• No results found

Transcript focusgroep Interviewer: Joyce Kremer

In document Rust, Ruimte en Natuur! (pagina 71-92)

Respondenten: Steffan Nijmeijer – voorzitter Boekelose Ondernemers Vereniging Jeroen Verhaak – voorzitter Stichting Dorpsraad Boekelo

Wilfried Terhürne – voorzitter Stichting BART

De focusgroep heeft plaatsgevonden op dinsdag 8 april 2014 aan de Beckumerstraat 7 te Boekelo. Joyce: Nou, eigenlijk wat ik vandaag wou doen. Ik zal het even kort toelichten. Ik wil zometeen eerst even een introductierondje doen, zodat ik op tape heb wie iedereen is, wie jullie vertegenwoordigen en wat jullie doelen hier in dit project zijn. Daarna gaan we drie onderdelen bespreken, dat is de markt in Boekelo, dus waar de focus op ligt in het onderzoek. Het product Boekelo, oftewel het vrijetijdsaanbod wat ik mee wil nemen in mijn onderzoek. De optie samenwerken, dus met kun je, hoe kun je elkaar versterken om het product in Boekelo te verbeteren en welke mensen heb je daarvoor nodig. Ik zal even kort toelichten wat ik nou eigenlijk in mijn onderzoek ga doen, want Wilfried weet het wel, Steffan misschien een beetje, maar Jeroen nog niet helemaal.

Jeroen: Nee

Joyce: Dit is het begin van het onderzoek, dat is een groepsessie met jullie en dat is eigenlijk een beetje oriënterend op wat is jullie visie, wat is jullie mening en wat willen jullie nou eigenlijk bereiken. Hierna ga ik beginnen met een marktonderzoek, dat doe ik door middel van het afnemen van een enquête bij minimaal 250 mensen, die ik daarvoor wil hebben. Door Boekelo heen ga ik de enquêtes op verschillende locaties afnemen en op verschillende tijdstippen.

Jeroen: Oké dus een stuk meer dan ik dacht. Joyce: Zodat je een hele grote groep… Jeroen: Een beetje een gemêleerde groep.

Joyce: Ja, dat je een grote groep mensen te pakken krijgt. Dat gebeurt aan de hand van het BSR-model, wat ik heb opgestuurd. Dat is eigenlijk een heel, heel toepasbaar, ook voor het toerisme. Dat kun je heel mooi toepassen in de praktijk weer, doordat je werkt met die kleuren. Het is heel uitgebreid beschreven, wat past nou bij welke kleur, welke leeftijdsgroep is dat en hoe bereik je die. Dus op die manier denk ik dat dat voor jullie een goed model is om straks mee te werken. Als ik de markt heb ingekleurd aan de hand van het model dan ga ik hetzelfde doen met het vrijetijdsaanbod. En dat heeft eigenlijk als reden dat ik.. Op gegeven moment komt uit die enquête naar voren, goh die kleuren zijn vertegenwoordigd in Boekelo en het aanbod, dus de winkels, de toeristische trekpleisters die kun je ook inkleuren. Daar komt dan ook weer een kleur uit en dan kun je eigenlijk kijken of de markt en het aanbod op elkaar aansluiten of juist niet.

Jeroen: Ja, oké.

Joyce: Blijkt dat wel op elkaar aan te sluiten, dan kun je zeggen hoe gaan we dat verbeteren, zijn er misschien nieuwe mogelijkheden? Sluit het niet op elkaar aan, dan kun je eigenlijk gaan kijken hoe gaan we dat wel op elkaar aan laten sluiten.

Joyce: Daar krijg je dan uiteindelijk een beeld uit, ondernemers die het heel erg goed doen en ondernemers waar misschien nog kansen liggen. En dat resulteert dus uiteindelijk in dat ik nog met ondernemers om de tafel ga. Hoeveel dat er zijn, ligt een beetje aan de uitslagen van het onderzoek. Daar ga ik nog weer bespreken wat zijn de mogelijkheden, wie staat ervoor open om te innoveren, om samen te werken en te kijken hoe je een product kan verbeteren en op welke manier dat dan

uiteindelijk kan gaan gebeuren.

Wilfried: en uiteindelijk heb je nog de presentatie van het hele..

Joyce: Ja, ik zal met de resultaten van het onderzoek een advies gaan schrijven, aan jullie dus. En dat wordt aan het einde van het traject wordt dat gepresenteerd, sowieso aan jullie. Als je zegt, we willen

dat in een openbare sessie voor mensen die er bij willen zijn, dan kan dat ook. Dat is eigenlijk in het kort wat ik vanaf dit moment ga doen en wat het gaat opleveren. Waarbij dus, zoals we eerder hebben gezegd die focus ligt op de markt en dan pakken we dus het vrijetijdsaanbod erbij en de ondernemers erbij zodat je wel die koppeling maakt met elkaar. Met wie kunnen we nou iets doen, wat kunnen we gaan doen met welke producten en wat heb ik daarvoor nodig.

Wilfried: Concreet gaan we dus vaststellen welke mensen, welke passanten hebben we dus in Boekelo. Dus wie spendeert het meest, mensen uit Boekelo of mensen buiten Boekelo.

Joyce: Ja, het is gewoon heel open. Ik zeg niet van goh, jullie komen daarvandaan of iets. Als ze uit het westen komen, komen ze uit het westen. Het is echt, wie komt hier nou?

Wilfried: Ja

Joyce: En dan maakt het niet uit waar ze vandaan komen, want ze geven hun postcode aan, dat moeten ze in die enquête aangeven. Dat is weer gekoppeld aan het BSR-model, dan kun je precies kijken waar ze vandaan komen.

Jeroen: Ja oké

Wilfried: Voor jullie beeldvorming, we hebben straks in kaart: wie winkelt in Boekelo? Zijn dat

Boekeloërs of mensen buiten Boekelo? Dus daar kun je een beetje een percentage uithalen. Je kunt ook zien waarom ze komen en misschien ook waarom juist niet. En inderdaad wat zijn de verbeterpunten voor ons eigenlijk.

Jeroen: En is dat ook segmenteerbaar? We hebben natuurlijk een aantal type winkels hè. Ik bedoel, we hebben zeg maar de dagelijkse levensbehoeften, bij de buurman bij wijze van spreke, en daar hoort natuurlijk een kapper bij, maar je hebt ook wat speciaalzaken bijvoorbeeld het pand waar we nu zitten, of het Pakhuys bijvoorbeeld of Polleke. Om die mee te nemen lijkt me ook wel handig.

Joyce: Ja maar dat komt in het onderzoek ook naar voren. Dat zal ik later nog wel toelichten. Dat is ook de kleur, zoals je kijkt, Polleke richt zich echt wel op een heel speciaal segment.

Jeroen: Ja.

Joyce: Dat zijn mensen die willen wat meer uitgeven, die zoeken wat unieks, wat meer belevenis in hun aankoop. Dus dan ga je al meer richting rood en paars. Dat is ook de manier waarop ik naar die winkels ga kijken. Van nou, wat bieden ze aan, hoe zijn ze in hun communicatie en dergelijke. Dan kun je voor die bedrijven ook al richting een kleur kiezen. Meestal klopt dat heel erg mooi met de mensen die er komen.

Joyce: In de enquête komen ook meerdere vragen over waarom. Komen ze inderdaad voor een speciale winkel? Want dat is hier natuurlijk wel een goede mogelijkheid dat mensen speciaal voor een bepaalde winkel hier komen. Dan weet je ook dat dat de reden van het bezoek aan Boekelo is. Of het is

misschien familiebezoek, of het zijn passanten, in de enquête wordt dat wel aan de mensen gevraagd. Steffan en Jeroen: Oh oké

Joyce: Dus je krijgt hun reden van bezoek wel te weten. Jeroen: Dat zal wel heel gemêleerd zijn meen ik

Wilfried: Moet je trouwens nog even toestemming vragen om het op te nemen?

Joyce: Oh, ja. Ik moet het opnemen voor school, zodat ik het straks terug kan luisteren en uit kan typen. Iedereen daar akkoord mee?

Steffan, Jeroen en Wilfried: Akkoord!

Joyce: Ik stel voor dat als deze introductie een beetje duidelijk was dat we gaan beginnen met de vragen.

Jeroen: Nou in ieder geval wat mij betreft wel. In jou mailtje stonden een aantal dingen, maar ik vind dit, de achtergrond vind ik heel goed want dan kan ik het zelf veel beter plaatsen.

Steffan: Dan heb je daar een beeld bij.

Joyce: Als er straks na het gesprek nog wat vragen zijn, dan is het prima om dat nog even te beantwoorden hoor. Dit onderdeel is even specifiek op de informatie die ik hieruit wil halen, als we straks nog even ergens over praten is geen probleem.

Jeroen: Ja prima

Joyce: Ik wil voorstellen eigenlijk dat je gewoon een kleine introductie geeft, wie ben je, wie

vertegenwoordig je en wat is je rol hier in het verhaal. En wat wil je eigenlijk bereiken van je rol in de organisatie?

Joyce geeft Steffan Nijmeijer het woord

Steffan: Ik ben Steffan Nijmeijer, ik zit hier als voorzitter van de Boekelose Ondernemers Vereniging. We zitten hier eigenlijk omdat we destijds ook aanhangig hebben gemaakt van, er wordt heel veel gevraagd van god, het winkelaanbod moet verbeteren, ga een collega ondernemer zoeken. We hebben toen gezegd, we hoeven het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden, daar is waarschijnlijk een leidraad in. Zodoende zijn we bij de Gemeente Enschede uitgekomen en Saxion. Ja, dan komt er een verhalende rol, en wat wij graag willen is een handvat van, wat speelt er nou? Wat zijn nou de behoeftes? Iedereen roept wel van we moeten een drogist in het dorp hebben, dat is iedereen het met elkaar eens. Hoe krijg je dan die drogist naar het dorp? Daar zijn cijfers en gegevens voor nodig en we hopen eigenlijk dat die cijfers en gegevens de klanken, de dingen zijn die uit dit verhaal naar voren komen. Dat er straks iets ligt op tafel, waar wij mee aan de slag kunnen.

Joyce: Die je uiteindelijk aan nieuwe ondernemers kan laten zien van, dit zijn de mensen die hier komen, dat is wat we aanbieden en dat is wat we nodig hebben.

Steffan: Ja!

Joyce: Zodat je ze eigenlijk op die manier de laatste drempel over trekt? Steffan: Ja.

Steffan: Nou de onderzoeken die de Gemeente Enschede nu gebruikt dat zijn, hele hapklare cijfers. Waarvan bijvoorbeeld een Pinna met olijven, een heel mooi voorbeeld is geweest. Zo is het verhaal ook aan de rol gekomen. Er wordt gewoon gezegd van ja, 15.000 man moeten we hebben, er wonen 3.500 man, dat is heel erg leuk maar er zijn nog hele andere klantenstromen en die worden helemaal niet in kaart gebracht.

Joyce: Die zijn dus eigenlijk totaal niet bekend?

Steffan: Nee, en er zijn ondernemers die op de cijfers van de gemeente afhaken terwijl dat niet de cijfers zijn waar we eigenlijk mee aan de slag moeten. Wij hopen eigenlijk dat hier meer in kaart wordt gebracht, waardoor we veel meer informatie hebben om ook daadwerkelijk mensen enthousiast te maken en collega ondernemers te kunnen zoeken waarbij we met dit verhaal ook iets kunnen onderbouwen.

Joyce: Dus vanuit de BOV even samengevat is eigenlijk het belang erin dat je nieuwe ondernemers hierheen trekt en op die manier het ondernemersklimaat kan gaan verbeteren

Steffan: Ja, ja

Joyce: Dan geef ik het woord aan u Joyce geeft Jeroen Verhaak het woord

Jeroen: Ja dankjewel. Jeroen Verhaak, voorzitter van de Dorpsraad, opnieuw weer voor vier jaar sinds twee weken. Ik denk dat ik aan het verhaal van Steffan niet zoveel heb toe te voegen, behalve dat onze insteek iets meer de leefbaarheid van het dorp is. Kijk, je hebt in een dorp, waar overigens het totaal inwoners 5.500 inwoners is.

Steffan: Ja maar het rechtstreekse marktgebied waar de gemeente over praat is 3.500 mensen die in het klakkeloze cirkeltje wonen.

Jeroen: Ja maar ik denk dat wij wat dat betreft wat ruimer moeten gaan denken, in feite is het dus veel groter.

Joyce: Mag ik vragen wat u verstaat onder die 5.500 mensen dan? Is dat weer buitengebied van Boekelo?

Jeroen: Dat zijn, is het officiële inwonersaantal van het werkgebied van de dorpsraad. Dat loopt als het ware de gemeente grenzen van Hengelo, langs de Boekelerbeek, naar de Haaksbergerstraat, de Buurserdijk binnen de gemeentegrens van Haaksbergen en dan zo helemaal van zuid (…?) waar de gemeentegrens van Haaksbergen aansluit bij Hengelo. En in dat gebied, heeft de gemeente ons verteld, wonen 5.500 mensen. Daar baseer ik dat op.

Joyce: En dan in Boekelo zelf ongeveer 3.000?

Jeroen: In het dorp zelf wonen er op dit moment dacht ik 3.300 Steffan: ja, 3.300, 3.500

Jeroen: En, kijk voor de leefbaarheid van het dorp zijn een aantal basisvoorzieningen van essentieel belang. En dan kun je wel zeggen, ja een bakker en een slager en een supermarkt, een kapper en dergelijke zijn voldoende. Maar ik denk dat dat op termijn niet voldoende is, dat je naar een gesegmenteerd aanbod moet, ook voor een aantal speciaalzaken. Waardoor niet alleen onze eigen inwoners hier veel kopen, maar ook mensen van buiten getrokken worden door, ook door het feit Boekelo is nog steeds goed bereikbaar, je kunt hier gratis parkeren in tegenstelling tot in de stad. Zo zijn er misschien nog wel wat pluspunten te bedenken.

Joyce: u wilt eigenlijk uw doelgroepen aanboren door een iets luxer en minder standaard segment aan te bieden, met meer speciaalwinkels zoals Polleke en het Pakhuys zijn.

Jeroen: Ja precies, het Pakhuys enzo. Daar hebben we in ons vooroverleg al over gesproken. Want het is al mooi wat hier gebeurt denk ik, dat we dus gewoon de partners bij elkaar gepakt hebben met elkaar en zeggen, dit moeten we gewoon gaan doen. Dat moet wel leiden tot een versterking van het dorp. Joyce: Hoe wilt u de leefbaarheid vergroten? Wat zijn nog meer aspecten daarvan?

Jeroen: Onder andere door, nou je moet hier natuurlijk goed kunnen wonen. Over het algemeen kun je hier goed wonen. Je moet een aantal voorzieningen hebben, nou er zijn redelijk wat voorzieningen, maar er kunnen best nog wel een paar voorzieningen bij komen.

Joyce: Zoals?

Jeroen: Nou, dat is dus misschien een speciale bonbonzaak of een notenbar of een fietswinkel. Joyce: Dan heeft u het dus over voorzieningen in de vorm van winkels?

Jeroen: Ja want in andere voorzieningen, als je kijkt, er wordt een sportcomplex gebouwd en er komt een nieuwe accommodatie. We zijn bezig met het realiseren van een, eindelijk na een paar jaar, nieuwe sporthal. Er is hier zeer actief verenigingsleven, zowel op het gebied van sport als op het gebied van cultuur. We hebben nog steeds onze eigen muziekvereniging. Ik hoop dat ze nog lang blijven bestaan, want qua aantal leden is het niet al te hoog eigenlijk. Er is hier in het tijdelijk dorpshuis zit een

schilderclub, initiatieven van mensen zelf. Er zijn aanschakelende medische basisvoorzieningen. Joyce: Dus de basisvoorzieningen zijn allemaal goed op orde?

Jeroen: Ja vind ik wel. In hoofdlijnen wel, er is misschien best hier en daar een verbetering nodig, maar het is een van de zaken die we behoorlijk goed voor elkaar hebben.

Joyce: Nou, dat is goed om te weten Joyce: Prima

Joyce geeft Wilfried Terhürne het woord

Joyce: Wilfried..

Wilfried: Wilfried Terhurne, voorzitter Stichting BART. Wij zetten ons in voor toerisme en recreatie en de bekendheid van Boekelo en eigenlijk de enige grondslag aan dit onderzoek voor ons is om de recreant langer in het dorp te houden en meer te entertainen aan de hand van samenwerkingen met bedrijven die we al hebben en eventueel aanvulling van wat we nog niet hebben in combinatie met

recreatiebedrijven, maar ook met de horeca en gewoon het winkelbestand. Joyce: Ja, duidelijk.

Joyce: Als we het hebben over de toekomst, wat zouden jullie nou het liefst willen bereiken voor het vrijetijdsaanbod in Boekelo? Wat is nou echt van, wat je zegt, over vijf of tien jaar, daar willen wij naar

toe en dan willen we dat Boekelo zo bekend staat, dat mensen hier komen om die en die reden? Het gaat dus niet om kleine aanpassingen van winkels of speciaalzaken, maar eigenlijk het totaal beeld van Boekelo. Waar willen jullie over vijf of tien jaar om bekend staan, waarvoor komen recreanten deze kant op?

Jeroen: dat is deels het .... We hebben natuurlijk een paar speerpunten, we hebben natuurlijk onze nieuwe museum buurtspoorweg, alleen wat je dus hoort van mensen die hier komen van ja, dan stappen we uit de trein en verder is er niets. Dus we zouden moeten kijken dat we een aantal

dagvoorzieningen daar omheen weten te creëren, er is wel een schildersmuseum geweest, maar ja dat slaat dan onvoldoende aan dus dat is dan ja, weer (...). We moeten iets in de sfeer van museum of extra attracties, ik bedoel geen permanent kermispark ofzo hoor hier. We moeten iets gaan bedenken met elkaar dat er dagentertainment is, dat ze hier blijven hangen, dat ze naar de horeca gaan, en daar iets lekkers eten, dineren.

Joyce: dus eigenlijk wat u zegt, die koppeling met de MBS, die moet, dat is sowieso een kans wat je hier nog kan pakken en wat je eigenlijk nu nog laat liggen.

Wilfried: in principe moet je hier dagvertier kunnen bieden. s morgens dit, ‘s middags dit en ‘s avonds dat. Waarbij ze dus drie keer de horeca bezoeken en drie verschillende bedrijven, en dat is ook haalbaar.

Jeroen: En misschien met een rondtrip door de omgeving of dat ze meer actief met fietsverhuur gaan doen, dat we daar fietsroutes voor uitzetten. Ja, ik verzin maar even wat hoor.

Wilfried: daar liggen nog heel veel kansen. Alleen het probleem is, ondernemers weten helemaal niet van elkaar wat ze doen.

Joyce: Ja

Wilfried: Dus die samenwerking moet veel beter. We worden, de mensen moeten ook openstaan voor samenwerking. Mensen zijn heel erg bang om handel te verliezen aan een collega en daarom willen ze nog niet samengaan werken.

Joyce: Oké, en wat je zegt, veel ondernemers weten niet van elkaar wat ze doen. Is de BOV niet een partij die daar een rol in kan spelen? Dat je, eigenlijk, dat je daar als partij ervoor kunt zorgen... Steffan: Daar zijn we eigenlijk wel de partij in, maar in principe is de Stichting BART altijd de partij die dat geheel weer aan elkaar weet te combineren. Dat hebben jullie bijvoorbeeld met de military gedaan, maar dat..

Wilfried: We zijn daar druk mee bezig, we hebben speeddate avonden gehad, dat ze even 5 minuten met elkaar om tafel zitten en in hoofdlijnen kort vertellen wat ze nou deden. Dat soort dingen zijn we nou mee bezig, nog steeds bedrijven zitten ook niet stil dus elk jaar verandert wel iets binnen het bedrijf en daar wordt te weinig onderling in gedaan, ook over samen elkaar versterken. Omdat ze nog steeds bang zijn van ja, je bent mijn concurrent, dus als ik een klant naar jou toestuur, zie ik hem nooit meer bij mij terug. en dat gevoel, dat hopen wij ook gewoon door de kleuren die je gaat

In document Rust, Ruimte en Natuur! (pagina 71-92)