• No results found

Escalatie van intimidatie

In document Eritrea en Eritrese Vluchtelingen (pagina 155-158)

Volgens onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is er sprake van een schaal waarin de druk op de Eritrese gemeenschap van impliciet naar expliciet en gewelddadig schuift. Het grootste gedeelte van de gemeenschap geeft aan dat ze impliciete vormen van druk en intimidatie hebben ervaren. Enkelen hebben meer serieuze dreiging of geweld ervaren. Ook is er een klein deel van de mensen die het Eritrese regime steunen die zeggen dat zij geen druk voelen. Er wordt door leden van de Eritrese gemeenschap aangegeven dat ze bang zijn om te ver te gaan en dat daarbij dreiging zal overgaan naar geweld. Deze angst is in sommige gevallen reëel, maar de informatie en geruchten over zulke gevallen drijft een meer algemene angst in de gemeenschap. Daarbij hebben Eritreeërs in Nederland soms weinig vertrouwen in de politie en is aangifte doen vaak een grote stap en nogal ingewikkeld. Dit wantrouwen tegenover politie en andere autoriteiten zoals de overheid komt zowel door ervaringen met autoriteiten in Eritrea als door traumatische ervaringen onderweg, met mensenhandelaren en smokkelaars. Toch worden wel aangiftes gedaan en de politie heeft recentelijk beloofd om meer met zulke aangiftes, bijvoorbeeld voor geweld, afpersing of intimidatie, te doen. De politie is beter geïnformeerd over Eritrea en de informatie wordt beter bijeen gebracht.

De mechanismen waarmee de Eritrese overheid de Eritrese gemeenschap in de gaten houdt staan bekend als ’03’ – in hoeverre het Eritrese regime een positief beeld van je heeft – en ‘09’ – of je je financiële verplichtingen naar het regime volbrengt. Deze twee zaken vormen de basis van de relaties tussen Eritreeërs en het regime en mogelijke repercussies vallen onder één van de twee, of beide, mechanismen. De impliciete angst onder veel leden van de Eritrese gemeen-schap is dat hen of hun familie iets zal overkomen. Dat is volgens leden van de Eritrese gemeenschap waarom sommigen toch de 2% belasting betalen en waarom ze toch naar feesten en bijeenkomsten van regime-supporters gaan. Dit is om zeker te weten dat je niet wordt verklikt aan de PFDJ. Vooral de mensen die al langer in Nederland wonen en gevlucht zijn voor de oorlog hebben dingen te verliezen in Eritrea, zoals de mogelijkheid om familie te bezoeken. Als iemand iets doet wat niet gewenst is, bijvoorbeeld kritische uitspraken doen over het regime, dan kan er een waarschuwing komen, bijvoorbeeld vanuit de Eritrese ambassade. Ook familie in Eritrea kan worden gewaarschuwd over jouw acties.

Als iemand in de diaspora de regels van de Eritrese overheid duidelijk overtreedt, bijvoorbeeld door te spreken bij een oppositie-evenement, dan kunnen er verschillende dingen gebeuren. Er kunnen negatieve geruchten over je worden verspreid binnen de gemeenschap, waardoor je niet meer welkom bent in bepaalde sociale kringen. Sommige Eritreeërs geven aan dat hun

familie onder druk wordt gezet om afstand van hen te nemen. Er zijn ook mensen die bedrei-gende telefoontjes en geweld hebben ondervonden. Voor zover bekend wordt het geweld meestal door Eri-Blood uitgevoerd. De meest veelvoorkomende straf is het wegnemen van privileges en diensten, van de persoon zelf of de familie, zoals de diensten van de Eritrese ambassade. Als er nog familie in Eritrea woont, kan deze gestraft worden voor de acties van een familielid in de diaspora, bijvoorbeeld met boetes, intrekken van vergunningen, achterhou-den van voedselbonnen of zelfs gevangenschap en verdwijning.

Vooral voor mensen die familie hebben in Eritrea is de angst dus groot om opgemerkt te worden. Hoewel veel van deze situaties daadwerkelijk voorkomen, is vaak de angst ervoor voor veel mensen al genoeg om zoveel mogelijk te doen wat het regime vraagt. Ze zijn bang dat ze bijvoorbeeld gezien kunnen worden in Facebookberichten. Op Facebook en andere sociale media worden mensen ook bedreigd en zwartgemaakt. Sommige mensen worden systema-tisch negatief opgevolgd: ze worden getrollt. De reputatie van oppositieleden wordt zo bewust beschadigd.

Directe bedreigingen op het leven van mensen uit de Eritrese diaspora en/of hun familie komen ook voor en die veroorzaken veel angst. Veel mensen die actief zijn in oppositie zijn gescheiden omdat er veel druk gezet wordt op het gezin. De intimidatie kan het leven van de bedreigde compleet beheersen. Angst wordt versterkt door verhalen over onverklaarde verdwijningen of verdachte zelfmoorden in Nederland en elders waarvan de precieze aantallen of motieven onbekend zijn.

Verder lezen

Bahlbi vs. Van Reisen (zaaknummer C/13/596714/KG ZA 15-1352 CB/MV), Rechtbank van Amsterdam, uitspraak op 10 februari 2016. DSP Groep Amsterdam & Universiteit van Tilburg (2016a). Niets is wat het lijkt: Eritrese Organisaties en Integratie. Geraadpleegd op https://www.dsp-groep.nl/wp-content/ uploads/16pverit_Niets_is_wat_het_lijkt-DSP_2016.pdf DSP Groep Amsterdam & Universiteit van Tilburg (2016b). Aanbiedingsbrief onderzoek Eritrese organisaties aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher. Geraadpleegd op https://www.dsp-groep.nl/wp-content/uploads/Aanbiedingsbrief.pdf Freidel, M. (2016, 12 mei) Eritreer in Deutschland. Von wegen Freiheit. Frankfurther Allgemeine. Geraadpleegd op 12 april 2017, van http://www.faz.net/aktuell/politik/ ausland/eritreer-in-deutschland-von-wegen-freiheit-14220957-p3.html

154

Chin-A-Fo, H. (2016, 11 februari). Bij ons in Eritrea is alles oké. Was getekend: elke Eritreeër. NRC. Geraadpleegd op 13 april 2017, van https://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/11/bij-ons-in-eritrea-is-allesoke-was-getekend-elk-1586596-a684130 Knight, B. (2015). Eritrean translators ‘intimidating refugees’ in Germany. DW. Geraad- pleegd op 13 april 2017 op http://www.dw.com/en/eritrean-translators-intimidating-refu-gees-in-germany/a-18591144 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (2016, 5 december). Betreft: Integrale aanpak Eritrea en de invloed van Eritrea in Nederland. Reference: 2016-0000263584. Plaut, M. (2015, 2 februari). Eritrea’s sinister international network of spies and thugs. MartinPlaut. Geraadpleegd op 12 april 2017, van https://martinplaut.wordpress.com/2015/09/02/eritreas-sinister-international-net-work-of-spies-and-thugs/

156

17

In document Eritrea en Eritrese Vluchtelingen (pagina 155-158)