• No results found

Bosperceel behorend bij Kleine Heitrak 3 Mevrouw Scharp, kleine Heitrak 3, 5721 SB Asten

In document Nota van zienswijzen (pagina 35-41)

Zienswijze Standpunt gemeente

►Reclamant maakt bezwaar tegen de wijziging (aan noordzijde vergroot) van de grootte van het bosperceel behorend bij Kleine Heitrak 3.

De betreffende gronden maken onderdeel uit van een mogelijke grondruil. Het perceel bestaat slechts voor 30% uit bos, waarvan ongeveer de helft gekapt gaat worden op basis van een verleende kapvergunning, en voor het overige uit weiland/gras en een bestaande schuur.

Reclamant wenst betreffende schuur te herbouwen op dezelfde locatie, wat middels voorgenomen bestemmingswijziging niet meer mogelijk zou zijn, maar wel landschappelijk de voorkeur geniet.

► De bestemming van betreffende gronden zal zodanig worden aangepast, dat die zoveel mogelijk overeenkomt met de vigerende bestemming en de provinciale ehs zonering, waarbij de betreffende bosbestemming op perceel achter Kleine Heitrak 3 grotendeels zal worden gewijzigd in de bestemming agrarisch gebied met landschappelijke waarden muv de bosbeplanting aan de achterzijde van het woonperceel, die als bosbestemming

gehandhaafd blijft, conform de huidige regeling.

Gevolgen voor het bestemmingsplan

Op de plankaart zal de gebiedsbestemming worden aangepast conform het vigerende

bestemmingsplan en de provinciale ehs, waarbij de bosbestemming van het perceel achter Kleine Heitrak 3 wordt gewijzigd in agrarisch gebied met landschappelijke waarden, muv de bosbeplanting aan de achterzijde van het woonperceel, die als bosbestemming gehandhaafd blijft, conform de huidige regeling.

32. Kloosterstraat 35

De heer van Lieshout, Onze Lieve vrouwenplein 7, 5724 BA Ommel

Zienswijze Standpunt gemeente

►Reclamant zou op het perceel, dat thans een woonbestemming heeft, een kleinschalig bedrijf willen beginnen. Reclamant verzoekt om dit mogelijk te maken. Reclamant heeft hiertoe reeds een principeverzoek naar de gemeente gestuurd.

► Onderhavig plan betreft een conserverend bestemmingsplan. Onderhavige locatie maakt onderdeel uit van een bebouwingsconcentratie, waarvoor een specifieke gebiedsvisie wordt opgesteld. Voorgenomen bestemmingswijziging past, onder voorwaarden, binnen deze visie.

Alhoewel de voorgestane bestemmingswijziging ter plekke niet op voorhand wordt afgewezen dient eerst onderzocht te worden of de

voorgenomen bestemmingswijziging niet leidt tot ongewenste effecten voor bestaande waarden en belangen in de omgeving, alvorens ze in een bestemmingsplanregeling kunnen worden meegenomen. Bovendien dient hiervoor te worden gewaarborgd op welke wijze de

ruimtelijke kwaliteit verbeterd wordt. Hiervoor zal een afzonderlijke ro-procedure moeten worden gevolgd.

Gevolgen voor het bestemmingsplan -

33. Kokmeeuwenweg 15

De heer/mevrouw Zegers (ROBA milieu), namens de heer Berkers, Kokmeeuwenweg 15, Asten-Heusden

Zienswijze Standpunt gemeente

►Reclamant heeft reeds een inspraakreactie ingediend met het verzoek om de begrenzing van zijn bouwblok aan te passen, zodat hij zijn bedrijfsuitbreiding (sleufsilo en vaste mestopslag) kan realiseren.

Voor de bedrijfsuitbreiding zijn inmiddels een milieuvergunning en

Natuurbeschermingswetvergunning verleend.

Reclamant zal een bouwaanvraag indienen.

Verzoek om na toetsing daarvan de begrenzing van het bouwblok in het definitieve

bestemmingsplan alsnog aan te passen.

► In het ontwerp bestemmingsplan zijn de bestaande bouwblokken ontheven van een aanlegvergunningspicht. In de bouwregels is echter nog steeds opgenomen dat voor

bouwplannen met een oppervlakte van meer dan 100 m² een ontheffing nodig is. Voor het

verkrijgen van een ontheffing dient op basis van (archeologisch) onderzoek te worden

aangetoond dat er geen waarden aanwezig zijn, danwel dat deze door de bouwactiviteiten niet worden geschaad. Door de beperkte oppervlakte

► Op onderhavige locatie is een gemengd agrarisch bedrijf gevestigd, waarvan de

intensieve tak is gerealiseerd ten westen van de Kokmeeuwenweg en de melkveehouderij ten oosten van de Kokmeeuwenweg. Onderhavig uitbreidingsverzoek heeft betrekking op het oostelijk gedeelte.

Aangezien de milieu- en

natuurbeschermingswetvergunning inmiddels verleend zijn zal het agrarisch bouwblok conform het verzoek worden uitgebreid.

► Zoals reeds verwoord in de commentaarnota inspraak en vooroverleg wenst de gemeente agrarische bouwblokken uit te zonderen van de onderzoeksplicht voor de indicatieve

archeologische verwachtingswaarde. Hiertoe zijn de agrarische bouwblokken ontheven van de aanlegvergunningplicht. Abusievelijk zijn de bijbehorende bouwregels (artikel 19 lid 2) hier niet op aangepast. Betreffende bouwregels zullen alsnog worden aangepast, opdat bestaande agrarische bouwblokken

van 100 m² waarvoor geen ontheffing is vereist, betekent dit voor ondernemers dat voor vrijwel ieder bouwplan archeologisch onderzoek is vereist.

De reclamant is van mening dat dit voor bouwplannen binnen de bouwblokken onnodige administratie lasten en kosten met zich mee. De grond ter plaatse is immer als dermate geroerd en vaak ook verhard zoals ook in de wijziging van het aanlegvergunningstelsel is aangegeven.

Verzoek om de bestaande bouwblokken te ontheffen van deze onderzoeksplicht.

daadwerkelijk worden ontheven van de

onderzoeksplicht ten aanzien van de indicatieve archeologische verwachtingswaarde.

Gevolgen voor het bestemmingsplan

Het agrarisch bouwblok zal conform verzoek in zuidoostelijke richting worden uitgebreid.

In de regels zal artikel 19 lid 2 worden aangepast, opdat bestaande agrarische bouwblokken worden ontheven van de onderzoeksplicht ten aanzien van de indicatieve archeologische

verwachtingswaarde.

34. Kruisbaan 2

Mevrouw Makkinga (Bergs Advies), namens de heer Berkvens, Kruisbaan 2, 5725 TT Heusden

Zienswijze Standpunt gemeente

►Reclamant heeft bedrijfsuitbreidingsplannen (realisering nieuwe stal voor leghennen) voor zijn pluimveehouderijbedrijf en verzoekt hierom zijn bouwblok te vergroten.

Gezien de huidige omvang van het bedrijf en de bedrijfsopvolgingsdoelstellingen is een serieuze groeistap noodzakelijk. Er is gekozen voor een de realisatie van een nieuwe leghennenstal, zodat er kostprijstechnisch efficiënter gewerkt kan worden. Daarnaast zal er een nieuwe eieropslagruimte dienen te worden gerealiseerd.

Gelet op bedrijfsvoerings- en milieuaspecten is realisering van de nieuwe stal aan de westelijke kant van het huidige bouwblok het meest wenselijk. Hiertoe zal het bouwblok met ca 0,56 ha dienen te worden vergroot tot een omvang van ca 1,77 ha.

Een kaart met de huidige en gewenste situatie is bijgevoegd.

► Het betreft een pluimveebedrijf (intensieve veehouderij), dat is gesitueerd in agrarisch gebied met landschappelijke waarden (RNLE-landschapsdeel) en conform het

Reconstructieplan is gelegen in

verwevingsgebied. Voor uitbreiding van het agrarisch bouwblok van betreffende bedrijven, dient conform het Reconstructieplan een duurzaamheidstoets doorlopen te worden.

Onlangs is een milieuvergunning aangevraagd, deze zal naar verwachting niet voor vaststelling van het bestemmingsplan kunnen worden verleend. Daarnaast is ook nog geen NB-wet vergunning verleend. Het agrarisch bouwblok zal dan ook nog niet aangepast. In plan is wel een (binnenplanse) wijzigingsbevoegdheid

opgenomen, waarin de gewenste uitbreiding in de toekomst alsnog gerealiseerd zou kunnen worden.

Gevolgen voor het bestemmingsplan

Op de plankaart zal de aanduiding worden gewijzigd in ‘ivh’, conform de feitelijke situatie.

35. Laarbroek 10a

De heer Heyligers (Taxi Martens), Laarbroek 14, 5721 WL Asten

Zienswijze Standpunt gemeente

► Reclamant verzoekt het pand Laarbroek 10a in het ontwerp bestemmingsplan conform de bepalingen van artikel 3.6.11 van hetzelfde plan op te nemen als een bedrijfsruimte voor een taxibedrijf inclusief reparatie-inrichting.

Het pand doet al sinds beëindiging van het agrarisch gebruik dienst als dependance van het taxibedrijf aan de Laarbroek 12. Dit klemt des te meer nu reclamant verwacht dat het bedrijf in de toekomst verder dient te groeien om nog bestaansrecht te hebben.

►Onderhavige locatie betreft een voormalig agrarisch bedrijfsgebouw, dat is gesitueerd aan de rand van de kern van Asten. De locatie is gelegen in agrarisch gebied en maakt onderdeel uit van een bebouwingscluster, waarvoor een afzonderlijke gebiedsvisie is opgesteld.

Aangezien het gebruik ter plekke reeds zeer geruime tijd plaatsvindt, er geen (extra) nadelige effecten op de omgeving worden verwacht en het verzoek past binnen de opgestelde, nog vast te stellen, gebiedsvisie zal de bestaande

bebouwing alsnog in de

bedrijfsbestemmingsregeling worden opgenomen.

Gevolgen voor het bestemmingsplan

Op de plankaart zal het betreffende gebouw aan Laarbroek 10 a worden voorzien van een niet-agrarische bedrijfsbestemming op maat. Dit bestemmingsvlak zal worden gekoppeld aan Laarbroek 14.

In de juridische regeling zal de ter plekke de totale bestaande bebouwing van Laarbroek 10a + 14 in de staat van niet-agrarische bedrijven worden opgenomen.

36. Meerkoetweg 15

De heer/mevrouw Spreeuwenberg (ROBA Milieu), namens de heer/mevrouw van Lith, Meerkoetweg 15, 5725 SJ Heusden

Zienswijze Standpunt gemeente

► Met de voorgestelde begrenzing van het agrarisch bouwblok worden de

uitbreidingsmogelijkheden van het bedrijf zeer beperkt, zo niet onmogelijk.

► Daarnaast is de noordoostelijke hoek van het toegekende bouwblok niet in eigendom van de reclamant.

► Bovendien heeft de reclamant plannen om zijn vleeskuikenhouderij uit te breiden (oprichting vleeskuikenstal). Hiervoor is een aanvraag voor een vergunning Wet milieubeheer en

Natuurbeschermingswetvergunning ingediend.

Reclamant verzoekt het bouwblok te verruimen.

► Voor de toekenning van het agrarisch bouwblok is in onderhavig geval uitgegaan van de vigerende rechten, zoals opgenomen in het bestemmingsplan ‘buitengebied 1998’.

► Het agrarisch bouwblok zal hierop worden aangepast.

► Het betreft een intensief veehouderij bedrijf, dat is gesitueerd in agrarisch gebied met landschappelijke en natuurwaarden (GHS-landbouw, subzone struweelvogels) en conform het Reconstructieplan is gelegen in

verwevingsgebied. Voor verdere uitbreiding van het agrarisch bouwblok van betreffende

bedrijven, dient conform het Reconstructieplan een duurzaamheidstoets te worden doorlopen.

De ingediende revisievergunning is door de gemeente ontvangen, maar dient te worden ingetrokken. Het voorgestane emissiearme systeem is momenteel nog niet erkend.

Vooralsnog zal een tijdelijke vergunning worden verleend.

Pm gemeente exacte omvang bouwblok

Gevolgen voor het bestemmingsplan

Op de plankaart zal het agrarisch bouwblok aan de Meerkoetweg 15 zal worden aangepast op basis van het eigendom.

37. Merelweg 18

De heer/mevrouw Stultiëns (Drieweg advies), namens de heer Van Deursen, Merelweg 18 5725 TH Heusden

Zienswijze Standpunt gemeente

► Reclamant heeft plannen voor

bedrijfsuitbreiding van zijn varkensbedrijf in dieraantallen. Hiervoor is reeds een aanmeldnotitie MER doorlopen en op basis daarvan een milieuvergunningsaanvraag ingediend, die ook reeds in ontwerp is verleend en waarop geen zienswijzen door

belanghebbenden zijn ingebracht.

Daarnaast is reeds een bouwaanvraag ingediend tbv welstandsadvies.

Het toegekende bouwblok is inmiddels

ontkoppeld, maar nog niet uitgebreid conform het reeds eerder ingediende uitbreidingsverzoek.

Onderhavige locatie betreft een duurzame locatie in verwevingsgebied. Het gewenste bouwblok heeft een omvang van 2,1 ha en voldoet

daarmee aan de gestelde maximum oppervlakte.

Aangezien sprake is van afname van ammoniak zal tevens een NB-vergunning verleend kunnen worden.

► Het betreft een intensieve veehouderij in verwevingsgebied. Voor uitbreiding van het agrarisch bouwblok van betreffende bedrijven, dient conform het Reconstructieplan een duurzaamheidstoets te worden doorlopen.

Onderhavig verzoek voldoet aan de gestelde criteria, derhalve is sprake van een duurzaam initiatief en zal het agrarisch bouwblok hierop worden aangepast.

Gevolgen voor het bestemmingsplan

Op de plankaart zal het agrarisch bouwblok aan de Merelweg 18 conform verzoek worden vergroot.

38. Meijelseweg 23c

De heer Hurkmans, Meijelseweg 48, 5725 BC Heusden

Zienswijze Standpunt gemeente

► Reclamant heeft reeds op 20 juli 2007 een ruimtelijk onderbouwing opgestuurd ten behoeve van een artikel 19 procedure. Volgens reclamant wijkt het kaartbeeld van het toegekende bedrijfs bestemmingsvlak op de plankaart van het ontwerp-bestemmingsplan sterk af van de tekening zoals bijgevoegd bij de ruimtelijke onderbouwing. Reclamant verzoekt het

►De gemeente is van mening dat de locatie van de woning zoals aangegeven op de

situatieschets bij de bouwvergunning niet past binnen de verleende vrijstelling ex. artikel 19 lid 1 Wro. Door de voorgestelde situering is er geen sprake van geconcentreerde bebouwing. Het bedrijfsbestemmingsvlak van het verplaatste bouwbedrijf zal derhalve worden aangepast

bestemmingsvlak aan te passen conform de gestelde inrichtingseisen voor het perceel uit de ruimtelijke onderbouwing. Uitgangspunt was dat het woonhuis en de bedrijfsruimte

geconcentreerd geplaatst moeten worden op de noordzijde van de kavel, waardoor het zuidelijke gedeelte vrij blijft.

conform het voorstel zoals dat met reclamant besproken is.

Gevolgen voor het bestemmingsplan

Het bedrijfsbestemmingsvlak zal zodanig worden aangepast zodat er sprake is van geconcentreerde bebouwing.

40. Meijelseweg 70

De heer Madou, Meijelseweg 70, 5725 RH Asten-Heusden

Zienswijze Standpunt gemeente

► Reclamant verzoekt het bouwblok aan te passen conform de gewenste situatie, zodat het bouwblok geheel doorloopt tot de

Achtermijterbaan, teneinde de paardenbak binnen het bouwblok te kunnen plaatsen).

►Reclamant verzoekt om alsnog de aanduiding

‘ph’ (paardenhouderij) op de plankaart op te nemen.

►Het betreft een intensief veehouderij bedrijf met een paardenhouderij als neventak. Het bedrijf is gevestigd in agrarisch gebied met landschappelijke waarden en conform het Reconstructieplan in verwevingsgebied. Het agrarisch bouwblok zal conform verzoek nog iets verder richting Achtermijterbaan worden

verruimd, opdat de paardenbak in zijn geheel binnen het bouwblok kan worden opgericht, mede conform de beantwoording van de eerder ingediende inspraakreactie.

►Abusievelijk is de aanduiding ‘ph’ niet op de ontwerp plankaart opgenomen. Dit zal alsnog voor de vaststelling van het bestemmingsplan worden verwerkt.

Gevolgen voor het bestemmingsplan

Het agrarisch bouwblok aan de Meijelseweg 70 zal nog enkele meters worden verruimd ten behoeve van de gewenste oprichting van een paardenbak. Daarnaast zal tevens de aanduiding ‘ph’ worden opgenomen op de plankaart.

41. Meijelseweg 88

De heer Jenniskens, Meijelseweg 88, 5725 RH Asten

Zienswijze Standpunt gemeente

►Reclamant maakt bezwaar tegen de aanwijzing van zijn woning als cultuurhistorisch waardevol pand. De betreffende kwalificatie wordt betwist aangezien er in het verleden te veel

verbouwingen hebben plaats gevonden aan het pand, waardoor de vermeende authentieke uitstraling van de langgevel boerderij niet meer van toepassing wordt geacht. Reclamant

verzoekt de woning dan ook enkel te bestemmen

►Niet alleen de boerderij bepaalt de cultuurhistorische waarde, maar ook de historische- en beeldwaarde spelen bij het toekennen van de aanduiding cultuurhistorisch waardevol een rol. Van historische waarde kan sprake zijn omdat op deze locatie al lang een boerderij staat. Omdat op de historische grond een gebouw blijft staan dat in de hoofdvorm iets weg heeft van de boerderij zoals die er ooit

als agrarische bedrijfwoning, zonder de nadere aanduiding ‘cultuurhistorisch waardevol pand’.

stond, kan er sprake zijn van historische waarde.

Beeldwaarde hangt samen met het feit dat indien het hoofdvolume van het gebouw nog

vergelijkbaar is met dat van de boerderij zoals die ooit is ontstaan, kan er sprake zijn van een beeldbepalend element op deze locatie.

Gezien het feit dat de gemeente Asten nog maar enkele boerderijen uit de wederopbouwperiode heeft, is het zeer de moeite waard om deze te voorzien van een extra aanduiding op de plankaart, zodat het behoud van deze boerderijen meer is gegarandeerd.

Gevolgen voor het bestemmingsplan -

42. Oliemolen 10

Mevrouw Hoefnagels-Renders, Oliemolen 10, 5721 WN Asten

Zienswijze Standpunt gemeente

► Reclamant doet een officiële

aanvraag/melding voor een vergunning voor exploitatie/in bedrijf houden van een ‘Bed and Breakfast’ op het adres Oliemolen 10/12 te Asten, waarvoor al sinds 2001 gemeentelijke toeristenbelasting wordt betaald.

►De bed & breakfastvoorziening tbv 11 bedden zal conform de feitelijke situatie in het

bestemmingsplan worden opgenomen.

Gevolgen voor het bestemmingsplan

Op de plankaart zal ter plekke de aanduiding b&b worden opgenomen. In de regels zal in artikel 15.2.4 de voorziening worden opgenomen en voorzien van een maximale oppervlakte maat, te weten 95 m2.

In document Nota van zienswijzen (pagina 35-41)