• No results found

voorkomen te worden Het straatbeeld wordt immers gevormd door beide architectuureenheden (112 t/m 132 en 134 t/m 140) met daarbinnen zijn eigen

Hoofdstuk 7. Conclusies, discussie en aanbeveling

In dit hoofdstuk wordt antwoord gegeven op de hoofdvraag van dit onderzoek, die luidt:

“Hoe hebben maatregelen van de gemeente ten aanzien van bouwactiviteiten invloed op de ervaren overlast onder de

bewoners van Amsterdam Oud-West?”

De deelvragen van dit onderzoek hebben bijgedragen aan de navolgende conclusies (paragraaf 7.1). In paragraaf 7.2 staan enkele discussiepunten en in paragraaf 7.3 staan de aanbevelingen.

7.1 Conclusies

De maatregelen van de gemeente hebben een grote invloed op bouwactiviteiten in Amsterdam Oud-West, waardoor er een sterke invloed is op de ervaren overlast onder de bewoners. Deze beïnvloeding wordt versterkt door maatregelen vanuit het Rijk, door de controverse tussen centrale stad en stadsdelen, en de ontwikkelingen op de woningmarkt. Ook het al of niet nemen van maatregelen door de gemeente heeft grote invloed op de ervaren overlast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de discretionaire bevoegdheden van de gemeente of zaken bewust niet opnemen in een bestemmingsplan.

Zolang de woningmarkt gespannen is en de prijzen blijven stijgen, is het winstgevend om te verbouwen en uit te breiden. De vraag is hoe lang dit nog door zal gaan. Tot die tijd worden de mensen met de lage en middeninkomens weggeconcurreerd. De positie van beleggers op de woningmarkt is te sterk. Het woonbeleid wil voorzien in een gemengde stad. Echter in omgevingsvergunningen kan geen verplichting voor een ‘betaalbare’ huur- of koopwoning worden vastgelegd. Het proces van gentrificatie (invasie - successie) wordt hierdoor niet afgeremd.

De bouwwoede is ontstaan door de opeenstapeling van effecten van de ongebreidelde bouwdynamiek. Tegelijk zijn werkzaamheden en renovaties ten behoeve van de stadsvernieuwing niet te voorkomen en noodzakelijk. Door de populariteit van Oud-West groeit het aantal bewoners en heeft Oud-West een relatief hoge bevolkingsdichtheid. De relatief hoge bevolkingsdichtheid versterkt de overlast, omdat men ‘bovenop’ elkaar woont. Door de hoge woningwaarden, grote aantallen bewoners en grote hoeveelheden bouwprojecten ontstaan sociale problemen. Bepaalde inkomensgroepen kunnen de stijgende huren niet betalen of komen niet meer in aanmerking om een woning te kopen. Dit beperkt de residentiele mobiliteit voor de lagere-inkomensgroepen. Oud-West heeft een van de hoogste woningwaardes per vierkante meter, waardoor het financieel aantrekkelijk is om een woning te verbouwen en hiermee extra vierkante meters te creëren. De beleggers en ontwikkelaars investeren in dergelijke woningen en verbouwen deze tot kamers voor verhuur. Deze verkamering leidt tot tijdelijke bewoners. Dit proces komt de sociale cohesie niet ten goede.

Het bestemmingsplan is het belangrijkste instrument van het stadsdeel. In dit juridisch-planologisch document worden door regels allerlei zaken verboden. Of een zaak al of niet gewenst is, wordt

opgenomen in het bestemmingsplan. De kwaliteit en uitvoering (afgeven omgevingsvergunningen) is van groot belang. De gemeente kan de toename in aantallen aangevraagde en derhalve te beoordelen

omgevingsvergunningen niet goed behandelen. Er wordt onvoldoende gehandhaafd, fouten worden verbloemd en er worden fouten gemaakt bij vergunningverlening bij de uitvoering van het A2-beleid (Ombudsman, 2018). Aannemers krijgen te vaak vrij spel en boetes worden niet opgelegd (Veenhoff, 2018).

Binnensteden nemen de laatste paar jaren in populariteit toe. Tegelijkertijd nemen ook het aantal afgegeven omgevingsvergunningen toe. De combinatie van de lucratieve vierkante meterprijzen en de versoepeling van bouw- en sloopregels en het vergunningsvrij bouwen zijn de motor voor deze toename. Bovendien bevinden we ons in een economisch hoogconjunctuur, waarbij de vraag naar woningen groter

50

is dan het aanbod. In Amsterdam zijn de grondwaarden per vierkante meter relatief hoog, met name in de gebieden binnen de ring A-10, zoals bijvoorbeeld in Oud-West.

De bewoners noemen deze problematiek bouwwoede. Dat woord is een reactie op de grote hoeveelheid aan bouwprojecten dicht op elkaar. Dat velen daar ook woedend van worden geeft het woord bijna een dubbele betekenis. Bouwwerkzaamheden leiden nu eenmaal onvermijdelijk tot problemen en overlast. Omwonenden van bouwactiviteiten krijgen bijna altijd met bouwhinder te maken. Deze kan wel beperkt worden. Het begint met het open en transparant zijn door de gemeente en de initiatiefnemers van de bouwactiviteiten (aannemers, beleggers, ontwikkelaars, corporaties, je buurman) naar bewoners toe. Het doorspelen van gevoelige informatie door de gebiedsmakelaar wekt weinig vertrouwen. De

gebiedsmakelaar heeft een onmogelijke taak tussen alle partijen in en volgens sommige betrokkenen veelal onvoldoende kennis en ervaring in deze problematiek.

Meer dan de helft van de bewoners in Oud-West ge aan dat zij veel of zeer veel overlast door bouwwerkzaamheden ervaren (OIS Amsterdam 2018). De respondenten die overlast ervaren, geven bovendien aan last te hebben van meerdere soorten overlast, zoals geluid, afval en blokkades (survey 2018). Dit wordt bevestigd door de indrukwekkende lijst met effecten van de expertmeeting.

Meer dan de helft van de ondervraagden uit de survey vermeldt dat zij, gevraagd naar hoe zij reageren op bouwoverlast, niet tot actie komen. Degene die wel aangeven actie te ondernemen, kiezen het meest voor het huis uit vluchten of klagen bij de veroorzaker of de gemeente.

Zowel gemeente, marktpartijen als burgers ondervinden de emotionele en de financiële gevolgen van de bouwdynamiek. De gemeente en burgers zijn gezamenlijk naarstig opzoek naar oplossingen. Het huidige stadsdeelbestuur probeert overlast te bestrijden en te voorkomen. De objectenvergunning (voor

containers en bouwtoiletten) die in de pilotgebieden van kracht gaat op 1-02-2019 is een goed begin. Alleen is dit niet voldoende om alle ongewenste ontwikkelingen te beperken.

Indien de bewoners zich niet hadden georganiseerd in een burgerinitiatief, actief hadden geparticipeerd in de expertmeting, zienswijzen hadden ingediend, procedures hadden gestart, de ombudsman hadden ingeschakeld, dan zou het stadsdeelbestuur deze problematiek niet ‘zo hoog op de politieke agenda’ hebben gezet.

7.2 Discussie

Er is tot op heden weinig wetenschappelijk onderzoek naar bouwoverlast gedaan. Dit is gezien de actualiteit een kans. Het is jammer dat niet gesproken kon worden met de grote opdrachtgevers zoals lokale beleggers en woningcorporaties of met de centrale stad (wethouders en ambtenaren) en meerdere politieke partijen. Een vervolgonderzoek zou een completer beeld kunnen geven.

Een aandachtspunt bij dit onderzoek is dat de survey vrij eenvoudig is geweest. Zo is het aantal in de steekproef niet groot. Tijdens het verwerken van de vragen is geconstateerd dat sommige antwoord-opties anders gesteld hadden kunnen worden. De groep respondenten bestond overigens grotendeel uit

twintigers en dertigers; er zijn geen respondenten ouder dan 79 jaar bereikt.

De politieke kleur van de geïnterviewde respondenten was enigszins te eenzijdig (met name midden en links); in een vervolgonderzoek zou het interessant zijn om ook andere partijen (rechts van het midden) te spreken. Het maken van afspraken met politici (bestuursleden) in Oud-West bleek lastig te zijn in de korte onderzoeksperiode.

51

7.3 Aanbeveling

Wees als gemeente transparant en wees open over wat waar, wanneer en door wie gaat gebeuren met betrekking tot bouwactiviteiten. Registreer en houdt ingrijpende zaken/verbouwingen bij: kelders, sloop, uitbouwen, optoppers etc. Op dit moment weet het stadsdeel niet precies waar wel en niet verbouwd wordt. Dit zou door de afdeling vergunningverlening moeten worden bijgehouden (of neem een

werkstudent aan die dat kan invoeren in een systeem), die het dan meldt aan het stadsdeel. Er zou dan wel duidelijk gesteld moeten worden hoeveel bouwactiviteiten tegelijkertijd mogen plaatsvinden per buurt of per wijk en welke impact deze activiteiten op elkaar al of niet mogen hebben.

De gemeente zou meer proactief moeten acteren op bouwactiviteiten die elkaar beïnvloeden, ook al is zij daartoe niet verplicht. Schade en vervelende emoties kunnen hierdoor worden voorkomen. Buren weten immers vaak niet dat zij beide tegelijkertijd gaan verbouwen. De gebiedsmakelaars moeten beter worden opgeleid voor het goed invullen voor de functie (of de gebiedsmakelaars moeten zich niet meer

bezighouden met de bouwdynamiek) en meer oog moeten hebben voor de zwakke positie van sommige bewoners.

Het is mogelijk om de bouwdynamiek verder in kaart te brengen, bijvoorbeeld met GIS. Het

buurtonderzoek van OIS Amsterdam (2018) heeft een eerste start gemaakt met het in kaart brengen van hoe bewoners bouwoverlast ervaren. Als zij de bouwdynamiek statistisch willen inventariseren, adviseer ik hen de omgevingsvergunningen aantallen, soorten, goedkeuringen en afkeuringen bij te houden. Nu is alleen het totaal aantal per stadsdeel bekend. Dit zegt weinig over wat er zich op het schaalniveau van de wijk of buurt afspeelt. De ‘omgevingsapp’ is een echte kans om alles open en transparant te publiceren. Dit is echter alleen toegankelijk voor smartphone-gebruikers. De gemeente zou dezelfde informatie ook anders moeten aanbieden.

Durf ook te handhaven en spreek aannemers aan op gemaakte fouten. Geef ze niet alleen een boete, maar laat ze maar op kantoor komen om uit te leggen, waarom ze fouten hebben gemaakt. Maak vervolgens afspraken om de fouten te herstellen. Wees als gemeente integer. Geef het als gemeente toe, als je iets niet goed gedaan hebt en probeer het te verbeteren.

Als je overlast ervaart als bewoners, sluit je aan bij een van de burgerinitiatieven of richt er een op. Dan bereik je het meest.

52

Bronnenlijst

Wetenschappelijke artikelen/boeken

Argiolu, R., Van Dijken, K., Koffijberg, J. Bolt, G., Van Kempen. R., Van Beckhoven, E., en Engbersen, R., Engbersen, G. (2008) Bloei en verval van vroeg-naoorlogse wijken. Nicis Institute. Universiteit Utrecht,

Movisie en Erasmus Universiteit Rotterdam. Beschikbaar op: https://docplayer.nl/6189728-Bloei-en-verval-

van-vroeg-naoorlogse-wijken-den-haag-23-juni-2008.html [geraadpleegd 6 november 2018]

Bodd, J., en J. Hofman (1999) Thuis in de buurt: leefbaarheid en de behoefteloopbaan van bewoners.

PON en PRISMA.Beschikbaar op: http://www.rodewouw.nl/assets/documents/versie-thuis-in-de- buurt-januari-03.pdf [geraadpleegd 29 september 2018]

Bryman, A. (2016) Social research methods. Oxford university press

Burgess, E. W. (1925) The City: Suggestions for Investigation of Human Behavior in the Urban Environment. Chicago, IL: University of Chicago Press.

Campbell, A, Converse, P., E., en Rodgers, W.L. (1976) Findings of Happiness. The quality of American life. Perceptions, evaluation and satisfaction. Russel Sage Foundation, New York, USA.

Dekker, R. (2018) Roofbouw op Oud-Zuid. Bouwpraktijken en gemeentelijk beleid in Amsterdam. Panchaud Amsterdam.

Diener, E. en Suh, E. (1997) Measuring quality of life: economic, social and subjective indicators. Social

Indicators Research 40: 189–216, Kluwer Academic Publishers. Beschikbaar op:

https://link.springer.com/content/pdf/10.1023%2FA%3A1006859511756.pdf Evers, D. (2016) Lopen door instituties. Rooilijn Vol.49 (5) Beschikbaar op: http://archief.rooilijn.nl/download?type=document&identifier=620999

Friend, J.K. (1977) The dynamics of policy change. Long Range Planning, 1977, Vol.10 (1), pp.40-47 Godschalk, R, D. (2004) Land Use Planning Challenges: Coping with Conflicts in Visions of Sustainable Development and Livable Communities. Journal of the American Planning Association, 70:1, 5-13. Beschikbaar op DOI: 10.1080/01944360408976334

Hart, J., Knol, F., Maas-de Waal, C., Roes, T. (2002) Zekere banden. Sociale cohesie, leefbaarheid en veiligheid. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau

Hochstenbach, C. en Musterd, S. (2018) Gentrification and the suburbanization of poverty: changing urban geographies through boom and bust periods. Urban Geography

https://doi.org/10.1080/02723638.2016.1276718

Hochstenbach, C, Musterd, S. en Teernstra, A. (2014) Gentrification in Amsterdam: Assessing the Importance of Context. Beschikbaar op: https://doi.org/10.1002/psp.1854

Jacobs, J. (1961) The death and life of great American cities. New York: Vintage Books.

Lerner, S. (1997). Indicators of human wellbeing: fine-tuning vs taking action? In: Social Indicators Research; 40. pp. 217-220.

53

Park, R., E., Burgess, E., W., McKenzie, R., D. en Janowitz, M. (1967) The City. The University of Chicago.

Ronalds, R. en Kadi, . J. (2017) Homeownership-Based Welfare in Transition. Population Space and Place; 21 (8) 754-770. Beschikbaar op: DOI code: 10.13060/23362839.2015.2.1.176

Rouwendal, J., Keus, A, en Dekker, J. (2018) Gentrification through the sale of rental housing? Evidence from Amsterdam. Beschikbaar op:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1051137717300396#cit_1

Sassen, S. (2017) The city: a collective good? Brown Journal of World Affairs. Volume XXIII, Issue II beschikbaar op:

http://saskiasassen.com/PDFs/BrownJnl2017%20City%20Colectv%20good%20copy.pdf

Suddle, S., I. (2003) Safety assessment of third parties during construction in multiple use of space using Bayesian Networks. Delft University of Technology & Corsmit Consulting Engineers Rijswijk, The Netherlands Uythoven , A. (2013) Bouwregelgeving in woord en beeld : wegwijs in de doolhof van regelgeving. Den Haag : BIM Media.

Waarts, P. en Roos, W. (2005) De deksel van de bouwput. TNO. Bouw en Ondergrond — Bouw, Delft Van Buuren, P., Nijmeijer, T., Robbe, J. (2017) Hoofdlijnen ruimtelijk bestuursrecht. Tiende druk. Wolters Kluwer.

Van Gijn, J., Van Leeuwen, C., Rooijakkers, E., Sauren, Swertz, J. (2004) Overlast van bouwstof voor omwonenden. Wetenschapswinkel biologie. Institute for risk assesment sciences, Universiteit Utrecht. Van Gool, P., Jager, P, Weisz, R.M. (2013) Onroerend goed als belegging. 5e druk, Noordhoff Uitgevers, ISBN 978-90-01-79576-4.

Vries, De, J., Majoor, S. En Bertolini, L. (2016) Ruimte, recht en samenleving. Rooilijn Vol. 49 (5) Beschikbaar op: http://archief.rooilijn.nl/download?type=document&identifier=620999

Yin, R., K. (2009) Case study research: Design and methods (4th Ed.). Thousand Oaks, CA: Sage.

Beleidsdocumenten en rapportages

RIVM (2017) Atlasleefomgeving. Geluid. Bouw. Beschikbaar op: https://www.atlasleefomgeving.nl/meer-weten/geluid/wegverkeer

CBP (2017) Prijselasticiteit van het woningaanbod. Report. Centraal Plan Bureau Beschikbaar op:

https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Notitie-15aug2017-Prijselasticiteit-van-het- woningaanbod.pdf [geraadpleegd 10 oktober 2018]

CBS (2018) Amsterdam Groeit vooral door migratie. Beschikbaar op: https://www.cbs.nl/nl- nl/nieuws/2017/45/amsterdam-groeit-vooral-door-migratie [geraadpleegd 28 september 2018] CBS en Kadaster (2018) Wijk- en Buurtkaart 2018. Beschikbaar op: https://www.cbs.nl/nl- nl/dossier/nederland-regionaal/geografische%20data/wijk-en-buurtkaart-2018 [geraadpleegd 28 december 2019]

54

Gemeente Amsterdam (2017) Woonagenda 2025

Beschikbaar op: https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisatie/ruimte- economie/wonen/woonbeleid/woonagenda-2025/

Gemeente Amsterdam en Amsterdamse Federatie Woning Corporaties (2018) Wonen in Amsterdam 2017

Leefbaarheid. Beschikbaar op:

http://www.afwc.nl/uploads/tx_news/Factsheet_leefbaarheid_Wonen_in_Amsterdam_2017.pdf [geraadpleegd op 20 september 2018]

Gemeente Amsterdam (2018) West experimenteert met maatregelen tegen bouwoverlast. Beschikbaar op: https://www.amsterdam.nl/west-gebied/nieuws-stadsdeel/algemeen/west-experimenteert/

[geraadpleegd 28 december 2018]

Maps.Amsterdam.nl (2018) Woningwaarde – verkoopprijs per m2. Beschikbaar op: https://maps.amsterdam.nl/woningwaarde/

Leidelmeijer, K. en Van Kamp, I. (2003) Kwaliteit van de Leefomgeving en Leefbaarheid. Naar een begrippenkader en conceptuele inkadering. Rigo research en advies. Beschikbaar op:

https://rivm.openrepository.com/rivm/bitstream/10029/258830/3/630950002.pdf

Leidelmeijer, K. (2012) Buurtparticipatie en leefbaarheid. Ministerie binnenlandse zaken en koninklijke relaties [geraadpleegd op 11 november 2018]

NVM (2018) marktinformatie woningmarkt. Beschikbaar op:

https://www.nvm.nl/marktinformatie/marktinformatie [geraadpleegd 23 september 2018] Ombudsman Metropool Amsterdam (2018) Brief naar de stadsdeelcommissie leden. Onderzoek Wenslauerstraat. Beschikbaar op:

https://www.ombudsmanmetropool.nl/uploaded_files/article/Wenslauerstraat_201801151051.pdf OIS Amsterdam (2018) Buurtenquête stadsdeel West 2018. Projectnummer 18282. Gemeente Amsterdam. Beschikbaar op: https://www.amsterdam.nl/west-gebied/nieuws-stadsdeel/algemeen/buurtenquete- 2018/

OIS Amsterdam (2017) Gebiedsanalyse 2017 5. Oud-West / De Baarsjes Stadsdeel West. Gemeente

Amsterdam. Beschikbaar op: https://www.ois.amsterdam.nl/pdf/2017_gebiedsanalyse_5.pdf

Overzier, E. en Van der Horst, M. (2018) Rectificatie Uitvoeringsrichtlijnen: kruimelgevallen 2018 Stadsdeel West. Gemeente Amsterdam. Beschikbaar op: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2018-107364.html Planbureau voor de leefomgeving (2010) Bedrijvigheid en Leefbaarheid in de stedelijke woonwijken. Beschikbaar op: https://www.rivm.nl/bibliotheek/digitaaldepot/Bedrijvigheid_en_leefbaarheid_WEB.pdf

[geraadpleegd op 25 september 2018]

Rijksoverheid (2018) Huurprijs en Puntentelling. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninklijke relaties. Beschikbaar op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurprijs-en-puntentelling [geraadpleegd op 5 december 2012]

Scholten, A., J., M. (2018) Samenwerken voor woningbouw in de Metropoolregio Amsterdam. Brief aan minister Ollongeren door Portefeuillehoudersoverleg Bouwen en Wonen Metropoolregio Amsterdam

55

AT5 (2018) Zorgen om massaal verbouwen van woningen in Zuid en West. Beschikbaar op:

https://www.at5.nl/artikelen/179104/zorgen-om-massaal-verbouwen-van-woningen-in-zuid-en-west [Video geraadpleegd op 26 september 2018]

Couzy, M. (2018) Bewoners en stadsdelen zijn bouwwoede beu. Het Parool. Beschikbaar op: https://www.parool.nl/amsterdam/bewoners-en-stadsdelen-zijn-bouwwoede-beu~a4604799/ [geraadpleegd 22 september 2018]

Damen, T. (2018) Rapport: woningbeleid college werkt averechts. Het Parool. Beschikbaar op: https://www.parool.nl/amsterdam/rapport-woningbeleid-college-werkt-averechts~a4600639/ [geraadpleegd op 26 september 2018]

De Vente, M. (2018) Stadsdeel neemt maatregelen tegen bouwwoede. De Westkrant. Beschikbaar op: https://www.dewestkrant.nl/stadsdeel-neemt-maatregelen-tegen-bouwwoede/ [geraadpleegd op 28 december 2018]

Hochstenbach, C. (2018) Stop woonbeleid dat huizenprijzen opdrijft en grijp de wooncrisis niet aan om maar rücksichtslos te bouwen. De Volkskrant. Beschikbaar op: https://www.volkskrant.nl/columns- opinie/stop-woonbeleid-dat-huizenprijzen-opdrijft-en-grijp-de-wooncrisis-niet-aan-om-maar- rucksichtslos-te-bouwen~b65b115f/ [geraadpleegd 20 december 2018]

Keizer, L. (2018) Bewoners op de bres. Let op uw woonomgeving. Huis van de Wijkkrant. Beschikbaar op: https://huisvandewijklydia.nl/wp-content/uploads/2018/06/HvdWkrant-03_180625-web.pdf

[geraadpleegd 5 november 2018]

Klaren, M. (2018) Manifest van de initiatiefgroepen Oud-West en Oud-Zuid. Roep bouwwoede een halt toe! Nul20 Wonen en Bouwen in de metropoolregio Amsterdam. Beschikbaar op:

https://www.nul20.nl/blogs/roep-bouwwoede-halt-toe [geraadpleegd op 13 oktober 2018] Kuiper, M. (2018) Bewoners van Oud-Zuid keren zich tegen bouwwoede in hun wijk. De NRC. Beschikbaar op: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/01/bewoners-van-oud-zuid-keren-zich-tegen- bouwwoede-in-hun-wijk-a1614607 [geraadpleegd 26 september 2018]

Mooyman, R. (2018) Harde kritiek op uitblijven handhaving sloop zonder vergunning. De Westkrant. Beschikbaar op: https://www.dewestkrant.nl/harde-kritiek-op-uitblijven-handhaving-sloop-zonder- vergunning/ [geraadpleegd 29 december 2018]

Nijmijer, B. (2018) Het is oorlog in de Vondelstraat. De buurman verbouwt Verbouwingswoede. De NRC. Beschikbaar op: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/02/buurman-en-buurman-a1593926 [geraadpleegd 25 oktober 2018]

Stuyver, R. en Van den Burght, F. (2018) Gemeente pak de rol van rentemeester op. Het Parool. Beschikbaar op: https://www.parool.nl/opinie/-gemeente-pak-de-rol-van-rentmeester-op~a4559728/ Van Bokkum, M. (2016) Studentenhuis werd ineens peperduur yuppencomplex. De NRC. Beschikbaar op: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/16/studentenhuis-werd-ineens-peperduur-yuppencomplex- 6670789-a1546291 [12 december 2018]

Van Weeren, M. (2018) Fouten vergunning Bellamybuurt. Advocaat bestuursrecht. Beschikbaar op:

56

Verschuren, E. (2017) Amsterdams plan om lagere inkomens in stad te houden. De NRC

Beschikbaar op: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/22/amsterdams-plan-om-lagere-inkomens-in-stad- te-houden-11214473-a1564056 [Geraadpleegd op 30 oktober 2018]

Afbeeldingen

Kuipers, K. (2018) Pamflet Stop de Bouwwoede (Voorpagina)

SOM Amsterdam (2018) Foto van de Ten Kate School. Beschikbaar op: https://www.somamsterdam.com/project/uniek-gebouw-in-amsterdam/

Stop de sloop Amsterdam (2018) Foto’s van bouwwerkzaamheden en bouwhinder in de stad. Beschikbaar op: https://www.facebook.com/pg/Stop-de-Sloop-van-Amsterdam-

213432762542837/photos/?ref=page_internal

Bijlage I – Observatie

De observatie vond plaats op 8 november tussen 20:30 – 23:00 in de Chassé kerk.

Van tevoren is er contact opgenomen met de organisatie. Ik kreeg toestemming om te observeren en heb van tevoren contact gehad met Van den Burght. Ik kreeg achtergrondinformatie en de notulen van de expertmeeting van de Bouwdynamiek toegestuurd.

De PvdA organiseert een debatavond in Amsterdam Oud-West in de Chassé Kerk. Het thema dat wordt besproken is de bouwwoede in Oud-West. Bewoners uit de buurt zijn aanwezig. Niet iedereen is lid van de PvdA, iedereen is welkom. Leden van het burgerinitiatief Stop de Bouwwoede West zijn onder andere aanwezig. Mevrouw Fieke Van den Burght, vertegenwoordigt deze groep bewoners en spreekt namens hen in het debat. Stadsdeelbestuurder Jeroen Van Berkel is de tweede spreker van de avond en

vertegenwoordig zichzelf, de portefeuille openbare ruimte en het stadsdeel. De derde spreker is Egbert De Vries en is lid van de PvdA-fractie Waterschap AGV en voormalig stadsdeelbestuurder in Zuid. Het debat werd ingeleid door een moderator die vervolgens de sprekers een voor een de tijd gaf om te spreken. Na de derde spreker kreeg de zaal de ruimte om vragen te stellen aan de sprekers.

In de zaal zit een klein gezelschap van ongeveer 25 mensen. Het zijn allemaal mensen van boven de 50 jaar die in Oud-West wonen. Niet iedereen is lid van de PvdA, ook leden van GroenLinks, PvdD en D66 zijn aanwezig.

De avond begint met een korte introductie over sprekers door de moderator en geeft vervolgens de sprekers maximaal 5 minuten de tijd om hun verhaal te doen, voordat de zaal vragen mag gaan stellen. Nadat iedere spreker geweest is, wordt door de moderator nog een korte samenvatting gegeven en kan de zaal vragen stellen. Van het debat is een opname gemaakt en is hieronder in transcript uiteengezet. Dit is later geanalyseerd in Atlas.ti aan de hand van codes gelabeld.