• No results found

20.1 OLAP-gegevensbronobjecten

Voordat u met gegevens in Analysis kunt gaan werken, moet u een gegevensbron toevoegen aan de werkruimte.

Een gegevensbron is een gegevensopslagobject, gemaakt door uw systeembeheerder, met alle informatie die Analysis nodig heeft om verbinding te maken met een OLAP-server.

De beheerder maakt gegevensbronobjecten voor zoveel verschillende OLAP-gegevensproviders als u en uw medeanalisten nodig hebben. Analisten kunnen vervolgens al deze gegevensbronnen aan hun werkruimten toevoegen.

De volgende typen gegevensbronobjecten kunnen door de beheerder worden gedefinieerd:

Beschrijving Type

gegevens-bron Pic

togram

Het gegevensbronobject wijst rechtstreeks naar één OLAP-kubus op de OLAP-server.

Kubus

Het gegevensbronobject wijst rechtstreeks naar een enkele OLAP-query op de OLAP-server.

Query

Het gegevensbronobject wijst naar een OLAP-server die vele kubussen en query's kan bevatten.

Systeem

Verwante onderwerpen

•Gegevensbronnen toevoegen

•Gegevensbronnen wijzigen

•Een gegevensbron verwijderen

•Uitgeschakelde gegevensbronverbindingen

•SAP BW-gegevensbronnen

20.2 Gegevensbronnen toevoegen

Nadat uw systeembeheerder gegevensbronobjecten heeft gemaakt, kunt u gegevensbronnen aan uw werkruimte toevoegen. U kunt één gegevensbron toevoegen als u gegevens uit slechts één database moet analyseren, of u kunt meerdere gegevensbronnen toevoegen en voor elke analyse in uw werkruimte een andere gegevensbron gebruiken. Zodra u begint met het ontwerpen van uw analyse, zijn de analyse en de bijbehorende kruistabel- en diagramonderdelen echter gebonden aan de gegevensbron. U kunt geen metagegevens toevoegen uit een gegevensbron aan een analyse die al metagegevens uit een andere gegevensbron bevat.

Wanneer u een gegevensbron aan uw werkruimte toevoegt en u een kubus of query selecteert, worden de gegevens onmiddellijk verbonden met de werkruimte. Als u een systeem selecteert, moet u eerst een kubus of query binnen dat systeem kiezen.

Een gegevensbron zoeken

In het dialoogvenster "Gegevensbron openen" kunt u een gegevensbron in een lijst selecteren of naar een gegevensbron zoeken. Tijdens het zoeken worden deze regels gevolgd:

• In SAP BW-systemen wordt de zoekopdracht uitgevoerd op zowel de sleutels als de tekst van gegevensbronobjecten. In andere systemen wordt de zoekopdracht alleen uitgevoerd op kubusnamen.

• Als u alleen gegevensbronnen wilt vinden waarvan de tekst of sleutel exact overeenkomt met uw zoekreeks, plaatst u uw zoekreeks tussen aanhalingstekens.

• Als u gegevensbronnen wilt vinden waarvan de tekst of sleutel uw zoekreeks omvat, plaatst u uw zoekreeks niet tussen aanhalingstekens.

• Als uw zoekreeks meerdere woorden bevat die worden gescheiden door spaties, wordt voor elk woord een aparte zoekopdracht uitgevoerd, en worden de zoekresultaten geaggregeerd.

• U kunt een asterisk (*) gebruiken als jokerteken. Als u een asterisk als een normaal teken binnen de zoekreeks wilt opnemen, plaatst u de zoekreeks tussen aanhalingstekens.

• Als de zoekreeks exact één overeenkomende gegevensbron als resultaat geeft en de tekst of sleutel exact overeenkomt met de zoekreeks, wordt de gegevensbron automatisch geselecteerd.

20.2.1 Een gegevensbron toevoegen aan een werkruimte

1. Klik in het venster "Gegevens" op de knop Verbinding met een gegevensbron maken.

Het dialoogvenster "Gegevensbron openen" wordt weergegeven met alle gegevensbronnen waaruit u gegevens kunt ophalen.

2. Selecteer een gegevensbron in de lijst.

Als u een systeem hebt geselecteerd, klikt u op Volgende om de kubussen en query's te bekijken die beschikbaar zijn in dat systeem. Selecteer een kubus of query, of klik op het tabblad Zoeken om naar een kubus of query te zoeken en klik vervolgens op OK om de gegevensbron aan uw werkruimte toe te voegen.

3. Als de gegevensbron moet worden geverifieerd, typt u uw referenties in het aanmeldingsdialoogvenster en klikt u op OK.

4. Als u een SAP BW- of SAP HANA-gegevensbron hebt geselecteerd die aanwijzingen bevat, wordt het dialoogvenster "Aanwijzingen" weergegeven. Selecteer waarden voor de aanwijzingen.

Voor meer informatie over SAP BW-aanwijzingen raadpleegt uAanwijzingen voor SAP BW-gegevensbronnen. Voor meer informatie over SAP BW-aanwijzingen raadpleegt uSAP HANA-gegevensbronnen.

Als de verificatie is voltooid, wordt de gegevensbron boven in het venster Gegevens weergegeven en worden de gegevensobjecten (metagegevens) die de gegevensbron bevat in de metagegevensverkenner weergegeven.

Als de verificatie mislukt, controleer dan eerst of u uw referenties correct hebt opgegeven. Raadpleeg de systeembeheerder als de verificatie blijft mislukken. Uw referenties zijn mogelijk niet correct opgegeven in de Central Management Console of de OLAP-server is off line.

20.2.2 OLAP-gegevens weergeven in de werkruimte

Nadat u een gegevensbron aan de werkruimte hebt toegevoegd, kunt u een query definiëren en in het analysevenster aan de slag gaan met uw gegevens.

Verwante onderwerpen

•Analyses

•OLAP-gegevensbronobjecten

•Gegevensbronnen wijzigen

•Een gegevensbron verwijderen

•Uitgeschakelde gegevensbronverbindingen

20.3 Gegevensbronnen wijzigen

Als u momenteel met één gegevensbron werkt, kunt u in het venster Gegevens een andere gegevensbron kiezen als u met een andere gegevensbron wilt werken. U kunt echter geen gegevens uit de tweede gegevensbron gebruiken in een onderdeel dat al gegevens bevat uit de eerste gegevensbron. U moet een nieuwe analyse toevoegen en de gegevens vanuit de tweede gegevensbron toevoegen aan dit nieuwe onderdeel.

20.3.1 Overschakelen naar een andere gegevensbron

1. Als de gegevensbron waarnaar u wilt overschakelen nog niet aan uw werkruimte is toegevoegd, klikt u op de knop Verbinding met een gegevensbron maken in het venster Gegevens.

Als de gegevensbron waarnaar u wilt overschakelen al wel is toegevoegd aan de werkruimte, selecteert u de gegevensbron in de lijst met gegevensbronnen in het venster Gegevens. De inhoud van de metagegevensverkenner wordt gewijzigd om de nieuwe gegevensbron weer te geven. Ga naar stap 4 van deze procedure.

2. Markeer in het dialoogvenster "Gegevensbron openen" de gewenste gegevensbron en klik op OK.

3. Als de gegevensbron moet worden geverifieerd, typt u uw referenties in het aanmeldingsdialoogvenster en klikt u op OK.

Als de verificatie is voltooid, wordt de gegevensbron boven in het venster Gegevens weergegeven en worden de gegevensobjecten (metagegevens) die de gegevensbron bevat in de

metagegevensverkenner weergegeven.

Als de verificatie mislukt, controleer dan eerst of u uw referenties correct hebt opgegeven. Raadpleeg de systeembeheerder als de verificatie blijft mislukken. Uw referenties zijn mogelijk niet correct opgegeven in de Central Management Console of de OLAP-server is off line.

4. Selecteer op de werkbalk de optie "Invoegen" en klik vervolgens op de knop Kruistabel invoegen om een nieuwe analyse aan het analysevenster toe te voegen.

U kunt nu de gegevens van de nieuwe gegevensbron toevoegen aan de nieuwe analyse.

Opmerking:

U kunt de gegevens van de nieuwe gegevensbron niet toevoegen aan een onderdeel dat al gegevens van een andere gegevensbron bevat.

Verwante onderwerpen

•OLAP-gegevensbronobjecten

•Gegevensbronnen toevoegen

•Een gegevensbron verwijderen

•Uitgeschakelde gegevensbronverbindingen

20.4 Een gegevensbron verwijderen

20.4.1 Een gegevensbron uit een werkruimte verwijderen

1. Selecteer de gegevensbron die u uit de werkruimte wilt verwijderen in het gegevensbrongebied van het venster Gegevens.

2. Klik op Geselecteerde gegevensbron verwijderen.

Als die gegevensbron momenteel door een analyse wordt gebruikt, wordt een waarschuwingsbericht weergegeven.

Verwante onderwerpen

•OLAP-gegevensbronobjecten

•Gegevensbronnen toevoegen

•Gegevensbronnen wijzigen

•Uitgeschakelde gegevensbronverbindingen

20.5 Uitgeschakelde gegevensbronverbindingen

Verbindingen met gegevensbronnen in uw Analysis-werkruimten kunnen om verschillende redenen worden uitgeschakeld:

• U hebt het aanmeldingsvenster doelbewust geannuleerd.

• Verificatie mislukt met de referenties die u hebt opgegeven. Het wachtwoord dat u hebt opgegeven bijvoorbeeld, komt niet overeen met het wachtwoord dat in de CMC (Central Management Console) is opgeslagen.

• Verificatie mislukt om redenen die u niet in de hand hebt. De OLAP-server is bijvoorbeeld opnieuw opgestart, losgekoppeld van de database of afgesloten voor onderhoud.

Als verbindingen met gegevensbronnen zijn uitgeschakeld, worden de analyses die op de uitgeschakelde gegevensbronnen zijn gebaseerd niet uitgevoerd. De uitgeschakelde gegevensbronnen worden nog wel in de lijst met actieve gegevensbronnen weergegeven, maar kunnen niet worden geselecteerd. De systeembeheerder kan u helpen om de uitgeschakelde verbindingen weer te activeren.