• No results found

DEEL 3: PROCESANALYSE MET GEBRUIKERSINZICHTEN

4. Resultaten

4.1. Proces bestandpleegzorg

4.1.2. Stap 2: Infoavond bijwonen

Via de website of het infopakket worden de kandidaten doorverwezen naar een infoavond. De volgende stap is dan ook het bijwonen van twee verplichte infoavonden. De eerste infoavond is vooral een informatieve sessie, de tweede meer inhoudelijk (Pleegzorg West-Vlaanderen, sd c).

4.1.2.1. Gebruikerservaringen

De infoavonden zijn een verplicht onderdeel in het voortraject dus alle respondenten hebben een infoavond bijgewoond. Allen ervaarden ze de eerste infosessie als zeer praktisch, in de tweede infosessie stond telkens een getuigenis van een pleegzorger centraal. Desalniettemin werd niet alles even positief ervaren. Enkel Jeroen was zeer positief over de infoavond.

Niet interessant (1-), te veel informatie (1-), moeilijke termen (2-)

Voor Isabel was de infoavond niet zo interessant. Aangezien alle informatie al op de website stond en geen nieuwe zaken aan bod kwamen, bood de infoavond voor haar geen extra meerwaarde. Voor An en Koen voelde het dan weer aan als een overvloed aan informatie. Het was voor hen te veel in één keer waardoor het allemaal warrig overkwam. Daarenboven vonden zij de gebruikte termen ook zeer complex en abstract. Ook Marleen vond de verwoording soms te moeilijk. Chris gaf dan ook aan dat wat meer het sociale en minder het technische aan bod mocht komen tijdens de infoavond.

Niet representatieve getuigenis (3-)

Daarnaast waren er ook negatieve ervaringen over de getuigenis. Zowel Isabel, Viktor en Marleen vonden de getuigenis van een ervaren pleegzorger niet representatief. Marleen had meer nood aan een ervaring van een koppel, dan van een alleenstaande moeder. Isabel vond het dan weer niet realistisch aangezien het om een ideale situatie ging waarbij er geen contact meer was met de ouders. Zij had nood aan meer en andere situaties op dat moment. Verder had respondent Viktor een getuigenis van een alleenstaande moeder die op sommige momenten tot wel drie pleegkinderen in huis had. Daarenboven deed ze ook alles met de fiets waardoor in haar verhaal vaak naar boven kwam dat pleegzorg zwaar en lastig is. Voor Viktor werkte dit ontmoedigend.

Onervaren spreker (1-)

Marie vond de pleegzorgmedewerker die de uitleg deed op de infoavond ook onervaren:

“Goh, ik denk de persoon die we voor ons staan hadden, die de uitleg gedaan heeft en heel die vorming gegeven had, die stond niet echt vast in haar schoenen. Je merkte dat voor haar dat nog heel nieuw was en dat ze nog weinig doorleeft was om dat te zeggen. En dat vond ik echt heel spijtig. Ik denk dan als ze zo iemand zoiets laten doen, moeten ze ook maken dat die iemand dat echt kan. Dat fantastisch vertellen vanuit haar hart. En dat gevoel had ik totaal niet.” (Marie)

Ver rijden (2-), te veel volk (1-)

Tot slot waren er ook enkele praktische zaken die tot een negatieve ervaring leidden. Viktor en Marie vonden het bijvoorbeeld ver rijden. Het was voor hen geen reden om niet over te gaan tot pleegzorg maar dat vonden zij wel vervelend. Ook Michiel haalde aan dat hij per avond twee uur in de auto moest zitten waardoor dat niet zo evident was. Daarnaast vond An dat er te veel volk aanwezig was. Samen met Koen heeft ze namelijk een infoavond bijgewoond na de oproep van Make Belgium Great Again waardoor zij daar met honderd aanwezig waren. Andere respondenten die een reguliere infoavond mee volgden, gaven aan dat dit in kleinere groepen gebeurde.

Nuttig (1+), positief gevoel (1+), duidelijk (1+)

Naast de negatieve ervaringen haalden de respondenten ook positieve punten aan. An vond de infoavond zeer nuttig, Jeroen kreeg er zelf een positief gevoel van. Marie vond het dan weer positief dat er duidelijk werd uitgelegd wat de stappen zijn in het traject en wat de verwachtingen waren.

Groepsdynamiek (2+), Getuigenis (2+)

Elias, Viktor en Marie vonden de infoavond vooral interessant omwille van de groepsdynamiek. Doordat mensen vragen stelden en er ruimte was voor discussie, hoorden ze de visie van anderen waardoor het hen hielp om hun eigen beeld op pleegzorg te verfijnen. Matteo, Fredrik en Louise vonden de getuigenis dan weer het interessantste onderdeel van de avond. Voor Frederik was de getuigenis hetgeen dat hem over de streep trok om voor pleegzorg te gaan.

4.1.2.2. Wat zeggen de experten?

De bedoeling van de infoavonden is om de geïnteresseerden een beeld te geven van wat pleegzorg allemaal inhoudt. Veel aanwezigen hebben namelijk totaal geen idee van wat pleegzorg omvat waardoor na de infoavonden al heel wat mensen afvallen. De infoavonden werden dus ingevoerd om een eerste schifting te houden. Op die manier kan vermeden worden dat te veel tijd en middelen verloren gaan tijdens de intakegesprekken. Daarenboven probeert de pleegzorgdienst via de infoavonden ook mensen van hun roze wolk te helpen en duidelijk te maken dat pleegzorg niet altijd evident is (Elien Desender, intakemedewerker Pleegzorg West-Vlaanderen).

Voor de getuigenissen op die infoavonden is de pleegzorgdienst afhankelijk van vrijwilligers en dus mensen die bereid zijn om hun ervaringen te delen. Daarom is er meestal maar één getuigenis. Daarenboven zijn de pleegzorgers in West-Vlaanderen een zeer diverse groep mensen. Er zijn koppels met kinderen, kinderloze koppels, holebi koppels en alleenstaanden. Voor elke groep pleegzorgers op elke infoavond een getuigenis voorzien is praktisch niet haalbaar. De bedoeling van de getuigenis is om mensen in contact te laten komen met iemand uit de praktijk. Hierdoor is de getuigenis niet altijd voor iedereen representatief (Elien Desender, intakemedewerker Pleegzorg West-Vlaanderen).