• No results found

- Bestuur en organisatie

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 9-13)

Het programma Bestuur en Organisatie heeft betrekking op het functioneren van de

bestuursorganen (burgemeester, college en raad) van de gemeente en de relaties tussen die bestuursorganen en de burger. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn: bestuurlijke samenwerking, dienstverlening en voorlichting en communicatie.

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daar voor doen?

Bestuurlijke samenwerking Wat willen we bereiken?

De gemeente streeft naar verbreding van (inter)gemeentelijk samenwerking. Gemeenten werken om allerlei redenen met elkaar samen. Samenwerking tussen gemeenten is een belangrijk instrument om te komen tot verhoging van de kwaliteit van dienstverlening aan burgers en bedrijven en tot verbetering van de doelmatigheid (lagere kosten voor de samenleving). Samenwerking is ook een manier om de (financiële) risico’s van omvangrijke en kostbare taken te spreiden en om de bestuurlijke slagkracht van de deelnemende gemeenten te vergroten.

Ontwikkelingen 2020

Het bovenstaande is nog steeds actueel. Zo werkt de gemeente actief mee in de samenwerking rond het thematisch deel van het Nationaal Programma en de Regio Deal Oost Groningen. Dit neemt niet weg dat wij er van overtuigd zijn dat wij in deze samenwerking een actievere rol kunnen spelen als een geheel zelfstandig Veendam. In 2020 is derhalve voortvarend gewerkt aan een opheffing van de gemeenschappelijke regeling werkorganisatie Pekela en Veendam per 1 januari 2021. Voor beide gemeenten biedt dit nieuwe dynamiek, wat ook een goede onderlinge samenwerking en betekenis voor de regio kan inhouden.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 005.

Dienstverlening

Wat willen we bereiken?

 Goed meetbare en effectieve dienstverlening naar inwoners.

 Laagdrempelige bereikbaarheid en communicatie.

Ontwikkelingen 2020

Telefonische vragen van inwoners worden zoveel mogelijk afgehandeld door het KCC op basis van daartoe ontwikkelde belscripts. Verder zijn afspraken gemaakt over de afhandelingstermijn van terugbelverzoeken. Op basis van rapportages over de registratie van telefonische vragen en de afhandeltermijnen van terugbelverzoeken kan beter worden gestuurd op de dienstverlening.

Het corona virus heeft gevolgen gehad voor de dienstverlening in 2020. Er is namelijk de nadruk gelegd op het digitaliseren van enkele producten. Het is in 2020 voor de inwoner mogelijk gemaakt digitaal aangifte te doen van huwelijk en overlijden. Er wordt momenteel gewerkt aan de digitale

aangifte van geboorten. Vanwege de maatregelen rondom het corona virus is ook de openstelling van het gemeentehuis aangepast. Het gemeentehuis is beperkt open.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 003.

Basisregistraties

Wat willen we bereiken?

Voor een goede dienstverlening en efficiënte bedrijfsvoering is het beschikbaar hebben van de juiste informatie op de juiste plaats van cruciaal belang. Met behulp van de basisregistraties word t invulling gegeven aan het principe van eenmalige inwinning en meervoudig gebruik van die gegevens. Voor de gemeente Veendam zijn alle wettelijk verplichte basisregistraties ingevoerd en wordt doorlopend aan de kwaliteit van de registraties gewerkt. Verder wordt het gebruik van de basisregistratie breder ondersteund en toegepast om zodoende de dienstverlening op een hoger niveau te brengen en het uitvoeringsproces efficiënter te maken.

Ontwikkelingen 2020

Voor een juiste informatievoorziening is het actief betrekken van de omgeving belangrijk. Dit wordt gedaan door een gerichte inzet van bestaande en nieuwe communicatiemiddelen (online en offline).

Er wordt per beleidsterrein gekeken wat hierin de mogelijkheden zijn. Communicatiemiddelen worden ingezet voor verschillende onderwerpen, zowel wettelijk als informatief. Alle

communicatiemiddelen van de gemeente zijn in 2020 veelvuldig ingezet gedurende de coronacrisis.

Inwoners zijn via deze kanalen, www.veendam.nl/corona en door publicaties op de gemeentelijke pagina in De Veendammer geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen. Daarnaast is ook gebruik gemaakt van andere manieren om inwoners te informeren over de maatregelen.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 003.

Informatieveiligheid Wat willen we bereiken?

Informatieveiligheid

- Een betere beveiliging van onze informatie en het gebruik daarvan waarbij we voldoen aan wet - en regelgeving.

- We nemen technische- en procedurele maatregelen en we maken de medewerkers bewust hoe veilig en geautoriseerd om te gaan met informatie.

Privacy bescherming

- Verantwoord gebruik van de beschikbare persoonsgegevens waarbij we voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Ontwikkelingen 2020

Er zijn ten aanzien van informatiebeveiliging en privacy geen relevante ontwikkelingen.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 003.

Communicatie

Wat willen we bereiken?

Inwoners, ondernemers en bezoekers actief betrekken bij het ontwikkelen van gemeentelijk beleid.

Daardoor creëren we een zo groot mogelijk draagvlak. We willen de afstand tussen inwoners en gemeentebestuur verkleinen door proactieve communicatie en transparantie over bestuurlijke aangelegenheden, raadsinformatie en besluitvorming.

Ontwikkelingen 2020

Communicatie adviseert en ondersteunt in het actief betrekken van de omgeving. Dit wordt gedaan door een gerichte inzet van bestaande en nieuwe communicatiemiddelen (online en offline). Er wordt per beleidsterrein gekeken wat hierin de mogelijkheden zijn. Communicatiemiddelen worden ingezet voor verschillende onderwerpen, zowel wettelijk als informatief. Er wordt actief gebruik gemaakt van social media . Alle communicatiemiddelen van de gemeente zijn in 2020 veelvuldig ingezet gedurende de coronacrisis. Inwoners zijn via deze kanalen, www.veendam.nl/corona en door publicaties op de gemeentelijke pagina in De Veendammer geïnformeerd over de actuele

ontwikkelingen. Daarnaast is ook gebruik gemaakt van andere manieren om inwoners te informeren over de maatregelen.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 002.

Bezwaar, beroep en klachten Wat willen we bereiken?

De bezwaarprocedure leidt zo goed mogelijk tot een oplossing voor het tussen de burger en het bestuur ontstane geschil. De bezwaarprocedure is laagdrempelig en eenvoudig. De

bezwaarprocedure kent een uitkomst die – tegen minimale kosten en met maximale snelheid – in de ogen van de bezwaarmaker acceptabel is, mede bezien in het licht van de daarvoor gevolgde

procedure.

Ontwikkelingen 2020

Er zijn geen relevante ontwikkelingen te melden.

Gerelateerde beleidsproduct(en): 001.

Wat mag het kosten?

Omschrijving Primitieve begroting Begroting ná wijziging

Voorgestelde wijzigingen najaarsrapportage

Begroting na verwerking najaarsrapportage

2020 2020 2020 2020

Ba ten 615.520 572.520 - 572.520

La s ten 3.607.545 3.607.545 126.589 3.734.134

Subtotaal Programma 1.0 -2.992.025 -3.035.025 -126.589 -3.161.614

Onttrekking aan reserves (Baten) 64.601 337.125 337.125

Toevoeging aan reserves (Lasten)

Subtotaal mutaties reserves 64.601 337.125 337.125

Geraamd resultaat programma 1.0 -2.927.424 -2.697.900 -126.589 -2.824.489

Voor een toelichting op de voorgestelde wijzigingen verwijzen wij u naar de toelichting op het overzicht van baten en lasten zoals vermeld in hoofdstuk V.

Voor een specificatie van de onttrekkingen en toevoegingen aan de reserves verwijzen wij u naar hoofdstuk V, programma 5, onderdeel toevoegingen /onttrekkingen aan reserves.

In document Najaarsrapportage 2020 (pagina 9-13)