• No results found

13 MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

13.4 Verantwoording over bedrijfsvoering

De politieregio’s moeten vanaf 1998 een jaarverslag maken, waarin o.a. de bedrijfsvoering aan de orde komt. Slechts één regio heeft geen jaarver-slag 1998 gemaakt. Ook de overige RWT’s verantwoordden zich (met uitzondering van het VUT-fonds) over aspecten van de bedrijfsvoering. In

onderstaande tabel is weergegeven over welke onderdelen verslaggeving plaatsvond.

Tabel 7: Onderdelen bedrijfsvoering in verslaggeving

Onderdeel bedrijfsvoering RWT

NBBE NIBRA1 SAIP VUT-FONDS LSOP2

POLITIE-REGIO’S

De administratieve organisatie Ja Nee Nee Nee Nee Nee(9x)

Het systeem van

informatie-voorziening Ja Ja Nee Nee Ja Ja(5x) Nee(4x)

Kwaliteitsborging Nee Ja Nee Nee Nee Ja(6x) Nee(3x)

Personeel Ja Ja Ja3 Nvt Ja Ja(8x) Nee(1x)

Integriteit Nee Nee Nee Nee Nee Ja(6x) Nee(3x)

Misbruik en oneigenlijk gebruik Nee Nee Nee Nee Nee Nee(9x)

Scheiding van publieke en private

geldstromen en gegevens Nvt Nee Nvt Nvt Nee Nvt(9x)

Uitbesteding Nvt Nvt Nvt Nvt Nvt Nvt(9x)

Fondsbeheer Nvt Nvt Nvt Nvt Nvt Nvt(9x)

Andere onderdelen Nee Nee Ja4 Nee Nee Ja(9x)5

1In 1998 is het rapport «de produktbegroting van het NIBRA» verschenen. Dat moet voor de begroting van 2000 leiden tot het formuleren en volgen van kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen.

2In 1998 zijn een aantal ontwikkeltrajecten uitgewerkt om te komen tot een verbetering van de bedrijfsvoering bij het LSOP. Het LSOP heeft een grote achterstand op het gebied van informatievoorziening en automatisering. In 1998 is de kwaliteit van de informatie- en communicatie-technologie binnen het LSOP speerpunt van beleid geworden. Verder is een stap gezet in de ontwikkeling van een professioneler personeelsbeleid.

3Bij de SAIP vormt de uit vijf leden bestaande Raad van Beheer het bestuur.

4Het betreft hier verantwoording over de ontwikkelingen in het verloop van het bestand gepensioneerden.

5Het betreft de verantwoording over het gevoerde veiligheidsbeleid (resultaten primaire proces)

De Rekenkamer constateert grote verschillen in de verslaggeving over de bedrijfsvoering, zowel tussen de RWT’s als tussen de bedrijfsvoerings-aspecten. Er wordt vooral aandacht besteed aan informatiesystemen en personeel. Daarbij wordt niet overal ingegaan op de kwaliteit van het aspect, de continuïteit van de taakuitvoering, belangrijke ontwikkelingen, problemen en/of maatregelen.

Geen van de onderzochte RWT’s van BZK heeft over 1998 een bedrijfs-voeringsmededeling afgegeven. Er is geen sprake van ontwikkelingen op dit terrein.

13.5 Reactie minister

De minister schreef een uitgebreide reactie. Op een van de door de minister genoemde ontwikkelingen wordt hierna ingegaan.

De minister noemde een aantal ontwikkelingen die in zijn ogen tot een verbetering van toezicht hebben geleid. De minister onderschrijft met deze ontwikkelingen de opvatting van de Rekenkamer over het financieel beheer.

Het beleidsplan Nederlandse politie 1999–2000 zal onder meer bijdragen aan meer transparantie in de bedrijfsvoering van de politiekorpsen. Vanaf het begrotingsjaar 2000 worden beleids- en begrotingsdocumenten in gezamenlijkheid beoordeeld en maken onderdeel uit van de reguliere toetsing in het kader van financieel toezicht. In 2001 zal hierdoor een aggregatie naar landelijk niveau mogelijk worden. Ten behoeve van betere gestructureerde informatie over het financieel beheer is het controlepro-tocol aangescherpt. Dit mede naar aanleiding van het rapport «Financieel beheer politieregio’s» van de Rekenkamer.

De minister overweegt op dit moment niet om een bedrijfsvoeringmede-deling te vragen van de politieregio’s. Hij is van mening dat de huidige systematiek van toezicht en verantwoording voldoende waarborgen biedt voor een adequate verantwoording.

Ten aanzien van de toepassing van de uitgangspunten van VBTB op RWT’s kan gesteld worden dat de benodigde samenhang reeds tot stand is gebracht, doordat een belangrijk aantal prestatie-indicatoren in het bronnenboek afkomstig is uit de politiekorpsen.

Verder gaat de minister in op veranderingen in wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld enkele wijzigingen van de Politiewet 1993. Het gaat dan onder meer om het treffen van een duidelijker regeling van de bevoegd-heden en verantwoordelijkbevoegd-heden. De verantwoordelijkheid voor het centrale beheer van de politieregio’s zal voortaan bij de minister van BZK berusten. Verder is bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend over het stellen van regels ten aanzien van het vermogen van politieregio’s.

Voorts zegt de minister een wetsvoorstel op het LSOP en het politie-onderwijs te hebben ingediend. Hierin is onder meer geregeld dat bij het LSOP een planning en controlproces zal worden gehanteerd zoals dat al gebeurt bij de politieregio’s.

De minister concludeert dat met de reeds getroffen maatregelen en het in gang gezette beleid wordt voldaan aan de eisen van rechtmatigheid en ordelijkheid en controleerbaarheid van het financieel beheer, zoals dit door de Rekenkamer geschetst wordt. De ontwikkelingen leiden volgens hem tot de gewenste interventiemogelijkheden ten aanzien van de politieregio’s en het LSOP.

Verder gaat de minister nog in op de kleinere RWT’s.

Met name ten aanzien van het SAIP merkt de minister op de hij alleen verantwoordelijk is voor het toezicht op de regelingen die voor BZK worden uitgevoerd. De AD van BZK verricht hiervoor reviewwerkzaam-heden en voert periodiek overleg met het SAIP. De minister acht deze maatregelen afdoende.

Met betrekking tot het NIBRA en het NBBE geeft de minister aan dat de door de Rekenkamer geconstateerde knelpunten in verantwoording en toezicht ook aan de Tweede Kamer zullen worden gemeld. Voor beide RWT’s vinden inmiddels acties plaats om de geconstateerde knelpunten op te lossen.

BZK-Nederlands Bureau Brandweerexamens1sui generis30031998 -Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding1sui generis1760111998 -Stichting Administratie Indonesische Pensioenen1stichting245244001998 -VUT-fonds1stichting25660255701998 -Landelijk Selectie- en Opleidingsinstituut Politie (LSOP)1sui generis177134001998 PolitiePolitieregio’s25sui generis47054705001998 overzicht RWT’s Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties alle bedragen in miljoenen guldens departementsectorRWTaantalrechtsvormtotaalRijks-premiestariefjaar publieke middelen*bijdragen * Rijksbijdragen, premies en tarieven tellen niet altijd op tot het totaal van de publieke middelen door de niet gepresenteerde overige en onbekende inkomsten.

Verantwoordelijke minister Toezichthoudend onderdeel Toezichthouder Certificerende instelling Uitvoerende ZBO / RWT

NBBE Nederlands Bureau voor brandweerexamens

NIBRA Nederlands instituut voor brand-weer en rampenbestrijding

Politieregio’s

LSOP Landelijke Selectie- en Opleidingsinstituut Politie

Commissie van beheer van de Dienst geneeskundige verzorging politie ˚

SAIP Stichting Administratie Indonesische Pensioenen

VUT-fonds

Kapittel voor de Civiele Orden ˚

Kiesraad ˚

Legenda toezichtrelatie

medetoezicht vanuit een ander ministerie

˚ alleen ZBO

14 MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN