• No results found

Stages, excursies en afstuderen

8.1 STAGES

Aangeboden stages vormen afspiegeling van waar onze studenten terecht komen. Centraal staat het bieden van kansen aan beginnende (sport)professionals om zich verder te ontplooien. Van onze studenten mag worden verwacht dat ze met grote betrokkenheid en verantwoordelijkheid en naar beste kunnen bijdragen aan het uitvoeren van beroepstaken in de praktijk. Het leren in de reële beroepscontext vormt de basis van het leerproces van de student. Vandaar dat dit in alle studiejaren een structurele plaats heeft in de programma’s.

De leerwerkplekken worden gecoördineerd door het stagebureau in samenwerking met de stagecoördinatoren. Hier vindt de registratie van de leerwerkplekken en de organisatie plaats.

Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Bij stages gedurende gehele opleiding kan een VOG door de stage biedende instantie gevraagd worden. De kosten zijn voor rekening van student en bedragen ca. € 42,-. De student is wettelijk verplicht de opleiding te informeren als de student niet in staat een VOG te overleggen.

Stages in het buitenland

In het curriculum van de ALO wordt aandacht besteed aan internationalisering. Voorwaarden voor stage in het buitenland staan beschreven in hoofdstuk 3.3. Voor de goedgekeurde Minoren in het buitenland die onder Erasmus plaatsvinden, geldt dat de student via het International Service Desk zich dient aan te melden in OnStage.

Verzekering tijdens stages

Collectieve aansprakelijkheidsverzekering

De Hanzehogeschool Groningen heeft voor studenten/stagiairs een collectieve

Aansprakelijkheidsverzekering afgesloten met een zgn. “secundaire dekking”, waarmee eveneens studenten tijdens (internationale) stages, schoolkampen en schoolactiviteiten zijn meeverzekerd. Deze aansprakelijkheidsverzekering geeft dekking voor schade, materiële en/of letselschade, als gevolg van een verwijtbare handeling toegebracht aan derden.

Materiële schade toegebracht aan eigendommen van de Hanzehogeschool door studenten is niet verzekerd. M.b.t. de overige verzekeringen heeft de Hanzehogeschool geen regeling getroffen, dit is de verantwoordelijkheid van de student/stagiair.

Vermogensschade is onder bepaalde voorwaarden verzekerd en uitsluitend als gevolg van leer- en stage opdrachten, alsmede als gevolg van contract- project- onderzoeken/adviezen.

Uitgesloten is onder meer het zogenaamde: "garderoberisico". Dit betekent dat niet

verzekerd is de aansprakelijkheid van de Hanzehogeschool Groningen voor schade als gevolg van diefstal, verduistering of verwisselen van zaken zoals kledingstukken, sieraden, geld en geldswaardig papier etc.

Ook uitgesloten is de aansprakelijkheid van de student voor derden op weg van de

Hanzehogeschool Groningen naar huis en omgekeerd. Om een voorbeeld te noemen: als een student onderweg naar de opleiding een verkeersongeval veroorzaakt, vergoedt de

hogeschoolverzekering niet de schade van de tegenpartij.

De algemene polisvoorwaarden zijn op te vragen via de afdeling FEZ. Hier zijn ook schade- en aangifteformulieren verkrijgbaar.

Verzekering van de stagiair

De Hanzehogeschool Groningen heeft ten behoeve van de stagiair een

aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade aan personen en zaken toegebracht door de stagiair aan derden en betreft een secundaire dekking. De dekking is uitsluitend van kracht gedurende de periode dat de stagiair werkzaamheden verricht voor stage gever. Noch de onderwijsinstelling noch de stagiair zijn aansprakelijk voor schade, welke verband houden met de

praktijkwerkzaamheden, veroorzaakt door de stagiair aan zaken welke toebehoren respectievelijk onder beheer zijn van de stage gever. De stage gever heeft een

aansprakelijkheidsverzekering afgesloten die primair dekking verleent voor aansprakelijkheid voor schade door hem of door zijn ondergeschikten toegebracht aan de stagiair, alsmede toegebracht door de stagiair, in het kader van de werkzaamheden, aan derden. Stage gever zal de stagiair in geval van schade toegebracht door en/of aan de stagiair beschouwen en behandelen als ware de stagiair een eigen personeelslid.

Eigen verantwoordelijkheid studenten

Omdat studenten vanuit de Hanzehogeschool uitsluitend door middel van een secundaire verzekering gedekt zijn voor wettelijke aansprakelijkheid en zich op geen enkele andere wijze op een Hanzehogeschool verzekering kunnen beroepen, wordt studenten dringend

geadviseerd om een ziektekostenverzekering, een ongevallenverzekering en wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (AVP) en indien nodig, een voldoende dekkende

reisverzekering af te sluiten.

8.2 EXCURSIES EN WERKWEKEN

De Experiences maken deel uit van het initiële curriculum. Voor het eerste jaar betreft dit de outdoor experience, het tweede jaar de watersport experience en in het derde jaar de wintersport experience. ALO-pabo kent allleen de Outdoor Experience. Voor deelname aan de experience is de student verplicht de daarvoor gerekende kosten te betalen (zie

hoofdstuk 11 voor een overzicht van de kosten). Mogelijke uitzondering hierop zijn een vrijstelling of aanvraag voor een vervangende opdracht. De vervangende opdracht kan alleen in uitzonderlijke gevallen worden aangevraagd, bijvoorbeeld in het geval van een ernstige blessure of andere persoonlijke omstandigheden. De deadline voor het aanvragen van een vervangende opdracht is 4 weken vóór aanvang van de 1e startdag van de Experience. Na de deadline (4 weken voor aanvang van de experience) is deelname bindend en zijn

bijbehorende deelnamekosten verplicht. Restitutie, bijvoorbeeld door blessures of ziekte, kan na de deadline niet meer plaatsvinden in verband met contractuele verplichtingen met het ondersteunende bedrijven en/of organisaties. Een eigen annuleringsverzekering kan hier in enkele gevallen uitkomst bieden.

Outdoor Experience

Voor de propedeuse geldt dat er in het eerste blok een outdoor experience is georganiseerd als start voor het programmaonderdeel projectmatig werken. De kosten die aan de Outdoor Experience zijn verbonden worden aan het begin van het studiejaar bekend gemaakt.

Contactpersoon is Jan Willem Herder.

De tweede- en derdejaars studenten Outdoor & Adventure verzorgen onder begeleiding van de ALO-docenten tijdens de Outdoor Experience de instructies aan de groepen, op het

gebied van Outdoor. De reis- en verblijfkosten naar de Ardennen voor deze tweede- en derdejaars O&A-studenten zijn voor eigen rekening.

Outdoor & Adventure waterweek [Extra curriculair]

Voor de eerstejaars studenten met keuze oriëntatie Outdoor & Adventure is er in week 25 een waterweek.

Outdoor & Adventure: profileringsruimte [Extra curriculair]

Studenten die gekozen hebben voor Outdoor & Adventure en het volledige programma daarvoor volgen, nemen deel aan de praktijkweek in de meivakantie in de Pyreneeën (hike, klimmen, wildwatervaren).

De modules van Outdoor&Adventure, zo ook de praktijkweken, kennen een eigen student-bijdrage. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van de activiteit.

Watersport Experience

Voor tweedejaars studenten geldt dat er aan het einde van het tweede studiejaar een watersport experience wordt georganiseerd. Dit is een verplicht programma-onderdeel voor ALO studenten in het tweede studiejaar. De kosten die hieraan zijn verbonden worden in een later stadium bekend gemaakt. Verblijfskosten en eten zijn bij de prijs inbegrepen. De studenten dienen zelf een geschikte tent mee te nemen, maximaal 4-persoons. Ruim van tevoren wordt bij inschrijving duidelijk gemaakt welke prijs aan welke discipline gekoppeld wordt. Contactpersoon is Mark Jan Mulder.

Wintersport Experience

De wintersport experience is een voorbeeld van een project waar je ook in je beroepspraktijk mee te maken kunt krijgen. Je neemt deel aan verschillende

wintersportactiviteiten. De kosten die aan de WE zijn verbonden worden in een later stadium bekend gemaakt. Inbegrepen zijn: Reis, accommodatie, huur materiaal, skiles / snowboardles, skipas, avondeten, verzekeringen, activiteiten, deelname totale programma.

Niet inbegrepen zijn de kosten voor overige maaltijden en drinken. Contactpersoon is jaarcoördinator van studiejaar 3, Ben Moolenaar.

8.3AFSTUDEREN

De afstudeerhandleiding is te vinden op www.hanze.nl bij de opleiding ALO.

De afstudeerhandleiding ALO-pabo zal vanaf het studiejaar 2023-2024 beschikbaar zijn.