• No results found

Algem. Vergadering van Groep Nederland

In document Neerlandia. Jaargang 13 · dbnl (pagina 164-169)

Uit een later schrijven:

Op onze laatste vergadering werd het plan gevormd een feestavondje in te richten in April. Verder werd besloten, ons clublokaal naar café ‘Hohenzollern’ te verplaatsen en voortaan Maandagavond bijeen te komen. De heer W. Roghé hield Dinsdagavond, 23 Februari, een belangwekkende lezing over Hagenbeck en zijn park bij Hamburg. Een voorbeeld ter navolging!

Karlsbad.

Dr. H. Breitenstein, onze vertegenwoordiger te Karlsbad, is van zijne studiereis naar Java teruggekeerd en heeft 1 Maart (en niet 1 April, zooals wij in het

November-nummer medegedeeld hebben), aldaar zijne praktijk hervat.

Noord-Nederland

Algem. Vergadering van Groep Nederland.

De jaarvergadering - zal ditmaal gehouden worden op Zaterdag 1 Mei te D o r d r e c h t in H o t e l P o n s e n , tegenover het station.

P u n t e n v a n b e h a n d e l i n g :

I. Opening der vergadering te e l f u u r door den Voorzitter. II. Jaarverslag over 1908 door den Secretaris.

III. Rekening en verantwoording over 1908 en begrooting voor 1909, door den Penningmeester.

IV. Verkiezing van 2 vertegenwoordigers van Groep Nederland in het Hoofdbestuur. Voorgesteld worden de volgende dubbeltallen:

1. Dr. H.J. Kiewiet de Jonge, Dordrecht (aftr.); Dr. D. Bos, Winschoten.

2. Jhr. Mr. O.F.A.M. van Nispen tot Sevenaer, Nijmegen (aftr.); Pastoor F.J.H. Evers, Duivendrecht.

V. Verkiezing van 5 leden voor het Groepsbestuur. Voorgesteld worden de volgende dubbeltallen:

1. Mr. W. Dicke, Dordrecht (aftr.); Dr. A.W. van Geer, Groningen.

Dr. J.W. Wicherink, Alkmaar.

3. Dr. F. Buitenrust Hettema, Zwolle (aftr.); S.H. Tjabring, Utrecht.

4. Mej. Cath. van Rennes, Utrecht (aftr.); Mej. Dr. C.C. van de Graft, Utrecht. 5. Mej. Joh. A.W. Naber, Amsterdam.

Mej. Anna Polak, 's Gravenhage.

(Mej. Dr. J.A. Nijland (aftr.) heeft verzocht niet meer in aanmerking te komen, omdat zij de bestuursvergaderingen niet kan bijwonen).

VI. Voorstellen van het Groepsbestuur.

Er worde een vaste propaganda-commissie benoemd, die een beknopt propaganda-boekje samenstelle, den propagandist voorlichte a.

en in die plaatsen, waar geen Afdeelingen zijn, geschikte correspondenten zoeke;

b. De Alg. Vergadering machtige het Bestuur voortaan de reiskosten van een Afd.-afgevaardigde naar de Groepsvergadering in Maart uit de Groepskas te vergoeden.

VII. Voorstellen van de Afdeelingen.

Haarlem en omstreken.

Groep Nederland van het A.N.V. verzoeke aan het Hoofdbestuur eene commissie te benoemen om een onderzoek in te stellen naar de (geldelijke en andere) gevolgen van een mogelijke omzetting van het maandblad Neerlandia in een weekblad en van de aanstelling van een bezoldigd, onafhankelijk redakteur.

(Het Groepsbestuur vereenigt zich met dit voorstee).

Alkmaar en omstreken.

De Groepsvergadering spreke zich uit voor de opheffing van het maandblad Neerlandia in zijn tegenwoordigen vorm en voor de oprichting van een goedkoop, geïllustreerd tijdschrift, lees- en genietbaar voor alle leden van het A.N.V. en dienstbaar gemaakt aan de verlevendiging van ons stambewustzijn, de versterking van ons gevoel van eigenwaarde als Groot-Nederlanders, en de verbreiding onzer Verbondsbeginselen en doeleinden. Dit tijdschrift, ten behoeve waarvan zoo noodig de gelden kunnen worden aangewend, welke door vervorming van Neerlandia vrij komen, zal twee keer 's maands dienen te verschijnen. Het worde n i e t kosteloos aan de leden van het Verbond rondgezonden. De inteekenprijs voor hen worde echter zoo laag mogelijk gesteld. De Groepsvergadering drage aan een uit de leden van het A.N.V. te kiezen commissie op, de mogelijkheid van de oprichting en instandhouding van zoodanig tijdschrift te onderzoeken, in verband met de eischen, waaraan het, indien 't aan zijn doel zal beantwoorden, moet voldoen, en ook in verband met de veranderingen, die Neerlandia zal moeten ondergaan, en van hare inzichten zoo spoedig mogelijk kennis te geven aan het Groepsbestuur, dat, alvorens beslissende

stappen te doen, een bijeenkomst van bestuursafgevaardigden der Afdeelingen van Groep A zal beleggen.

T o e l i c h t i n g . Neerlandia, hoe belangrijk en ernstig zijn inhoud gewoonlijk ook zij, wordt door 95 van de 100 leden ongelezen ter zijde gelegd. Men vindt den inhoud ervan grootendeels droge, onleesbare kost. Neerlandia mist daardoor zijn bestemming om de leden over Groot-Nederlandsche belangen en gebeurtenissen in te lichten, terwijl het tevens als propagandatijdschrijft, begrijpelijkerwijs niets beteekent. Een en ander wordt veel beter - ja feitelijk alleen maar - bereikt, door de uitgave van een tijdschrift in den trant van Wereldkroniek of De Prins, hetwelk dan vaker moet uitkomen dan Neerlandia tot dusver deed. Neerlandia moet dan weer worden tot een slechts enkele keeren per jaar (om de drie maanden b.v.) verschijnend geschriftje, dat in hoofdzaak gevuld wordt met min of meer officieele berichten en voornamelijk dient als orgaan van gedachtenwisseling als verbindend orgaan, tusschen de

verschillende besturen en commissies der Verbondsgroepen, der Afdeelingen (Groeps-en Zelfstandige), der Nederlandsche Vere(Groeps-eniging(Groeps-en in het buit(Groeps-enland, der

Verbondsvertegenwoordigers, der Vereenigingen, die met het A.N.V. in eenig verband staan (‘Onze Vloot’, ‘Tuchtunie’, enz.) en dergelijke.

51

Amsterdam (Burger-Afdeeling).

a. De Afdeeling Amsterdam is van oordeel, dat het wenschelijk is het Hoofdbestuur meer commissiën ter zijde te stellen tot het behandelen van onderdeelen, waardoor de veelomvattende taak van het Hoofdbestuur verlicht zal worden. Dit in het algemeen, meer in het bijzonder het volgende:

De Afdeeling Amsterdam verzoekt het Hoofdbestuur bijzondere aandacht te wijden aan immigratie en, zoo noodig, een commissie daarvoor in het leven te roepen.

b. De Afdeeling Amsterdam verzoekt het Hoofdbestuur in studie te nemen, op welke wijze beroemde Nederlanders, door hun levensbeschrijving uit te geven, ter kennis van het volk gebracht kunnen worden.

Breda en omstreken.

a. In elke Afdeeling van het A.N.V. worde eene ‘Commissie van propaganda’ benoemd, welker taak is, de beginselen van het Verbond in ruimen kring bekend te maken, bij onjuiste voorstellingen van zijn doel en streven deze te bestrijden, en leiding te geven aan de beroepspropaganda;

b. Het Groepsbestuur wijde meer dan tot dusver zijne aandacht aan de pogingen der Vereeniging ‘Het Nederlandsche Lied’ en der ‘Vereeniging tot verbering van den Volkszang’ en werke met deze vereenigingen praktisch samen, ter bereiking van het gemeenschappelijk doel;

c. Het Hoofdbestuur beperke den arbeid van het Algemeen Nederlandsch Verbond zooveel mogelijk en trede alleen op, waar t a a l - e n s t a m b elangen zulks vereischen.

Zaanstreek.

a. Loopt 't A.N.V. geen gevaar, door te veel hooi op zijn vork te willen nemen, de krachten zijner bestuurderen en afdeelingsbesturen te versnipperen en daardoor 't groote doel voorbij te streven?

T o e l i c h t i n g . 't Verbond doet o.i. beter zaken als: Verkeersbeweging,

Tuchteloosheid, Vereenvoudigde Spelling enz. over te laten aan de meer in 't bijzonder daarvoor aangewezen vereenigingen.

b. 't Is wenschelijk de Afdeelingen in één gewest nader tot elkaar te brengen, door bijv. 't houden van Gewestelijke Vergaderingen.

Groningen.

Het is gewenscht, dat hetzij vóór, hetzij na de jaarlijksche algemeene vergadering een bijeenkomst gehouden worde van het Groepsbestuur met afgevaardigden der Afdeelingsbesturen, op dezelfde wijze als die bijeenkomsten reeds eenige malen hebben plaats gehad.

Hoorn en omstreken.

Het Hoofdbestuur van het A.N.V. neme het initiatief tot het houden eener tentoonstelling, waarop in beeld gebracht wordt allerlei op het gebied van oud-Nederlandsche gebruiken en gewoonten.

Wageningen (Stud.-Afd.).

Het is wenschelijk, dat er meer voeling worde gehouden tusschen het Groepsbestuur en de Afdeelingen, en dat zwakke Afdeelingen krachtdadig door het Groepsbestuur, of door een daartoe ingestelde commissie, zoowel geldelijk als zedelijk worden gesteund.

Haarlem (Jongel.-Afd.).

Het instellen van een draagteeken. (De heer Hammelburg, bestuurslid der Jongel. Afd. te 's Gravenhage ontwierp zulk een teeken).

(Het Groepsbestuur is er niet voor).

Rotterdam en omstreken.

M o t i e : De algemeene vergadering van de Afd. Rotterdam, gehouden op 16 Febr. te Rotterdam, spreekt hare overtuiging uit, dat het dringend noodzakelijk is, dat èn besturen van Afdeelingen èn de leden van het Verbond den strijd blijven volhouden tegen het onnoodig gebruik van vreemde t a l e n (afgezien van het misbruik van vreemde w o o r d e n ) in advertenties, omzendbrieven, aankondigingen e.d. en alle gepaste middelen aanwenden, om dat gebruik te verminderen of te voorkomen door dit personen of lichamen op gepaste wijze onder het oog te brengen.

VIII. Voordracht over een bijzonder Nederlandsch belang, vermoedelijk: de nationale beweging op muzikaal gebied.

(Het bestuur is nog in onderhandeling over een spreker).

IX. Bepaling der plaats, waar de volgende Algemeene Vergadering zal worden gehouden.

(Afdeelingen, die bereid zijn haar in 1910 te ontvangen worden verzocht haar afgevaardigde(n) een volmacht mee te geven).

Half negen: Voorstelling in den Schouwburg van het mirakelspel: M a r i k e n v a n N i e u m e g h e n , door de Rotterdamsche onderwijzers-tooneelvereeniging, onder leading van den heer C. Regoor.

Einde half elf.

Deze voorstelling wordt aangeboden door de Afdeeling Dordrecht.

Voor afgevaardigden en Groepbestuurders met hunne dames zullen plaatsen besproken worden, indien zij vóór 25 April daartoe den wensch kenbaar maken aan den secretaris der Afd. Dordrecht, den heer J. de Koning, Van Beverenstraat 7.

De leden van het A.N.V. hebben op nader te bepalen voorwaarden toegang tot de voorstelling.

Het bestuur spreekt den wensch uit, dat alle Afdeelingen afgevaardigden zullen zenden en vele leden van het A.N.V. de vergadering als belangstellenden zullen bijwonen.

Voor den g e m e e n s c h a p p e l i j k e n m a a l t i j d , waaraan allen dringend worden uitgenoodigd deel te nemen, kan men zich u i t e r l i j k 28 A p r i l doen inschrijven bij ondergeteekende.

Prijs f 2.50, zonder wijn.

De Secretaris van Groep Nederland, C. VAN SON.

Vergadering van het Bestuur van Groep Nederland op Zaterdag 6

In document Neerlandia. Jaargang 13 · dbnl (pagina 164-169)