• No results found

Vergadering van het Bestuur van Groep Nederland op Zaterdag 6 Februari 1909, gehouden te Rotterdam

In document Neerlandia. Jaargang 13 · dbnl (pagina 169-173)

(Beknopt verslag).

A a n w e z i g de heer Marc. Emants, onder-voorzitter; mej. E. Baelde en de heeren Prof. dr. P.J. Blok, Dr. F. Buitenrust Hettema, Mr. A.B. Cohen Stuart, Dr. N.

Mansvelt, Th. Nolen, Dr. J.B. Schepers, Jhr. Mr. H. Smissaert, Dr. P.V. Sormani en C. van Son, secretaris.

A f w e z i g m e t k e n n i s g e v i n g de dames Dr. J.A. Nijland en Cath. van Rennes en de heeren Mr. W. Dicke, Dr. W. van Everdingen, Jhr. Mr. O. van Nispen tot Sevenaer en Prof. dr. J. te Winkel.

52

P u n t I. N o t u l e n d e r v o r i g e v e r g a d e r i n g , onveranderd goedgekeurd. P u n t II. I n g e k o m e n s t u k k e n , o.a.:

1. Schrijven van de vereeniging V.E.O., waarin wordt meegedeeld, dat zij geen onderzoek instelt naar de wenschelijkheid der afschaffing van het Fransch als toelatingseisch voor H.B.S. en Gymnasium, maar wel in 1904 aan hare afdeelingen de vraag heeft voorgelegd en van de Afd. Arnhem een bevestigend antwoord heeft ontvangen. (Zie blz. 138 van ‘Aansluiting tusschen L.O. en M.- en Gymnasiaal Onderwijs’, rapport van het Hoofdbestuur van V.E.O. 1904).

Besloten wordt, dat vanwege Groep Nederland van 't A.N.V. aan de onderwijzers-en leeraars-vereonderwijzers-enigingonderwijzers-en onderwijzers-en gonderwijzers-enootschapponderwijzers-en in ons land onderwijzers-en de Oost de vraag eonderwijzers-ens worde voorgelegd, met verwijzing naar hetgeen de Afd. Arnhem van V.E.O. indertijd daarover in het midden heeft gebracht.

2. De secretaris leest eenige brieven voor van personen, die bedankten als lid van 't A.N.V. om zonderlinge redenen. De een, omdat het bestuur niet of weinig het Duitsche gevaar bestrijdt, een ander, omdat hij zich kosmopoliet voelt, een derde omdat hij 't land verlaat, een vierde omdat hij niet overweg kan met een

Afdeelingsbestuurslid enz. De opmerking mag wel eens gemaakt worden, dat het A.N.V. juist ten doel heeft met opzijzetting van kleine verschillen, aaneensluiting der Nederlanders over de geheele wereld te bewerken voor één groot doel, de handhaving en versterking onzer nationaliteit en dat men beter doet in het Verbond te blijven als men oordeelt dat het bestuur in een of ander opzicht faalt en niet krachtig genoeg optreedt. Dan kan men beier zijn invloed ten goede aanwenden.

3. Van den secr.-penningm. der Afd. Kampen is een uitvoerig schrijven ingekomen waarin hij meedeelt dat, indien er niet meer belangstelling komt, de Afd. zal moeten worden opgeheven. Besloten wordt alsnog pogingen aan te wenden de Afd. te behouden.

4. Schrijven der heeren Cohen Stuart en Smissaert, dat zij hun benoeming tot leden der commissie voor praeadvies bij wijze van proef aannemen.

5. Schrijven van het bestuur voor de Heije-herdenking met dankbetuiging voor den krachtigen steun van het A.N.V. ondervonden.

Schrijven van Mr. Lamberts Hurrelbrinck, dat de Gemeenteraad van Maastricht besloten heeft het 31e Taal- en Letterkundige Congres in 1910 te ontvangen.

7. Afschrift van een schrijven van de Vereeniging Oost en West, waarin de meening van het Hoofdbestuur van het A.N.V. gevraagd wordt over samenwerking in zake Stamverkeer.

De vergadering betuigt haar instemming met dit plan.

De secretaris doet mededeeling dat er plannen bestaan de Afd. Stamverkeer op denzelfden voet als de Boeken-Commissie onder het Hoofdbestuur te brengen, waardoor het dan vanzelf in de lijn harer bemoeiingen valt het denkbeeld van Oost en West te verwezenlijken.

De vergadering juicht deze plannen toe.

P u n t III. O p m a k e n d e r d a g o r d e v o o r d e A l g . Ve r g a d e r i n g . (Zie boven).

Uit de mededeelingen der commissie a.h. blijkt, dat reeds een flink bedrag voor het doel was toegezegd, maar dat de uitgever, waarmee onderhandeld werd van de uitgave heeft afgezien.

Zij zal alsnog trachten met een anderen uitgever te onderhandelen.

De secretaris deelt nog mede, dat pogingen worden aangewend om tot afdeelingen te vereenigingen de leden te: Zwolle, Gorinchem, Harlingen, Schoonhoven, Brielle, Oud-Beierland e.a. De stichting der afd. Zwolle is verzekerd door de goede zorgen van Luit. Carstens.

De Secretaris, C. VAN SON.

Van de Afdeelingen.

Haarlem (Jong Nederland).

De tweede secretaris, de heer J.W. Hilbrander, schrijft:

Vrijdag 26 Februari werd de eerste huishoudelijke - tevens jaarvergadering gehouden. De opkomst was voor een vergadering als deze bijzonder goed te noemen, waartoe zonder twijfel de voordrachten door eenige leden gegeven, hebben

meegewerkt. Zoowel het pianospel van mej. T. Veen als het vioolspel van den heer K. Leatemia mocht grooten bijval verwerven. Het bestuur had tevens de

vriendelijkheid gehad eerstgenoemde dame en onze ijverige secretaresse met bloemen te vereeren, als belooning voor hun diensten aan de vereeniging bewezen. In den loop van den avond werd de gebruikelijke bestuursverkiezing gehouden; de samenstelling is voor 1909 als volgt: voorzitter: E.L.E. Bakker; secretaresse: mej. D. van Ommeren; penningmeesteresse: mej. J. Deetman; 2e secretaris: J.W. Hilbrander.

Na de pauze las de voorzitter na een inleiding de ‘E.’ legende van Van Lennep en eenige ‘Falklandjes’ voor. Het spreekt vanzelf dat vooral bij de ‘Falklandjes’ luide toejuichingen volgden. Na afloop van de vergadering werd ondanks gebrekkige muziek met opgewektheid gedanst.

Alles saamgenomen was het een uitstekend geslaagde avond.

Rotterdam (Jong Nederland).

De secretaris, de heer A.M.H. Schepman, schrijft:

Op de druk bezochte algemeene vergadering, Zaterdag 16 Jan., werd het bestuur gekozen. Het is samengesteld uit:

J.M.T. Kramers, voorzitter; M. May, onder-voorzitter; A.M.H. Schepman, secretaris; E. de Bouter, 2e secretaris; mej. C.W. Michelsen, penningmeesteresse; mej. J. van Aken, 1e commissares; C.J. Kleykamp, 2e commissaris.

De voorzitter bedankte in zijn rede de voorloopige commissie voor de moeite die zij gedaan had, en in de eerste plaats den heer O. Blommesteyn aan wien het voornamelijk te danken was, dat de Afdeeling werd opgericht. Daarna kreeg de heer Dr. W. van Everdingen het woord. Hij verwelkomde eerst de nieuwe Afdeeling, mede uit naam van den heer Th. Noten, ook op de vergadering aanwezig. Daarna hield de heer v. E. een geestige voordracht over de Boeken-Commissie van het A.N.V., die met aandacht gevolgd werd.

Spr. dringt aan op het oprichten van een sub-commissie, evenals dit in andere plaatsen reeds het geval is. Het gevolg was, dat aan het einde van de vergadering eenigen zich als lid daarvoor opgaven. Op voorstel van een der leden werd bij den uitgang een inzameling gehouden voor de Boeken-Commissie, die f 7.50½ opbracht. De voordracht van den heer Van Everdingen werd verduidelijkt door een wereldkaart, waarop met verschillende soorten duimspijkertjes was aangegeven, hoe en waar de Commissie werkt, benevens een afzonderlijke kaart van Z.-Afrika, die hier voor het eerst bezichtigd kon worden.

Een gedeelte dezer rubriek moet wegens plaatsgebrek tot het volgend nummer blijven liggen.

53

Reisboek 1909.

In document Neerlandia. Jaargang 13 · dbnl (pagina 169-173)