• No results found

Verplichtingen voor gespreksopbouw

In document Marktanalyse Vaste Telefonie 2012 (pagina 197-200)

gesprekken Feiten en analyse

8 Potentiële mededingingsproblemen op de wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksdiensten

10.2 Verplichtingen voor gespreksopbouw

196

10 Nadere invulling van verplichtingen

10.1 Inleiding

824. In hoofdstuk 9 is vastgesteld welke verplichtingen geschikt en noodzakelijk zijn op de wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksdiensten. In het onderhavige hoofdstuk worden deze verplichtingen nader uitgewerkt. Dit is stap 5d uit Tabel 1.

825. De set van wholesaleverplichtingen ten aanzien van toegang voor gespreksopbouwdiensten ((C(P)S/overige vormen van gespreksopbouw) en WLR, transparantie en non-discriminatie is grotendeels gelijk voor de wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksdiensten. Daar waar dit afwijkt, zal het college dit nader aangeven. De uitwerking van de verplichtingen zal in dit hoofdstuk voor de relevante markten waar mogelijk gezamenlijk worden behandeld.

826. Gelet op de vastgestelde potentiële mededingingsproblemen op de wholesalemarkten voor twee- en meervoudige gespreksdiensten wordt geconcludeerd tot tariefregulering krachtens artikel 6a.7 van de Tw. De uitwerking van deze verplichtingen zal in dit hoofdstuk voor deze relevante markten gezamenlijk worden behandeld.

827. Tot aan de voorgenomen wijziging van de Tw wordt voor toegang ten aanzien van C(P)S-diensten op de wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksC(P)S-diensten krachtens artikel 6a.17, vierde lid, van de Tw van rechtswege tariefregulering opgelegd. Het college werkt dit uit in paragraaf 10.2.5.

828. In de behandeling wordt wel onderscheid gemaakt tussen gespreksopbouwdiensten

(C(P)S/overige vormen van gespreksopbouw) en WLR in respectievelijk de paragrafen 10.2 en 10.3. Verschillen in de praktische uitwerking van verplichtingen op de wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksdiensten worden daarbij steeds aangegeven.

10.2 Verplichtingen voor gespreksopbouw

829. In paragraaf 10.2.1 geeft het college nadere invulling aan de aan KPN op te leggen

verplichtingen voor C(P)S-diensten en overige gespreksopbouwdiensten op basis van artikel 6a.2 van de Tw juncto artikel 6a.6, tweede lid, van de Tw. In paragraaf 10.2.2 zal het college nadere invulling geven aan de non-discriminatieverplichting. In paragraaf 10.2.3 zal het college nadere invulling geven aan de transparantieverplichting. In paragraaf 10.2.4 zal het college nadere invulling geven aan de tariefregulering op de wholesalemarkt voor twee- en meervoudige gespreksdiensten.

197

10.2.1 Toegangsverplichting

830. In artikel 6a.6, tweede lid, van de Tw zijn invullingen van de toegangsverplichting genoemd die het college kan opleggen. Het college heeft in het verleden in geschilbeslechting- en

handhavingsbesluiten invulling gegeven aan de norm voor redelijke verzoeken om toegang. Het college zal hierna een opsomming geven van de invulling van de toegangsverplichting op basis van artikel 6a.2 van de Tw juncto artikel 6a.6, tweede lid, van de Tw.

831. Ingevolge artikel 6a.6, tweede lid, van de Tw moet het begrip ‘toegang’ breed worden

geïnterpreteerd. Dit betekent dat daartoe ook behoort de toegang tot de bij het netwerk behorende faciliteiten en het verlenen van bepaalde diensten die nodig zijn om de gewenste toegang mogelijk te maken.

832. Het college acht het van belang dat de toegangsverplichting, die aan KPN wordt opgelegd, in ieder geval de navolgende invulling omvat.

833. De verplichting van KPN tot het leveren van toegang ten aanzien van C(P)S-diensten en overige opbouwdiensten op grond van artikel 6a.17 van de Tw jo. artikel 6a.16, eerste lid, van de

Tw294 respectievelijk 6a.6 van de Tw houdt in dat KPN ieder redelijk verzoek tot toegang ten behoeve

van het afnemen van gespreksopbouwdiensten op de wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksdiensten dient in te willigen.

10.2.1.1 Toegang gespreksopbouw C(P)S

834. Gespreksopbouw in de vorm van C(P)S-diensten komt erop neer dat door middel van een C(P)S-instelling alle gesprekken van een bepaalde eindgebruiker die is aangesloten op het netwerk van KPN kunnen worden doorgerouteerd naar het netwerk van de aanbieder. De C(P)S-aanbieder kan dankzij deze routering op een vergelijkbare manier als KPN retailverkeersdiensten aanbieden aan eindgebruikers. De verplichting voor KPN als aanbieder met AMM brengt met zich dat zij er zorg voor draagt dat voor de eindgebruikers de voorzieningen beschikbaar zijn die het hen

mogelijk maken om C(P)S-diensten af te nemen van de C(P)S-aanbieder.295

835. Voor alle gesprekken originerend van het vaste aansluitnetwerk van KPN dient zij in beginsel C(P)S mogelijk te maken. De C(P)S verplichting is immers effectiever naarmate een C(P)S partij in staat is voor alle soorten gesprekken en nummers/nummerreeksen C(P)S af te nemen van KPN.

294

In artikel 6a.17 van de Tw wordt gesteld dat een aanbieder met AMM bij de aanbieding van toegang tot en het gebruik van openbare telefoonnetwerken op een vaste locatie gehouden is er zorg voor te dragen dat voor zijn abonnees voorzieningen beschikbaar zijn die het hen mogelijk maken om per oproep door middel van een keuzecode of standaard door middel van een voorkeuze de diensten af te nemen van aanbieders die toegang hebben tot zijn openbare telefoonnetwerk op een vaste locatie en de openbare telefoondienst, of een

substantieel onderdeel daarvan, op een vaste locatie aanbieden.

198

Alleen in die situatie kan op grond van een gelijke uitgangspositie concurrentie plaatsvinden tussen KPN en C(P)S aanbieders.

836. Dit betekent dat KPN als aanbieder met AMM tot aan de voorgenomen wetswijziging op basis van artikel 6a.17, eerste lid, van de Tw en na inwerkingtreding van de voorgenomen wetswijziging op basis van artikel 6a.6 van de Tw C(P)S-diensten dient aan te bieden naar alle nummers uit het

nummerplan telefoon- en ISDN diensten,296 met uitzondering van nummers die (1) een netwerkinterne

toepassing kennen zoals routeren en testen, en (2) die gebruikt worden voor carrier selectiediensten. Deze nummers/nummerreeksen worden immers niet gebruikt voor het aankiesbaar maken van eindgebruikers(diensten).

837. Uit het Nummerplan telefoon- en ISDN diensten297 zijn derhalve de volgende diensten

uitgezonderd van de C(P)S verplichting298:

- C(P)S naar 014xy;299

- C(P)S naar 10xyz; en

- C(P)S naar 16xy.

838. Vorenstaande verplichting verschilt inhoudelijk niet ten opzichte van de C(P)S verplichting uit het marktanalysebesluit VT 2008. Deze verplichting is door KPN al geïmplementeerd. Het college neemt derhalve geen aanvullende regels op ten aanzien van de implementatie.

839. Op aansluitingen waarop C(P)S wordt geleverd, is KPN niet gehouden om het maximale

maandelijkse tarief voor het BelBudget-abonnement in acht te nemen.300 De facto is dit gelijk aan de

conclusie dat KPN niet gehouden is om toegang in de vorm van C(P)S beschikbaar te stellen op aansluitingen met een BelBudget-abonnement.

10.2.1.2 Toegang overige opbouwdiensten

840. Naast het aanbieden van C(P)S-diensten dient KPN, zoals gesteld, tevens overige vormen van gespreksopbouw te leveren voor gesprekken naar bepaalde nummers die niet zijn aangekozen op basis van C(P)S. Het college acht het afnemen van overige vormen van gespreksopbouw geschikt en noodzakelijk omdat de afnemer daarmee door KPN in staat wordt gesteld bepaalde diensten aan te

296

Stcrt. 2010, nr 5774.

297

Zie www.overheid..nl, inwerkingtreding laatste wijziging op 1 -12-2011, Stcrt. 2011, 20891.

298

Bij wijziging van het Nummerplan telefoon- en ISDN diensten zijn de voorschriften c.q. uitzonderingen uit dit marktanalysebesluit van overeenkomstige toepassing op soortgelijke diensten.

299

Het college heeft het besluit aangepast naar aanleiding van de Nota van Bevindingen, randnummer 1840, in Annex G.

300

199

bieden en deze (gedeeltelijk of volledig) te factureren aan bellende eindgebruikers, gebelde eindgebruikers of nummerhouders (facturatie volgens het zogenaamde ‘originating model’). In het geval van internetinbeldiensten kan de inbellende eindgebruiker door zijn ISP de gesprekskosten gefactureerd krijgen. In het geval van het aanleveren van betaalde en onbetaalde informatiediensten aan nummerhouders (0800/090x-verkeer) kan KPN een bedrag factureren aan de bellende

eindgebruiker terwijl een ander deel door de gebelde eindgebruiker kan worden betaald aan de terminerende aanbieder. In het hiernavolgende wordt nader ingegaan op de verdere invulling van de toegangsverplichting ten behoeve van overige opbouwdiensten.

841. Hierna specificeert het college de nummers/nummerreeksen waarvoor hij een toegangsverplichting in de vorm van gespreksopbouw al dan niet noodzakelijk acht. Toegangsverplichting niet noodzakelijk

842. Het college stelt vast dat het Besluit interoperabiliteit,301 tezamen met de verplichtingen die

KPN zijn opgelegd in het kader van haar AMM-positie op de markten voor gespreksafgifte302, reeds

voorziet in het waarborgen van het tegen redelijke voorwaarden aankiesbaar maken van bepaalde nummers, zodanig dat abonnees van KPN kunnen bellen met abonnees op andere netwerken. Immers, er is voor die diensten reeds gewaarborgd dat partijen over en weer gespreksafgifte aan

elkaar leveren.303 Daarnaast stelt het college vast dat de aankiesbaarheid van het alarmnummer 112

reeds wettelijk is vastgelegd in artikel 7.7 van de Tw.

843. Voor dergelijke diensten acht het college een toegangsverplichting in de vorm van

gespreksopbouw dan ook niet noodzakelijk. Indien reeds in voldoende toegangsmogelijkheden wordt voorzien uit hoofde van andere, voornoemde verplichtingen voegt een aanvullende

toegangsverplichting uit hoofde van de AMM-positie van KPN op de wholesalemarkten voor enkel-, twee- en meervoudige gespreksdiensten onvoldoende toe aan de totstandkoming van effectieve mededinging om het opleggen hiervan te rechtvaardigen.

301

Besluit van 7 mei 2004, houdende regels met betrekking tot interoperabiliteit van openbare elektronische communicatiediensten, toegang tot de Europese telefoonnummeringsruimte en landsgrensoverschrijdende toegang tot niet-geografische nummers (Besluit interoperabiliteit). Bij wijziging of vervanging van het besluit zijn de in dat besluit opgenomen waarborgen voor het tegen redelijke voorwaarden aankiesbaar maken van bepaalde nummers, zodanig dat abonnees van KPN kunnen bellen met abonnees op andere netwerken, van toepassing.

302

Zoals thans vastgelegd in de uitspraak van het CBb van 31 augustus 2010 (LJN: BR6195).

303

Na implementatie van het wetsvoorstel tot wijziging van de Telecommunicatiewet ter implementatie van de herziene telecommunicatierichtlijnen, moeten aanbieders van openbare elektronische communicatienetwerken of openbare elektronische communicatiediensten die daarbij de toegang tot eindgebruikers controleren er op grond van het artikel 6.5, eerste lid, van de alsdan geldende Tw voor zorgen dat eindgebruikers toegang hebben tot onder meer alle toegekende nummers van een nationaal nummerplan en gebruik kunnen maken van diensten met gebruikmaking van deze nummers.

In document Marktanalyse Vaste Telefonie 2012 (pagina 197-200)