• No results found

15 MINISTERIE VAN FINANCIËN 15.1 Beschrijving van het veld

Onder het Ministerie van Financiën ressorteren momenteel tien rechtsper-sonen met een wettelijke taak51, waarvan één in oprichting:

• De Nederlandsche Bank (DNB);

• Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE);

• Stichting Pensioen & Verzekeringskamer (voormalige Stichting Verzekeringskamer (VK));

• Waarborgfonds Motorverkeer (Waarborgfonds);

• Waarderingskamer;

• Stichting Het Nederlands Muntmuseum (HNM);

• Stichting uitvoering omslagregelingen (SUO);

• Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO);

• Stichting Maror-gelden Overheid (SMO);

• Stichting Joods Humanitair Fonds (SJMF; in oprichting situatie februari 2001).

Bij het SUO is sprake van twee toezichthouders. Om deze reden wordt het SUO in deze publicatie behandeld in de rapportage over het Ministerie van VWS. Het FMO wordt om dezelfde reden behandeld bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De volgende figuur geeft een overzicht van totaal en herkomst van de publieke middelen.

4% - ƒ 7 miljoen bedragen in guldens

1% - ƒ 2 miljoen

95% - ƒ 152 miljoen figuur 6

rijksbijdragen premies tarieven overig / onbekend

Herkomst publieke middelen Financiën

t o t a a l ƒ 160 miljoen

15.2 Ontwikkelingen

Pensioen & Verzekeringskamer

Om in de naamstelling tot uitdrukking te brengen, dat de Verzekerings-kamer toezicht houdt op zowel de verzekeraars als de pensioenfondsen is deze gewijzigd in Pensioen & Verzekeringskamer. Dit is geschied bij wet van 13 december 2000. In dezelfde wet is opgenomen, dat de begroting dient te worden goedgekeurd door de ministers van Financiën en SZW.

51Voor HNM, SMO en SJMF i.o. is de minister van Financiën van mening dat geen sprake is van een RWT.

Tevens is hierin een periodieke evaluatie van de Pensioen & Verzekerings-kamer opgenomen.

Stichting Het Nederlands Muntmuseum

De Rekenkamer rekent de stichting Het Nederlands Muntmuseum (HNM) tot de RWT’s omdat zij het beheer voert over een rijkscollectie. De minister beschouwt de stichting HNM niet als een RWT, maar als een subsidie-ontvanger (m.a.w. een financiële binding). De discussie hierover is niet afgerond. HNM verkeert momenteel in een overgangssituatie. Eerder is de Stichting Geld- en Bankmuseum opgericht met als doel de oprichting van een gelijknamig museum. Hierin gaan twee musea samen – HNM en het Koninklijk Penningkabinet – en worden tevens de museale activiteiten van De Nederlandsche Bank opgenomen. Wanneer het Geld- en Bankmuseum operationeel is, worden beide bestaande stichtingen opgeheven en hun taken overgenomen door een nieuw te vormen stichting. Die stichting is in de optiek van de Rekenkamer weer een RWT. De minister noemt het een financiële binding. Zodra het nieuwe museum operationeel wordt, wil de Rekenkamer de discussie afronden over de status van de nieuwe stichting (indien dan nog opportuun).

Oprichting twee nieuwe stichtingen

Nadat het kabinet gelden beschikbaar heeft gesteld voor het rechtsherstel van de joodse gemeenschap is er gewerkt aan de oprichting van twee stichtingen, die worden belast met de verdeling van dit geld. Eén stichting, de Stichting Maror-gelden Overheid, is in december 2000 opgericht; de andere, de Stichting Joods Humanitair Fonds, zal naar verwachting begin 2001 worden opgericht. Evenals bij de stichting HNM en de stichting Geld- en Bankmuseum is een meningsverschil aan de orde of er sprake is van RWT’s. Beide nieuwe stichtingen worden door de minister overigens wel als zelfstandige bestuursorganen aangemerkt.

Opdracht accountants Waarderingskamer en Waarborgfonds

In de Rekenkamerpublicatie van januari 2000 werd aanbevolen om in de opdracht van de accountant van de Waarderingskamer en het Waarborg-fonds van het Motorverkeer op te nemen dat deze zich ook een oordeel dient te vormen over de rechtmatigheid van de inning en besteding van het publieke geld.

Het Ministerie van Financiën heeft de Waarderingskamer en het Waarbor-gfonds schriftelijk op de hoogte gebracht van deze aanbeveling van de Rekenkamer en beide organisaties verzocht het ministerie op de hoogte te stellen of deze aanbeveling wordt geïmplementeerd.

De Waarderingskamer heeft een voorstel tot uitvoering van de aanbe-veling gedaan. Het ministerie van Financiën heeft hierover nog geen standpunt ingenomen.

Het Waarborgfonds heeft verzocht om verduidelijking van de eisen die worden gesteld om te voldoen aan de aanbeveling van de Rekenkamer.

Daarom zal hierover nader overleg plaatsvinden tussen het Waarborg-fonds, het Ministerie van Financiën en de Algemene Rekenkamer.

15.3 Toezichtvisie

Het Ministerie van Financiën heeft geen algemene toezichtvisie voor het toezicht op RWT’s, omdat volgens dit ministerie de RWT’s onderling teveel van elkaar verschillen.

De Rekenkamer betreurt deze opstelling.

15.4 Reactie minister

De minister geeft aan dat bij RWT’s die toezicht houden op de financiële markten, sprake is van een consistente toezichtvisie, hetgeen ook tot uitdrukking komt in recente beleidsontwikkelingen. Hij verwijst in dit kader naar de oprichting van de Raad van Financiële Toezichthouders ter

coördinatie van sectoroverstijgende toezichtsonderwerpen.

Aangezien de toezichtvisie in verschillende wet- en regelgeving is vastgelegd, vindt de minister dat opneming ervan in een aparte toezicht-visie weinig toegevoegde waarde heeft.

De minister had ook enkele feitelijke opmerkingen waarvoor het rapport is aangepast.

Financiën-De Nederlandsche Bank NV (DNB)1NV50001998 -Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE)1stichting1401401998 -Stichting Verzekeringskamer (VK)1stichting3303301998 -Waarborgfonds motorverkeer (WMR)1stichting106010501998 -Waarderingskamer (WK)1sui generis21001998 -Stichting Het Nederlands Muntmuseum (HNM; 1stichting11001998 toekomstig: Geld- en Bankmuseum) overzicht RWT’s Ministerie van Financiën alle bedragen in miljoenen guldens departementsectorRWTaantalrechtsvormtotaalRijks-premiestariefjaar publieke middelen*bijdragen * Rijksbijdragen, premies en tarieven tellen niet altijd op tot het totaal van de publieke middelen door de niet-gepresenteerde overige en onbekende inkomsten

Legenda toezichtrelatie

medetoezicht vanuit een ander ministerie

˚ volgens de minister van Financiën is dit orgaan geen ZBO of RWT

˚˚ volgens de minister van Financiën is dit orgaan geen RWT

Verantwoordelijke minister Toezichthoudend onderdeel Toezichthouder Uitvoerende ZBO / RWT ministerie

Financiën

Directie

Bedrijfsvoering en beleid klanten-behandeling

Directie Financiële Markten

Directie Wetgeving, Juridische Zaken en Bestuurlijke Zaken

Waarderingskamer

STE Stichting Toezicht Effectenverkeer DNB De Nederlandsche Bank NV

Pensioen- & Verzekeringskamer

HNM Stichting het Nederlands Muntmuseum ˚

WFM Stichting Waarborgfonds Motorverkeer SMO Stichting Maror-gelden Overheid ˚˚

Financiën

SZW Justitie

16 MINISTERIE VAN DEFENSIE