• No results found

Hoofdstuk 5. De Casus: Amsterdam Oud-West

5.4 Survey resultaten: Hoe ervaren bewoners overlast?

In deze paragraaf wordt gekeken naar de ervaringen van de bewoners met betrekking tot bouwactiviteiten in Amsterdam Oud-West. Hierbij is een simple random groep gevraagd de vragenlijst in te vullen (Zie Bijlage V). De resultaten van de survey worden getoond en geven een indicatie. In totaal hebben 60 bewoners van Oud-West de survey ingevuld in de maanden november en december 2018. De antwoorden van de survey zijn met behulp van Excel geanalyseerd. Een deel van de respondenten ervaart bouwoverlast, andere respondenten/bewoners geven aan geen overlast te ondervinden.

In de onderstaande cirkeldiagrammen is de verdeling te zien van leeftijd (links, figuur 1.) en woonduur (rechts, figuur 2.) van de respondenten.

Figuur 1. Leeftijdscategorie respondenten, 60 reacties (eigen data, 2018) Figuur 2. Woonduur respondenten, 60 reacties (eigen data, 2018)

Meer dan de helft van de respondenten behoort tot de categorie 20-34 jaar (58,3%). Dit is te verwachten aangezien Oud-West een populaire buurt is voor jonge mensen. Uit een interview met een oud

bewoonster blijkt dat zij in 30 jaar tijd de buurt heeft zien verjongen. Er zijn steeds meer jonge mensen met goede banen komen wonen in de Helmerbuurt. Oud-West is een aantrekkelijk vestigingsgebied voor twintigers en dertigers (OIS, Amsterdam, 2017). De survey weerspiegelt dat Oud-West een gemengde woningvoorraad heeft, zie figuur 3. Van de 60 reacties is 35% eigenaar van een koopwoning de overige respondenten hebben een huurwoning.

Figuur 3. Woningtype respondenten, 60 reacties (eigen bron, 2018)

In de survey werd eerst gevraagd of en zo ja wat voor soort overlast de bewoners ervaren, zie figuur 4 (Bijlage V). Men kon meerdere antwoorden geven. Daarna konden respondenten aangeven wat voor soort

43

overlast zij ervaren. Opvallend is dat de respondenten in totaal 216 keer verschillende soorten overlast hebben ingevuld. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de respondenten meerdere soorten overlast ondervinden. Geluidsoverlast, bouwafval op straat en het niet kunnen parkeren van de fiets zijn de grootse boosdoeners, volgens deze survey. Het geeft in ieder geval duidelijk aan dat bewoners overlast ervaren door bouwactiviteiten.

Figuur 4. Wat voor soort overlast ervaart u? Meerdere antwoorden zijn mogelijk. 60 reacties (eigen data, 2018)

De resultaten van het buurtonderzoek OIS Amsterdam buurtonderzoek (2018) geven een vergelijkbaar beeld als de survey. De overlast van bouwwerkzaamheden was hier een onderdeel van (Bijlage IV). De vraag die werd gesteld ging over hoeveel overlast bewoners ervaren als gevolg van bouwwerkzaamheden. In Oud-West werd bij dit onderdeel door 20% aangegeven zeer veel overlast te ervaren, 31% ervaart veel overlast. Iets meer dan de helft van de respondenten uit Oud-West ervaart dus kennelijk veel (31%) of zeer veel (20%) overlast van de bouwdynamiek. Toelichtingen van de respondenten van het OIS Amsterdam (2018) op (zeer) veel overlast zijn onder meer de volgende:

- “Alle woningen die verkocht worden lijken te worden gerenoveerd”. - “De overlast duurt bij vele al maanden en soms jaren”.

- “Te veel en voor een te lange tijd worden parkeerplekken toegekend aan containers”. - “Veel onderkelderingen en op- en aanbouwen”.

44

In figuur 5 is te zien dat meer dan de helft van de respondenten in de survey aangeeft vaak of heel vaak bouwoverlast te hebben ervaren in het afgelopen jaar. In figuur 6 wordt door de meerderheid aangegeven dat de bouwoverlast de afgelopen vijf jaar erger of veel erger is geworden

Figuur 5. Hoe vaak heeft u bouwoverlast het afgelopen jaar ervaren? 60 reacties Figuur 6. Is de bouwoverlast in de afgelopen vijf jaar toegenomen? 60 reacties

(eigen data, 2018) (eigen data, 2018)

In figuur 7 is een overzicht opgenomen dat aangeeft hoe de respondenten omgaan met bouwhinder. Men kon meerdere antwoorden invullen. In totaal zijn 77 antwoorden gegeven door de 60 respondenten. Opvallend is dat men in de meeste gevallen niets doet. Als er wel actie wordt ondernomen dan geven de meeste respondenten aan dat ze wegvluchten of klagen bij de veroorzaker of bij de gemeente.

Figuur 7. Hoe gaat u om met bouwhinder? 60 reacties (eigen data, 2018)

Een van de bewoners (relatie van een van de respondenten van de survey) van de Bellamybuurt heeft in kaart gebracht hoeveel parkeerplekken waren ingenomen op 9 oktober 2018 om aan te geven dat de buurt er vol mee staat (afbeelding 16). Het zou gaan om bouwcontainers, opslag, bouwvrachtwagens en

bouwtoiletten. Het is duidelijk dat sommige bewoners door de vele bouwprojecten hinder ervaren en dit zelfs regristeren. Afbeelding 16 is door de desbetreffende bewoner zelf opgesteld.

Omgang met bouwoverlast, 216 reacties

Afbeelding 16. Verdwenen parkeerplekken door ver(bouw) in Oud-West, West zone 11.3 (Bron: Stuyver 9 oktober 2018)

45

5.5 Conclusie

Het casusgebied bestaat uit diverse buurten. Van zeer chique straten (Vondelstraat) tot oude sjofele volksstraten (Wenslauerstraat). Overal kom je veel verschillende actoren tegen, die ieder hun eigen belangen nastreven. In elke buurt zijn bouwactiviteiten te vinden. Wanneer bouwactiviteiten bij de buren plaatsvinden zorgt dit tijdelijk voor overlast. Als de een na de andere buur, soms tegelijkertijd, bezig is met het uit- of aanbouwen van zijn woning heeft dit zeker effect op de omgeving en levert dit tijdelijk

langdurig overlast op. Dit ontstaat door de grote aantallen omgevingsvergunningen die worden afgeven. Deze worden niet op elkaar afgestemd. Indien je wil verbouwen moet je zelf actief bezig zijn om te weten wat er verder in je eigen straat gaat gebeuren.

Aan de hand van de expertmeeting zijn de effecten van de bouwdynamiek goed in beeld gebracht middels een inventarisatie van problemen. Waarbij vaak naar de gemeente wordt gewezen als ‘boosdoener’. Sommige soorten bouwoverlast zijn niet te voorkomen, maar zouden wel beperkt kunnen worden. Het doorspelen van gevoelige informatie door de gebiedsmakelaar wekt weinig vertrouwen onder de bewoners die hun zorgen delen met de gemeente. De gebiedsmakelaar is geen expert in deze

problematiek. De taakstelling van de gebiedsmakelaar in zaken over bouw en toetsing zou overgelaten moeten worden aan de afdelingen vergunningverlening en toezicht.

De gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving indien er fouten worden gemaakt (Ombudsman Metropool Amsterdam, 2018). Zij geeft het verkeerde signaal af als onvergunde sloop- en bouwactiviteiten worden ‘gedoogd’. Op die manier krijgen aannemers vrij spel (Veenhoff, 2018).

Uit de survey kan worden geconcludeerd dat de helft van de respondenten geregeld overlast door

bouwactiviteiten ondervindt. Door de gemeente gehouden buurtonderzoek (2018) onderschrijft dit beeld. De respondenten die overlast ervaren, ervaren meerdere soorten overlast. De meest genoemde soorten zijn overlast van geluid, van blokkades, van bouwafval en van het niet kunnen parkeren van fietsen. Iets meer dan de helft van de ondervraagden doet bij overlast niets. De respondenten die wel actie

46

Hoofdstuk 6. Maatregelen ten aanzien van de ongebreidelde bouwdynamiek