• No results found

Algemene informatie over rechten en plichten

Algemene, voor alle studenten geldende rechten en plichten zijn opgenomen in het

Studentenstatuut. Denk aan algemene regels over collegegeld, algemeen geldende regels bij tentamens en voorzieningen voor studenten, de klachtenregeling en de regeling ongewenste omgangsvormen.

In het studentenstatuut staat in hoofdstuk 10 (Rechtsbescherming) ook vermeld wat de student moet doen als deze het niet eens is met een beslissing van de examencommissie of een beslissing van de Dean.

In de examenregeling voor het Instituut voor Sportstudies zijn bepalingen opgenomen die onderdelen van het studentenstatuut nader specificeren.

12.1 VERHINDERING

De opleiding biedt de student voor elk tentamen twee kansen per studiejaar. Als een student door overmacht verhinderd is deel te nemen aan de eerste kans van een tentamen, dan moet hij of zij eerst deelnemen aan de tweede kans.

Na de tweede kans kan de student een verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra kans. De examencommissie beoordeelt dan of er sprake is van overmacht en of het missen van een tentamen zwaarwegende gevolgen heeft voor de student. Bij overmacht gaat het om een onvoorzienbare en onoverkomelijke omstandigheid. Ziekte in de zin van een griep of een verkoudheid valt niet onder overmacht.

Het verzoek voor een extra kans moet, samen met de nodige bewijsstukken, binnen 15 werkdagen na de uitslag van de tweede kans, ingediend worden bij de secretaris van de examencommissie. Zie hoofdstuk 1.2 OER Verzoeken aan de examencommissie.

De student meldt zich zodra er sprake is van overmacht bij zijn of haar

studieloopbaanbegeleider. Bij een verzoek voor een extra kans zal de examencommissie advies vragen aan de studieloopbaanbegeleider en vragen om bewijslast als deze nog niet is aangeleverd.

De examencommissie adviseert om bij langdurige blessures, ziekte of persoonlijke

omstandigheden om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met het decanaat. (Tel. 050- 5954028, secretariaat decanaat.) Dergelijke omstandigheden kunnen nl. consequenties hebben voor bijv. een bindend studieadvies, de studiefinanciering en het moment van afstuderen.

12.2 STUDIEACHTERSTAND EN TENTAMENGELEGENHEDEN

In hoofdstuk vier van de OER staan de overgangsregelingen die gelden als gevolg van curriculumwijzigingen.

Voor alle tentamens uit het studiejaar 2020-2021 geldt dat een student van twee

tentamengelegenheden gebruik mag maken. Alleen de examencommissie kan afwijkingen van deze regelingen toestaan. Bij het onterecht maken van een extra kans zal het resultaat niet verwerkt worden in Osiris.

12.3 INSTAPVOORWAARDEN BIJ TENTAMENS

Tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven kunnen alleen studenten van de ALO deelnemen aan de tentamens van de propedeuse ALO en hoofdfase van de ALO.

Voor ALO-pabo geldt dat enkel studenten van de ALO-pabo kunnen deelnemen aan de betreffende tentamens. Voor het eerste semester geldt dat toelating voor beide opleidingen en inschrijving voor enkel ALO voldoende is (zie ook de notitie ALO-pabo in bijlage 3).

12.4 INSCHRIJVING TENTAMENS

Studenten dienen zich voor alle toetsen in te schrijven in Osiris.

12.5 KLACHTEN OVER TENTAMENS

Een klacht over een tentamen of een enig ander studieonderdeel wordt binnen 5 werkdagen na tentamendatum ingediend bij de examencommissie.

Klachten over de inhoud van een tentamen of over het resultaat op een tentamen moeten altijd eerst besproken worden met de docent.

12.6 OP TIJD AANWEZIG BIJ EEN TENTAMEN

Speciaal bij praktijktentamens en groepsassessments is het van belang dat studenten minimaal 5 minuten van tevoren aanwezig zijn omdat anders de overige studenten hier last van hebben.

12.7 GELDIGHEIDSDUUR TOEGEKENDE RESULTATEN EN VRIJSTELLINGEN

In het studentenstatuut is aangegeven dat er voor een student die ononderbroken aan de opleiding heeft ingeschreven gestaan, aan de geldigheidsduur van toegekende resultaten en vrijstellingen geen beperkingen worden gesteld, tenzij de inschrijving de periode van de nominale studieduur vermeerderd met twee jaren overschrijdt.

Het Instituut voor Sportstudies behoudt zich het recht voor om bij studenten die langer dan de nominale studieduur vermeerderd met twee jaren onafgebroken hebben ingeschreven gestaan, toegekende studieresultaten en vrijstellingen te laten vervallen, als door een curriculumwijziging binnen de major niet meer een logisch opgebouwd programma is toe te wijzen. Bij de bacheloropleidingen ALO gaat het hierbij om een termijn van 6 studiejaren.

Binnen het Instituut voor Sportstudies worden de studieadviseurs aangewezen om aan het begin van het 6e jaar van inschrijving bij de bacheloropleiding een studiecontract met de betreffende student af te sluiten. Dit studiecontract heeft als doel om te komen tot een goede studieplanning en in kaart te brengen welke studieonderdelen ongeldig zouden kunnen worden aan het eind van het 6e jaar van inschrijving.

Deze studiecontractregeling blijft geldig zo lang de student nog niet is afgestudeerd. Dus zodra een student langer over zijn studie doet dan 5 jaar zal aan het begin van het 6e jaar een studiecontract worden opgesteld en zal telkens aan het eind van het studiejaar worden bekeken of er studieonderdelen zijn die in aanmerking komen om te vervallen. Als dit het geval is meldt de studieadviseur dit bij de examencommissie en neemt de examencommissie een besluit over het al dan niet laten vervallen van toegekende studieresultaten en / of vrijstellingen. Uiteraard heeft de student het recht om bij de examencommissie een officieel, met argumenten omkleed, verzoek voor dispensatie van deze regel in te dienen. Deze procedure is noodzakelijk om ruimte te geven aan overwegingen van menselijkheid. Op basis van persoonlijke omstandigheden kan tijdelijk van effectuering worden afgezien. De

examencommissie geeft in dat geval voor een bepaalde tijd respijt (afhankelijk van de

hoeveelheid credits die nog te gaan zijn). Bij niet afstuderen wordt opnieuw aan het begin van het studiejaar een contract opgesteld en aan het eind de check weer uitgevoerd.

Als de student betaald werk heeft aangenomen en de werkgever is bij het instituut bekend, dan zal er namens de opleiding een brief naar de desbetreffende organisatie worden gestuurd waarin wordt aangegeven dat de betreffende student de opleiding nog niet heeft afgerond en een studiecontract krijgt voor het behalen van het diploma.

In geval van een school, zal tevens worden vermeld dat mogelijk de wet BIO wordt overtreden of binnen afzienbare tijd overtreden zal worden.

12.8 EERSTE EN TWEEDE BEOORDELAAR

In het geval dat er sprake is van een beoordeling door 2 examinatoren*:

De beide examinatoren dienen het beoordelingsformulier van het betreffende onderdeel volledig en onafhankelijk van elkaar in te vullen. De eindbeoordeling voor een cijferbepaling wordt bepaald door de score van beide examinatoren te middelen. Als er sprake is van een verschil in beoordeling van meer dan 1 punt (op een 10-punts-schaal) of de ene beoordelaar geeft een voldoende en de andere beoordelaar een onvoldoende, dan wordt de

examencommissie hiervan op de hoogte gesteld. Vervolgens wordt een derde examinator door de examencommissie aangewezen. Deze derde examinator bepaalt, met inachtneming van de beoordeling en feedback van de eerste en tweede beoordelaar, het eindcijfer.

Als er sprake is van een voldoende beoordeling door een examinator en een onvoldoende beoordeling door de andere examinator wordt de examencommissie hiervan op de hoogte gesteld. Vervolgens wordt een derde examinator door de examencommissie aangewezen.

Deze derde examinator bepaalt, met inachtneming van de beoordeling en feedback van de eerste en tweede beoordelaar, het eindcijfer.

* Voor werk op afstudeerniveau dient er altijd een beoordeling door 2 examinatoren gegeven te worden.

Literatuurlijst

Hanzehogeschool Groningen, 2016. Verbinden en vernieuwen in het onderwijs. Groningen.

Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO), 2017. Beroepsprofiel leraar lichamelijk opvoeding. Zeist: Jan Luiting Fonds.

Instituut voor Sportstudies, 2019. Opleidingsprofiel ALO: Move to make a difference.

Groningen: Instituut voor Sportstudies.

Instituut voor Sportstudies en Pedagogische Academie, 2020. Opleidingsprofiel ALO-pabo.

Groningen: Instituut voor Sportstudies

Onderwijscoöperatie, 2012. Het voorstel bekwaamheidseisen. Geraadpleegd op 14 april 2020 van https://www.leraar24.nl/app/uploads/Voorstel_bekwaamheidseisen_2012.pdf Ruijters, M.C.P. (red.), 2015. Je Binnenste Buiten. Over professionele identiteit in

organisaties. Deventer: Vakmedianet.

Bijlage 1. Studentenstatuut, inclusief Examenregeling