nieuwe exploitant gevonden voor 'De Waterjuffer'. De invulling van deze voorziening blijft vooralsnog gelijk maar zal in de toekomst worden uitgebreid met eventueel kanoverhuur en het organiseren van marktjes in samenwerking met de volkstuinenvereniging en de kinderboerderij.

 De gemeente Veendam is in de zomer 2020 samen met regiopartners van de gemeenten Oldambt, Westerwolde, Stadskanaal en Pekela gestart met het opstellen van een nieuwe visie op het regionaal samenwerken op gebied van toerisme en recreatie. Deze visie is momenteel in ontwikkeling en wordt ter besluitvorming voorgelegd in het najaar van 2020.

 Er is een Dienstverleningsovereenkomst voor de gemeentelijke kinderboerderij in

Borgerswold aangegaan met een ondernemer in Borgerswold. Hie rbij wordt gestreefd naar een recreatieve kwaliteitsverbetering alsook een meer efficiënte bedrijfsvoering. De kinderboerderij is op 5 juli 2020 feestelijk geopend.

 Er wordt met regiopartners samengewerkt om betere dienstverlening voor de recreatievaart te realiseren. De brugbediening wordt hierdoor beter op elkaar afgestemd over verschillende gemeentegrenzen heen.

 Er zijn twee vlaggenmasten geplaatst in de jachthaven Molenstreek alsmede een nieuw verwijzingsbord bij de jachthaven in Wildervank ter stimulering van de recreatievaart.

 In het kader van 75 jaar vrijheid waren verschillende activiteiten en evenementen gepland.

vanwege de corona-crisis zijn deze helaas allemaal komen te vervallen. Deze zullen waarschijnlijk op een later moment alsnog georganiseerd worden.

 De gemeente heeft een nieuwe plattegrond laten ontwikkelen voor bezoekers en toeristen.

Deze wordt verspreid door het gemeentelijke Toeristisch Informatie Punt (TIP) bij ondernemers binnen de branche.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 221 en 560.

Beheer en onderhoud van openbare ruimte en infrastructuur Wat willen we bereiken?

Een schoon, heel en veilige openbare ruimte conform de vastgestelde onderhoudsniveaus. Het omvat de aanleg, het beheer en het onderhoud van alle gemeentelijke verharding, technische kunstwerken, recreatievoorzieningen, stedelijk groen, begraafplaatsen en openbare verlichting.

Tevens omvat het programma het onderhoud van de bewegwijzering, het straatmeubilair, het uitvoeren van maatregelen ten behoeve van de verkeersveiligheid en de gladheidsbestrijding.

Ontwikkelingen 2020

In mei en juni is er groot onderhoud gepleegd aan de Sorghvlietlaan. Tijdens deze werkzaamheden is er ook een rotonde aangelegd Skager Rak - Sorgvlietlaan om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 210, 211, 221, 240, 560, 722 en 724.

Wat mag het kosten

Omschrijving Primitieve begroting Begroting ná wijziging

Voorgestelde wijzigingen najaarsrapportage

Begroting na verwerking najaarsrapportage

2020 2020 2020 2020

Ba ten 2.056.800 2.056.800 -416 2.056.384

La s ten 9.205.101 9.190.786 2.021.088 11.211.874

Subtotaal Programma 4.1.1 -7.148.301 -7.133.986 -2.021.504 -9.155.490

Onttrekking aan reserves (Baten) 558.609 558.609 95.000 653.609

Toevoeging aan reserves (Lasten) 40.702 40.702 40.702

Subtotaal mutaties reserves 517.907 95.000 612.907

Geraamd resultaat programma

4.1.1 -6.630.394 -6.616.079 -1.926.504 -8.542.583

Voor een toelichting op de voorgestelde wijzigingen verwijzen wij u naar de toelichting op het overzicht van baten en lasten zoals vermeld in hoofdstuk V.

Voor een specificatie van de onttrekkingen en toevoegingen aan de reserves verwijzen wij u naar hoofdstuk V, programma 5, onderdeel toevoegingen /onttrekkingen aan reserves.

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 27-32)