• No results found

structurele tekorten te voorkomen of te verminderen en toch kwalitatief goede hulp en onder- onder-steuning aan onze inwoners te bieden

# Vrijblijvende toelichting

18 Als relatief kleine gemeente lopen wij binnen het sociaal domein in verhouding dusdanig grote financiële risico’s, dat wij genoodzaakt zijn de financiën als belangrijk uitgangspunt te nemen zonder daarbij de dienstverlening binnen het sociaal domein in gevaar te brengen.

19 In aanvang vooral de inhoud, maar nu we de kosten zo zien toenemen gaan de financiële redenen ook zwaarder wegen.

c. Voor onze gemeente zijn zowel inhoudelijke als financiële redenen van beduidend belang

# Vrijblijvende toelichting 29 Zie toelichting bij 4.

30 Hierbij zijn de inhoudelijke redenen het belangrijkst.

31 Geen.

32 Beide.

33 Kwalitatief goede zorg staat voorop. Maar de rekening moet betaald kunnen worden.

34 Keuze C: Voor onze gemeente zijn zowel inhoudelijke als financiële redenen van beduidend belang.

35 Goede zorg voor iedereen die dat nodig heeft, is en blijft het uitgangspunt. Anderzijds wordt onderzoek gedaan naar de nog steeds stijgende cliëntaantallen (stijgende vraag), waardoor kosten fors oplopen.

36 Verbeteren van de laagdrempeligheid voor zorg- en dienstverlening en verbeteren samenwerking binnen de keten van zorg- en dienstverlening (kerngericht ketenzorg). Daarbij zo veel mogelijk binnen de vastgestelde financiële kaders te werken.

37 Zowel inhoud als financiën spelen een rol, bij de gemeente waar nu een tekort ontstaat (Stede Broec), ligt op dit moment wel meer de nadruk op financiën.

38 We zijn met overwegend inhoudelijke redenen bezig met de transformatie. Echter we werken in 2019 nog met een financieel kader zijnde de middelen vanuit de voormalige integratie-uitkering.

39 Inhoud stuurt de beweging. Uiteraard wordt wel aandacht besteed aan de beheersbaarheid van de kosten.

40 n.v.t.

41 Wij vinden zowel inhoud als financiën belangrijk.

42 De transformatie is indertijd gestart vanuit inhoudelijke redenen in een situatie waar sprake was van (verwachte) overschotten in het sociaal domein. Inmiddels zijn deze overschotten omgeslagen in tekorten , waardoor ook financiële overwegingen van belang zijn.

43 De inhoudelijke redenen prevaleren, de financiën bieden het kader waarbinnen dat gebeurt.

44 De inhoudelijke en procesmatige vernieuwing van het sociale domein betekent vooral:

1. nog meer inzet op sociale samenhang (eigen kracht, sociaal netwerk en het voorzieningenaanbod), waardoor zware ondersteuning vervangen kan worden door lichte(re) vormen van ondersteuning;

2. nog meer inzet op preventie en vroeg signalering, waardoor onze inwoners sneller de juiste ondersteuning krijgen en we voorkomen dat problemen verergeren en;

3. intensiveren van de samenwerking en samenhang tussen betrokken partijen, zodat diverse mogelijkheden voor ondersteu-ning naast elkaar kunnen bestaan en uitgewisseld kunnen worden.

De financiële middelen die hiervoor nodig zijn, komen uit het gezamenlijke budget voor het Sociaal Domein (Jeugd, Wmo en Participatie). Het uitgangspunt is dat de lasten voor de baten uit gaan en deze (preventieve) activiteiten een remmend effect zullen hebben op de uitgaven van duurdere ondersteuning.

45 Zowel het financiële tekort binnen het Sociaal Domein, het verhogen van doelmatigheid als ook de beleidsinhoudelijke redenen motiveren ons om verdere invulling te geven aan de transformatie binnen het Sociaal Domein. Het visiedocument

“veerkracht” en het medio 2019 vast te stellen beleidskader zal de verdere inhoudelijk onderbouwing daarvoor geven.

46 De inhoud is belangrijk in die zin dat er goede zorg geleverd moet worden. Financiele redenen zijn ook heel belangrijk.

47 We hanteren de regel: financiën volgen beleid, en niet andersom. We zetten voornamelijk in op de transformatie vanuit inhoudelijke redenen. Daarnaast vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk binnen de beschikbare budgetten te blijven.

48 We hanteren de regel: financiën volgen beleid, en niet andersom. We zetten voornamelijk in op de transformatie vanuit inhoudelijke redenen. Daarnaast vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk binnen de beschikbare budgetten te blijven.

49 Geen nadere toelichting noodzakelijk.

50 Zie antwoord vraag 4.

51 Voor een deel zijn het open einde regelingen, vooral bij de Wmo en Jeugdwet. Hierbij is de inhoud leidend. Aan de andere kant sturen we erop om sociaal domein breed binnen budget te blijven.

52 Deze twee zaken zijn niet los van elkaar te zien, zeker niet gezien de financiële gevolgen van de 3 D’s.

53 De gemeente Wassenaar zou vanuit inhoudelijk kansen om de ondersteuning beter te organiseren willen transformeren maar we zien dat we steeds vaker financieel gedreven keuzes moeten maken en er amper financiële ruimte overblijft om te investeren in inhoudelijke transformatie.

54 De gemeente Voorschoten zou vanuit inhoudelijk kansen om de ondersteuning beter te organiseren willen transformeren maar we zien dat we steeds vaker financieel gedreven keuzes moeten maken en dat er weinig financiële ruimte overblijft om te investeren in inhoudelijke transformatie.

c. Voor onze gemeente zijn zowel inhoudelijke als financiële redenen van beduidend belang

# Vrijblijvende toelichting

55 Vanuit de start decentralisatie is deze overwegend vanuit inhoudelijke redenen opgezet, nu er meer en meer financiele tekorten ontstaan wordt het mede financieel gedreven.

56 De doelstelling van de transformatie in het sociaal domein is tweeledig, waarbij de inhoud voorop staat. Inhoudelijk is de doelstelling dat mensen waar mogelijk zelf verantwoording nemen voor hun leven en dat van hun naasten met waar nodig ondersteuning vanuit de gemeente. We verwachten dat mensen zelf initiatief nemen, waarbij de gemeente klaar staat voor mensen in een kwetsbare situatie. Tegelijkertijd is de doelstelling om dat te doen binnen de gestelde financiële kaders.

Het college realiseert zich dat het een onmogelijke opgave is om voor iedereen de beste zorg te leveren én tegelijkertijd binnen de gestelde financiële kaders te blijven . De transformatie is daarmee een zoektocht naar een optimale balans tussen doen wat nodig is voor de meest kwetsbaren, en anderzijds een halt toeroepen aan de stijgende tekorten. Een balans die niet bereikt kan worden zonder pijnlijke keuzes. Het financiële kader dat aan de transformatieopgave is gekoppeld bestaat uit de aan de transformatie-elementen gekoppelde besparingsdoelstellingen.

57 De inhoud is leidend, waarbij wij de budgettaire neutraliteit niet uit het oog willen verliezen.

58 Het zijn communicerende vaten. Het is ons inziens niet mogelijk om alleen vanuit de inhoud of alleen van de financiën de transformatie vorm te geven.

59 Antwoord C sluit het beste aan.

Vanuit een inhoudelijke benadering sturen we op de kosten.

60 Aanvankelijk was de transformatie vanuit de inhoud ingegeven, maar zoals hierboven al aangegeven maakt het tekort binnen het sociale domein dat de financiële redenen voor verandering steeds belangrijker zijn geworden. Ons streven is om binnen de beschikbare middelen de optimale zorg te leveren.

61 De transformatie is in de loop van 2016 regionaal vanuit inhoudelijke redenen ingezet. Door de toegenomen tekorten in 2017 wordt de transformatie in 2018 en 2019 bijgesteld om deze tekorten terug te dringen.

62 Zie de toelichting bij vraag 4.

63 De inhoud is de basis, echter grip op de financiële uitwerking is hierbij ook gewenst.

64 Zowel beleidsmatig als financieel wordt de transformatie van het sociaal domein benaderd.

65 De inwoner staat centraal, nieuwe andere vormen van zorg en ondersteuning kunnen deze beter bedienen. Tevens is er een verantwoordelijkheid in het betaalbaar houden van het systeem. Ook hierin kan de transformatie een belangrijke rol spelen.

66 Vanuit de tekorten is er een financiële reden, vanuit de maatschappelijke verantwoordelijk is er een inhoudelijk reden om doelmatige en doeltreffende zorg te bieden.

67 Het plan heet ‘Befer met minder’en is een bewuste keuze. De in dit plan voorgestelde maatregelen verbeteren de kwaliteit van de zorg voor onze Roermondse burgers kwalitatief en leidt tegelijkertijd tot kostenreductie. (zie ook antw 4).

68 Het is voornamelijk de financiële drive die het tempo en het ambitieniveau bepaalt.

69 Door de groeiende tekorten op de gedecentraliseerde taken en het sociaal domein als geheel wordt steeds meer financieel gekeken naar in te zetten maatregelen en het versoberen van het aanbod.

70 Beide aspecten zijn mee genomen. Grofweg weegt inhoud bij alle afwegingen zwaarder dan financiën.

71 Kern van de transformatie vormt voor ons de kansen die we zien om inwoners betere hulp en ondersteuning te bieden. Maar daarnaast zien we de noodzaak tot transformatie ook gelegen in het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg en ondersteuning op de langere termijn.

72 n.v.t.

73 Gezocht wordt naar goede zorg binnen de beschikbare budgetten.

74 De ambities in de zorg zijn drieledig: kwaliteitsimpuls door innovatie, bieden van goede zorg en uitkomen met de rijksmiddelen.

75 Voor onze raad zijn beide redenen van groot belang.

76 Met oog voor het welbevinden van onze inwoners, zal ingespeeld moeten worden op de ontwikkeling van de bevolking (vergrijzing) om de zorg betaalbaar te houden. Hierbij geldt dat preventie dure zorg voorkomt.

77 Meer inzicht krijgen in de ontwikkelingen zijn voor beleid en financiën van toepassing. Het beheersbaar houden van de kosten van de jeugdzorg is een relevante doelstelling, maar dit kan niet worden vormgegeven zonder het ontwikkelen van nieuw beleid.

78 Goede zorg is belangrijk maar ook wel erg makkelijk te organiseren als er voldoende geld is. Dat laatste is er niet dus we zoeken steeds naar goedkoopst adequate zorg.

79 Inhoudelijk is het van belang dat inwoners de benodigde zorg ontvangen. Er zijn wel financiële kaders. De rijksmiddelen zijn richtinggevend.

c. Voor onze gemeente zijn zowel inhoudelijke als financiële redenen van beduidend belang

# Vrijblijvende toelichting

80 Het beleid prevaleert maar het is niet ondenkbaar dat dit wordt bijgesteld als daarvoor zwaarwegende financiële redenen zijn.

81 Op orde zijnde inhoudelijke huishouding vormt de basis om financieel onderbouwde beslissingen te nemen.

82 In beginsel is de transformatie-opgaaf een inhoudelijke opgaaf om een beter sociaal beleid te hebben. Beleid dat met impact bijdraagt aan de inhoudelijke doelstellingen uit het bestuursakkoord. Echter de ingeboekte rijkstaakstellingen (in snelheid en omvang) bij de decentralisaties in combinatie met de oplopende uitgaven op het gebied van begeleiding en jeugdhulp maakt dat de transformatie-opgaaf ook een financieel karakter krijgt.

83 Basis is de inhoud, maar we zijn ons er ten volle van bewust dat er zonder transformatie een financieel onhoudbare situatie gaat ontstaan.

84 n.v.t.

85 n.v.t.

86 Behoeft geen nadere toelichting.

87 Altijd een combinatie.

88 Alle opties zijn open.

89 De belangrijkste reden is de inwoner van betere hulp en ondersteuning te voorzien.

Dit moet wel binnen de financiële kaders gebeuren. Investering in het voorveld jeugd zal uiteindelijk kosten moet besparen in specialistische zorg. Echter, het kan ook zijn dat er meer mensen voor zorg aankloppen, omdat het toegankelijker wordt.

Daarom wordt er ingezet om te monitoren op een aantal indicatoren.

90 In principe zijn de inhoudelijke redenen, het bieden van betere hulp en ondersteuning, van overwegend belang. Ondanks dat de financiële prikkel hierbij minder aanwezig is, neemt dit niet weg dat de financiële ruimte krapper wordt. Door de verande-rende werkwijzen beoogd men resultaten beter te monitoren om zo ook financiële tekorten te beperken.

Antwoordkeuzen Reacties

■ Ja, onze gemeente werkt overwegend integraal, en neemt de benodigde middelen daarvoor ook ontschot op in de begroting (geen deelbudgetten opgenomen in de programma[’s] sociaal domein, alleen de verplichte uitsplitsing naar Iv3-taakvelden)

81 26%

■ a, onze gemeente voert de Jeugdwet en de Wmo2015 overwegend integraal uit, maar splitst in de begroting de benodigde middelen daarvoor op naar deelbudgetten

106 35%

■ Neen, onze gemeente kent wel pilots/projecten voor integrale uitvoering maar werkt overwegend nog vanuit de afzonderlijke domeinen (Jeugd, Wmo, Participatiewet)

108 35%

■ Anders 12 4%

Totaal 307

Keuze b en d toelichten.

Vraag 6.

Worden de taken Jeugdwet en Wmo2015 overwegend integraal uitgevoerd, en worden de middelen daarvoor ontschot beschikbaar gesteld in de begroting?

26%

35%

35%

4%

a. Ja, onze gemeente werkt overwegend integraal, en neemt de benodigde middelen daarvoor ook ontschot op in de begroting (geen deelbudgetten opgenomen in de programma[’s] sociaal domein, alleen de verplichte uitsplitsing naar Iv3-taakvelden)

# Vrijblijvende toelichting

1 In de gemeentelijke begroting zijn de budgetten op programmaniveau bepaal. Uitsplitsing naar IV3 en daarmee naar jeugd en Wmo 2015 is daamee wel aanwezig maar dit is niet het autorisatieniveau van de gemeenteraad.

2 1 programma inwonerszaken waaronder jeugd/wmo etc. vallen.

3 Wij werken al vanaf de invoering van de 3D ontschot en zitten middelen in daar waar nodig.

4 De vanuit de Algemene Uitkering verkregen middelen voor Jeugd en WMO worden niet meer 1 op 1 aan de uitgavenkant opgenomen. In die zin is er sprake van ontschotting. Er wordt ook niet per deeldomein gemonitord hoe de werkelijk kosten en budgetten zich verhouden tegen de daarvoor verkregen rijksmiddelen. Sociaal Domein breed gebeurd dit nog wel waarbij saldi vanuit de reserve Sociaal Domein worden onttrokken dan wel gedoteerd.

5 Integrale projecten worden met integraal geld gefinancierd, waarbij de verplichte uitsplitsing naar Iv3taken wordt gehanteerd.

6 Met de raad is afgesproken dat het sociaal domein uitgevoerd moet worden met de beschikbare middelen. Daarvoor is inzicht nodig in de drie afzonderlijke domeinen. Met ingang van 2019 is dit inzicht er niet meer omdat binnen de algemene uitkering uit het gemeentefonds een verschuiving heeft plaatsgevonden van ‘de 3D’s in het sociaal domein’ naar de ‘uitgavenmaatsta-ven waarop de uitkeringsfactor van toepassing is’. Daarnaast is ook afgesproken dat we met ontschotte budgetten (incl.

participatiewet) binnen onze begroting werken en er dus geschoven kan worden met budgetten. M.a.w. een eventueel overschot op het bijstandsbudget of wmo-budget kan en mag ingezet worden voor tekorten binnen jeugdzorg.

7 Binnen de Iv3 taakvelden is nog wel een onderverdeling in FCL’s om e.e.a. inzichtelijk te houden.

a. Ja, onze gemeente werkt overwegend integraal, en neemt de benodigde middelen daarvoor ook ontschot op in de begroting (geen deelbudgetten opgenomen in de programma[’s] sociaal domein, alleen de verplichte uitsplitsing naar Iv3-taakvelden)

# Vrijblijvende toelichting

8 We hebben deze onderdelen als deelthema’s opgenomen in de begroting.

9 Verder uitsplitsing is wel te maken in de backoffice applicatie waar de zorg wordt vastgelegd.

10 n.v.t.

11 Wij hebben niet alleen de Jeugdzorg en WMO ontschot, ook de participatie maakt onderdeel uit van het ontschot budget. Wij voeren alle drie de taken (oude en nieuwe taken) zo veel mogelijk integraal uit.

12 n.v.t.

13 n.v.t.

14 Overeenkomstig de begroting van de Gemeenschappelijke Regeling Sociale Dienst Noorwest Friesland, aan welke GR gemeente Vlieland de taken op het gebied van Wmo en Participatiewet heeft gemandateerd.

15 Passende oplossing staat voorop.

b. Ja, onze gemeente voert de Jeugdwet en de Wmo2015 overwegend integraal uit, maar splitst in de begroting de benodigde middelen daarvoor op naar deelbudgetten

# Gevraagde toelichting

16 We hanteren nog deelbudgetten om de verbanden te kunnen zien met de Rijksuitkeringen.

17 Sinds 2015 wordt integraal naar casussen gekeken (een gezin, een plan, een regisseur), daarin wordt op de Participatiewet betrokken. Echter de wet op de privacy zit ons en aanbieders erg in weg om de problemen en dus inzet te bespreken of bij elkaar te beleggen. Dat is echt een obstakel geworden. Wel is apart per wet/taak begroot en verantwoordt.

18 T.b.v. detail-overzicht in de verschillende domeinen.

19 De middelen WMO 2007, WMO 2015 en Jeugdwet worden als inkomsten ontschot beschikbaar gesteld binnen de hiervoor genoemde taken. Op basis van de uitgaven in het verleden worden de uitgaven geraamd welke binnen de verschillende programma’s tot uiting komen.

20 Om inzicht te behouden per domein. Daarnaast geldt uiteraard de verplichte indeling van de begroting in de betreffende taakvelden.

21 Vanuit historisch perspectief zijn de ramingen in de begroting 2019 opgenomen waarbij de actuele ontwikkelingen zoveel mogelijk zijn meegenomen.

22 Deze keuze is gemaakt om per regeling zicht te houden op de ontwikkelingen.

23 Inzicht blijven houden op de verhouding ontvangen rijksmiddelen en de benodigde middelen.

24 De financiële afwikkeling Wmo 2015 verricht de gemeente Dongen in eigen beheer. De financiële afwikkeling jeugdwet wordt uitgevoerd binnen de regio Hart van Brabant en is daarmee een bijdrage aan een gemeenschappelijke regeling.

25 Er is een integraal gesprek met de inwoner bij Sociaal Wijkteam of Jeugdteam. Hier is met ingang van 2017 Participatie aan toegevoegd. De ondersteuning die vanuit het Sociaal Wijkteam of Jeugdteam nodig wordt geacht wordt geleverd, ongeacht uit welk budget het gedekt moet worden; de teams hebben ook een ‘maatwerkbudget’ waaruit oplossingen kunnen worden gefinancierd die niet of niet makkelijk binnen een van de bestaande regelingen/budgetten passen. De middelen voor de specialistische ondersteuning zijn wel apart begroot.

26 Integrale aanpak vanauit contractering en vanuit ons Sociaal team. In de begroting staan de middelen verdeeld over verschil-lende programma’s. (Jeugd en maatschappelijke ondersteuning).

27 Wij begroten ontschot, deels deelbudgetten jeugd en wmo en daarnaast geïntegreerde budgetten.

28 Voor het inzicht in de producten en om de IV3 eenvoudiger in te kunnen vullen.

29 O.a. om de transformatie effecten per onderdeel financieel te kunnen volgen De gemeente deelt haar begroting en administra-tie zowel naar de dimensie van de IV3 taakvelden als de dimensie van een eigen indeling naar programma’s – producten – deelbudgetten (ook taakvelden genoemd) in.

30 Dit doen wij om enigszins inzicht te houden in de beschikbaar gestelde rijksmiddelen in relatie tot de uitgaven op WMO en Jeugd.

31 Geen.

32 Omdat we wel willen zien waar de grootste mutaties zijn en we gericht willen sturen. De deelbudgetten die we gebruiken zijn Jeugd Zin/Pgb, Wmo begeleiding Zin/Pgb, lokale inzet, organisatiebudget, Wmo HH Zin/PGB, Wmo hulpmiddelen.

b. Ja, onze gemeente voert de Jeugdwet en de Wmo2015 overwegend integraal uit, maar splitst in de begroting de benodigde middelen daarvoor op naar deelbudgetten

# Gevraagde toelichting

33 Budgetten voor Participatie, Jeugd en Wmo zijn apart inzichtelijk, maar worden wel in zijn totaal bezien. Bij de jaarrekening wordt het resultaat totaal sociaal domein inzichtelijk gemaakt.

34 We hebben bijvoorbeeld een centrale toegang, 1 team is verantwoordelijk voor uitvoering van de 3D’s, maar splitst de begroting wel uit in deelbudgetten, ook om te kunnen (bij)sturen / monitoren.

35 Op sommige onderdelen vindt de uitvoering integraal plaats. In de begroting zijn de budgetten gesplitst. Er worden deelbud-getten gebruikt om binnen de samenwerking met de gemeenten Harderwijk en Zeewolde een eenduidige inrichting te creëren zodat vergelijking en uniform werken mogelijk wordt gemaakt.

36 De gemeente gebruik deelbudgetten voor interne sturing en verantwoording naar verschillende wethouders.

37 De budgetten zijn opgedeeld naar deelbudgetten op basis van realistisch ramen. Er is geen directe relatie tussen de deelbud-getten in de algemene uitkering en de deelbuddeelbud-getten in onze begroting.

38 In de begroting wordt op dit moment nog aangesloten bij de verplichte onderverdeling naar de diverse taakvelden zoals deze in het BBV zijn voorgeschreven en dus met een onderscheid in budgetten voor Jeugd, WMO en de Participatiewet.

39 Vanuit het Sociaal Team wordt integraal gewerkt, ook ontschotten we de grens 18-18+. Daarnaast zijn voorliggende voorzieningen niet wetgeving gebonden. In het Sociaal Team komen alle drie de decentralisaties samen. Bij Jeugd werkt de uitvoering deels integraal, maar bij de verrekening wordt deze uitgesplitst naar de afzonderlijke wetten.

40 Geeft enig houvast en inzicht in onze uitgaven t.o.v. het objectieve uitgavenniveau. De bezuinigingstaakstelling is echter geënt op de totale saldo. Extra uitgaven die we maken ihkv de Participatiewet maken ook deel uit van de bezuinigingstaakstelling 41 Wij gebruiken deelbudgetten om de uitgaven beter te kunnen monitoren en analyseren.

42 Zie antwoord vraag 4.

43 De zorgbudgetten worden apart geraamd. De uitvoeringskosten ed. zijn vaak nog wel gemengd.

44 Lopende het jaar kan het noodzakelijk zijn om een tekort op een deelbudget aan te vullen met een overschot op een ander deelbudget.

45 Van oudsher kennen we nog budgetten per wet. Er is nog geen aanleiding geweest om dit aan te passen. Sterker nog, hierdoor houden we wel zicht op de uitgaven binnen een specifieke wet.

46 Deze uitsplitsing gebruiken wij om sturingsinformatie te hebben voor onze transformatieopgave.

47 We werken bij elke ondersteuningsvraag integraal. Er is altijd sprake van een antwoord op maat. In de uitvoering heeft men er geen last van dat de dit in de begroting niet vertaald is in een ontschot budget. Momenteel is de financiële afdeling bezig de

47 We werken bij elke ondersteuningsvraag integraal. Er is altijd sprake van een antwoord op maat. In de uitvoering heeft men er geen last van dat de dit in de begroting niet vertaald is in een ontschot budget. Momenteel is de financiële afdeling bezig de

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN