• No results found

Notulen bijeenkomst Boekelo Datum: 13 november

In document Rust, Ruimte en Natuur! (pagina 55-58)

Locatie: Fleuranthus Boekelo Aanwezig: Michiel Flooren Joyce Kremer Steffan Nijmeijer Wilfried Terhürne Hettie Carry Besproken punten

In de bijeenkomst zijn de volgende punten en onderdelen besproken:

- De huidige en potentiële koopstromen zijn interessant voor het onderzoek, de leden van de BOV en de Dorpsraad geven aan hier graag meer over te weten te komen. Er is weinig bekend over wat de huidige koopstromen precies zijn.

- Er is sprake van een nulsituatie in het dorp met de huidige werkzaamheden aan de dorpsstraat. Steffan en Wilfried constateren dat de aanloop van bezoekers zo goed als stil ligt gedurende deze werkzaamheden, dit geldt ook voor andere ondernemers in het dorp. De bezoekers lijken dus niet uit Boekelo te komen.

- Naast de werkzaamheden in de dorpsstraat liggen in deze periode de toeristische attracties zo goed als stil, wat ook gevolgen heeft voor het aantal bezoekers in Boekelo.

- Van belang in het onderzoek is:

Wie is de doelgroep? Waar komen ze vandaan? In welk segment kunnen de bezoekers geplaatst worden? Wat zijn de behoeften van de doelgroep? Wat is de besteding van de doelgroep en past deze bij het segment waarin ze geplaatst zijn?

- Wilfried geeft aan dat de Stichting BART zich bezighoudt met het opzetten van arrangementen, waarbij samenwerkingen tussen diverse ondernemers gerealiseerd worden. Hierbij kan gedacht worden aan combinaties met de Spielehof, het Labyrinth, Ribhouse Texas, de MBS etc. Hij geeft aan dat ondernemers vooral angstig reageren op dit soort voorstellen, de meeste ondernemers vragen zich af of ze er (financieel gezien) wel beter van worden. Er wordt een hoge mate van angstig ondernemerschap geconstateerd.

- Wat betreft de positionering van Boekelo; in het Koersdocument Enschede wordt vermeld dat Boekelo zich moet richten op ‘Wellness & Luxe’. De aanwezigen vragen zich af of dat

daadwerkelijk het geval is of dat het is wat de Gemeente Enschede wenst te zien.

Er wordt gemeld dat Sandton Hotel Bad Boekelo voor een goede koopstroom richting Boekelo zorgt. PMPC

- Michiel Flooren geeft een korte uitleg over wat het PMPC-traject inhoudt, wat de betekenis is en hoe de samenwerking tussen de Provincie Overijssel en Saxion is geregeld.

- Er is afgesproken dat met deze notulen de brochure vanuit de Provincie Overijssel meegestuurd wordt, waarin kort en duidelijk de gehele PMPC-regeling beschreven staat. - Op de site van de Provincie Overijssel staat meer informatie over de PMPC-regeling, dit is te

http://www.overijssel.nl/thema's/toerisme/ondernemen- subsidie/subsidie/investeren/product-markt/

- Van belang is rekening te houden met 4 V’s: Vervoer, Vertering, Vermaak en Verblijf - Deze vier stappen vormen de Visitors Journey van bezoekers in Boekelo en kan geplaatst

worden in de sectoren sport, landbouw en cultuur

- De regeling geeft maximaal €200.000 vergoeding op de realisatie van een PMPC en betaalt 70% van de kosten voor een bedrijfsplan met een maximum van €7.000.

- Hierbij wordt direct de link gelegd naar de situatie in het voormalig labyrint, met de curator en mogelijke kopers (van Ribhouse Texas). Middels een PMPC zouden hier bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden naar voren komen, er wordt voorgesteld dit onderwerp aan bod te laten komen in de BART vergadering van volgende week.

Er wordt vervolgd met het bespreken van het onderzoek en het traject De opbouw van het traject is als volgt:

- Vanaf deze week t/m half december zal Joyce bezig zijn met het afbakenen van het onderzoek. Dit kan gezien worden als een soort plan van aanpak, waarin Joyce informatie moet vergaren over het onderwerp, geschikte literatuur moet vinden, definities geeft over relevante

begrippen, geschikte onderzoeksvragen moet formuleren en waarin het soort onderzoek wordt bepaald. Er zijn twee soorten onderzoek mogelijk; kwantitatief (met vragenlijsten/enquêtes) en kwalitatief (door het afnemen van interviews).

- Zodra dit is goedgekeurd door Saxion (toetsing half december), mag er vervolgd worden met het onderzoeksgedeelte. Gedurende dit proces zal Joyce contact onderhouden met de opdrachtgever en op de hoogte houden van de voortgang in het traject.

- Het einde van het traject staat gepland op 31 maart, maar er wordt verwacht rond februari concrete resultaten te hebben.

- Er wordt gevraagd of er al een hoofdvraag en deelvragen bekend zijn. Joyce geeft hierbij aan dat deze nog niet geformuleerd zijn, omdat er nog wat onduidelijkheden bestaan.

- Joyce vraagt zich af of de focus moet liggen op de mogelijkheden voor een exclusief

winkelaanbod in Boekelo, zoals eerder naar voren gekomen, of juist op de attractiviteit en het voorzieningsniveau van Boekelo. Beide met als doel om bezoekersaantallen te verhogen en de juiste doelgroep aan te spreken.

- Wilfried begint over het belang van een goed ondernemersklimaat in Boekelo. Hieronder vallen:

1) De vestigingsplaats voor de ondernemers (gunstige plaats, faciliteiten, vraag naar producten etc.)

2) De attractiewaarde van Boekelo voor bezoekers (= toeristen, bewoners en recreanten), wat heeft Boekelo te bieden waardoor ondernemers zich hier willen vestigen.

- Er wordt geconcludeerd dat het complete vrijetijdsproduct van Boekelo van belang is in het onderzoek, niet alleen het winkelaanbod. Het gaat daarbij in ieder geval om de volgende punten:

Waar komen de bezoekers van Boekelo vandaan? Welke doelgroepen trekt Boekelo aan?

Wat is de behoefte van bezoekers in Boekelo? Wordt hier aan voldaan of waar kan men nog aan voldoen?

Tot welk(e) segment(en) kunnen de bezoekers van Boekelo gerekend worden? Hoe kan ervoor gezorgd worden dat ondernemers zich willen vestigen in Boekelo?

- Conclusie: dit onderzoek moet dus leiden tot een advies over een of meerdere PMPC’s die een volledig vrijetijdsproduct creëren voor Boekelo waarbij de vier V’s allemaal aanwezig zijn.

Tot slot

- Joyce geeft aan dat het goed is om een persoon aan te wijzen als opdrachtgever en aanspreekpunt gedurende het traject.

- Deze persoon kan vervolgens de BOV, Stichting BART en de Dorpsraad op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het traject. Dit om een heldere en directe communicatie tussen Saxion, student en opdrachtgever te realiseren.

- Met het oog op de PMPC-regeling is het verstandig om een persoon uit de BOV aan te stellen, aangezien de PMPC-regeling alleen door een ondernemer aangevraagd kan worden.

In document Rust, Ruimte en Natuur! (pagina 55-58)