• No results found

Patrijsweg ongenummerd

In document Nota van zienswijzen (pagina 45-49)

48. Patrijsweg 27

De heer Berkers, Patrijsweg 25, 5725 AE Heusden

Zienswijze Standpunt gemeente

► Reclamant heeft reeds een inspraakreactie op het voorontwerp-bestemmingsplan ingediend. De raad heeft hierop geantwoord dat kavel van reclamant niet als kernrandgebied van Heusden zal worden gezien. Reclamant verzoekt om zijn kavel, in het bestemmingsplan, als

bedrijventerrein te bestemmen. Momenteel is ter plekke gestart met de bouw van een reclame kantoor.

► Het betreft een bestaande activiteit die kan worden beschouwd als een aan huis gebonden beroep, dat binnen de huidige woonbestemming gewoon kan worden voortgezet, waarvoor een bestemmingswijziging niet noodzakelijk en wenselijk wordt geacht.

Gevolgen voor het bestemmingsplan -

49. Patrijsweg ongenummerd

Mevrouw Cadée (Crijns Rentmeesters), namens de heer Berkers en de heer Kerkers

Zienswijze Standpunt gemeente

► In het ontwerp-bestemmingsplan

‘Buitengebied’ is slechts het gedeelte van het perceel waar bebouwing aanwezig is, aangeduid met een bestemming ‘bedrijf’. Het overige gedeelte van het perceel is aangeduid als

‘agrarisch-landschappelijke waarden’. Binnen deze bestemming is echter erfverharding en de opslag van goederen niet toegestaan. De bestemming komt hiermee niet overeen met het feitelijk gebruik van het terrein (opslag van oud ijzer en oud papier, veelal buiten) zoals dat al 15 jaar plaats vindt en waarmee tevens aan de inwoners van Heusden de mogelijkheid wordt geboden om recyclebare afvalstromen op een verantwoorde wijze af te zetten en tevens als inkomstenbron geldt voor de plaatselijke harmonie.

In het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied 1998, herziening 2003’ is een aanzienlijk groter bestemmingsvlak aangeduid voor de niet

► Het voorgestelde bestemmingsvlak is opgenomen conform het goedgekeurde bouwblok in het vigerende bestemmingsplan

“Buitengebied 1998, herziening 2003”. De provincie had aan het bestemmingsvlak in 1998 goedkeuring onthouden, daarna is het

aangepast/verkleind opgenomen in de herziening 2003.

Het toegekende bestemmingsvlak zal alsnog worden vergroot conform het feitelijk gebruik van het terrein. Daarnaast zal een nauw begrensd bouwvlak worden opgenomen, waarbinnen alle bebouwing zich dient te bevinden, teneinde een concentratie van bebouwing te waarborgen.

agrarische bedrijfsactiviteiten. Reclamants maken bezwaar tegen het verkleinen van het bestemmingsvlak in het

voorontwerp-bestemmingsplan.

►Reclamanten hebben plannen om een meer doelmatige bedrijfsbestemming en

perceelsindeling te realiseren. Een

herverkaveling met herbouw van een deel van de gebouwen is hierom gewenst. Het aangeduide bestemmingsvlak in het

ontwerp-bestemmingsplan biedt hiervoor geen

mogelijkheden. Derhalve wordt verzocht om het gehele perceel een bedrijfbestemming te geven.

► Gelet op de situering in een kernrandzone wordt verzocht om een ambachtelijke bedrijfsbestemming, zoals mogelijk wordt gemaakt in kernrandzones, blijkens het provinciaal beleid zoals verwoord in de nota Buitengebied in ontwikkeling.

►Verzoek om de locatie van reclamanten aan te duiden als kernrandzone, conform het IDOP en huidige ontwikkelingen in de omgeving, met name de voorgestane woningbouw ten zuiden van de Patrijsweg, waarmee onderhavige locatie aan twee zijden direct tegen de kern van Heusden komt te liggen en daarmee een overgangszone vormt tussen de bebouwde kom en het buitengebied.

► Zoals hier boven al is voorgesteld zal het perceel worden opgenomen als

bedrijfsbestemming, met nadere begrenzing van het bouwvlak.

► Binnen het bestemmingsplan is een (binnenplanse) wijzigingsbevoegdheid

opgenomen, waarbinnen omschakeling naar een andere vorm van niet-agrarische bedrijvigheid mogelijk is, indien meer concreet zicht is op de aard en omvang van de gewenste bedrijvigheid.

► In het kader van de IDOP heeft een analyse plaats gevonden van alle mogelijke

bebouwingsconcentraties rondom de kern Heusden. Gelet op de ruimtelijke uitstraling en stedebouwkundige opzet/structuur van het gebied ter plekke is evenwel geconcludeerd dat ter plekke geen sprake is van een

bebouwingsconcentratie. Bij de latere opstelling van de gebiedsvisie kern Heusden is onderhavig deelgebied dan ook niet als

bebouwingsconcentatie aangeduid. In het bestemmingsplan buitengebied is bij de zonering van de bebouwingsconcentraties conform de gebiedsvisie kern Heusden aangesloten, derhalve is het gebied niet als zodanig op de plankaart aangeduid.

Gevolgen voor het bestemmingsplan

Op de plankaart zal het niet-agrarisch bestemmingsvlak worden vergroot conform het feitelijk gebruik.

Daarnaast zal een bouwvlak worden aangeduid, opdat een concentratie van de bebouwing gewaarborgd blijft.

50. Peelweg 2

De heer Crijns (Crijns Rentmeesters bv), namens de heer Klein Zieverink, Peelweg 2, 5725 RW, Asten-Heusden

Zienswijze Standpunt gemeente

► Verzoek om de locatie van reclamant en de directe omgeving aan te duiden als een

► Het gebied is gelegen in agrarisch gebied met landschappelijke waarden (RNLE-gebied) en

bebouwingscluster ‘Willemsveen’ en op basis hiervan een nieuw perspectief voor het gebied uit te werken.

Reclamant heeft met gebruikmaking van de RBV regeling zijn intensieve veehouderij onlangs gesaneerd en onderzoekt thans de nieuwe perspectieven voor de locatie. Hierbij wordt onder meer gedacht aan tijdelijke huisvesting van seizoensarbeiders. Dergelijk initiatief is door de gemeente goed ontvangen, maar stuit mogelijk op beleidsmatige problemen. Indien het gebied en haar directe omgeving evenwel kan worden aangeduid als bebouwingscluster ontstaat hernieuwd perspectief voor het gebied.

Nabij een kruispunt van wegen (Gruttoweg, Smientweg, Kluutweg en Peelweg) is reeds een bebouwingscluster aanwezig, waarin diverse burgerwoningen (4) en agrarische bedrijven (9) zijn gesitueerd.

Het gebied is thans overwegend in agrarisch gebruik (met name intensieve veehouderijen), maar voor deze bedrijven is weinig perspectief op de langere termijn, gelet op de situering nabij het Vogel- en Habitatrichtlijn gebied de Groote Peel en de situering in de Groene Hoofdstructuur en een geplande ecologische verbindingszone.

Binnen de planperiode kunnen dan ook drastische functionele wijzigingen worden verwacht. In het ontwerp bestemmingsplan ontbreekt een duidelijk perspectief voor dit gebied.

De gemeente wordt verzocht om een duidelijke ruimtelijke visie voor het gebied op te stellen waarbij een sociaal-economisch en ruimtelijk verantwoord hergebruik van de vrijkomende agrarische locaties wordt geregeld.

De locatie is halfweg gelegen tussen Meijel en Asten. Blijkens historische kaarten uit circa 1900 was hier reeds een herberg (Halfweg) aanwezig.

In de jaren ’20 – ’30 van de vorige eeuw is op de locatie zelfs een nieuw dorp ingepland, waarvan uiteindelijk enkel een school en kapel gebouwd zijn.

►Reclamant verzoekt tevens om de tijdelijke

conform het Reconstructieplan in

verwevingsgebied. Het gebied is, conform het gemeentelijk recreatief beleid, niet opgenomen als recreatief ontwikkelingsgebied.

Een objectieve grens voor de dichtheid van bebouwingscluster is moeilijk te geven. In beginsel geldt voor een afzonderlijk bebouwingscluster, zonder enige directe relatie/binding met een nabijgelegen woonkern als richtlijn: 20- tot 30-tal bestemmingsvlakken op relatief korte afstand van elkaar.

Alhoewel een zekere concentratie van

bebouwing in het gebied aanwezig is wordt het aanwezige bebouwingspatroon ter plekke gangbaar geacht voor vele locaties langs (voormalige) doorgaande verbindingswegen in het buitengebied. Het bebouwingspatroon heeft een dusdanig grove maaswijdte, dat de

gemeente hiervoor geen specifieke aanduiding als bebouwingscluster wenst op te nemen.

Bovendien wenst de gemeente, gelet op de bestaande omvang en situering van de huidig aanwezige agrarische bedrijven in

verwevingsgebied en de bijbehorende bouw- en milieuaanvragen van betreffende agrarische bedrijven, geen eventuele extra belemmeringen op te werpen aan de aanwezige

ontwikkelingsruimte en toekomstperspectief van de nog aanwezige agrarische bedrijven.

Het bestemmingsplan biedt overigens, middels diverse wijzigingsbevoegdheden wel de reguliere mogelijkheden tot functiewijzing conform het provinciale VAB-beleid.

► Voor de huisvesting van seizoensarbeiders is

huisvesting van seizoensarbeiders in de

voormalige bedrijfsgebouwen Peelweg 2 mogelijk te maken.

nieuw gemeentelijk beleid in voorbereiding. Dit beleid is echter nog niet afgerond. Derhalve is het niet meer mogelijk om dit beleid nog mee te nemen bij vaststelling bestemmingsplan. Hier zal tzt naar alle waarschijnlijkheid een aparte partiële planherziening voor worden opgesteld. Daarna zal ook voor genoemde locatie worden bekeken of er mee kan worden gewerkt aan de

huisvesting van arbeidsmigranten.

Gevolgen voor het bestemmingsplan -

51. Peelweg 1

De heer van Nuland, , Peelweg 1, 5725 RW Heusden

Zienswijze Standpunt gemeente

►Binnen de gemeente Asten is sprake van een

‘twee kilometerzone’, waar het “stand-still”

beginsel van toepassing. Hierbij mag het

bestaande worden behouden c.q. versterkt, maar worden nieuwbouw /nieuwe ontwikkelingen uitgesloten.

In het ontwerp-bestemmingsplan is rondom het

“Nationaal Park De Groote Peel” een nieuwe bestemming “Extensief recreatief gebied”

opgenomen. Reclamant maakt bezwaar tegen deze bestemming.

►Reclamant maakt bezwaar tegen de Bed en Breakfast voorziening aan de Peelweg 2.

Reclamant stelt dat het hier feitelijk geen recreatieve voorziening betreft, maar een voorziening voor de opvang van Polen, waarbij duidelijk is dat de gekozen opzet nooit rendabel geëxploiteerd kan worden.

►Allereerst betreft het hier geen toegekende gebiedsbestemming, maar enkel een indicatieve aanduiding op plankaart 2 van het

bestemmingsplan. Betreffende aanduiding is opgenomen, overeenkomstig het door de raad in juni 2007 vastgestelde gemeentelijk recreatief beleid.

Binnen deze zone worden met name kansen gezien voor recreatief medegebruik en verschillende routestructuren. Het gaat daarbij om kleinschalige voorzieningen als fiets- en wandelpaden, rust- en picknickbanken, informatiepanelen, overstapjes, knuppelpaden, aanlegplaatsen, vissteigers en

kano-uitstappunten. Binnen deze zone wordt in het bestemmingsplan dus nadrukkelijk geen specifieke mogelijkheid geboden voor oprichting van nieuwe bebouwing en dit wordt ter plekke ook niet nagestreefd, in tegenstelling tot het gebied dat is aangeduid als recreatief ontwikkelingsgebied.

► Voor de huisvesting van seizoensarbeiders is nieuw gemeentelijk beleid in voorbereiding. Dit beleid is echter nog niet afgerond. Derhalve is het niet meer mogelijk om dit beleid nog mee te nemen bij vaststelling bestemmingsplan. Hier zal tzt naar alle waarschijnlijkheid een aparte partiële planherziening voor worden opgesteld. Daarna zal ook voor genoemde locatie worden bekeken of er mee kan worden gewerkt aan de

huisvesting van arbeidsmigranten.

►Daarnaast verzoekt reclamant inzicht te geven in de methode om tot 10 benodigde plaatsen voor Bed en Breakfast te komen.

► Reclamant wijst er op dat een aantal panden in de 2-kilometerzone, illegaal worden bewoond door seizoensarbeiders. Volgens reclamant is dit in strijd met bestemmingsplan, maar wordt hier door de gemeente niet tegen op getreden.

Reclamant verzoekt de gemeente om hierover duidelijkheid te geven en verzoekt om nieuw gemeentelijk beleid ten aanzien van huisvesting van arbeidsmigranten.

► Een maximum aantal van 10 plaatsen in een Bed & Breakfast voorziening komt voort uit het door de raad vastgestelde recreatief gemeentelijk beleid, waarbij is gezocht naar een maximum dat enerzijds de ondergeschiktheid in ruimtelijke en functionele zin van de voorziening afdoende kan waarborgen, maar anderzijds tevens rekening houdt met de financiële haalbaarheid / exploiteerbaarheid van een dergelijke voorziening.

► De gemeente hanteert een actief handhavingsbeleid ten aanzien van illegale huisvesting van seizoensarbeiders. Elke keer wanneer wordt geconstateerd dat er ergens seizoensarbeiders worden gehuisvest, wordt een brief verzonden. Daarin staat dat huisvesting van seizoensarbeiders is geconstateerd, dat dit niet is toegestaan, dat de gemeente bezig is met opstellen beleid en dat afhankelijk van dit nieuw beleid huisvesting niet of wel kan worden toegestaan. Momenteel is de gemeente in overleg met diverse betrokken instanties, druk doende met de opstelling van nieuw gemeentelijk beleid met betrekking tot de huisvesting van seizoensarbeiders.

Gevolgen voor het bestemmingsplan -

In document Nota van zienswijzen (pagina 45-49)