• No results found

Verklarende woordenlijst

In document Eritrea en Eritrese Vluchtelingen (pagina 187-196)

2% diasporabelasting Elke Eritreeër in de diaspora die gebruik wil maken van diensten van de ambassade moet 2% belasting over zijn inkomsten betalen.

Afar Één van de negen officieel erkende talen in Eritrea. Afdeling van Culturele

Zaken van de PFDJ

Zorgt ervoor dat theatervoorstellingen en andere kunst- en cultuurvormen zich aan de PFDJ-agenda houden.

Arabisch Één van de negen officieel erkende talen in Eritrea. Araki Een anijslikeur vergelijkbaar met Ouzo. Asmarino Independent Oppositie nieuws- en opiniewebsite. Assenna Oppositie radiozender en nieuwswebsite. Awate Oppositie nieuws- en opiniewebsite.

Bedoeïenen Arabische woestijnbewoners in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Grotendeels verantwoordelijk voor de mensenhandel en martelkampen in de Sinaïwoestijn tussen 2009 en 2013.

Bidhawyeet Één van de negen officieel erkende talen in Eritrea. Tevens een etnische groep. Bilen Één van de negen officieel erkende talen in Eritrea. Tevens een etnische groep. Bisha-mijn De enige mijn in Eritrea. Gedeelde onderneming van het Canadese Nevsun en het

Eritrese ENAMCO.

Buda Één van de vier soorten zwarte magiërs in Eritrea. Centrale Raad van de PFDJ Het bestuur van de PFDJ bestaande uit 75 leden.

Circumcisie Het verwijderen van de voorhuid van de penis. Ook wel bekend als besnijdenis. Veelvoorkomend in Eritrea.

Clitoridectomie Een vorm van vrouwenbesnijdenis waarbij de clitoris gedeeltelijk of volledig wordt verwijderd.

Collectief trauma Traumatisering van de bredere gemeenschap als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis. Dit is een groot probleem binnen de Eritrese gemeenschap. Dahalik Etnische groep van de Dahlak eilanden in de Rode Zee.

Debtera Één van de vier soorten zwarte magiërs in Eritrea en tevens de meest invloedrijke. Derg Militaire regering van Ethiopië van 1974 tot 1987. Nam de macht over van keizer

Haile Selassie I nadat hij werd verdreven en zette het gevecht tegen het Eritrese verzet voort.

186

Dublinverordening Bepaalt welke EU-lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielaanvraag. Meestal is dit het eerste EU-land waar een asielzoeker naar binnen is gereisd.

ELF Eritrean Liberation Front. Gewapende verzetsbeweging. Vocht tegen Ethiopië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog en tegen de splintergroep EPLF die de ELF versloeg.

ELM Eritrean Liberation Movement. Verzetsgroep gericht op vreedzame en politieke middelen. Actief van 1958 tot ongeveer 1962.

ENAMCO Eritrees mijnbedrijf. Eigendom van de Eritrese regering.

Endabaguna Opvangcentrum in noordwest-Ethiopië. Huist Eritrese vluchtelingen en fungeert voornamelijk als doorvoerpunt.

EPLF Eritrean People’s Liberation Front. Splintergroep uit de ELF. Vocht tegen Ethiopië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog en versloeg de ELF. Won de oorlog tegen Ethiopië in 1991.

Eri-Blood Knokploeg van de YPFDJ. Verzorgt beveiliging op evenementen en intimideert oppositieleden. Actief binnen Europa.

EriTel Eritrean Telecommunication Services Corporation. Staatsbedrijf dat alle telecom-municatie in Eritrea reguleert.

Eritrean Forum for National Dialogue

Oppositie radiozender.

Eritrese ambassade Staat onder het directe gezag van de PFDJ. Surveilleert Eritreeërs en int de 2% diasporabelasting en andere bijdragen. Dienstverlening is afhankelijk van betaling van de 2%.

Eritrese Constitutie De constitutie werd geratificeerd in 1996 maar werd niet geïmplementeerd. Eritrese diaspora Alle Eritreeërs die buiten het thuisland Eritrea wonen.

Eritrees-orthodoxe Tewahedo kerk

Één van de vier erkende religies in Eritrea en tevens de grootste.

Eri-TV Het enige televisienetwerk in Eritrea. Heeft drie kanalen: Eri-TV 1, Eri-TV 2, en Eri-TV 3.

Eri-TV 1 Tv-kanaal voor nieuws en entertainment Eri-TV 2 Tv-kanaal voor sport

Eri-TV 3 Tv-kanaal voor educatieve programma’s Evangelisch-Lutherse Kerk Één van de vier erkende religies in Eritrea.

Excisie Een vorm van vrouwenbesnijdenis waarbij de binnenste schaamlippen worden weggesneden in combinatie met een volledige of gedeeltelijke verwijdering van de clitoris en soms een volledige of gedeeltelijke verwijdering van de buitenste schaamlippen.

Full Gospel Kerk Onderdeel van de Protestantse Kerk en als gevolg verboden in Eritrea. Aanhangers worden vervolgd.

G-15 15 PFDJ leden die in 2001 een brief publiceerden waarin ze strenge kritiek uitten op President Isaias en zijn politiek beleid. 11 van hen werden kort daarna gearresteerd en zijn sindsdien niet meer van gehoord.

Ge’ez Het schrift waarin het Tigrinya en Tigre worden geschreven.

Gendergerelateerd geweld Elke vorm van geweld gebaseerd op iemands geslacht of genderidentiteit. Gewetensgevangene “Een persoon die vanwege zijn of haar politieke, godsdienstige of andere

overtuiging, etnische afkomst, geslacht, kleur, taal, nationale of maatschappelijke afkomst, economische status, geboorte of andere status gevangen is gezet of in zijn of haar bewegingsvrijheid wordt beperkt en die geen geweld heeft gebruikt of gepropageerd” (Amnesty International).

Grensconflict 1998-2000 2-jarige oorlog tussen Eritrea en Ethiopië over de betwiste grens tussen de twee landen.

Haile Selassie I Regent van Ethiopië van 1916 tot 1930 en keizer van 1930 tot 1974. Vocht tegen het Eritrese verzet.

Hal Far centrum Asielzoekerscentrum op Malta.

Hawala Informeel financieel systeem om internationaal geld over te maken. Hepatitis C Infectieziekte die de lever aantast. Hoge prevalentie in Eritrea.

Hervestigingsregeling EU-regeling om de druk van grenslanden waar de meeste asielzoekers binnenko-men te verlichten door asielzoekers te hervestigen in andere lidstaten. Himbol Formeel financieel systeem om internationaal geld over te maken. HIV Humaan Immunodeficiëntievirus. Veroorzaakt AIDS.

Holot Detentiecentrum in de Negev woestijn in zuid-Israël waar meer dan 3,000 vluchtelingen gevangen worden gehouden.

Hotspot aanpak Geïntroduceerd in 2015 om Italië en Griekenland te helpen met de registratie, identificatie en het afnemen van vingerafdrukken van asielzoekers. Infibulatie Een vorm van vrouwenbesnijdenis waarbij de binnenste en/of buitenste

schaamlippen worden verwijderd en de vaginale opening wordt vernauwd door de binnenste of buitenste schaamlippen aan elkaar te verbinden. Soms wordt ook de clitoris verwijderd.

Injera Zacht, plat brood. Wordt vrijwel bij elke maaltijd gegeten.

Isaias Afewerki President van Eritrea sinds de onafhankelijkheid en voormalig leider van de EPLF. ISIS Islamitische Staat. Een terreurbeweging in Irak, Syrië, Libanon, Egypte, Libië, Nigeria,

Jemen en Afghanistan. Vluchtelingen in Libië lopen het risico ontvoerd te worden door ISIS waarna ze verkracht, verkocht of vermoord worden.

Jehova’s getuigen Verboden religie in Eritrea. Jehova’s getuigen worden vervolgd.

Kale Hiwot Word of Life Kerk Onderdeel van de Protestantse Kerk en als gevolg verboden in Eritrea. Aanhangers worden vervolgd.

188

Kitab Amulet dat beschermt tegen zwarte magie of het boze oog.

Kunama Één van de negen officieel erkende talen in Eritrea. Tevens een etnische groep. Deels Christen, deels Moslim, maar volgen ook traditionele natuurreligies.

Lange arm van Eritrea Invloed en surveillance door het Eritrese regime binnen de diaspora. Gebeurt voornamelijk via de ambassades en de YPFDJ.

Madote Nieuwssite in steun van het regime.

Malaria Een parasitaire infectieziekte. Komt veel voor in Eritrea en kan door vluchtelingen naar andere landen worden verspreid.

Marsa open centrum Asielzoekerscentrum op Malta.

Massaorganisaties Organisaties zoals de YPFDJ, de NUEYS en de NUEW die onder direct leiderschap van de PFDJ staan en invloed uitoefenen op Eritreeërs in Eritrea (NUEYS en NUEW) of in de diaspora (YPFDJ).

MaTA Asmara Theatre Association. De meest succesvolle theatergroep van Eritrea. Actief van 1961 tot 1974.

May Ayni Vluchtelingenkamp in noord-Ethiopië. Het grootste vluchtelingenkamp in heel Afrika. Huist veel Eritreeërs.

Mensenhandel Het werven, vervoeren of verhandelen van mensen tegen hun wil in met als doel hen uit te buiten.

Mensensmokkel Het illegaal vervoeren van mensen over internationale grenzen. Meskerem Oppositie nieuws- en opiniewebsite.

Millennium Development Goals

Doelstellingen van de VN gericht op het uitbannen van wereldwijde armoede. Ministerie van Defensie van

Eritrea

Heeft de leiding over de krijgsmachten. Ministerie van Informatie

van Eritrea

Censureert alle tv-zenders, radiostations en kranten. Misdaden tegen de

menselijkheid

Verzamelnaam voor zware misdrijven die deel uitmaken van een wijdverbreide of stelselmatige aanval tegen de burgerbevolking. Voorbeelden zijn moord, slavernij, deportatie, gedwongen verdwijning, marteling, en seksueel geweld.

Mies Een gefermenteerde honingdrank. Nakfa De Eritrese munteenheid.

Nakfa college Trainingskamp waar veiligheids- en intelligencetraining wordt gegeven. Nara Één van de negen officieel erkende talen in Eritrea. Tevens een etnische groep.

Moslim. Nationaal

Overgangs-parlement

In het leven geroepen tijdens de laatste parlementaire verkiezingen in 1997 en bestond voor de helft uit leden gekozen door het volk. In handen van de PFDJ. Nationaal Parlement De wetgevende macht van de Eritrese regering bestaande uit 150 leden waarvan 75

National Assembly Het wetgevende orgaan van Eritrea. De Assembly is al sinds 2002 niet meer bij elkaar gekomen en de wetgevende macht ligt tegenwoordig bij President Isaias. Nationale dienstplicht Eritreeërs tussen de 18 en 50 zijn verplicht dienstplicht te vervullen. De dienstplicht

wordt meestal voor onbepaalde tijd verlengd waardoor veel Eritreeërs een groot deel van hun leven in dienst blijven en gedwongen arbeid moeten verrichten voor de Eritrese regering.

Nevsun Canadees mijnbedrijf. Kwam in 2014 in opspraak toen een rechtszaak werd aangespannen tegen de gedwongen arbeid van dienstplichtigen in de Bisha-mijn. NTA Native Theatrical Association. Een theatergroep opgericht door Alemeyhu Khasay in

1946. Actief tot 1957.

NUEW National Union of Eritrean Women. Één van de massaorganisaties van de PFDJ. NUEYS National Union of Eritrean Youth and Students. Één van de massaorganisaties van

de PFDJ.

Onafhankelijkheidsdag De belangrijkste Eritrese feestdag. Wordt elk jaar op 24 mei gevierd in zowel Eritrea als in de diaspora.

Onafhankelijkheids-oorlog 1961-1991 Oorlog waarin Eritrea vocht voor onafhankelijkheid van Ethiopië.

Orgaanhandel Handel in organen. Kan gepaard gaan met dwang en uitbuiting zoals bijvoorbeeld in de Sinaïwoestijn.

PFDJ People’s Front for Democracy and Justice. Dit is de enige toegestane politieke partij in Eritrea. De PFDJ ontstond uit de voormalige verzetsgroep die vocht tegen Ethiopië, de EPLF.

Pinksterbeweging Onderdeel van de Protestantse Kerk en als gevolg verboden in Eritrea. Aanhangers worden vervolgd.

Presbyteriaanse Kerk Onderdeel van de Protestantse Kerk en als gevolg verboden in Eritrea. Aanhangers worden vervolgd.

Protestantse Kerk Verboden in Eritrea, met uitzondering van de Evangelisch-Lutherse Kerk. Aanhangers worden vervolgd.

PTSS Posttraumatische stressstoornis. Psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Veelvoorkomend bij Eritrese vluchtelingen.

Qole De dwang die een Zar voelt om dingen te doen.

Raad van State De uitvoerende macht van de Eritrese regering. Bestaat uit 24 leden en staat onder leiding van President Isaias en de PFDJ.

Radio Erena De meest succesvolle diaspora radiozender. Behoort tot de Eritrese oppositie en bevindt zich in Parijs.

Rashaida De jongste etnische groep in Eritrea. Afkomstig van het Arabisch Schiereiland. Moslim. Enige etnische groep met Arabisch als moedertaal.

190

Red Sea Corporation Eritrees importbedrijf. Eigendom van de PFDJ.

Refoulement Het terugsturen van een asielzoeker naar een land waar hij of zij vervolging vreest. Verboden onder internationaal recht.

Rhema Evangelische Kerk Onderdeel van de Protestantse Kerk en als gevolg verboden in Eritrea. Aanhangers worden vervolgd.

Rooms-Katholieke Kerk Één van de vier erkende religies in Eritrea.

Saho Één van de negen officieel erkende talen in Eritrea. Tevens een etnische groep. Sawa Militair trainingskamp in west-Eritrea waar dienstplichtigen hun militaire

basistraining verrichten.

Scabiës Een infectieziekte beter bekend als schurft. Komt veel voor in opvangcentra waar vluchtelingen dicht op elkaar leven.

Segen Eritrees bouwbedrijf. Eigendom van de Eritrese regering. Zet dienstplichtigen in bij projecten zoals de Bisha-mijn.

Seksueel geweld Seksuele handelingen tegen de wil van de betrokkene. Shabait Nieuwssite van het regime.

Shegarab Vluchtelingenkamp in oost-Sudan. Een van de oudste en grootste vluchtelingen-kampen in het land. Huist veel Eritreeërs.

Sinaïwoestijn Egyptisch schiereiland grenzend aan Israël waar tussen 2009 en 2013 duizenden (voornamelijk Eritrese) vluchtelingen gemarteld werden in ruil voor losgeld. Sjiieten Stroming binnen de Islam. Verboden in Eritrea. Aanhangers worden vervolgd. Soennisme Één van de vier erkende religies in Eritrea. Grootste stroming binnen de Islam. Spijtbetuigingsformulier Formulier waarin Eritreeërs zeggen schuldig te zijn aan verraad en spijt betuigen.

Beschikbaar bij de ambassade. Net als de 2% belasting, verplicht als men gebruik wil maken van consulaire diensten.

Suwa Een eigen gebrouwen bier van gierst.

Teatro Asmara Het nationale theater van Eritrea gebouwd door de Italiaanse kolonisten in 1918. Vrijwel niet meer in gebruik.

Tebib Één van de vier soorten zwarte magiërs in Eritrea. TesfaNews Nieuwssite in steun van het regime.

Tigre Één van de negen officieel erkende talen in Eritrea. Tevens de op één na grootste etnische groep, vaak aangeduid als ‘de laaglanders.’ De Tigre-bevolking is grotendeels moslim.

Tigrinya De meest gesproken taal in Eritrea en één van de negen officieel erkende talen. Tevens de grootste etnische groep in Eritrea, vaak aangeduid als ‘de hooglanders.’ De Tigrinya-bevolking is grotendeels orthodox-christelijk.

TPLF Tigrayan People’s Liberation Front. Een Ethiopische tak van de EPLF dat vocht voor rechten in Tigray, een regio in het noorden van Ethiopië. De TPLF bood steun aan de EPLF tijdens hun strijd tegen de ELF in de jaren tachtig.

Tuberculose Bacteriële infectieziekte die ontstekingen in het lichaam veroorzaakt, met name in de longen. Hoog risico in Eritrea en bij Eritrese vluchtelingen.

Uitreisvisum Nodig om Eritrea uit te reizen. Wordt vrijwel nooit afgegeven.

Vrouwenbesnijdenis Het gedeeltelijk of volledig wegsnijden van de schaamlippen en clitoris. Tegenwoor-dig beter bekend als vrouwelijke genitale verminking (VGV). Verboden in Eritrea maar desondanks veelvoorkomend. Er bestaan drie verschillende vormen: clitoridectomie, excisie en infibulatie.

WYDC Warsai Yikealo Development Campaign. Zorgde ervoor dat dienstplichtigen ook in de openbare sector ingezet konden worden. Ingevoerd in 2002.

YPFDJ Young People’s Front for Democracy and Justice. De jongerenpartij van de PFDJ. Actief binnen de diaspora.

View publication stats View publication stats

In document Eritrea en Eritrese Vluchtelingen (pagina 187-196)