• No results found

Stichting Toeristisch Huis Asten

In document Nota van zienswijzen (pagina 85-88)

De heer Derikx (Stichting Toeristisch Huis Asten), Marsstraat 6, 5721 XW Asten

Zienswijze Standpunt gemeente

►Reclamant maakt bezwaar tegen het niet toestaan van verhuurchalets voor recreatief verblijf bij mini-campings. De door B&W geuite bedenkingen (permanente karakter van dergelijke chalets en hieruit voortvloeiende ruimtelijke uitstraling) onderschrijven wij totaal niet. Onderhavig verhuursegment is sterk in opkomst en kan ook zorgvuldig landschappelijk worden ingepast.

►Conform gemeentelijk beleid, zoals neergelegd in de gemeentelijke nota Recreatie en Toerisme, wordt plaatsing van stacaravans op een mini-camping, mede vanuit landschappelijk oogpunt, niet toegestaan. Dit is overigens in

overeenstemming met beleid van naburige gemeenten.

Indien plaatsing van kampeermiddelen met een meer permanent karakter gewenst is kan

omschakeling en bestemmingswijziging naar een (reguliere) camping overwogen worden.

► Er wordt verzocht mini campings optimaal te faciliteren in het realiseren van een adequaat voorzieningen niveau.

►Verzoek om de realisering van een landschapscamping aan de Tureluurweg 7 mogelijk te maken.

►Reclamant verzoekt het college van B&W , in verband met de realisatie van een aanlegsteiger bij Sluis 11 in de Zuid-Willemsvaart, constructief overleg te starten met de gemeente Someren.

► De gemeente is van mening dat binnen de gestelde randvoorwaarden een adequaat voorzieningen niveau is te realiseren voor een mini camping.

► De gemeente heeft een zeer positieve grondhouding ten aanzien van onderhavig initiatief. De opgenomen wijzigingsbevoegdheid in 4.6.10 en 5.6.8 zal zodanig worden

geredigeerd, zodat voor de vestiging van een landschapscamping de agrarische activiteiten niet beëindigd behoeven te worden, maar een landschapscamping ook als nevenactiviteit bij een agrarisch bedrijf is toegestaan.

► De reactie wordt ter kennisgeving aangenomen.

Gevolgen voor het bestemmingsplan

80. ZLTO

De heer/mevrouw van den Heuvel en mevrouw Aarts-Wulmsen, Broekstraat 2a, 5725 TL Heusden

Zienswijze Standpunt gemeente

► Reclamant maakt bezwaar tegen de

mogelijkheid aanpassingen te verrichten middels een wijzigingsbevoegdheid. Reclamant is van mening dat dit vaak vertragend werkt, zeker gezien het feit dat hiervoor geen tijdspad is vastgesteld.

►Reclamant heeft meldingen gehad, dat ondanks toezeggingen van de gemeente Asten diverse agrarische bouwblokken niet zijn aan gepast. Verzoek om hier nog eens naar te kijken.

► Diverse ruimtelijke ontwikkelingen zijn momenteel nog onvoldoende concreet om nu al in het bestemmingsplan op te nemen. Voor betreffende ontwikkelingen dient conform een goede ruimtelijke ordening ten allen tijde een goede afweging van in het geding zijnde belangen en waarden ten grondslag te liggen.

Een dergelijke afweging kan enkel middels een wijzigingsbevoegdheid danwel een afzonderlijk bestemmingsplan gewaarborgd worden.

De gemeente tracht de proceduretijd van dergelijke (binnenplanse) wijzigingsprocedures tot een minimum te beperken. Nav de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening zijn deze procedures ook versneld.

►Bij de verwerking van de inspraakreacties is in een incidenteel geval de toegezegde aanpassing van het bouwblok niet op de plankaart

doorgevoerd, dit zal alsnog voor vaststelling van het plan gebeuren. Daarnaast diende voor

►Reclamant verzoekt nogmaals om onderscheid te maken tussen de diverse kwetsbare soorten (ganzen, weidevogels, amfibieën en reptielen, dagvlinders, etc.). Reclamant wijst met name op de aanduiding ganzengebieden.

►In de toelichting wordt melding gemaakt van

“Gebiedsvisie de Witte Bergen”. Inhoudelijk wordt hier niet verder op ingegaan. De ZLTO gaat er daarom vanuit dat deze gebiedsvisie niet als onderliggend document dient voor dit bestemmingsplan buitengebied.

►Reclamant verzoekt om artikel 26.1 van de voorschriften te schrappen, aangezien dit afbreuk doet aan de totale planopzet. Elk ander gebruik van een (bedrijfs)woning binnen het

bestemmingsvlak dan tbv desbetreffend

diverse uitbreidingsverzoeken nog een milieu- en/of nb-wet vergunning verleend te worden.

Indien dit inmiddels alsnog is gebeurd zullen ook deze uitbreidingen verwerkt kunnen worden.

►Het betreft gronden die onderdeel uitmaken van de provinciale groene hoofdstructuur.

Betreffende gronden zijn op basis van gebiedsinventarisaties binnen deze GHS opgenomen. Betreffende inventarisaties zijn met name mbt kwetsbare soorten niet allemaal van voor 1992. Jaarlijks worden hier nieuwe (deel) inventarisaties uitgevoerd.

In de toelichting zal een nader gespecificeerd kaartbeeld ten aanzien van de kwetsbare soorten worden opgenomen teneinde de differentiatie in voorkomende kwetsbare soorten inzichtelijk wordt gemaakt. Dit leidt evenwel niet tot aanpassing van de juridische regeling en/of begrenzing van deze gebieden. Hiervoor dient het provinciaal beleid op basis van een nieuwe inventarisatie te worden aangepast. Overigens heeft de provincie momenteel nieuw beleid in ontwikkeling (Structuurvisie en Verordening) naar aanleiding van de nieuwe Wro. Het is op dit moment evenwel nog niet duidelijk of dit ook zal leiden tot aanpassing van de GHS-begrenzing.

► Het project Gezandebaan gaf aanleiding tot het opstellen van de gebiedsvisie “Witte Bergen”

volgens de voorwaarden van de EHS-spelregels.

De gebiedsvisie bestrijkt een groter gebied dan het plangebied van het bestemmingsplan Project Gezandebaan en geldt als onderlegger voor het project Gezandebaan en nog andere

toekomstige planologische ontwikkelingen. In hoofdstuk 6 van de visie is een overzicht van de voorgenomen ontwikkelingen en de daarbij horende instrumenten opgenomen. Ook het bestemmingsplan buitengebied maakt o.a.

recreatieve ontwikkelingen mogelijk. Ter verduidelijking zal de toelichting hierop worden aangevuld.

► De bestaande regeling is overgenomen uit het bestaande bestemmingsplan en dient om

ongewenste afsplitsing van een voormalige agrarische bedrijfswoning met de overige agrarische bedrijfsgebouwen te voorkomen,

(agrarisch) bedrijf is een functieverandering, waarvoor een bestemmingswijzigingsprocedure doorlopen dient te worden en te worden voldaan aan de gestelde criteria.

►Gebieden met een dubbelbestemming

“archeologisch aandachtsgebied”, hebben te maken met een aanlegvergunningenstelsel voor ondermeer grondbewerking dieper dan 30 cm.

Reclamant vindt echter dat voor normale agrarische werkzaamheden 40 cm dient te zijn.

Verzoek dit aan te passen eventueel met vermelding van normaal agrarisch gebruik.

► Inspreker verzoekt om de maatvoering van de goot en nokhoogte van stallen aan te passen richting 12 m. De gemeente heeft aangegeven dit mogelijk te willen maken, middels een

wijzigingsbevoegdheid. Reclamant maakt hiertegen bezwaar, omdat dit, zoals reeds is aangegeven, onnodige vertraging oplevert.

►Reclamant heeft eveneens een zienswijze op het onderwerp “huisvesting arbeidsmigranten”.

Reclamant verwijst hiervoor naar een gezamenlijk brief “structuurvisie arbeidsmigranten 2008” van ZON

arbeidsvoorziening en ZLTO Asten d.d. 3-12-2008, die de gemeente onlangs ontvangen heeft.

aangezien dit tot ongewenste situaties kan leiden. De gemeente wenst derhalve onderhavige regeling te handhaven.

► De gemeente wenst zich vooralsnog te conformeren aan het provinciale uitgangspunt van 30 cm diepte. Bij de opstelling van de gemeentelijke archeologie kaart zal de

maatvoering met betrekking tot de aan te houden diepte nogmaals kritisch worden bekeken en wellicht kunnen worden bijgesteld. Betreffende bijstelling kan dan wel voorzien gemotiveerd met behulp van een gedegen onderzoek naar betreffende waarden.

► De gemeente is van mening dat de huidig opgenomen maatvoering vooralsnog in zijn algemeenheid toereikend is. In incidentele gevallen kan een verhoging noodzakelijk zijn.

Middels betreffende ontheffing kan hier binnenplans in worden voorzien.

Indien door de snelle ontwikkelingen in de agrarische sector op termijn betreffende maatvoering in zijn algemeenheid ontoereikend wordt geacht zal dan op dit onderdeel een planherziening kunnen worden opgesteld.

► Voor de huisvesting van seizoensarbeiders is nieuw gemeentelijk beleid in voorbereiding. Dit beleid is echter nog niet afgerond. Derhalve is het niet meer mogelijk om dit beleid nog mee te nemen bij vaststelling bestemmingsplan. Hier zal tzt naar alle waarschijnlijkheid een aparte partiële planherziening voor worden opgesteld.

De brief wordt ter kennisgeving aangenomen in de procedure voor het vast te stellen beleid.

Gevolgen voor het bestemmingsplan

In de toelichting zal een nader gespecificeerd kaartbeeld ten aanzien van de kwetsbare soorten worden opgenomen teneinde de differentiatie in voorkomende kwetsbare soorten inzichtelijk wordt gemaakt. Dit leidt evenwel niet tot aanpassing van de juridische regeling en/of begrenzing van deze gebieden.

In de toelichting zal een aanvullende tekstpassage worden opgenomen over de gebiedsvisie Witte Bergen.

In document Nota van zienswijzen (pagina 85-88)