• No results found

c. Deze extra middelen zijn gebruikt om zowel het budget voor schuldhulpverlening als het budget voor armoedebestrijding te verhogen

# Gevraagde toelichting

129 De extra middelen zijn op beide thema’s ingezet.

130 Zie c.

131 Antwoord C : middelen worden ingezet voor schuldhulpverlening c.q. preventie armoede.

132 De schuldhulpverlening is goed geborgd en wordt prima uitgevoerd. Echter ter voorkoming van problematische schuldensitua-ties dient eerder, sneller en op alle domeinen inzet te worden gepleegd. In een vroeg stadium ondersteunen en inzet plegen versterkt gezinnen/personen en voorkomt een veel duurder en veel problematischer traject.

133 Middelen ingezet voor:

• extra formatie;

• armoedebestrijding;

• voedselbank;

• grip op de knip.

134 Extra middelen 2018 zijn doorgeschoven naar 2019. Middelen worden ingezet voor zowel schuldhulpverlening (oa budgetcoach) als minimabeleid.

135 De middelen zijn ingezet voor zowel armoedebestrijding (uitbreiding van activiteiten ter bestrijding van armoede onder kinderen) als voor schuldhulpverlening (uitbreiding dienstverlening aan inwoners met budgetcoach).

136 Zowel armoedebestrijding als schuldhulpverlening zijn speerpunten in het beleid van Diemen.

137 De middelen zijn ingezet om meer inzet te plegen op schuldhulpverlening en verder om de regeling hoge zorgkosten en de stijgende uitgaven bijzondere bijstand te dekken.

138 Met name voor schuldhulpverlening, maar ook ruimte voor overige producten armoedebestrijding.

139 Het belangrijkste project waar op geld en beleid op ingezet gaat worden is de preventie en vroegtijdig signaleren van betalingsachterstanden.

140 De gemeente Moerdijk zet de extra middelen met name in op projecten als vroegsignalering en investeringen in het voorlig-gend veld, zoals het opleiden van vrijwilligers. We verhogen het budget voor het Jeugdsportfonds. We versterken de regionale samenwerking op het gebied van inkomensondersteuning. Daarnaast stellen wij een armoederegisseur aan.

141 • kindvoorzieningen voor kinderen in armoede inhoudelijk en organisatorisch onder te brengen in een kindpakket;

• het kindpakket toegankelijk te maken voor huishoudens met kinderen tot 120% van het sociaal minimum; inkomensgrens HeusdenPas is 110%;

• het aanbod uitbreiden met een schoolpakket voor middelbare scholieren;

• ervaringsdeskundigen in te zetten om het bereik onder gezinnen in armoede te vergroten; de aanpak hiervoor te bepalen samen met de ervaringsdeskundigen die willen meewerken.

142 Groot onderzoek naar effectiviteit minimabeleid is hiermee bekostigd.

143 Keuze C: Deze extra middelen zijn gebruikt om zowel het budget voor schuldhulpverlening als het budget voor armoedebe-strijding te verhogen.

Op 6 juli 2017 is het nieuwe “Armoedebeleid Gemeente Uden 2018-2021” door de gemeenteraad vastgesteld en met de Programmabegroting 2018 is het budget met ingang van 2018 structureel verhoogd. Daarbovenop zijn in 2018 en 2019 incidenteel extra budgetten beschikbaar gesteld. Onderdeel van het armoedebeleid is de schulddienstverlening.

(*) De verhoging van het budget Armoedebeleid in de Programmabegroting 2018 is groter dan de extra middelen die in 2018 beschikbaar zijn gekomen ter versterking van het gemeentelijke armoede- en schuldenbeleid.

144 Zijn voor beiden ingezet.

145 Gaat in Aalten om marginale bedragen. zijn in afwachting van beleid toegevoegd aan de werkbudgetten.

146 De extra middelen zullen worden ingezet voor project Vroegsignalering, communicatie en versterking van de lokale regie op armoede.

147 Deze middelen zijn aan het budget Minimabeleid toegevoegd. Schuldhulpverlening en armoedebestrijding maken onderdeel van dit budget uit. Het is aan de beleidsmedewerker in overleg met de portefeuillehouder om hier invulling aan te geven.

148 Deze middelen zijn aan het budget Minimabeleid toegevoegd. Schuldhulpverlening en armoedebestrijding maken onderdeel van dit budget uit. Het is aan de beleidsmedewerker in overleg met de portefeuillehouder om hier invulling aan te geven.

149 Deze middelen zijn aan het budget Minimabeleid toegevoegd. Schuldhulpverlening en armoedebestrijding maken onderdeel van dit budget uit. Het is aan de beleidsmedewerker in overleg met de portefeuillehouder om hier invulling aan te geven.

150 Er is een speciaal kindpakket samengesteld.

c. Deze extra middelen zijn gebruikt om zowel het budget voor schuldhulpverlening als het budget voor armoedebestrijding te verhogen

# Gevraagde toelichting

151 In de begroting 2019 wordt rekening gehouden met uitbreiding van de formatie o.a. als gevolg van gewijzigde doelstellingen op het gebied van schulphulpverlening en armoedebestrijding. Hoewel er in de begroting geen zichtbare (financiële) relatie is aangebracht tussen de (extra) inkomsten vanuit het ministerie en de begrote lasten, is er wel degelijk sprake van een verband tussen de twee.

152 Hiervoor dient deels nog beleid te worden gemaakt.

153 Beide.

154 De inzet richt zich op een extra impuls te geven aan het armoede en schuldenbeleid door extra te investeren in preventie en vroegsignalering aan de hand van een op te starten preventieproject.

155 Bijzondere bijstand + bijdrage aan Stadsbank 156 geen nadere toelichting

157 Inzet van de middelen is gericht op armoedebestrijding kinderen (pc-regeling / sport- en cultuurfonds e.d.) 158 Verbetering toegang, vertrekken van voorzieningen en onder meer introductie zgn Kindpakket

159 Zowel het armoedebeleid als beleid schuldhulpverlening is geïntensiveerd. Opdracht vanuit de gemeenteraad om mensen met problematische betalingsachterstanden eerder te bereiken. Bij armoedebeleid is de opdracht om meer kinderen te bereiken en meer inwoners met hoge zorgkosten.

160 • intensiveren schuldhulpverlening;

• aandacht voor vroegsignalering en preventie.

161 Begroting 2019, blz. 15:

Daarom ontwikkelen we een nieuwe aanpak voor armoede en schulden, bestaande uit experimenteren en leren, verbeteren en vernieuwen. Een onderzoek naar de effectiviteit en eventuele overlap in de voorziening van het huidige armoedebeleid wordt uitgevoerd, net als een laagdrempelige beschikbaarheid van voorzieningen voor kinderen/jeugd.

162 Deze middelen zetten we in 2019 in voor preventie van armoede en schulden. Dit doen we door de toegang tot financiële ondersteuning lokaal (veel andere taken zijn uitbesteed aan centrumgemeente Amersfoort) en laagdrempeliger te maken.

Zowel armoedebestrijding als voorkomen van schuld(hulpverlening) is hierbij het doel. De middelen worden ingezet voor de uitvoeringskosten die hiermee gepaard gaan.

163 Is toegevoegd aan verschillende preventieve maatregelen waaronder vroegsignalering.

164 Niet specifiek benoemd.

165 Een van de uitgangspunten bij de gemeente Waddinxveen is om de middelen welke we via extra middelen aan de batenkant in onze begroting opnemen, aan de lastenzijde van de begroting te oormerken en in te zetten tbv het maken van beleid.

166 Middelen worden ingezet voor vroeg signalering gecombineerd met een verbetering van de toegang tot schuldhulpverlening en armoederegelingen

167 Bijzondere bijstand, kindpakket.

168 Beide hangen nauw samen, en worden integraal opgepakt 169 Beide hangen nauw samen en worden integraal opgepakt 170 Beide hangen nauw samen, en worden integraal opgepakt

171 Beide hangen nauw met elkaar samen en worden integraal opgepakt

172 Deels ingezet voor aanpak schulden (o.m. project Budgetondersteuning op Maat) en deels ingezet voor armoede/minima.

173 De extra middelen worden gebruikt om het bestaande schulden- en armoedebeleid aan te scherpen en het versterken van de preventie op vroeg-signalering.

174 De extra middelen worden gebruikt om het bestaande schulden- en armoedebeleid aan te scherpen en het versterken van de preventie op vroeg-signalering.

175 Deels ingezet voor aanpak schulden (o.m. project Budgetondersteuning op Maat) en deels ingezet voor armoede/minima (o.m.

aanbieden gemeentelijke zorgpolis en verhogen inkomensgrens minima)

176 Deze middelen zijn via de begroting beschikbaar gesteld voor plannen en activiteiten op het gebied van schuldhulpverlening en armoedebestrijding.

c. Deze extra middelen zijn gebruikt om zowel het budget voor schuldhulpverlening als het budget voor armoedebestrijding te verhogen

# Gevraagde toelichting

177 Via de Meicirculaire 2018 stelt het kabinet voor 2018 extra geld beschikbaar aan de gemeenten voor het voorkomen van schulden en de bestrijding van armoede, met name onder kinderen.

Deze middelen worden met name ingezet voor een pilot aanpak bankslapers, versterken vroegsignalering schulden, versterken brede schuldenaanpak, de implementatie verbeterpunten ten behoeve van de toegang inkomensondersteuning en het voorkomen kosten bewindvoering.

178 De gemeente Kerkrade beschouwt deze gelden als geoormerkt voor schulden en armoede.

179 De middelen worden ingezet ten behoeve van kinderarmoede en optimalisering toegang tot schuldhulpverlening.

180 Budgetten zijn opgehoogd met het bedrag uit de circulaire 181 Deze middelen worden ingezet:

• voor extra activiteiten op het gebied van preventie en vroegsignalering om generatiearmoede te bestrijden, de drempel naar de kredietbank te slechten en financiële educatie op alle scholen brengen;

• voor de ophoging van de inkomensgrens om in aanmerking komen voor het gemeentelijk minimabeleid.

182 Er moet nog beleid ontwikkeld worden over dit onderwerp.

183 Deze extra middelen worden preventief ingezet voor het bestrijden van de armoede-risicofactoren en voor vroeg-signalering schuldhulpverlening.

184 Totaal wordt 275.000 euro aan extra middelen ontvangen, waarvan 150.000 naar schuldhulpverlening (stadsbank Oost Nederland) en 125.000 euro naar armoede bestrijding (bijzondere bijstand) gaat.

185 Er moet nog beleid ontwikkeld worden over dit onderwerp. In Q1 2019 wordt dit in de raad besproken.

186 Dit wordt toegevoegd aan het armoede- en schuldenbeleid

gericht op het voorkomen van schulden en de bestrijding van armoede, in het bijzonder onder kinderen (uitbreiding budget Jeugdsportfonds).

187 Wordt ingezet voor het project schulddienstverlening.

188 Wordt ingezet voor het project schulddienstverlening

189 In 2019 zullen deze middelen ingezet worden op het gebied van schuldhulpverlening en armoedebestrijding:

• Pilot Geldcoach (schuldhulpverlening)

• preventieplan 2019 (preventie armoede);

• Pilot opkopen van schulden bij jongeren.

190 In 2018 is de beleidsnota armoedebeleid vastgesteld met de volgende aandachtsgebieden. De extra middelen worden hiervoor ingezet.

• verbetering financiering leerlingenvervoer kinderen statushouders;

• verbeteren inburgering statushouders;

• maatregelen schuldhulpplan;

• voorkomen afhankelijkheid voedselbank statushouders;

• invoeren kindpakket;

• inzetten op werkende armen;

• analyseren effectiviteit minimaregelingen;

• inzetten op laaggeletterdheid;

• stimulering samenwerking noodfondsen.

191 Middelen zijn ingezet voor een combinatie van onderwerpen.

192 De beschikbare middelen zijn volledig ingezet op het gebied van minimabeleid ( schuldhulpverlening en armoedebestrijding) 193 Geen nadere toelichting.

194 Deze extra middelen zijn toegevoegd aan het budget voor Gemeentelijk minimabeleid waaronder ook schuldhulpverlening en armoedebeleid vallen.

195 Een concreet onderwerp is vroeg-signalering. Ook wordt extra capaciteit ingehuurd voor beleidsvorming voor bijvoorbeeld armoedebeleid onder kinderen.

196 In onze slotrapportage 2018 zijn de middelen uit de jaarschijf 2018 overgeheveld naar 2019 omdat de tijd ontbrak om de middelen op een juiste manier te bestemmen. De middelen blijven ter beschikking staan van ons armoedebeleid en zullen gebruikt worden om zowel de budgetten voor schuldhulpverlening en armoedebestrijding te verhogen.

197 o.a. armoedebestrijding onder kinderen

198 Verbeteren van de toegang tot schuldhulpverlening en armoedebestrijding van huishoudens met kinderen

c. Deze extra middelen zijn gebruikt om zowel het budget voor schuldhulpverlening als het budget voor armoedebestrijding te verhogen

# Gevraagde toelichting

199 Met de extra middelen wordt een Deltaplan Schulden opgesteld waarin enerzijds ingezet wordt om de curatieve schuldenaan-pak te verbeteren en anderzijds meer aandacht is voor preventie, ZZP-ers en nieuwe initiatieven zoals Vaste Lastenschuldenaan-pakket, perspectieffonds en leerwerkbedrijf om het voorkomen en aanpakken van schulden nog intensiever vorm te geven.

Daarnaast worden ook extra middelen uitgetrokken voor bestrijding van armoede. Zo wordt het percentage kwijtschelding afvalstoffenheffing verhoogd van 55% naar 75% en handhaven we de huidige regeling voor individuele inkomenstoeslag en AOW- en jeugdtegoed.

200 Er is sprake geweest van uitbreiding/aanpassing Fonds Deelname Maatschappelijke Activiteiten (FDMA). Dit fonds maakt onderdeel uit van het armoedebeleid en hiervoor is een verordening opgesteld. Er zit geen beperking aan de aanvragen ( open end regeling) Er wordt toegekend conform bedragen die genoemd zijn in deze verordening.

201 Deze middelen worden zowel ingezet voor schuldpreventie als voor armoedebestrijding. De definitieve uitwerking van het plan volgt later dit jaar.

202 De budgetten zijn verhoogd. Dit heeft nog niet tot beleidswijzigingen geleid.

203 jeugdsportfonds, stichting leergeld en kledingbank, nationaal jeugdontbijt en kinderraad/

204 Voor armoede en schuldenbeleid ontvangt Hilversum o.g.v. de meicirculaire 2018 in de algemene uitkering 2019 en 2020 elk € 132.000 extra. O.b.v. het coalitieakkoord 2018-2022 heeft de gemeenteraad het lastenbudget Minimabeleid structureel verhoogd met € 600.000 gelet op de trend dat de doelgroep steeds beter bekend is met de bestaande regelingen. Daarnaast wordt vanaf 2022 het budget voor bewindvoering verhoogd met € 150.000.

205 Extra begeleidingscapaciteit.

206 Betreft zowel gedeeltelijke dekking van stijgende kosten van bewindvoering (regionaal uitgevoerd) als dekking voor het lokale actieprogramma tegen armoede.

207 Middelen zijn ingezet voor zowel armoedebestrijding Kinderen en sterker inzetten op preventie voor mensen met problemati-sche schulden. Mochten deze middelen in 2018 niet volledig besteed worden, zal bij de resultaatbestemming bij de jaarreke-ning worden voorgesteld om het restant over te hevelen naar 2019.

208 Voortzetting van het schuldpreventieproject Vroeg Eropaf Altena.

Voortzetting van de formulierenbrigade. De formulierenbrigade helpt mensen die zelf niet goed met hun administratie kunnen omgaan. Ook zetten ze buddy’s in voor mensen met schuldproblemen.

Vanaf 2019 gaan we extra uitgaven doen voor armoedebestrijding, door o.a. in bepaalde gevallen bijdragen voor laptops te verstrekken aan huishoudens met een langdurig laag inkomen. Daarnaast wordt de vergoeding voor zwemlessen voor kinderen verhoogd.

209 met deze middelen:

• is de inkomensgrens voor vergoeding uit het SMS kinderfonds verhoogd;

• is een loket ingericht om inwoners met een laag inkomen te helpen bij het op orde brengen van het huishuidboekje.

210 Zowel extra inzetten op extra bereik ... mensen echt wijzen op mogelijkheden en voor wat betreft schuldhulpverlening ook bv.

schuldhulpmaatje... laagdrempelig...

211 Het bedrag is volledig geoormerkt voor dit doel.

212 De in 2019 en 2020 beschikbaar gestelde extra middelen (€ 12.000 per jaar) zijn toegevoegd aan het budget voor armoedebe-strijding en dan met name de bearmoedebe-strijding van armoede bij kinderen.

213 Verlagen van woonlasten, bieden van kansen, versterken van netwerk en inzet op preventie en vroegsignalering en kindpakket.

214 Er is ingezet op armoedebestrijding onder kinderen, vroeg signalering en preventie bij schulden en uitbereiding van minimaregelingen.

215 Deze middelen zijn voornamelijk ingezet op activiteiten:

1. Om het bereik te vergroten; denk vooral aan campagne samen slimmer met geld, inclusief website, activiteiten en nieuwsbrief, en actieve benadering van doelgroep;

2. Jongerencampagne Leef Bewust;

3. Preventie: activiteiten onder jongeren ROC, samenwerking met moneyfit en schuldhulpmaatjes.

Meedoen is belangrijk: vooral gericht op zwemlessen en leermiddelen.

216 Daarnaast is er op dit moment een concept nota armoede- en schuldenbeleid in de maak. Hiervoor worden ook de middelen vanuit armoedebeleid betrokken.

217 Er is ingezet op armoedebestrijding onder kinderen, vroeg signalering en preventie bij schulden en uitbereiding van minimaregelingen.

c. Deze extra middelen zijn gebruikt om zowel het budget voor schuldhulpverlening als het budget voor armoedebestrijding te verhogen

# Gevraagde toelichting

218 In onze gemeente maken we geen formele scheiding tussen schuldhulpverlening en armoedebestrijding. We hebben één integraal plan opgesteld voor financiële zelfredzaamheid (waaronder schuldhulpverlening) en de middelen worden ter dekking van de uitvoering van dit plan ingezet.

219 Deze middelen worden ingezet voor de uitvoering van in het gecombineerde plan armoede en schulden (dat in de eerste kwartaal van 2019 wordt aangeboden aan de gemeenteraad) genoemde nieuwe activiteiten/pilots, voor de verlenging van de pilot Vroeg eropaf en voor de organisatie van de Week van het Geld.

220 Er is ingezet op armoedebestrijding onder kinderen, vroeg signalering en preventie bij schulden en uitbereiding van minimaregelingen.

221 Met de extra middelen is dekking gevonden voor de extra inzet op armoedebestrijding en schuldhulpverlening. In de begroting 2019 is dit verwerkt.

222 Er wordt ingezet op het vereenvoudigen van de toegang tot minimaregelingen en het verlagen van de doorlooptijden van schuldhulpverleningstrajecten. Voor een deel van de middelen wordt nog onderzocht welke besteding het meest passend is.

223 De extra middelen maken onderdeel uit van het nieuwe beleidsplan armoedebeleid/schuldhulpverlening.

224 Armoedebestrijding, extra middelen naar stichting Leergeld (laptop / kledingpakket).

225 De extra middelen worden gebruikt voor het versterken van ons bestaande beleid voor schuldhulpverlening en armoedebe-strijding. Hiervoor is een nieuw beleidsplan opgesteld.

226 In eerste instantie zijn deze extra middelen geoormerkt voor armoedebeleid. Indien tussentijds blijkt dat er minder wordt uitgegeven, dan wordt dit budget afgeraamd.

227 • Verbetering toegang tot hulpverlening;

• Armoedebestrijding in huishoudens met kinderen.

228 Deze middelen zijn ingezet ter dekking van het geactualiseerd beleid voor armoedebestrijding, alsmede voor verbetering van de toegang tot schuldhulpverlening.

229 Laagdrempelige toegang tot schuldhulpverlening en pro actief inzetten van schuldhulpverlening. Via speciaal loket en gebiedsteams.

Er wordt een pilot gestart met betrekking tot armoedebestrijding. Doel is om te onderzoeken of andere aanpak effectiever werkt dan de huidige interventies.

230 Vanaf 2019 ontvangt Beesel hiervoor jaarlijks € 16.381 (conform meicirculaire 2018).

Wij zetten de middelen in om schuldhulpverlening meer preventief in te zetten. In het verleden maakten wij gebruik van externe schuldhulpverlening. Dit doen wij nu in eigen beheer, we zijn lid van NVVK. Door middel van preventieve inzet voorkomen wij het beroep op schuldhulpverlening.

Voor de armoede bestrijding is in 2018 stichting Leergeld Beesel opgericht. Door middel van een laagdrempelige toegang bereiken wij meer gezinnen/ kinderen in armoede.

231 De gemeente Brunssum is gestart met een innovatieve methodiek genaamd Mobility Mentoring die gericht is op stressregula-tie en – reducstressregula-tie bij klanten. Deze methodiek is gebaseerd op wetenschappelijk hersenonderzoek dat aantoont dat de executieve functies van mensen beïnvloed worden door langdurige en grote mate van stress. Het beïnvloedt het (dagdagelijks) handelen van mensen en hun zelfredzaamheid. Mensen die langdurig onder grote spanning staan ten gevolge van bijvoor-beeld geld- en/of gezondheidsprobleem worden ondersteund om hun problemen aan te pakken en economisch zelfstandig te worden.

De extra middelen worden ingezet om deze methodiek te implementeren binnen de gemeente en haar samenwerkingspart-ners, met het doel dat er een preventieve werking van uit gaat naar de toekomst toe op het gebied van armoede en schuld-hulpverlening.

232 Naast extra inzet op schuldhulpverlening is ingezet op een kindpakket.

233 De middelen zijn apart gezet voor beide onderdelen. Beleid moet nog worden ontwikkeld.

234 • Verruiming minimabeleid;

• Extra subsidie aan maatschappelijk werk voor begeleiding bij schulden.

235 Het betreft één budget dat is verhoogd met het bedrag aan extra verkregen middelen.

236 Wij hebben de extra middelen vooral ter beschikking gesteld als extra impuls voor de bestrijding van armoede bij gezinnen met kinderen.

237 We zetten in op armoedebestrijding bij kinderen en hebben in het kader van de regeling kindpakket extra voorzieningen/

regelingen gerealiseerd.

Verder zal meer focus komen op de uitbreiding/intensivering van de schuldhulpverlening hetgeen verwerkt gaat worden in het nieuw op te stellen minimabeleid (2020 e.v.).

c. Deze extra middelen zijn gebruikt om zowel het budget voor schuldhulpverlening als het budget voor armoedebestrijding te verhogen

# Gevraagde toelichting

238 Het betreft één budget dat is verhoogd met het bedrag aan extra verkregen middelen.

239 De middelen worden voornamelijk ingezet op verbetering van de toegang 240 De beschikbaar gestelde bedragen zijn volledig verdeeld over beide onderwerpen.

241 De exacte besteding moet nog bepaald worden.

242 Ter versterking van het gemeentelijke armoede- en schuldenbeleid wordt voor drie jaar geld ter beschikking gesteld voor het voorkomen van schulden en de bestrijding van armoede, in het bijzonder onder kinderen. We hebben deze extra middelen aangewend voor de dekking van additionele gemeentelijke uitgaven, zoals bijvoorbeeld gerichte verbetering van de toegang tot de schuldhulpverlening, op versterking van de lokale regie armoedebestrijding in huishoudens met kinderen, op preventie en vroeg signalering e.d.

243 De ontvangen gelden (decentralisatie-uitkering schulden en armoede) zijn als taakmutatie volledig voor dit doel beschikbaar gesteld.

244 Maatregelen divers.

245 Bijv. extra inzet voor subsidie aan stichting Leergeld. Deze organisatie bevordert deelname van kinderen in armoedesituatie aan sport- en andere maatschappelijke organisaties.

246 De inzet is voornamelijk geweest op het versterken van de lokale regie en op preventie en vroeg-signalering.

247 De schuldhulpverlening en armoedebestrijding wordt zo breed mogelijk ingezet. Er is wel extra geld beschikbaar gekomen, maar dat is niet leidend. Als de hulpvraag meer budget vergt, dan wordt dat vanuit de algemene middelen beschikbaar gesteld.

248 Innovatieve SHV en verhoging jeugdsport-fonds (minimabeleid).

249 Armoede wordt teruggedrongen en zo mogelijk voorkomen door middel van een samenhangend stelsel van diverse (financi-ele) regelingen. Hierbij is er specifieke aandacht voor kinderen. Wijkteams en netwerkpartners spelen een belangrijke rol in de signalering en preventie van armoede en verwijzing naar ondersteuning.

Deze taken zijn belegd bij de gemeenschappelijke regeling Kompas. Zij zullen begin 2019 in het nieuwe uitvoeringsplan en de gewijzigde begroting verder op inspelen.

250 Het beleid wordt uitgevoerd door de intergemeentelijke sociale dienst.

251 Budget wordt hiervoor ingezet.

d. Deze extra middelen zijn overwegend gebruikt om het budget voor andere onderwerpen dan

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN