• No results found

Codering interview Codeerschema

In document Rust, Ruimte en Natuur! (pagina 92-104)

Hoofdthema Sub thema Definities 1. Introductie op

het onderzoek

a. Belang van de opdrachtgever

Wat wil de opdrachtgever bereiken met het onderzoek? 2. De markt in Boekelo a. Huidige doelgroep b. Potentiële doelgroep c. Behoefte van de doelgroep d.

De momenteel aanwezige doelgroep volgens de respondenten Kansen voor potentiële nieuwe doelgroepen volgens de respondenten 3. Het product Boekelo a. Het vrijetijdsaanbod b. Kernkwaliteiten c. Verbeterpunten d. Missende onderdelen e. Kansen voor samenwerkingen

Waaruit bestaat het vrijetijdsaanbod in Boekelo

Wat zijn de sterke punten van het vrijetijdsaanbod in Boekelo Welke onderdelen van het vrijetijdsaanbod kunnen geoptimaliseerd worden

Wat mist het vrijetijdsaanbod in Boekelo momenteel?

Welke samenwerkingsmogelijkheden zien de respondenten in Boekelo? 4. De partners in Boekelo a. Huidige samenwerkingen b. Voordelen c. Mogelijkheden voor crosssectorale samenwerkingsverbanden? d. Relevante ondernemende partijen

In welke mate is er momenteel sprake van samenwerkingsverbanden?

Welke voordelen kan samenwerking opleveren?

Mogelijkheden voor samenwerkingen tussen de vrijetijdssector en andere sectoren

Interessante partijen voor samenwerking

Rood Belang

Blauw Gewenst resultaat D. Groen Huidige doelgroep

D. Blauw Potentiële doelgroep

Oranje Verbeterpunt Paars Vrijetijdsaanbod

Wit Kansen op samenwerking Roze Kernkwaliteit

Grijs Missende onderdelen L. Geel Voorzieningen

Geel Voordelen samenwerken Groen Huidige samenwerkingen L. Blauw Bereidheid tot samenwerken Lime Relevante ondernemende partijen

Introductie op het onderzoek

Respondent Antwoord Code Nummer Kleur

1 Ik ben Steffan Nijmeijer, ik zit hier als voorzitter van de Boekelose Ondernemers Vereniging. We zitten hier eigenlijk omdat we destijds ook aanhandig hebben gemaakt van, er wordt heel veel gevraagd van god, het winkelaanbod moet verbeteren, ga een collega ondernemer zoeken. We hebben toen gezegd, we hoeven het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden, daar is waarschijnlijk een leidraad in. Iedereen roept wel van we moeten een drogist in het dorp hebben, dat is iedereen het met elkaar eens. Hoe krijg je dan die drogist naar het dorp? Daar zijn cijfers en gegevens voor nodig en we hopen eigenlijk dat die cijfers en gegevens de klanken, de dingen zijn die uit dit verhaal naar voren komen. Dat er straks iets ligt op tafel, waar wij mee aan de slag kunnen.

Belang 1.a Rood

1 Nou de onderzoeken die de Gemeente Enschede nu gebruikt dat zijn, hele hapklare cijfers. Waarvan bijvoorbeeld een Pinna met olijven, een heel mooi voorbeeld is geweest. Zo is het verhaal ook aan de rol gekomen. Er wordt gewoon gezegd van ja, 15.000 man moeten we hebben, er wonen 3.500 man, dat is heel erg leuk maar er zijn nog hele andere klantenstromen en die worden helemaal niet in kaart gebracht.

Belang, gewenst resultaat 1.a 1.b Rood Blauw

1 Nee, en er zijn ondernemers die op de cijfers van de gemeente afhaken terwijl dat niet de cijfers zijn waar we eigenlijk mee aan de slag moeten. Wij hopen eigenlijk dat hier meer in kaart wordt gebracht, waardoor we veel meer informatie hebben om ook daadwerkelijk mensen enthousiast te maken en collega ondernemers te kunnen zoeken waarbij we met dit verhaal ook iets kunnen onderbouwen.

Belang, gewenst resultaat 1.a 1.b Rood Blauw

2 Ja dankjewel. Jeroen Verhaak, voorzitter van de Dorpsraad, opnieuw weer voor vier jaar sinds twee weken. Ik denk dat ik aan het verhaal van Steffan niet zoveel heb toe te voegen, behalve dat onze insteek iets meer de leefbaarheid van het dorp is.

belang 1.a Rood

2 Kijk, je hebt in een dorp, waar overigens het totaal inwoners 5.500 inwoners is. En, kijk voor de leefbaarheid van het dorp zijn een aantal basisvoorzieningen van essentieel belang. En dan kun je wel zeggen, ja een bakker en een slager en een supermarkt, een kapper en dergelijke zijn voldoende. Maar ik denk dat dat op termijn niet voldoende is, dat je naar een gesegmenteerd aanbod moet, ook voor een aantal speciaalzaken.

Belang, gewenst resultaat, 1.a 1.b Rood Blauw

3 Wilfried Terhurne, voorzitter Stichting BART. Wij zetten ons in voor toerisme en recreatie en de bekendheid van Boekelo en eigenlijk de enige grondslag aan dit onderzoek voor ons is om de recreant langer in het dorp te houden en meer te entertainen aan de hand van samenwerkingen met bedrijven die we al hebben en eventueel aanvulling van wat we nog niet hebben in combinatie met recreatiebedrijven, maar ook met de horeca en gewoon het winkelbestand.

Belang, gewenst resultaat 1.a 1.b Rood Blauw

3 In principe moet je hier dagvertier kunnen bieden. s morgens dit, ‘s middags dit en ‘s avonds dat. Waarbij ze dus drie keer de horeca bezoeken en drie verschillende bedrijven, en dat is ook haalbaar.

Gewenst resultaat,

1.b Blauw 1 En als het overal weer wat drukker en wat makkelijker is, dat straalt weer uit. Ja, daar trek je nieuwe mensen mee. En dat is

het punt, het een moet het ander versterken. En dat is ja, het hele verhaal voorzieningen

Gewenst resultaat

De partners in Boekelo

Respondent Antwoord Code Nummer Kleur

2 : Ja precies, het Pakhuys enzo. Daar hebben we in ons vooroverleg al over gesproken. Want het is al mooi wat hier gebeurt denk ik, dat we dus gewoon de partners bij elkaar gepakt hebben met elkaar en zeggen, dit moeten we gewoon gaan doen. Dat moet wel leiden tot een versterking van het dorp.

Huidige samenwerking, voordelen, gewenst resultaat 4.a 4.b 1.b Groen Geel Blauw 3 daar liggen nog heel veel kansen. Alleen het probleem is, ondernemers weten helemaal niet van elkaar wat ze doen. Dus

die samenwerking moet veel beter. We worden, de mensen moeten ook openstaan voor samenwerking. Mensen zijn heel erg bang om handel te verliezen aan een collega en daarom willen ze nog niet samengaan werken.

Bereidheid tot samenwerken

4.e L. Blauw

3 Omdat ze nog steeds bang zijn van ja, je bent mijn concurrent, dus als ik een klant naar jou toestuur, zie ik hem nooit meer bij mij terug. en dat gevoel, dat hopen wij ook gewoon door de kleuren die je gaat toepassen inzichtelijk te maken bij mensen, van luister dit zijn alleen maar kansen en geen bedreigingen.

Bereidheid tot samenwerken, gewenst resultaat 4.e 1.b L. Blauw Blauw 1& 2 En ondernemers zijn daar heel huiverig voor, dan weet ik van het Ribhouse die staan daar voor open, die bedenken ook

vaak dat soort dingen.

Zij hebben ook een samenwerking met de MBS gezocht, ze verzorgen nu de catering daar.

Bereidheid tot samenwerken, relevante ondernemende partijen, huidige samenwerking 4.e 4.d 4.a L. Blauw Lime Groen

2 Ondernemers zijn tegelijkertijd ook individualisten, en die gaan uiteindelijk kiezen ze toch voor zichzelf. ( Bereidheid tot samenwerken

4.e L. Blauw 1 Ze zijn vooral bang voor vernieuwing en dat wordt ook wel eens gezegd met de supermarkt, hoe moet je dat nou plaatsen.

Maar, de supermarkt zegt bijvoorbeeld altijd, als ik hier niet ben dan heeft geen winkel bestaansrecht meer. Nou ik had liever dat hier een Albert Heijn zat en een Lidl, dan was het een keer zo druk in het dorp.En dan hielden we ook de Boekeloërs qua aankopen.

Bereidheid tot samenwerken, vrijetijdsaanbod 4.e 3.a L. Blauw Paars

1 dat een aantal ondernemers hier tamelijk conservatief is. Toch? Er zijn een paar die wat boven het maaiveld uit willen komen, maar zeker de basisvoorzieningen zijn behoorlijk conservatief.

Bereidheid tot samenwerken

4.e L. Blauw 3 Je merkt wel dat het ondernemersklimaat, er komt steeds meer filming bij, heel langzaam komt wel die kentering dat de

conservatieven echt wel in de minderheid raken.

Bereidheid tot samenwerken

4.e L. Blauw 3 Ja hoor, er zijn twee veel samenwerkingen opzich van als je jou klant naar mij toestuurt dan krijgen ze extra korting bij mij.

Er zijn dagarrangementen zijn er, opzich al wel een paar van. We hebben natuurlijk de nieuwe kaart van de Zoutmarke gekregen waar dus ook het menu instaat. Dat is heel actief in Boekelo. Ja, ze zijn..

Huidige/bestaand e

samenwerkingen

4.a Groen

3 De Buren, Ribhouse, Spielehof, de horeca en hotel niet. theetuin en de forelderij. Dat zijn echt de grootste spelers momenteel.

Huidige/bestaand e

samenwerkingen

3 Pak een fleur de sel, maar pak ook de MBS, dat is allemaal mogelijk. Kansen voor samenwerkingen

3.e Wit 3 Er loopt wel een arrangement volgens mij tussen de Grolsch en het Ribhouse. Maar de Grolsch is vrij, het is natuurlijk een

commercieel bedrijf. Sinds ze over zijn genomen is de houding veranderd, is niet alles meer mogelijk. Is ook wat van te zeggen, maargoed. De bedoeling is eigenlijk meer zo van, goh als jou klant bij jou de rondleiding heeft gedaan, laat ze bij ons de entreekaart inleveren dan krijgen ze bij ons twee consumpties gratis. Dat is wel gelukt met het Ribhouse, maar een andere onderneming wil misschien toch teveel geld ervoor hebben. Of juist wat dan ook

Huidige/bestaand e

samenwerkingen

4.a Groen

3 Voor bijna alle arrangementen wordt gebruik van gemaakt, de een iets meer dan de andere omdat sommige ondernemers iets minder actief ermee zijn omdat ze dus bang zijn klanten kwijt te raken aan elkaar. Maargoed er zijn wat nieuwe arrangementen in de maak om dat weer verder uit te breiden.

Huidige/bestaand e

samenwerkingen

4.a Groen

3 Als ik even onszelf als voorbeeld pak, wij hebben met Polleke bijvoorbeeld wel een samenwerking dat we regelmatig samen adverteren of flyeren bijvoorbeeld. Dat doen we in omliggende gemeentes, dus eigenlijk om ons te profileren in Enschede en in Haaksbergen. De ene kant van de pagina is onze advertentie en de andere kant is Polleke. Dat soort manieren heb je ook wel. En dat heeft, volgens mij de slager ook heel lang gedaan met (...) ook lange tijd een gezamenlijke folder gehad. We hebben met de opening van het centrum een gezamenlijke flyer gemaakt met de ondernemers.

Huidige/bestaand e

samenwerkingen

4.a Groen

1 Ik denk dat je elkaar alleen al klandizie kan toespelen. Voordelen 4.b Geel

2 Dat is hetzelfde als (..) ook in de communicatie met mensen die gewoon kopen. In elke winkel moet er een foldertje liggen, verzin maar wat, dat de volgende keer dat ze in Boekelo komt. Je moet jezelf op de kaart zetten

Voordelen, verbeterpunten 4.b 3.c Geel Oranje 3 Maargoed, vele handen maken licht werk dus uiteindelijk als je kijkt naar Polleke zelf. Die heeft 1 bedrijf die een hele flyer

maakt, dus kunt ook de kosten voor het ontwikkelen van zo'n flyer ook weer delen met elkaar. En dat, en nou pak je het gezamenlijke is gewoon van heel groot belang.

Voordelen 4.b Geel

3 Dan kunnen we ook buiten de grenzen kijken, kijk naar de Twentse Welle. Kijk naar musea om ons heen wat gewoon heel groot publiek trekt. Die kunnen ook ons als aansluiting vinden, maar anders om ook.

Voordelen, kansen voor samenwerkingen 4.b 3.e Geel Wit 3 nee, Twentse Welle is heel arrogant en egoïstisch. Überhaupt, voor samenwerking. Kijk de samenwerking met de MBS heeft

daar contact mee gezocht, wordt gewoon heel arrogant op gereageerd. We hebben contact gezocht voor musea en tentoonstellingen, is gewoon wij zijn de Twentse Welle en wie denken jullie wel niet dat jullie zijn. Maargoed dat zijn breekpunten en dat wil niet zeggen dat je meteen af moet haken. Maar dat moet je een beetje gaan kneden, en dat duurt dan gewoon een paar jaar voordat je daar überhaupt mee verder komt

Kansen voor samenwerkingen

3.e Wit

3 ieder geval het Ribhouse inderdaad Relevante

ondernemende partijen

4.d Lime

ondernemende partijen

1 Karen ten Brinke Relevante

ondernemende partijen

4.d Lime

3 Ike van café de Buren Relevante

ondernemende partijen

4.d Lime

3 En ik zou Polleke, Ria van Polleke ook wel eens vragen Relevante

ondernemende partijen

4.d Lime

2 En misschien Ria en Michel, bedoel die zijn met de drankenhandel slijterij ook een hele andere kant op gegaan Relevante ondernemende partijen

4.d Lime

3 En dat zou de Spielehof ook meepakken. ik weet niet hoeveel je kunt pakken, als je de MBS pakt, dan zou ik bijvoorbeeld ook Ton Falkmann van het hotel pakken. Dan heb je echt alle grote partijen, heb je dan ook bij elkaar.

Relevante ondernemende partijen

4.d Lime

1 Petra Schutting, de conference manager. Ton is de directeur, die zit er al een paar jaar, maar Petra zit er al een jaar of 15 en die doet heel veel qua evenementen of

Relevante ondernemende partijen

4.d Lime

3 Juliet, ja Juliet huis in t Veld Relevante

ondernemende partijen

VII. Enquête

In document Rust, Ruimte en Natuur! (pagina 92-104)