• No results found

I: “Wat is jouw rol binnen het stadsdeel?”

R: “Ik zit in de stadsdeelcommissie West namens de PvdA en dan voor Oud-West en de Baarsjes. En ik geef advies aan het bestuur”.

I: “Wat kun je als commissie lid doen?”

R: “Ja dat zijn wel die bekende woorden van dat jij bent oren en ogen van de buurt. Wij letten goed op wat er bij mensen speelt en niet alleen bij mensen maar ook wat er in de buurten speelt en wij kijken wel hoe we problemen kunnen oplossen of problemen voorkomen en dan adviseren we het dagelijkse bestuur of kunnen wij dan ook de centrale stad adviseren. Als stadsdeelcommissie, zeg maar compleet, hebben we 14 leden bij elkaar.”

I: “En dat is voor West?”

R: “Ja bij elkaar voor Stadsdeel West, Oud-West en de Baarsjes, Westerpark en Bos en Lommer.”

I: “We hebben elkaar natuurlijk al even gesproken en mijn focus gaat om de bouwwoede en bouwoverlast hier in Oud-West. Heb jij hier iets mee te maken als commissielid en misschien ook persoonlijk als bewoner van de buurt?” R: “Nou als bewoner, heb ik, gelukkig nog geen extreme overlast maar als commissielid maak ik me wel zorgen. Dat wat in Oud-West gebeurt, dat dat ook overwaait naar de Baarsjes en dan ben ik wel actief mee bezig om dat te voorkomen en ook wat in Oud-West gebeurt. Wat mij betreft moet het stoppen, dus nu ben ik samen met andere

70

commissieleden, dagelijks bestuur en ook bewoners en bewonersverenigingen, op verschillende manieren, bezig om te kijken ….hoe kunnen we die bouwwoede stoppen? Wat mij betreft stoppen, zo snel mogelijk stoppen.”

I: “En wat precies stoppen?

R: “Stoppen. Even een time out. Even geen vergunningen tot dat er duidelijke visie komt wat doen we eigenlijk, wat voor problemen zijn er en in principe zijn die problemen wel in beeld gebracht. Alleen hoe werkt het wettelijk gezien…. Ja het is niet zo makkelijk om een grens aan te trekken. Daar zit nog een heel lang stuk vooraf. Dus dat is even een pauze. Wat mij betreft wel.”

I: “Was je aanwezig bij de expertmeeting over de bouwdynamiek? Het was in oktober. Kun je me daar iets meer over vertellen?”

R: “Ja, ben ik wel geweest, dat hebben wij georganiseerd. Dat heette alleen niet expertmeeting. Daar zijn de

problemen uit gekomen die zich afspelen in Oud-West. Er zijn ook oplossingen voor en maatregelen voor bedacht.” I: “In hoeverre is dat al opgepikt door het stadsdeel?”

R: “Het zijn nog steeds alleen ideeën en wensen weetje, zo kun je het wel zien. Het is wettelijk gezien en beleidstechnisch moeilijk uit te voeren. Dat kan niet zomaar worden veranderd. Dus er is grote bereidheid zowel politiek als in de ambtelijke wereld om daarmee aan de slag te gaan. Nu is men vooral op zoek naar hoe kunnen wij dat uitvoeren, want we hebben niet alleen te maken met huidige wetgeving maar ook met stadsniveau en ook landelijk. En ja dat maakt het gewoon ingewikkeld. Je probeert wel vooruit te denken. Deze situatie had niemand zich voor kunnen stellen en weet je … om van tevoren maatregelen te nemen om het te voorkomen? En zulke situaties gebeuren op heel veel vlakken in zeg maar onze samenleving. Het is heel lastig. Wie zou dit denken, want een paar jaar geleden was men echt blij dat men wil bouwen en dat men huizen wil kopen. En in een paar jaar is het totaal extreme kant op gegaan. Het gaat sneller. Tijd haalt ons in blijkbaar.”

I: “Ik ben bij de stadsdeel Zuid bewonersavond geweest waarbij Sebastiaan Capel de oplossingen van de

expertmeeting presenteerde en de bewoners konden met stickers aangeven welke oplossingen zij het beste vonden. Er werd gezegd dat Zuid kon leren van West. Want hier waren al maatregelen toegepast. Heb jij een idee over welke maatregelen hij het heeft gehad?”

R: “Nee eigenlijk niet. Misschien kun je deze vraag stellen aan een van de ambtenaren of aan het bestuur.” I: “Ik heb deze zelfde vraag aan Jeroen van Berkel voorgelegd. Maar ik krijg geen contact met hem.” R: “Ja moet je nog een keer proberen. Dat weet ik namelijk echt niet wat ze daar dan precies mee bedoelen.” I: “Weet jij of er al maatregelen op dit moment in Oud-West zijn om de bouwoverlast in te perken of te handhaven?”

R: “Nou wij zijn wel bezig met kruimelbeleid om dat, die aan te passen. En er wordt gekeken of er bij binnentuinen niet of minder gebouwd kan worden. Of de bebouwing en verstening te beperken. Er is wel een, voor nu,

mogelijkheid om 4 meter vergunning vrij te bouwen. Dat heeft het rijk bepaald. Maar wij willen dat proberen terug te dringen naar 2.5 meter.”

I: “Dat staat nu in het nieuwe bestemmingsplan?”

R; “Ja, dat klopt, precies. En ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet welke andere ‘nieuwe’ maatregelen er zijn waar Sebastiaan het over heeft.”

I: “Weet je welke aanpassingen er zijn gemaakt in het nieuwe bestemmingsplan Oud-West?”

R: “Het nieuwe ken ik wel, die oude ken ik niet. Ik ken de delen die ik belangrijk vind en waarmee ik mee bezighoud. Wat ik wel weet wat betreft bebouwing van de achtertuinen, daar wordt meer aandacht aan besteed. En over meer groen, er moet minder versteend worden. Dan is er ook aandacht voor autoluwe straten erbij gekomen. Verder zijn

71

er ook plannen voor aandacht voor sociale cohesie. Maar dat staat niet in het bestemmingsplan dat is meer ons beleid. Het gebiedsplan moet je even bekijken. Er moet echt meer groen komen om de regenbuien op te vangen”. I: “Zijn er programma’s van het stadsdeel die ervoor zorgen om bewoners te stimuleren om meer groen te hebben in hun achtertuinen?”

R: “Hmm, nee dat weet ik echt niet, nee. Dit soort vragen zijn meer voor ambtenaren, dit is niet mijn taak”. I: Misschien wat je wel mee maakt, is hoe de leefbaarheid in de buurt veranderd is?

R: Kijk dat is van horen zeggen. Dat kun je ook aan de bewoners zelf vragen. Deze informatie heb ik ook van hen. Maar naar aanleiding van wat ik hoor geloof ik dat wel best. Dat de bouw echt overlast kan geven. Ik kan het me wel voorstellen en dat je dan in een buurt woont waar een huis wordt verkocht waar dan bijvoorbeeld 5 kamers in worden gebouwd en dat er steeds andere bewoners wisselen. En dat wel impact heeft op de buurt, sociale cohesie of wat dan ook. Ja zelf ook ben ik van mening als je voor elke extra vierkante meter …..voor sommigen mensen levert dat echt heel veel extra geld op…… maar voor buurtbewoners en voor de omgeving levert het alleen maar overlast op. Dat kan je wel zien. Elke extra vierkante meter betekent ook tegelijk een aanslag op de openbare ruimte he. Elke extra vierkante meter betekent ook een extra persoon en extra persoon betekent ook een extra fiets. Drukte op straat. Ja alles impliceert, alles gaat zo samen. En daar zit wel die verbouwing, bebouwing en verkamering bij en noem maar op. Daar zit eigenlijk nog geen visie achter. Wat voor samenleving willen we zijn? Wat voor buurt willen we zijn? En dat bedoel ik met, had ik laatst met de vergadering en heb ik ook gezegd van deze wijken, ze zijn ooit planmatig bedacht en gebouwd. Door architecten en door planologen en door de kennis van toen. En men had toen gezegd nou wij gaan in blokken van 100 woningen neerzetten en hier komen zus en zo met hoeveel mensen die er komen te wonen. En om leefbaarheid te garanderen en te creëren is zus en zo infrastructuur nodig. Ook sociaal maatschappelijk infrastructuur. En dat is nu alles veranderd en er komen steeds mensen erbij en mensen erbij. Maar dat gebeurt ongecontroleerd. Het is zo onverantwoord, vind ik.

I: “Dat er geen visie of controle is bedoel je?”

R: “Ja, er is hier visie voor nodig met beleid. En controle in ieder geval, het zijn cruciale zaken hoe mensen wonen en dat is de basis en als de basis niet goed bedacht is en niet goed verantwoord is neergelegd, dan heeft dat wel invloed en consequenties voor alles. Voor de individu en ook voor de samenleving.”

I: “Hoe verschilt deze visie met je collega’s in de stadsdeelcommissie?”

R: “Nee, niet heel erg. We willen allemaal dat er regels komen en we zijn daar gelukkig mee bezig. En als je echt vergelijkingen wil maken dan moet je met de anderen gaan praten. Dat kan ik niet zo zeggen”.

I: “Zijn er grote tegenstellingen tussen de partijen?”

R: “Er is wel een bekende tegenstelling dat VVD en D66 vrij liberale partijen zijn en in mijn ogen als

sociaaldemocraat is deze bouwwoede een resultaat van de liberalisering van de woningmarkt. En ja dat is wel echt de grote tegenstelling. Als je opzoek bent naar specifiekere vragen kun je bij onze vertegenwoordiger misschien terecht.”