• No results found

Analysis kan verbinding maken met SAP HANA-gegevensbronnen om de betrouwbaarheid en prestaties van computerbewerkingen in het geheugen te gebruiken. SAP HANA-gegevensbronnen gedragen zich als SAP BW-bronnen, met functies zoals aanwijzingen en hiërarchieweergaveattributen. ZieSAP BW-gegevensbronnenvoor meer informatie over deze functies.

In deze sectie wordt de unieke werking van SAP HANA-gegevensbronnen beschreven.

Documentatie voor SAP HANA is ook beschikbaar op de SAP Help Portal ophttp://help.sap.com.

24.1 Aanwijzingstypen voor SAP HANA-gegevensbronnen

De meeste SAP HANA-aanwijzingstypen die door Analysis worden ondersteund, werken op dezelfde manier als SAP BW-aanwijzingen. Hiërarchieknooppunt- en hiërarchieaanwijzingen zijn echter niet van toepassing op SAP HANA-gegevensbronnen, en er zijn twee extra aanwijzingstypen beschikbaar:

bereikaanwijzingen met meerdere waarden en complexe selectieaanwijzingen met één waarde.

Bereikaanwijzingen met meerdere waarden

Bereikaanwijzingen met meerdere waarden voor SAP HANA-gegevensbronnen bestaan uit een of meer bereiken die u in het dialoogvenster "Aanwijzingen" opgeeft. De bereiken filteren de gegevens die in Analysis worden geretourneerd en weergegeven.

U definieert de bereiken door twee leden voor elk bereik op te geven. U kunt waar nodig bereiken toevoegen of verwijderen. Wanneer u leden selecteert, moet u ervoor zorgen dat u een geldig bereik maakt door een tweede lid op te geven dat na het eerst geselecteerde lid in de hiërarchie is geplaatst.

Complexe selectieaanwijzingen met één waarde

Dit aanwijzingstype fungeert als een complexe selectieaanwijzing, met het verschil dat u maar één voorwaarde in het dialoogvenster "Aanwijzingen" kunt opgeven. Deze voorwaarde wordt gebruikt om de geretourneerde en weergegeven gegevens in Analysis te filteren.

24.2 Waarden voor SAP HANA-aanwijzingen invoeren

Wanneer u een taak uitvoert waarvoor SAP HANA-aanwijzingswaarden moeten worden ingevoerd, wordt het dialoogvenster "Aanwijzingen" geopend.

Opmerking:

In deze release van Analysis worden standaardwaarden voor SAP HANA-aanwijzingen niet in het dialoogvenster "Aanwijzingen" weergegeven.

Voer de volgende stappen uit voor elke verplichte aanwijzing en eventuele optionele aanwijzingen waarvoor u waarden wilt selecteren.

1. Selecteer een aanwijzing in de lijst "Aanwijzingssamenvatting".

2. Definieer de waarde voor de aanwijzing:

Stappen voor het definiëren van de aanwijzingswaarde Aanwijzingstype

Klik op het datumveld en type een datum in de indeling yyyym mdd of klik op het pictogram naast het datumveld en selecteer een datum in de kalender.

Peildatum

Klik op de knop naast het waardeveld en kies een lid in de lijst.

U kunt de sleutel van het lid ook in het waardeveld typen.

Eén waarde

Klik op de knop naast het waardeveld en kies een of meer leden in de lijst. U kunt de sleutel voor een of meer leden ook in het waardeveld typen. Gebruik een puntkomma om meerdere waarden te scheiden.

Multiple single value (Meerdere enkelvoudige waarde)

Klik op de knoppen naast de waardevelden en kies leden om de eindpunten van het bereik te definiëren. U kunt de sleutel van het lid ook in het aanwijzingsveld typen.

Eén bereik

a. Klik op de knoppen naast de waardevelden en kies leden om de eindpunten van het bereik te definiëren. U kunt de sleutel van het lid ook in het aanwijzingsveld typen.

b. Klik op het pictogram + om het bereik toe te voegen.

c. Herhaal deze stappen om nog een bereik te definiëren.

Meervoudig bereik

a. Selecteer Inclusief of Exclusief en selecteer vervolgens een operator. Als u bijvoorbeeld leden wilt selecteren die buiten een opgegeven bereik liggen, kiest u Exclusief en de operator Tussen.

b. Geef de drempelwaarde of -waarden op. Als u een waarde wilt opgeven, klikt u op de knop naast het waardeveld en kiest u een lid in de lijst. U kunt de sleutel van het lid ook in het aanwijzingsveld typen.

c. Klik als u klaar bent met het definiëren van de regel op de knop Toevoegen.

d. Voeg indien nodig meer regels toe om de waarde voor de aanwijzing verder te definiëren.

Complexe selectie

Stappen voor het definiëren van de aanwijzingswaarde Aanwijzingstype

a. Selecteer Inclusief of Exclusief en selecteer vervolgens een operator. Als u bijvoorbeeld leden wilt selecteren die buiten een opgegeven bereik liggen, kiest u Exclusief en de operator Tussen.

b. Geef de drempelwaarde of -waarden op. Als u een waarde wilt opgeven, klikt u op de knop naast het waardeveld en kiest u een lid in de lijst. U kunt de sleutel van het lid ook in het aanwijzingsveld typen.

Complexe selectie met één waarde

Voer een numerieke waarde in.

Formule

Klik op de knop naast het waardeveld en kies een valuta in de lijst. U kunt de valutacode ook in het waardeveld typen.

Valuta

3. Klik op OK.

De query wordt uitgevoerd en de gefilterde metagegevens worden in de kruistabel weergegeven.

Verwante onderwerpen

•Aanwijzingswaarden invoeren

24.3 Weergave-instellingen voor SAP HAPA-hiërarchieën

Hiërarchieën in SAP HANA-gegevensbronnen hebben andere weergave-instellingen dan SAP BW-hiërarchieën. Leden hebben twee tekenreekseigenschappen die u in Analysis kunt weergeven:

Sleutel en Tekst. Standaard wordt alleen de eigenschap Tekst in de kruistabel weergegeven. U kunt wijzigen welke tekenreekseigenschappen worden weergegeven door met de rechtermuisknop op een hiërarchienaam in de kruistabel te klikken, Weergeven als te selecteren en een van de volgende opties te kiezen:

Wanneer de sleutel en tekst of sleutel en beschrijving worden weergegeven, worden de eigenschappen samengevoegd in één tekenreeks en worden deze daarom weergegeven in één kolom of rij. Ze worden niet weergegeven als afzonderlijke kolommen of rijen.

24.4 Tijdhiërarchieën in SAP HANA-gegevensbronnen

Tijd is een attribuutweergave in SAP HANA die kan worden geconfigureerd om tijdattributen zoals jaar, kwartaal, maand en dag op te nemen. U kunt deze attributen organiseren in een hiërarchie met meerdere niveaus.

Dergelijke hiërarchieën worden echter niet ondersteund in deze versie van Analysis. Als een tijdhiërarchie meerdere niveaus heeft, kunt u de hiërarchie niet aan de analyse toevoegen. Platte tijdhiërarchieën, met alle attributen op hetzelfde niveau, worden wel ondersteund.