• No results found

Transcirpties individuele interviews Transcriptie individueel interview 1

In document SEE ME FEEL ME TOUCH ME (pagina 188-200)

leuke aan de rondleiding vond

Bijlage 10 Transcirpties individuele interviews Transcriptie individueel interview 1

Interviewer: I

Geïnterviewde: A! ! ! Leeftijd: 14

Geslacht: Jongen! ! ! Klas: 3C ! ! ! !

Soort rondleiding: Niet aanraken (00:00)

I: Oke, nou, uhm mijn vragen gaan dus over de rondleiding die je vorige week hebt gehad. A: Ja

I: Zeg gewoon wat je ervan vindt, ook als je het niet leuk vond, ook als je het wel leuk vond. Eh, allereerst, wat vond je van het bezoek aan het museum?

A: Eh, ik ben er wel eens vaker geweest. Maar vond het wel leuk want over Rodin maakt het wel leuker omdat het dan toch wel even wat specialer is want anders kijk je steeds naar hetzelfde, als je er nog een keer heen gaat. Dus ik vond het wel leuk om eh, daar heen te gaan. Ik heb ook nog nooit van Rodin gehoord, dus eh, dat zijn wel hele bekende dingen die hij heeft gemaakt, die eh kende ik al wel, zoals de Denker. En eh, ja verder vond ik het heel interessant, maar het was eh het was wel een beetje lang. I: Ja

A: En eh, je kon zeg maar niet vrij lopen maar dan was dat veel moeilijker geweest en dan had je ook veel meer mensen nodig hebben gehad.

I: Ja ja precies. Dus de rondleiding zelf vond je misschien een beetje lang duren? A: Mja, maar was wel leuk hoor.

I: Oke, ehm (1:00). Je had het al een beetje over de kunst die je had gezien, wat vond je daar van? Toen je ernaar keek en wat, wat vond je het interessantste of het minst interessant kan natuurlijk ook.

A: Eh, ja. Ik denk toch wel de dingen te zien, niet echt om waar het van is gemaakt enzo, maar wel gewoon hoe zijn werkplaatsen eruit zagen, dat was wel interessant en eh ja de beelden zelf waren ook gewoon mooi. I: Ja, oke. Mooi. En, even specifiek over de rondleiding. Je zei het zonet al even, wat vond je daarvan? Het kan ook gaan over hoe het bijvoorbeeld gedaan is of wat je deed.

A: Eh, ik vond het eigenlijk wel gewoon goed, omdat je overal heen ging. Maar dat je dan niet helemaal vrij bent om ergens heen te lopen, maar ja het is wel gewoon leuk om dat eens te doen en anders loop je daar ook maar en dan heb je geen idee waar je eigenlijk naar kijkt. Dus als je ook nog een verhaal erover krijgt dan is het wel interessant.

I: Ja, en de opdrachten binnen de rondleiding, wat vond je daarvan om te doen? (02:00)

A: Ik ben zelf niet zo goed in tekenen, maar denk dat mensen die tekenen wel leuk vinden dat dat dan ook wel leuk is. Maar ik vond het zelf eh, ja ik vond het wel leuk.

I: Ja, vond je het wel leuk? Of zeg je zelf ‘van mij hoeft het er niet in’, dat kan natuurlijk ook.

A: Nou, wat meer verhaal erover en dan wat minder tekenen had ook wel gemogen. Maar het is zo ook wel goed.

I: Oke, ja. Ehm, als je kijkt naar je hele bezoek aan het museum, wat vond je dan het leukste eraan? A: Eh

I: Een activiteit zou kunnen, of iets dat je specifiek gezien hebt.

A: Eh, ja, ik denk eh toch wel dat ik de Denker zag, want ja het is zo’n groot beeld en daar heeft ‘ie zo lang aan gewerkt. Hoe lang eigenlijk?

I: Hoe lang hij eraan gewerkt heeft? Nou, hij heeft het gemaakt voor een wereldtentoonstelling, eerst in het klein en daar heeft hij eigenlijk zijn hele leven aan gewerkt. Maar dat beeld heeft hij er een gegeven moment uitgehaald en groter gemaakt en heeft daar verschillende versies van gemaakt (03:00), dus ja, niet aan dat beeld specifiek heel veel jaar, maar wel steeds aan het werk op zich.

A: Ja, die deuren toch? I: Ja, die deuren, ja precies.

A: Ja dat vond ik wel het leukste eigenlijk. I: Dat herken je misschien ook?

A: Ja, dat klopt.

I: Ja, ehm en het minst leuke? A: Ehm

I: Mag je gewoon heel eerlijk zijn hoor, ik zeg het niet door.

A: Er komt niet echt meteen iets in me op ofzo, maar eh, ik weet het niet echt. Ik vond het tekenen denk ik niet echt heel leuk, maar

I: En de andere opdrachtjes? Je kreeg bijvoorbeeld opdrachten dat je woorden moest opschrijven. A: Ohja, nou het waren wel veel woorden. Ik denk dat dat zeven ook wel genoeg was geweest, dus I: Precies. En de duur van de rondleiding?

A: Net iets te lang.

I: Net iets te lang. Hoe lang zou jij het liefst willen?

A: Eh, nou, misschien was het beter om eerst de rondleiding en dan heel snel, nou ja het ging ook al best wel snel, oh dan zit je nog ergens naar te kijken en dan ging je alweer verder, maar. (04:00) D.., als je dat dus niet hebt dan kun je nog vrij rondlopen en dan kun je misschien langer naar kijken. Misschien had je dat op kunnen splitsen, dat was het enige over de rondleiding.

I: Ja, oke. Ehm, heb je ook iets gemist bij je museumbezoek? Dat je dacht van goh, dat zou ik ..

A: Ehm, nee, nee, het ging vooral over Rodin en dat heb ik ook gezien, dus ik vond niet echt iets missen. I: Je had ook, je moest misschien een verwachting opschrijven in je boekje? Of misschien.. Had je daar misschien ook nog een gedachte bij of?

A: Eh, nou ik had niet echt iets.

I: Het was voor jou dat je er helemaal blanco in ging eigenlijk? A: Ja, ja.

I: Oke, en heb je bij je rondleiding ook aangeraakt. Aan het einde van de rondleiding in een aparte zaal? A: Bij die beelden, of?

I: Ja er waren schermen met filmpjes aan de muur. A: Nee, ik heb niet aangeraakt.

I: Nee, niet aangeraakt? Dat is een beetje waar ik het over heb, als je die beelden aanraakt, zou je dat interessant vinden? Dat is namelijk, de andere groep heeft dat waarschijnlijk wel gedaan (05:00). A: Die die marmeren beelden? Denk ik.

I: Ja, marmeren beelden, er waren wandplaten en er waren beelden die je kon aanraken op tafels. Ik denk inderdaad dat je dat niet gedaan hebt.

A: oh nee, daar zijn wij niet geweest.

I: Nee, daar zijn jullie niet geweest. Wat vind je daarvan, vind je dat jammer dat je dat niet gedaan hebt? A: Eh, ja ik denk het wel, want dat marmer heb ik echt nog nooit echt, ik weet wel dat het heel duur is, maar ik heb het niet echt aangeraakt ofzo. Dat lijkt me op zich ook wel interessant.

I: Ja precies.

A: Ja, het stond overal duidelijk, toen waar wij langs gingen ‘niet aanraken’ dus dan doe ik dat ook maar niet. Eh en, mja, daar was dus echt een tafel daarvoor?

I: Ja, dat was een speciale tafel daarvoor. A: Ja, dat zou ook wel leuk geweest.

I: Want heb je wel eens dat als je door een tentoonstelling loopt, bijvoorbeeld bij Rodin, dat je denkt ‘ah ik wil het toch even aanraken’? Of zeg je van nou ‘dat vind ik niet zo interessant’.

A: Ja wel een beetje, maar niet bij zulke beelden dat je denkt dat ga ik zeker niet aanraken omdat dat toch zo groot en beroemd is dus dan doe ik het maar niet. Maar als er nou een kleinere versie ervan was geweest om de, die (06:00) je speciaal aan te raken dan vind ik dat wel leuk.

I: Ja precies en wat vind je daar leuk aan? Of..

A: Om een beetje te kijken wat voor materiaal het is, om ermee te werken. En hij heeft het ook telkens zitten aanraken en eh, nou hoe dat dan voelt om het helemaal te kneden ofzo. Ja. Ik weet het ook eigenlijk niet, maar het is wel interessant.

I: Ja, oke. Wist je trouwens dat de andere groep de beelden mocht aanraken? Of heb je daar niks over gehoord?

I: En ehm, ik vroeg het al vind je het jammer, daar had je al een beetje over... Zou je dat de volgende keer wel willen doen, stel je zou weer naar het museum gaan.

A: Als er wel een andere eh.. andere tentoonstelling zou zijn, ik denk het wel.

I: Ja, of als je, je zou naar het museum gaan en je was niet naar Rodin geweest. Zou je het dan leuk gevonden hebben of ..

A: Ja ik denk het wel, omdat het maakt het nog even wat ander.. iets anders om te doen. Je had wel verschillende dingen om te doen, alleen eh, dan heb je nog iets om te doen.

I: Ja, precies. Echt iets om te doen. A: Ja.

I: (07:00) En denk je dat je er iets van kan leren, of?

A: Nou, niet echt. Ik weet niet hoeveel dingen we kneden bij beeldende vorming maar, nou ja, als je heel veel dingen kan kneden dan zou ik er wel wat van leren. Ik weet het niet echt, ik heb ook nog niet echt gekneed bij beeldende vorming.

I: Nee, precies, dus dat is ook nieuw. En de materialen zoals brons, gips en klei en marmer die ken je ook niet?

A: Nee, eigenlijk niet.

I: Gewoon een beetje zoals we het allemaal kennen. A: Ja. Gewoon in het algemeen, niet specifiek

I: Oke, nou. Volgens mij heb ik al mijn vragen aan je kunnen stellen. Bedankt voor de antwoorden. A: Ja

Transcriptie individueel interview 2 Interviewer: I

Geïnterviewde: B !! ! Leeftijd: 14

Geslacht: Meisje! ! ! Klas: 3C ! ! ! Soort rondleiding: Niet aanraken

00:00

I: Nou, ook nu weer, ik wil je graag wat vragen stellen over de rondleiding die je hebt gehad, je mag gewoon eerlijk zijn over wat je leuk en niet leuk vond. Dus eh,

B: Oke.

I: Dus wat vond je van het bezoek van het museum?

B: Ehm, wel leuk. Ik vond het wel leuk om de beelden te bekijken en te kijken hoe je het zelf ook het beste kan doen, voor nu, omdat we het zelf ook moeten doen.

I: Ja, oke, helemaal goed. En ehm, wat vond je van de kunst die je gezien hebt?

B: Ehm, wel mooi ja. Ik vond, ehm, mja ik ga normaal niet echt naar beelden toe ofzo, dus ik vond het wel leuk om naar toe, te gaan kijken. En ja, eigenlijk ga ik vooral naar schilderijen om te kijken of moderne kunst ofzo, maar niet echt naar beelden.

I: Oke, En heb je ook een favoriet beeld dat je hebt gezien daar toevallig. (01:00) B: Eh nee.

I: Of een zaal dat je zegt ‘dat vond ik heel interessant’. B: Eh, nee ook niet echt.

I: Oke. En wat vond je van de rondleiding die je gekregen hebt, want je hebt dus een rondleiding gehad. B: Eh, die vond ik niet heel erg leuk.

I: Oke vertel, dat wil ik graag weten.

B: Nou eh, die mevrouw dat ze dat ging doen ehm, naja voor ik geloof dat ze dat voor de eerste keer deed ofzo, tenminste dat gevoel had ik, ik vond het niet heel erg ehm nou enthousiast overkomen, zelf ook. En ik vond het jammer dat we zelf niet mochten kijken, want ik had ook graag andere beelden gezien en nu mochten we echt alleen maar, ja dan gingen we naar een beeld en die gingen we dan bekijken of moesten we natekenen ofzo, en dan gingen we gewoon weer door. Dus dat vond ik niet heel erg leuk.

I: Nee, precies en ehm (2:00) wat betreft de dingen die je gedaan hebt tijdens de rondleiding, wat vond je daarvan?

B: Ehm

B: Ik vond het tekenen op zich wel leuk, omdat je dan ook goed kan kijken hoe je moest tekenen, maar ik vond het dan wel jammer dat we dan niet naar de andere beelden konden kijken.

I: Ja, oke. Ehm, en als je nou kijkt naar je hele bezoek, wat vond je daar nou het leukste aan? B: Eh

I: Is er iets dat je het leukste vond?

B: Nee niet echt een ding ofzo, dat ik echt heel erg leuk vond. Ik vond de beelden wel gewoon leuk om naar te kijken en ik vond het ook wel leuk dat we dat met de klas gingen doen, maar.. ja niet echt iets dat ik alleen heel erg leuk vond.

I: Oke. Eh, of het minst leuke, dat kan natuurlijk ook. B: Ik denk de rondleiding.

I: Ja, (03:00) oke, de rondleiding zelf. Dus als je zeg maar het bezoek aan het museum zou kunnen doen zonder rondleiding zou je dan naar jouw idee iets, het wel leuk kunnen vinden? Misschien een beetje gekke vraag, van als je dus een bezoek kan doen zonder rondleiding ehm zou jouw mening over de tentoonstelling dan ook veranderen denk je?

B: Eh, dat weet ik niet. Maar ik had het gewoon leuk gevonden om zelf rond te lopen en je zelf kon beslissen zeg maar eh, naar welke beelden je gaat kijken ook voor inspiratie ofzo. Ik weet niet nah, ik denk niet dat het echt zou veranderen. Maar ik vond de rondleiding alleen nog wel dat het wat kon verbeteren.

I: Oke, kun je ook nog wat verbeterpunten noemen bijvoorbeeld? B: Ehm

I: Je noemt ook wel wat dingen, enthousiasme bijvoorbeeld en dat soort dingen. B: Uhu, ja dan moet ik even nadenken hoor (04:00).

I: Nee prima, alle tijd.

B: Ehm, nou ik denk gewoon dat ik het zelf anders had gedaan ofzo. Ik had eh, ook gewoon vertel wat ik zelf heel erg leuk vond aan zo’n beeld en nou, ja ik weet niet echt.

I: Oke, nee dat is al een heel goeie opmerking, ja. Nog andere dingen misschien?

B: Eh, nou ik vond het een beetje eentonig ofzo, ik had het gevoel dat er veel hetzelfde werd verteld en nou ik zou het ook wel leuk vinden als er wat weetjes werden verteld of...

I: Want wat voor dingen had je het idee dat er heel vaak verteld werden? Wat voor eh, waar ging dat over? B: Nou gewoon eh, over de materialen die hij had gebruikt en ehm, ik zou het dan ook wel leuk vinden als ze vertellen (05:00) hoe die dan precies ging werken echt, ehm en ja, ja daar had ik ook wel meer over willen weten. En ook denk ik ehm over wat voor een opdrachten hij die die dan kreeg. Want het ging ook over een deur die hij ging maken, dat vond ik wel leuk, ook omdat hij daar een opdracht voor kreeg en dat hij daar dan mee bezig was. Alleen daar werd niet heel veel aandacht aan besteed.

B: En eigenlijk vooral vond ik dat er aandacht aan besteed werd aan de materialen die hij gebruikte en eh dus er werd heel veel verteld van nou hij gebruikte ehm ook marmer en maar er werd niet heel erg veel van andere dingen verteld.

I: Oke, nou, dat is duidelijk, dat kan ik me voorstellen. Ja, dus daar komt dan ook de vraag wat miste je bij het museumbezoek (06:00), heeft er dan een beetje mee te maken denk ik.

B: Ja

I: Wat zou je het liefst willen eh hebben bij een museumbezoek. Kun je dat nog een keer zeggen?

B: Gewoon leuke en interessante weetjes en dingen die je gewoon nog niet weet ervan, dat je echt heel erg leuk vind en gewoon onthoud en ik denk ook gewoon enthousiasme dat komt ook gewoon over. En ja dat denk ik.

I: Ja, en als je nou je ideale museumbezoek mag vormgeven, dus niet hoeft. Wat zou het dan zijn? B: Eh, oh dat weet ik niet.... W..

I: Want.. oh sorry, ga verder.

B: Ja, want ik vind heel veel dingen wel leuk, ik vind een rondleiding soms ook heel erg leuk, maar ik vind het ook wel leuk om zelf rond te lopen.

I: Dus een rondleiding op zichzelf vind je niet heel erg? Maar wel de vorm. B: Ja

I: Want ze hebben gekozen voor de rondleiding in het museum omdat je met de klas bent. Hoe, maar kun je je voorstellen dat er ook een rondleiding (07:00) bestaat met een klas die wel, ehm, leuk is.

B: Ja dat kan ik me heel goed voorstellen. Ik heb ook wel eh op de basisschool rondleidingen gehad, ook door het Groninger Museum en die vond ik wel gewoon heel erg leuk dus dat is dan eh ja, gewoon door iemand anders die gewoon met heel veel enthousiasme erover verteld en het zelf heel erg leuk vindt en ook eigen ervaringen heeft met dingen en nee dat vind ik gewoon heel leuk dan.

I: Oke, nou dat is helder. Ehm, en heb je ook aan het einde de beelden mogen aanraken? B: Nee.

I: Nee, heb je niet mogen doen, oke. Wis, wist je dat de andere groep dat wel heeft mogen doen? B: Nee.

I: Wist je ook niet.. Oke. Eh nou, er is een speciaal zaaltje in het Groninger Museum waar je de beelden mag aanraken. Wat vind je daarvan, dat sommige mensen dat mochten doen?

B: Eh, ik denk dat het wel goed is in het museum omdat (08:00) eh nou ja, van bepaalde tentoonstellingen eh daarvan is het ook heel belangrijk dat je voelt waarvan het is gemaakt, want ook dat we naar die tentoonstelling gingen van die Joris Laarman, daarvan denk je ook echt van van zo’n stoel van nou zit dat wel lekker, dus dan wil je dat echt gewoon eigenlijk aanraken en dat mag dan niet dus, dat is dan wel jammer, maar ... Ik denk dat nu, voor van die beelden dat het op zich niet heel erg veel uitmaakt, maar misschien wel voor de vorm van het beeld.

B: Ehm, ik denk het wel, maar ik denk bij bepaalde beelden of voorwerpen meer dan bij andere.

I: Ja, want heb je ook wel eens dat je tijdens een rondleiding door een museum loopt dat je denkt ‘oh, ik wil het even aanraken’, of heb je dat niet zo?

B: Nou eh, dat verschilt dus heel erg per tentoonstelling. (09:00) I: En bij deze, bij Rodin?

B: Niet zo heel erg.

I: Niet zo heel erg, nee precies. Want de museumdocent heeft dus wel heel erg veel over materiaal verteld zoals marmer en brons en klei en gips.

B: Ja

I: Maar je hebt het dus niet aangeraakt, maar zou je denken van goh als ze dat er nou wel bij had gedaan. B: Nee want op zich ken ik die materialen wel dus dat vind, dus dat is niet heel bijzonder vind ik.

In document SEE ME FEEL ME TOUCH ME (pagina 188-200)